.
×

Σημείωση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/agonistiki_kinisi/agones_pagkosmio/2012/rally/gstrophy
Κατηγορία GS Trophy
Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2010 10:07

BMW Motorrad GS Trophy 2010

 

Μια μεγάλη περιπέτεια

 

 


Το BMW Motorrad GS Trophy 2010 φτάνει στο τέλος του. Μια ακραία δοκιμασία της αντοχής και των δυνατοτήτων πάνω σε μια μοτοσυκλέτα. Δέκα ομάδες, δεκατρείς υπηκοότητες, πάνω σε μια BMW F800 GS διένυσαν κοντά 2.000 χιλιόμετρα, το 70% των οποίων εκτός δρόμου. Μέσα σε επτά ημέρες διέσχισαν τρία αφρικανικά κράτη (Νότια Αφρική, Σουαζιλάνδη, Μοζαμβίκη), αποφεύγοντας λιοντάρια και ελέφαντες, και αντιμετωπίζοντας την ομορφότερη (αλλά και πιο δύσβατη) έκταση του κόσμου.

Η εκκίνηση

Ο αγώνας ξεκίνησε στις 8:15 της 14η Νοεμβρίου (έπειτα από μια ημέρα προετοιμασιών) και για τις επόμενες επτά ημέρες οι αναβάτες διένυαν 300 χιλιόμετρα ημερησίως, αλλά και κάτω από τον έναστρο ουρανό. Παράλληλα στην πορεία κατάφεραν να ολοκληρώσουν με επιτυχία δώδεκα ειδικές διαδρομές που στόχο είχαν να τεστάρουν τις οδηγικές τους ικανότητες, τη δύναμή τους, τις πνευματικές τους ικανότητες αλλά και την αντοχή τους.

Οι ομάδες ολοκλήρωσαν επίσης και τρεις εργασίες φωτογραφίας οι οποίες αναρτήθηκαν στο Facebook ώστε το κοινό να ψηφίσει τις καλύτερες.
Οι μοτοσυκλέτες, οι αναβάτες, οι ομάδες, ακόμη και οι διοργανωτές εξωθήθηκαν στα όριά τους – και όλοι στάθηκαν στο ύψος της πρόκλησης. Το παρόν άρθρο απεικονίζει μόνο μερικώς την εμπειρία του BMW Motorrad GS Trophy 2010.

Βρετανική επιτυχία


Ο βαθμός δυσκολίας του GS Trophy αποτέλεσε έκπληξη για όλους. Ακόμη και την τελευταία ημέρα οι τρεις ομάδες αντιμάχονταν σκληρά με μόνο μερικούς βαθμούς διαφορά. Τελικά η Βρετανική ομάδα υπερνίκησε όλων. Η στρατηγική τους υπήρξε η πληρέστερη και η πιο μελετημένη, και παρόλο που στον τερματισμό είχαν μόνο ένα βαθμό διαφοράς από τον δεύτερο, η έντονη συμμετοχή τους σε κάθε τεστ ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά.

Εξετάζοντας αυτές τις επτά ημέρες του έντονου ανταγωνισμού, ο Mark Kinnard, μέλος της βρετανικής ομάδας εξηγεί: «Λάβαμε μέρος στο GS Trophy με σκοπό τη νίκη. Έπειτα όμως από την παταγώδη αποτυχία της πρώτης ημέρας τερματίσαμε πέμπτοι και ορκιστήκαμε να παλέψουμε περισσότερο. Και αυτό κάναμε, κερδίζοντας την επόμενη ημέρα, και παραμένοντας μπροστά έκτοτε. Η τελευταία ημέρα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, και θυμάμαι πως είχαμε πει το προηγούμενο βράδυ ότι άσχετα από το αποτέλεσμα, εμείς θα πρέπει να είμαστε χαρούμενοι για τη μοναδική αυτή εμπειρία που ζήσαμε. Η χώρα, οι φιλίες, τα καλά και τα άσχημα που μοιραστήκαμε. Όλα αυτά θα μας μείνουν για πολύ περισσότερο, όταν η λάμψη της νίκης θα έχει ξεθωριάσει».

Η ομάδα της Νοτίου Αφρικής, είχε επίσης το ίδιο κίνητρο. Έχοντας κάνει αυστηρή προπόνηση, ήταν πιο γυμνασμένη και εξασκημένη οδηγικά από τις άλλες ομάδες. Ομολογούν όμως ότι έκαναν λάθος εκτίμηση των απαιτήσεων. «Κάθε τεστ απαιτεί το 100% της συμμετοχής» μας λέει ο Roger – Kane Berman. «Σίγουρα δεν ήμασταν αρκετά επιθετικοί αρχικά. Καταλάβαμε ίσως αργά ότι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ήταν πιο δοσμένοι στο στόχο τους». Ο συμπαίκτης του, Gerber Strydom, δείχνει περισσότερη μεγαλοψυχία στην ήττα τους: «Είχε πάρα πολλή πλάκα. Οι βρετανοί πάλεψαν σκληρά και προηγούνταν κάθε μέρα. Είναι καλοί αναβάτες, με ομαδικό πνεύμα και άξιζαν τη νίκη τους. Κι εμείς παλέψαμε αν και δεν τα καταφέραμε, πάντως ήταν μια απίστευτη διαδρομή. Τα πήγαμε καλά και είμαστε περήφανοι ο ένας για τον άλλο».

Η τρίτη στην κατάταξη ομάδα των Σκανδιναβών ήταν εξίσου ταλαντούχα, παραδέχονται όμως ότι ενώθηκαν σαν ομάδα αργά στον αγώνα. Ο Börre Skiaker της ομάδας λέει:» Ήμασταν τρεις άνθρωποι από τρεις διαφορετικές χώρες (Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία) και τρείς διαφορετικές κουλτούρες, κι αυτό έκανε μεγάλη διαφορά για εμάς. Πιθανόν το μεγάλο μας λάθος στο διαγωνισμό ήταν ότι δεν είχαμε στρατηγική. Σαν να μας έλειπε το τελευταίο κομμάτι του πάζλ.»

Μια συνάντηση ανθρώπων


Με 30 διαγωνιζόμενους από 13 χώρες και 10 απεσταλμένους δημοσιογράφους, χωρίς να γίνει αναφορά και στους οδηγούς και το προσωπικό της διοργάνωσης, το GS Trophy ήταν σίγουρα μια πολυπολιτισμική εμπειρία για όλους. Οι μοτοσυκλέτες, ακόμα και η οδήγηση μπορείς να ήταν γνωστά για τους περισσότερους, όμως η συντροφιά με αγνώστους έδωσε άλλο τόνο στην ατμόσφαιρα. Και φυσικά οι άγνωστοι έγιναν φίλοι, και σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα φίλοι για πάντα, κι αυτό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

«Έχω οδηγήσει μοτοσυκλέτες σε μέρη όπως η Κίνα και η Κεντρική Αμερική, κι αυτό ήταν πολύ ωραίο, όμως αυτή η εμπειρία υπήρξε η πιο ξεχωριστή λόγω της παρουσίας τόσων ανθρώπων από διαφορετικές χώρες» μας λέει ο Bill Dragoo της Αμερικάνικης ομάδας. «Στην αρχή ήταν κάπως περίεργο να ακούς να μιλάνε γύρω σου τόσες διαφορετικές γλώσσες, όμως μετά γίνεται ευχάριστο, μοιάζει με ένα οικείο μελίσσι. Και μπορούσες να πας σε οποιονδήποτε και να τον ρωτήσεις «τι κάνεις;» και να σου απαντήσει «πολύ καλά, ευχαριστώ. Κι εσύ?».

Όλοι μπορούσαν να μιλήσουν και αγγλικά, κι αυτό ήταν ό, τι καλύτερο. Δεν υπήρχε ούτε ένα άτομο από τους συμμετέχοντες, είτε συνοδηγός, είτε γιατρός, οδηγός, ή μηχανικός που να μην θεωρεί το διαγωνισμό προσωπική του υπόθεση, και να μην προσπαθεί για να εξυπηρετήσει εμένα και τους υπόλοιπους αγωνιζόμενους. Και δεν αναφέρομαι σε ένα απλό ενδιαφέρον για την υγεία μου, αλλά ενδιαφέρον για την ευχαρίστησή μου και το τι μπορούσαν να κάνουν για να γίνει αυτή η εμπειρία ακόμη πιο ξεχωριστή για μένα. Η BMW διοργάνωσε ένα τεράστιο γεγονός με ακρίβεια δευτερολέπτου, κι όμως δεν αισθανθήκαμε ούτε μια στιγμή ότι μας «σέρνουν».
Παρόλο που το GS Trophy ήταν κυρίως ένας αγώνας και δευτερευόντως μια συνάθροιση ομοϊδεατών, ήταν και μια ευκαιρία για πολλούς από τους διαγωνιζόμενους να γνωρίσουν τη μακρινή Αφρική. Και παρόλο που οι χρόνοι οδήγησης ήταν πολλοί πιεστικοί, όλοι οι συμμετέχοντες βρήκαν το χρόνο για να συναντήσουν τους ντόπιους και τις κοινότητές τους.
Όταν ρωτήθηκε ο Marco De Muri της ιταλικής ομάδας– ο νεότερος από τους διαγωνιζόμενους – για το ποια υπήρξε για εκείνον η καλύτερη στιγμή στο GS Trophy, εκείνος δεν ανέφερε την οδήγηση. Αντιθέτως είπε: «Την τέταρτη μέρα φτάσαμε σε ένα χωριό πάνω στα βουνά. Εκεί σταματήσαμε για μια ειδική διαδρομή, και βρήκαμε λίγο χρόνο να συναντήσουμε τα παιδάκια του χωριού. Και παρόλο που δεν είχαν τίποτα άλλο, τα χαμόγελά τους ήταν απίστευτα».

Ο Νορβηγός Börre Skiaker ένιωσε επίσης συγκινημένος από αυτές τις συναντήσεις με τους ντόπιους. «Ήταν λες και περπατούσαμε μέσα στην τηλεόραση. Όλα αυτά που είδα – τόσοι χαρούμενοι άνθρωποι, χαμογελαστοί που μας χαιρετούσαν και προσπαθούσαν να μας πιάσουν το χέρι. Είναι τόσο ωραίο να έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους, τόσο αληθινό. Μου άρεσε, με έκανε χαρούμενο και επίσης με έκανε να σκεφτώ για τον τρόπο ζωής που έχουμε εδώ στην Ευρώπη. Τελικά αυτά που νομίζουμε εμείς ότι είναι αναγκαία για μια καλή ζωή είναι τελείως σχετικά.

Η BMW F 800 GS – Αξιόπιστη 100%


Και οι 50 BMW F 800 GS που συμμετείχαν στο GS Trophy τερμάτισαν την κούρσα των 2.000 χιλιομέτρων χωρίς την παραμικρή μηχανική βλάβη. Οι απώλειες ήταν λίγες κι αυτές μόνο λόγω κάποιας πρόσκρουσης. Ούτε μια μοτοσυκλέτα δεν εγκατέλειψε το διαγωνισμό λόγω μηχανικού προβλήματος. Αυτό ήταν που εκτιμήθηκε πολύ από τους διαγωνιζόμενους – αρκετοί μάλιστα ζήτησαν να αγοράσουν τη μοτοσυκλέτα τους μετά το τέλος του αγώνα.

Ο Dominique Lemaire, της ομάδας του Καναδά μας λέει: «Η BMW F 800 GS είναι μια πολύ καλή μοτοσυκλέτα για το τερέν που οδηγήσαμε. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλές ακόμη μοτοσυκλέτες ειδικές για την εκτός δρόμου οδήγηση, αρκετά επιθετικές, όμως η F 800 GS έχει πολύ καλή ισορροπία τόσο στην εντός δρόμου όσο και στο αμμοχάλικο αλλά και σε ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες. Η μηχανή της είναι ομαλή, η πρόσφυση της επίσης, έχει επίσης στυλ και εργονομία. Αν η   BMW μου την πωλούσε, θα ήθελα πολύ να αγοράσω τη μοτοσυκλέτα που οδήγησα!».

Ο δημοσιογράφος Guido Gluschitsch, της αλπικής ομάδας αναφέρει: “Η F 800 GS ήταν ο τέλειος συνεργάτης των αναβατών. Απλοί άνθρωποι που ζουν καθημερινές ζωές και όμως δεν θα μπορούσες να φανταστείς κάτι τέτοιο αν τους έβλεπες πώς οδηγούσαν. Το ίδιο και η μοτοσυκλέτα, δεν είναι παρά μια απλή μηχανή που όμως καταφέρνει να υπερπηδά όλες τις πέτρες, τη λάσπη και τις συγκρούσεις. Και μετά από μια σύγκρουση μπορείς απλά να την σηκώσεις και να συνεχίσεις το δρόμο σου.

Το GS Trophy 2010 σε εικόνες. Ο διαγωνισμός μπορεί να τελείωσε, όχι όμως και η απόλαυση. Συγκεντρώσαμε όλες τις αδημοσίευτες φωτογραφίες από τον αγώνα για να τις απολαύσετε και να ονειρευτείτε.

Τελικά αποτελέσματα

 

Χώρα Βαθμολογία
1 Μεγάλη Βρετανία 152
2 Αφρική 151
3 Σκανδιναβία 149
4 Καναδάς 124
5 Αμερική 107
6 Γαλλία 105
7 Ισπανία 101
8 Γερμανία 95
9 Ιταλία 86
10 Ιαπωνία 54

 

Φωτογραφίες - 1st session


Φωτογραφίες - 2nd session


Φωτογραφίες - 3rd session


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από Τάκης Μανιάτης
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 22:03

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « GS Trophy 2010 - 7th Day GS Trophy 2012 - 1η Μέρα »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon