.
Κατηγορία Αλλοι
Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023 14:33

Ιστορικό 1-2 της Yamaha Ténéré World Raid Team στο TransAnatolia ράλι

Οι Pol Tarrés και Alessandro Botturi κυριάρχησαν απολύτως στο TransAnatolia κερδίζοντας με την Ténéré 700 και τον καθαρόαιμο ανταγωνισμό των μονοκύλινδρων 450!

Η Yamaha Ténéré World Raid Team, σε συνεργασία με την οργάνωση Riders for Health, έγραψε ιστορία στον διεθνή αγώνα ράλι TransAnatolia που έγινε στην Τουρκία, κατακτώντας τις δύο πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης.

Ο αγώνας TransAnatolia 2023 προέβλεπε ένα απαιτητικό πρόγραμμα 2,300 χιλιομέτρων στη διάρκεια επτά ημερών, ταξιδεύοντας από την ανατολική Τουρκία ως τα δυτικά παράλια, από τη Σαμσούντα στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας ως τη Σμύρνη στις ακτές του Αιγαίου.

Μετά από έξι αγωνιστικές μέρες, ο Tarrés είχε χτίσει μια διαφορά 12 λεπτών και 14 δευτερολέπτων στην κορυφή της γενικής κατάταξης, ενώ ο Botturi ακολουθούσε δεύτερος με απόσταση 4 λεπτών και 22 δευτερολέπτων από τον αναβάτη που ακολουθούσε στην τρίτη θέση.

Οι δυο τους βρίσκονταν μιαν ανάσα απ' το να γράψουν ιστορία καθώς θα γίνονταν οι πρώτοι που συμμετείχαν με δικύλινδρες μοτοσυκλέτες της κατηγορίας Β2 που θα νικούσαν και τις αγωνιστικές 450 της κλάσης Β1. Απέμενε μόνο η δράση της τελευταίας μέρας.

yamaha transanatolia

Το πρόγραμμα του Σαββάτου (9/9) περιείχε μια απλή (liaison) 18.22 χιλιομέτρων στη Simav πριν ξεκινήσει η 14η ειδική διαδρομή των 54.94 km. Στη συνέχεια ακολουθούσε μια ακόμη συνδετική απλή διαδρομή 198.40 km που θα οδηγούσε τους αγωνιζόμενους στην εκκίνηση της δεύτερης ειδικής της ημέρας με μήκος 39.69 km, με μια διαδρομή liaison 22.39 km το τέλος που οδηγούσε στην τελετή του βάθρου των νικητών.

Έχοντας περάσει στην πρώτη θέση της κατάταξης από την 3η Μέρα του αγώνα, ο Tarrés έπρεπε να οδηγήσει πρώτος στη διαδρομή της τελευταίας μέρας, κάτι που δεν άγχωσε ιδιαίτερα τον 29χρονο Ισπανό που κράτησε έναν δυνατό ρυθμό αποφεύγοντας τα ρίσκα για να τερματίσει πέμπτος. Αυτή ήταν η πρώτη μέρα που ο Tarres δεν ανέβηκε στο βάθρο, αλλά στην ουσία έχασε από τον νικητή μόλις δύο λεπτά και 24 δευτερόλεπτα.

Έτσι, μετά την πολύ μακριά liaison, o Tarrés μπήκε στη 15η ειδική γνωρίζοντας τι ακριβώς έπρεπε να κάνει για να πανηγυρίσει την πρώτη του νίκη σε ράλι. Ο αναβάτης από την Ανδόρρα οδήγησε εκπληκτικά, χωρίς λάθη και τερμάτισε ξανά πέμπτος χάνοντας μόνο ένα λεπτό και 22 δευτερόλεπτα από τον νικητή.

Αυτό σήμαινε πως ο Tarrés, αν και δεν ήταν 100% σε φυσική κατάσταση, κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό του να κερδίσει έναν αγώνα ράλι, μόλις στην πέμπτη του προσπάθεια. Ο συνολικός του χρόνος 16 ωρών, 10 λεπτών και 10 δευτερολέπτων του έδωσε ένα τελικό πλεονέκτημα 11 λεπτών και 7 δευτερολέπτων από τον δεύτερο.

Ο Tarrés κατέκτησε τη νίκη στο TransAnatolia καβαλώντας την Ténéré 700 World Rally με εξοπλισμό GYRT παίρνοντας τη νίκη σε δύο ειδικές και άλλα εννιά βάθρα, βάζοντας το όνομά του δυναμικά στον χάρτη των αγώνων Rally Raid.

Ο Botturi, στην πρώτη του συμμετοχή σε διεθνή αγώνα ράλι του 2023, έφτασε στην τελευταία μέρα μετά από εντυπωσιακή αντεπίθεση την Παρασκευή (8/9). Αν και βρισκόταν άνετα δεύτρος στην κατάταξη τις τέσσερεις πρώτες μέρες, μια πτώση την πέμπτη μέρα έφερε τον πιο κοντινό του διώκτη σε απόσταση μόλις 20 δευτερολέπτων. Με πόνο στον ώμο του, ο Ιταλός κατάφερε να κρατήσει τη δεύτερη θέση του ράλι για την ομάδα του κερδίζοντας την ειδική της έκτης ημέρας για να μεγαλώσει τη διαφορά σε 4 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα επί του κοντινότερου αντιπάλου του.

Μπαίνοντας στη δράση της τελευταίας μέρας, Σάββατο 9/9, στόχος του ήταν να διατηρήσει την απόστασή του από τον τρίτο και εκεί χρειάστηκε όλη η εμπειρία του 49χρονου αναβάτη. Τερμάτισε την πρώτη ειδική της ημέρας τέταρτος και έλεγξε άψογα την τελευταία ειδική του αγώνα τερματίζοντας τρίτος.

Με συνολικό χρόνο 16 ωρών, 21 λεπτών και 17 δευτερολέπτων, ο Botturi κατάφερε να διατηρήσει τη δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη με ένα λεπτό και 43 δευτερόλεπτα διαφορά από τον τρίτο του ράλι.

Το επικό αυτό 1-2 της Yamaha Ténéré World Raid Team στην Τουρκία ήταν το ιδανικότερο ορεκτικό ενόψει του επόμενου αγώνα ράλι στην οποίο θα λάβει μέρος, τον Africa Eco Race 2023 που ακολουθεί την αυθεντική διαδρομή του ράλι Paris-Dakar από τη δεκαετία του 1970 και θα διοργανωθεί από 30 Δεκεμβρίου 2023 ως 14 Ιανουαρίου 2024.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023 14:38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon