.
Κατηγορία Αλλοι
Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023 14:14

WorldSBK – Νέα κατηγορία στη θέση των SSP300;

Φήμες από τα paddocks του παγκοσμίου πρωταθλήματος μιλούν για σχέδιο αντικατάστασης των 300αριών με μια νέα κατηγορία με Aprilia RS660 και Yamaha R7.

Το πέρασμα του WorldSBK στα χέρια της ίδιας μητρικής εταιρείας με τη διοργανώτρια του MotoGP, Dorna, σηματοδότησε μια σειρά από αλλαγές που έγιναν στο δεύτερο τη τάξει παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών, ξεκινώντας με σωρεία περιοριστικών μέτρων για συρρίκνωση του προϋπολογισμού των ομάδων.

Στη συνέχεια ο κόφτης πέρασε και στις κατηγορίες Superstock, οι οποίες βγήκαν εκτός του WorldSBK καθώς πια οι κύριες κατηγορίες έχουν υποχρεωτικά βρεθεί πολύ πιο κοντά στις μοτοσυκλέτες που πουλούν οι εταιρείες στο ευρύ κοινό. Παράλληλα, στο κάτω όριο του πρωταθλήματος δημιουργήθηκε η κατηγορία Supersport 300 (SSP300) με στόχο να το φέρει ακόμη πιο κοντά στην πραγματική αγορά, ενώ η τελευταία αλλαγή έγινε με τη διεύρυνση των Supersport (SSP) που συμπεριέλαβε δικύλινδρες Ducati Panigale V2, τρικύλινδρες MV Agusta F3 και Triumph Daytona 765 δίπλα στα τετρακύλινδρα Kawasaki ZX-6R και Yamaha YZF-R6 που συνεχίζουν να εξελίσσονται σε μικρό βαθμό.

Στον πρόσφατο αγώνα του Assen ωστόσο οι διάδρομοι και τα paddocks του WorldSBK φιλοξένησαν μια νέα φήμη που θέλει τη Dorna να εξετάζει μια νέα κατηγορία στη θέση των SSP300.

Το ενδιαφέρον των διοργανωτών μοιάζει εύλογα να οσφρίζεται και πάλι την αγορά, όπου μια νέα γενιά σπορ μοτοσυκλετών με βάση στην παραγωγή και όχι σχεδιασμένες πρωτίστως για αγώνες έχει κάνει την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια, γεμίζοντας το κενό που έχουν αφήσει πλέον οι Ιάπωνες αφότου εξασθένησε το δικό τους ενδιαφέρον για τετρακύλινδρα 600άρια. Ο λόγος για μοτοσυκλέτες όπως οι Aprilia RS660 και Yamaha YZF-R7, οι οποίες δε “χωρούν” στη σημερινή μορφή της SSP λόγω δύναμης.

Έτσι το ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι η αλλαγή των SSP300 με μια νέα κλάση που θα απευθύνεται σε αυτές τις “νέες supersport”.

Στην κατεύθυνση αυτή συνηγορεί επίσης – κατά τις ίδιες φήμες – η φαινομενική στασιμότητα των τρακοσαριών, καθώς από την ίδρυση του θεσμού ουσιαστικά τρέχουν οι ίδιες ακριβώς μοτοσυκλέτες: Kawasaki Ninja 400, KTM RC390, Yamaha YZF-R3, μείον τα λιγοστά Honda CBR500R που δοκίμασαν για λίγο την πρώτη χρονιά μα, αναμενόμενα, δε μπορούσαν να σταθούν ανταγωνιστικά. Από τις οποίες μοτοσυκλέτες μόνο η Yamaha είναι πραγματικά τρακοσάρα...

Είναι δεδομένο πως το μέλλον της μικρής κατηγορίας του WorldSBK είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς, έτσι η όποια αλλαγή πιθανότατα θα βασιστεί στο τι θα παρουσιάσουν οι κατασκευαστές τα επόμενα 1-2 χρόνια, αν δηλαδή θα υπάρξουν κι άλλες κινήσεις στη λογική των RS660 και R7.

Η δημοφιλία του Twins Cup στο αμερικανικό πρωτάθλημα MotoAmerica καθώς και η επιτυχία ενιαίων κλάσεων RS660 και R7 σε διάφορες χώρες της Ευρώπης σαφώς και δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από τους ιθύνοντες.

Κατά τη γνώμη μας σημαντικό ρόλο θα παίξουν επίσης οι Κινέζοι, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δείχνουν τα δόντια τους στους μικρομεσαίους κυβισμούς και με την ομοβροντία νέων μοντέλων που θα έρθουν αναμένεται να κυριαρχήσουν, την ώρα που Ευρωπαίοι κατασκευαστές δε δείχνουν πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν ευθέως τα οικονομικά δεδομένα των Κινέζων προτιμώντας να στρέψουν την προσοχή τους στις μεγάλες και ακριβές μοτοσυκλέτες που τους οδηγούν από ρεκόρ σε ρεκόρ πωλήσεων.

Οι κινέζικες βιομηχανίες δείχνουν να κατανοούν τα βασικά χούγια της μοτοσυκλετιστικής αγοράς και έσπευσαν να πατήσουν πόδι στους αγώνες με εταιρείες όπως τη CFMOTO (Moto3 και Moto2), QJMOTOR (Moto2, με τη Gresini!) και την Kove (Dakar), οπότε δεν είναι καθόλου απίθανο να ενδιαφερθούν και για το WorldSBK. Ίσως μια εισροή μικρών σπορ μοντέλων στο πρωτάθλημα να είναι το αντίβαρο που θα κρατήσει στη ζωή το SSP300.

Από πλευράς μας πάντως, καθόλου δε θα μας χαλούσε να βλέπαμε μάχες με δικύλινδρα Aprilia RS660 και Yamaha R7 εναντίον τετρακύλινδρων Kawasaki ZX-4R και Kove 400RR.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023 14:21

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon