.
Κατηγορία Παγκόσμιο Motocross
Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2019 14:55

MXGP 2019, 17ος αγώνας, Afyonkarahisar (Τουρκία)

Οι πρωταθλητές σε MXGP και MX2 έχουν ήδη αναδειχθεί και μοιραία το ενδιαφέρον αρχίζει να φθίνει, καθώς απομένει ένας μόλις αγώνας στο πρωτάθλημα και όλοι ασχολούνται με το επερχόμενο ΜΧ των Εθνών, αλλά να που το Τουρκικό GP είχε μια σημαντική είδηση: την επιστροφή του Jeffrey Herlings στις νίκες!

Το γεγονός μπορεί να μην έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά στο πρωτάθλημα, αλλά είναι πολύ σημαντικό για το ΜΧ των Εθνών, όπου ο πρωταθλητής του 2018 αναμένεται να είναι ο πρωταγωνιστής της Ολλανδικής ομάδας, παρέα με τον επίσης φορμαρισμένο Glenn Coldenhoff.

Παράλληλα, ο αγώνας στη γειτονική μας χώρα ήταν μια ακόμη ευκαιρία για τον Έλληνα πρωταθλητή, Παναγιώτη Κουζή, να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο κορυφαίο επίπεδο. Έτσι, μετά τη συμμετοχή του στο Σουηδικό GP, έτρεξε και στην Τουρκία και δη στη μεγάλη κατηγορία.

MXGP

Το πρώτο αγωνιστικό σκέλος άνοιξε με την Pauls Jonass (Husqvarna) να παίρνει κεφαλή, πριν ο Herlings (KTM) τον περάσει και αρχίσει να ανοίγει διαφορά.

Ο νέος πρωταθλητής, Tim Gajser (Honda), βρισκόταν λίγο πιο πίσω και σύντομα έφτασε τέταρτος με όλη την καλή διάθεση να παλέψει με τον πρωταθλητή του 2018, ωστόσο μια βαρβάτη πτώση τον έστειλε αρκετές θέσεις πιο πίσω και, ατυχώς για τους θεατές, δε θα κατάφερνε τίποτε περισσότερο από την έκτη θέση. Καθόλου άσχημα πάντως, αν αναλογιστούμε πως μετά την τούμπα είχε βρεθεί 14ος.

Μπροστά ο Herlings απλά κάλπαζε και άνοιγε διαφορά, τερματίζοντας πανηγυρικά πρώτος, με δεύτερο τον Jonass και τρίτο τον Coldenhoff (KTM).

Στον δεύτερο αγώνα η αρχή έγινε με τον Coldenhoff πρώτο και καλύτερο, την ώρα που ο Gajser έπεφτε ξανά ενώ ήταν τρίτος. Αυτή τη φορά η πτώση του δεν είχε τόσο μεγάλο αντίκτυπο, καθώς ο Σολβένος έχασε μόλις δύο θέσεις και γρήγορα ξαναβρήκε τον δρόμο του για τη μάχη του βάθρου.

Στο μεταξύ ωστόσο, το πρόβλημα του Coldenhoff είχε ένα άλλο ονοματεπώνυμο, Herlings. Οι δύο Ολλανδοί πάλευαν για τη νίκη και τελικά αυτή πήγε για μια φορά ακόμη στον Herlings, με μια μαγική προσπέραση στον τελευταίο γύρο.

Το βάθρο συμπληρώθηκε από τον Gajser, ο οποίος γυρνούσε μοναχικά πολύ-πολύ πίσω από τους δύο πρώτους, αλλά και με διαφορά ασφαλείας από τον επερχόμενο Ivo Monticelli (KTM).

Συνολικά στον αγώνα ο μεγάλος νικητής ήταν φυσικά ο Herlings, με δεύτερο τον Coldenhoff και τρίτο τον Jonass.

Στη βαθμολογία δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πια, αφού ο Gajser έχει πάρει ήδη τον τίτλο και ο Jeremy Seewer (Yamaha) δείχνει παγιωμένος στη δεύτερη θέση. Η μάχη που ακόμη παίζεται αφορά στην τρίτη θέση της κατάταξης, όπου ο Gautier Paulin (Yamaha) κρατά μια διαφορά 11 βαθμών από τον ανεβασμένο και απειλητικό Coldenhoff.

Ο Έλληνας πρωταθλητής Κουζής (Honda) τερμάτισε 21ος και 22ος αντίστοιχα στα δύο σκέλη της μεγάλης κατηγορίας.

ΜΧ2

Ο δύο συνεχόμενες φορές πρωταθλητής της κατηγορίας, το παιδί-θαύμα από την Ισπανία που μόλις έκλεισε τα 18, ο Jorge Prado της ΚΤΜ συνεχίζει να τους κάνει πλάκα στην κατηγορία των 250.

Ενώ ο Gajser ξεφούσκωσε λίγο μετά και τη μαθηματική κατάκτηση της μεγάλης κατηγορίας, εδώ ο πιτσιρικάς δε δείχνει καμιά διάθεση για χαλάρωση και δηλώνει πως θέλει να κερδίσει κάθε αγώνα που θα τρέξει ως το τέλος!

Στην Τουρκία επανέλαβε το κλασικό του μοτίβο, πήρε άλλες δύο νίκες και έφτιαξε πλέον ένα ανεπανάληπτο σερί: σε σύνολο 32 εκκινήσεων (17 αγώνες μείον μια απουσία λόγω τραυματισμού στο Αγγλικό GP) μετρά 29 νίκες, 2 δεύτερες και μια τέταρτη θέση! Άντε πιάστε τον...

Με τον νέο διπλό θρίαμβο του Prado, το όποιο ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις θέσεις πίσω του, όπου στον πρώτο αγώνα ήταν ο Jago Geerts (Yamaha) που τερμάτισε δεύτερος, με τρίτο τον Calvin Vlaanderen (Honda).

Στο δεύτερο σκέλος της ΜΧ2, πίσω από τον Prado ακολούθησαν οι Tom Vialle (KTM) και Roan Van De Moosdijk (Kawasaki).

Με τους δύο αυτούς αγώνες, συνολικά στο GP της Τουρκίας πρώτευσε ο Prado (1-1), με δεύτερο τον Geerts (2-5) και τρίτο τον Moosdijk (5-3).

Στη βαθμολογία το όποιο ενδιαφέρον αφορά την τρίτη θέση, αφού Prado (787 βαθμοί) και Thomas Kjer Olsen (592 β.) δεν ανησυχούν, αλλά ο τρίτος Geerts με 505 βαθμούς έχει να αγχώνεται για τον Vialle που έχει 495.

Ομοίως στην κατάταξη των Κατασκευαστών, η ΚΤΜ έχει καθαρίσει τη μπουγάδα με 829 βαθμούς, αλλά η Husqvarna των 642 βαθμών δεν αισθάνεται ασφαλής με τη Yamaha να την ακολουθεί μόλις 15 βαθμούς πιο πίσω.

Επόμενος και τελευταίος αγώνας για το πρωτάθλημα του 2019 θα γίνει στις 15 Σεπτεμβρίου στη Σαγκάη της Κίνας.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία MXGP 2019

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon