.
Κατηγορία Endurance
Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019 12:30

Π.Π. Endurance, 5ος αγώνας, 8 Ώρες της Suzuka (Ιαπωνία)

Με ένα εξόχως δραματικό φινάλε και μια ολική ανατροπή, η Kawasaki κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο στο FIM EWC.

Ο οκτάωρος αγώνας της Suzuka είναι ένα σπουδαίο γεγονός για την Ιαπωνία και η 42η διοργάνωσή του είχε όλα τα στοιχεία για να μας προσφέρει το απόλυτο δράμα.

Πριν αρχίσει ο 5ος και τελευταίος αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος FIM EWC 2019 τουλάχιστον δύο ομάδες έριζαν για τον τίτλο, καθώς οι Team SRC Kawasaki France και Suzuki Endurance Racing Team (SERT) έμπαιναν στη μάχη με απόσταση μόλις 5 βαθμών μεταξύ τους στην επίσημη κατάταξη.

fim ewc 5 suzuka8hours 23

Στο μεταξύ ο καιρός φρόντισε να συνεισφέρει στο δράμα καθώς το Σάββατο 27/7, μια μέρα πριν τον αγώνα, εκδόθηκε προειδοποίηση για τυφώνα. Τίποτε από αυτά ωστόσο δεν απέτρεψε το κοινό της Ιαπωνίας να γεμίσει την πίστα της Suzuka, καθώς 109,000 θεατές πέρασαν από τις εξέδρες της, οι 65,500 των οποίων για να δουν τον αγώνα της Κυριακής.

Παραδοσιακά, εκτός των κλασικών ομάδων που ακολουθούν όλο το πρωτάθλημα, στη Suzuka εμφανίστηκαν και οι ειδικές ομάδες που είχαν ως στόχο τη διάκριση στον συγκεκριμένο αγώνα, όπως αυτή της Kawasaki Racing που έφερε τον αφρό του WorldSBK: Jonathan Rea, Leon Haslam και Toprak Razgatlioglu.

fim ewc 5 suzuka8hours 29

Στον αγώνα τώρα, η ομάδα της SERT κρατούσε τον τίτλο στα χέρια της στο μεγαλύτερο μέρος του με αναβάτες τους Vincent Philippe, Etienne Masson και Gregg Black, καθώς λίγα λεπτά πριν το τέλος βρίσκονταν στην 9η θέση, ενώ η αντίστοιχη ομάδα της Kawasaki με τους Jérémy Guarnoni, Erwan Nigon και David Checa ήταν 11η και φαινόταν πως θα έμενε δεύτερη στο πρωτάθλημα.

Όλα άλλαξαν περίπου 5 λεπτά πριν το πέσιμο της καρό σημαίας, καθώς ο κινητήρας του GSX-R1000 της SERT έσπασε και γέμισε την πίστα λάδια. Η εγκατάλειψη της ομάδας που ως τότε φαινόταν σίγουρη για τον 16ο της τίτλο στο παγκόσμιο FIM EWC άνοιξε τους ασκούς του αιόλου, καθώς τα λάδια που άφησε πίσω της είχαν ως πρώτο θύμα τον Jonathan Rea που οδηγούσε προς μια σπουδαία νίκη.

Δείτε το δραματικό φινάλε του αγώνα στο βίντεο που ακολουθεί αμέσως μετά το τέλος του άρθρου αυτού.

fim ewc 5 suzuka8hours 05

Με την εμφάνιση των κόκκινων σημαιών που ενημέρωναν τους αναβάτες για την οριστική διακοπή του αγώνα εξαιτίας του συμβάντος, τα μέλη της SRC Kawasaki France ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, αφού γνώριζαν πως με την αποχώρηση της SERT η 11η θέση τους ισοδυναμούσε με τον πρώτο τίτλο της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, εξελισσόταν ένα δράμα για το βάθρο της Suzuka, καθώς οι διοργανωτές απέκλεισαν την Kawasaki Racing Team επειδή δεν επέστρεψε στα πιτς εντός 5 λεπτών και έδωσαν τη νίκη στην ομάδα που τερμάτισε δεύτερη, δηλαδή την Yamaha Factory Racing Team των Katsuyuki Nakasuga, Alex Lowes και Michael van der Mark.

fim ewc 5 suzuka8hours 35

Λίγο αργότερα η Kawasaki υπέβαλλε ένσταση, καθώς δεν υπήρχε πουθενά στον κανονισμό αναφορά σε προθεσμία 5 λεπτών, ενώ ανέγραφε κανονικότατα πως από τη στιγμή που θα βγουν κόκκινες σημαίες μετρά το αποτέλεσμα ως είχε στον τελευταίο συμπληρωμένο γύρο από όλους. Αυτό σήμαινε πως η διεύθυνση του αγώνα είχε κάνει ένα μεγάλο λάθος στην αρχική της εκτίμηση, το οποίο διορθώθηκε πάραυτα μετά την ένσταση και η νίκη ξαναπήγε δικαίως στην ομάδα των Rea, Haslam και Razgatlioglu.

Η Yamaha Factory έμεινε δεύτερη, ως τερμάτισε, και τρίτη στο βάθρο ανέβηκε η Red Bull Honda των Takumi Takahashi, Stefan Bradl και Ryuichi Kiyonari.

fim ewc 5 suzuka8hours 40

Ωστόσο, πίσω από τους θριάμβους των ομάδων που στήθηκαν ειδικά για τη δόξα στον αγώνα της Suzuka με κορυφαίους αναβάτες WorldSBK και MotoGP, ο πραγματικός θρίαμβος ήταν ο πρώτος τίτλος της SRC Kawasaki France, παράλληλα με το μεγάλο δράμα της SERT που πήγε από τα ουράνια στην κόλαση για ένα σπασμένο μοτέρ.

Στην τελική κατάταξη του FIM EWC 2019 μάλιστα, πίσω από την πρωταθλήτρια SRC Kawasaki France, δεύτερη αναδείχθηκε η FCC TSR Honda France που προσπέρασε στη βαθμολογία την άτυχη SERT.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019 12:42

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon