.
Κατηγορία Παγκόσμιο Motocross
Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019 13:39

MXGP 2019, 8ος αγώνας, Orlyonok (Ρωσία)

Στα παραθαλάσσια της Μαύρης Θάλασσας και με εξόχως καλοκαιρινό καιρό, ο 8ος αγώνας του Παγκοσμίου ΜΧ είχε πολλά ανοικτά ζητήματα προς διευθέτηση.

Με τον Tim Gajser να έχει πάρει τον αέρα του Tony Cairoli στην κατάταξη, το πέρασμα από τη Ρωσία ήταν κρίσιμο για τη θέση του πρωτοπόρου. Παράλληλα, η επιστροφή του πρωταθλητή Jeffrey Herlings περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Στην ΜΧ2, από την άλλη, η Jorge Prado συνεχίζει να καλπάζει, υπό την ασφυκτική πίεση του Thomas Kjer Olsen.

MXGP

Δύο ήταν τα θέματα συζήτησης στη Ρωσία. Πρώτον, θα συνεχίσει το σερί του ο Gajser (Honda) για να προσπεράσει τον Cairoli (KTM); Δεύτερον, πώς θα επανεμφανιστεί ο Herlings (KTM), του οποίου η αποθεραπεία κράτησε μήνες περισσότερο απ’ όσο αρχικά προβλεπόταν;

Η απάντηση σε αυτά δε δόθηκε ξεκάθαρα στις προκριματικές διαδικασίες του αγώνα. Προσφέρθηκαν ωστόσο βασικά κομμάτια του παζλ. Πρώτο και σημαντικότερο, η άσχημη πτώση του Cairoli στην Qualifying Race του Σαββάτου. Ο Ιταλός έμεινε αρκετή ώρα στο έδαφος με κομμένη την ανάσα, αλλά ευτυχώς δεν τραυματίστηκε σοβαρά. Το χειρότερο που αποκόμισε από την πτώση του ήταν πως δε συμμετείχε στη διεκδίκηση της pole, με αποτέλεσμα να πάρει εκκίνηση από τις χειρότερες δυνατές θύρες. Αυτό θα το πλήρωνε ακριβά την επόμενη μέρα στους δύο αγώνες της κατηγορίας.

Για την ιστορία, ταχύτερος όλων στο Qualifying ήταν ο Romain Febvre (Yamaha).

Στον πρώτο αγώνα ωστόσο αυτή η επίδοση δεν βοήθησε και πολύ τον Γάλλο. Ο Gajser τον πέρασε σχεδόν αμέσως μετά την εκκίνηση και οδήγησε ως τη νίκη, την ώρα που ο Cairoli είχε κολλήσει στην κίνηση (12 γύροι στη 15η θέση) και κατάφερε να φτάσει τελικά μόλις ως τη 12η.

Πίσω από τον Gajser δεύτερος τερμάτισε ο Arnaud Tonus (Yamaha) και τρίτος ο Febvre, ενώ θετικότατη ήταν η επιστροφή του Herlings στην 4η θέση.

Ο δεύτερος αγώνας είχε τους ίδιους πρωταγωνιστές, καθώς ο Gajser οδηγούσε τον αγώνα και πίσω του πίεζε ο Tonus. Αυτή τη φορά ο Ελβετός ήταν πιο απειλητικός και προσπάθησε να πιέσει τον Σλοβένο, όμως μια πτώση του έκοψε τις ελπίδες για νίκη, αν και επέστρεψε στον γρήγορο ρυθμό άμεσα και τερμάτισε 5 δευτερόλεπτα πίσω από τον νικητή.

Η τρίτη θέση του δεύτερου αγώνα πήγε στον Jeremy Seewer (Yamaha).

Ο Cairoli αυτή τη φορά πίεσε πιο αποδοτικά και πιθανότατα ήταν και λίγο πιο τυχερός, καθώς δεν κόλλησε στο μποτιλιάρισμα όπως στο πρώτο σκέλος, και κατάφερε να φτάσει ως την 4η θέση στον τερματισμό, σώζοντας ό,τι μπορούσε να σωθεί. Ο δε Herlings έκανε έναν ακόμη καλό αγώνα ως την 7η θέση, καθώς εμφανώς προσπαθεί να ξαναβρεί τον ρυθμό του.

Η πιο μεγάλη είδηση από την Ρωσία έχει να κάνει φυσικά με τον Gajser, ο οποίος πήρε την 3η συνεχόμενη διπλή νίκη του (δύο 25άρια, δηλαδή το απόλυτο των 50 βαθμών) και 4η στους τελευταίους πέντε αγώνες, προσπερνώντας έτσι τον Cairoli στη βαθμολογία με 13 βαθμούς για να φορέσει στη δική του Honda το κόκκινο number plate που κοσμούσε την KTM του Cairoli για τα επτά πρώτα GP του 2019.

Με 10 αγώνες να απομένουν, προφανώς και προμηνύεται καυτό πρωτάθλημα. Μάλιστα σε αυτό δεν έχουμε καν μπλέξει ακόμη τον Herlings, ο οποίος λογικά δε θα αργήσει να βρει τη φόρμα του, άρα να αρχίσει να επηρεάζει τη μάχη της κορυφής παίρνοντας νίκες, αν και για τον ίδιο είναι μάλλον αργά για να καλύψει χαμένο έδαφος 350 βαθμών.

ΜΧ2

Σε αντίθεση με την MXGP, εδώ ο Jorge Prado (KTM) εξακολουθεί να κυριαρχεί και, αν στη βαθμολογία δεν αντικατοπτρίζεται σε μια τεράστια διαφορά, αυτό οφείλεται αφενός στον ένα αγώνα που έχασε λόγω τραυματισμού, αφετέρου στις σταθερά δυνατές επιδόσεις του Thomas Kjer Olsen (Husqvarna) που τον ακολουθεί κατά πόδας.

Στη Ρωσία η μικρή κατηγορία είχε δύο πανομοιότυπες νικητήριες τριάδες στα δύο σκέλη. Πρώτος και στις δύο περιπτώσεις ήταν ο Prado, δεύτερος ο Olsen και τρίτος ο Jago Geerts (Yamaha), με τη συνολική κατάταξη του αγώνα να είναι, μοιραία, αυτή ακριβώς.

Αυτό που δεν ήταν ίδιο ήταν ο τρόπος που αυτές επιτεύχθηκαν, καθώς στον πρώτο αγώνα ο Prado απέτυχε να κεφαλαιοποιήσει την pole position του με μια καλή εκκίνηση και αναγκάστηκε να αρχίσει την επίθεσή του από τα όρια της δεκάδας.

Αυτό πάντως δεν τον πτόησε ιδιαίτερα, καθώς πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και τελευταίο καθάρισε τον Olsen δύο γύρους πριν το τέλος.

Στον δε δεύτερο αγώνα, οδήγησε από την αρχή ως το τέλος, αφήνοντας πίσω του τον ανταγωνισμό να μάχεται για τη μοιρασιά των υπολοίπων θέσεων, με τη γνωστή κατάληξη.

Στη βαθμολογία θα εκπλαγεί κάποιος αν δει πως αυτός που έχει κερδίσει 13 από τα 14 σκέλη που έχει τρέξει – συν μια δεύτερη θέση και δύο μηδενικά από την απουσία του στο Αγγλικό GP, δηλαδή 13 νίκες σε 17 αγώνες συνολικά – προηγείται για μόλις 20 βαθμούς από τον Olsen.

Η αιτία, όπως είπαμε και πιο πριν, είναι οι δυνατές εμφανίσεις του Δανού αναβάτη της Husqvarna, όπως και το απόλυτο των 50 βαθμών που μάζεψε στη Matterley Basin εν τη απουσία του Prado.

Για να αντιληφθούμε καλύτερα το πόσο μπροστά είναι αυτοί οι δύο στο πρωτάθλημα της ΜΧ2, ας πούμε πως ο τρίτος της κατάταξης, Geerts, απέχει 70 βαθμούς από τον Olsen και 90 από τον Prado!

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία MXGP 2019

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019 17:29

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon