.
Κατηγορία Παγκόσμιο Motocross
Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019 13:53

MXGP 2019, 16ος αγώνας, Uddevalla (Σουηδία)

Λιακάδα, καλοκαιρινές θερμοκρασίες και άφθονος κόσμος υποδέχτηκαν το Παγκόσμιο ΜΧ στη Σουηδία, με τον Jorge Prado να καταφτάνει έτοιμος να πάρει τον τίτλο της ΜΧ2 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Στην MXGP, με τον Tim Gajser να έχει ήδη εξασφαλίσει τον τίτλο από τον προηγούμενο αγώνα στην Ιταλία, η μεγάλη είδηση αφορούσε στην επιστροφή του Jeffrey Herlings στη δράση μετά από πολύμηνη αποχή λόγω τραυματισμών.

O αγώνας αυτός είχε και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμάς, καθώς συμμετείχε ο Έλληνας πολυπρωταθλητής, Παναγιώτης Κουζής, με Honda.

MXGP

Ήδη από τις κατατακτήριες δοκιμές ο πρωταθλητής του 2018, Herlings, θύμισε σε όλους γιατί πήρε σερί τους τίτλους ΜΧ2 και MXGP πριν τραυματιστεί σε προπόνηση τον περασμένο Ιανουάριο.

Στην Uddevalla πήρε την pole, στην εκκίνηση του πρώτου σκέλους έφυγε πρώτος, έστριψε πρώτος (Holeshot) και οδήγησε για αρκετούς γύρους. Ο Gajser ήταν στη ρόδα του, τον πίεζε, αλλά ο Ολλανδός δεν είναι ένας τυχαίος οδηγός και, επιδεικνύοντας το τεράστιο ταλέντο του, κρατούσε τον νέο πρωταθλητή με άνεση πίσω του και μάλιστα τον ανάγκασε σε ένα λάθος που του κόστισε προσωρινά μερικές θέσεις.

Ωστόσο γύρω στον 10ο γύρο ο Herlings είχε αρχίσει να υποφέρει από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (arm pump), ενδεχομένως εξαιτίας της μακρόχρονης αποχής του από τη δράση, και αυτό τον οδήγησε σε λαθάκια. Σύντομα ο Ολλανδός αναβάτης της ΚΤΜ θα υποχωρούσε στην πέμπτη θέση και στον 12ο γύρο θα είχε μια πτώση μετά από σύγκρουση με τον Arnaud Tonus (Yamaha). Συνέχισε για λίγο, αλλά σύντομα εγκατέλειψε τη μάχη, μάλλον εξαιτίας προβλήματος που αποκόμισε η μοτοσυκλέτα του από το χτύπημα.

Ο αγώνας εξελίχθηκε σε μια καυτή μονομαχία μεταξύ των Glenn Coldenhoff (KTM) και Romain Febvre (Yamaha), οι οποίοι τελικά τερμάτισαν με αυτή τη σειρά και τον Gajser να συμπληρώνει το βάθρο 6 δευτερόλεπτα πιο πίσω.

Το δεύτερο σκέλος της κατηγορίας ξεκίνησε με τον Febvre να παίρνει από νωρίς την πρωτοκαθεδρία και τον Gajser να ακολουθεί μερικά δευτερόλεπτα πιο πίσω, δίχως να δείχνει απειλητικός στα πρώιμα στάδια του αγώνα.

Χρειάστηκε 13 γύρους για να περάσει πρώτος και πλέον, ως πρωταθλητής, ο Gajser οδήγησε ως τη νίκη, με τον Coldenhoff δεύτερο και τον Pauls Jonas (Husqvarna) τρίτο.

Ο Febvre είχε μια άσχημη πτώση λίγο μετά την προσπέρασή του από τον Gajser και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με κάταγμα στον αριστερό μηρό.

Όσο για τον Herlings, ξεκίνησε όγδοος το δεύτερο σκέλος και τελικά κατάφερε να αναρριχηθεί ως την τέταρτη θέση, μπροστά και από τον Jeremy Seewer που στα μέσα του αγώνα διεκδικούσε ως και τη νίκη.

Όσο για τον Παναγιώτη Κουζή, δεν κατάφερε να βαθμολογηθεί σε κάποιο από τα δύο σκέλη της MXGP που έτρεξε, καθώς κατατάχθηκε 25ος στο πρώτο και 24ος στο δεύτερο. Θα έχει και μια δεύτερη ευκαιρία φέτος, ωστόσο, καθώς θα τρέξει και στον επόμενο αγώνα του Παγκοσμίου, στις 8 Σεπτεμβρίου στο Afyonkarahisar της Τουρκίας.

Η βαθμολογία του πρωταθλήματος έχει πλέον περάσει σε δεύτερη μοίρα, αφού ο τίτλος έχει ήδη πάει στον Gajser, ενώ ο Seewer απολαμβάνει μια άνεση 43 βαθμών από τον τρίτο Gautier Paulin (Yamaha). Αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε την εντυπωσιακή άνοδο του Coldenhoff που στους τελευταίους τρεις αγώνες έχει κάνει ένα ξέσπασμα με συνεχή βάθρα που τον έχει ανεβάσει τέταρτο στην κατάταξη και βλέπει πια απειλητικά την τρίτη θέση του Paulin 22 βαθμούς πιο μπροστά του.

ΜΧ2

Ο Jorge Prado (KTM) είχε την ευκαιρία να κλείσει την υπόθεση τίτλος εδώ και τώρα και δεν έχασε την ευκαιρία. Πήρε από την αρχή την πρωτοπορία του αγώνα και απλά οδήγησε έτσι ως το τέλος.

Ο μόνος που τον είχε σε κάποια σχετικά κοντινή απόσταση ήταν ο ομόσταυλός του, Tom Vialle, ο οποίος έκανε έναν παράλληλο αγώνα, οδηγώντας μοναχικά και ήρεμα στη δεύτερη θέση, κρατώντας τον Henry Jacobi (Kawasaki) που ακολουθούσε σε μια σταθερά ασφαλή απόσταση.

Κάπως έτσι συμπληρώθηκε χωρίς πολλές μάχες και τυμπανοκρουσίες το βάθρο του πρώτου σκέλους, για να ακολουθήσει το μεγάλο γλέντι για τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο MX2 του 18χρονου παιδιού-θαύματος από την Ισπανία, Prado.

Στο δεύτερο σκέλος ο νεαρός πρωταθλητής είχε σίγουρα "ξεφουσκώσει" λίγο μετά την οριστική κατάκτηση του παγκοσμίου πρωταθλήματος, ενώ αντιμετώπισε και ένα τεχνικό πρόβλημα με τον συμπλέκτη του.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνει έξω από τη διεκδίκηση της νίκης, η οποία πήγε στον Calvin Vlaanderen (Honda), μπροστά από τους Vialle και Adam Sterry (Kawasaki).

Ο δε Prado περιορίστηκε για πρώτη φορά φέτος στην τέταρτη θέση και αυτό σήμαινε πως το Σουηδικό GP ήταν ο πρώτος και μοναδικός φετινός αγώνας που δεν κέρδισε! Υπήρχε βέβαια και το Αγγλικό GP, αλλά εκεί ο Prado δεν έχασε, απλά απείχε λόγω τραυματισμού. Σε όποιον άλλο αγώνα είχε κατέβει ως τώρα, είχε κερδίσει, παίρνοντας τη νίκη σε 27 σκέλη και τη δεύτερη θέση σε άλλα δύο.

Επόμενος αγώνας στις 8 Σεπτεμβρίου, στο Afyonkarahisar της Τουρκίας.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία πρωταθλήματος MXGP 2019

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019 14:16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon