.
Κατηγορία Αλλοι
Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 10:42

MotoGP Μεταγραφολογία – Mir και Rins με Honda, Oliveira στην Aprilia, P. Espargaro στην KTM

Σε μια ασυνήθιστη περίοδο βρίσκεται το MotoGP, καθώς τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν με την απόσυρση της Suzuki επιβράδυναν τη μεταγραφολογία. Όχι για πολύ όμως.

Από τη στιγμή που η Suzuki ανακοίνωσε την πρόθεσή της να φύγει από το παγκόσμιο πρωτάθλημα MotoGP στο τέλος της φετινής σεζόν, όλα άλλαξαν στο μεταγραφικό πεδίο. Αρκετοί αναβάτες είχαν συμβόλαια που λήγουν φέτος και βάσει των πρακτικών προηγούμενων ετών, θα είχαν ήδη από νωρίς κλείσει τις νέες τους θέσεις (ή ανανεώσει τις υπάρχουσες) για το 2023.

Ωστόσο αυτό δε συνέβη και ο λόγος είναι πως με μείον δύο μοτοσυκλέτες στη σχάρα εκκίνησης και τους δύο δυνατούς και έμπειρους αναβάτες της Suzuki στην αγορά, ξαφνικά δημιουργήθηκε μια υπερπροσφορά υποψηφίων για περιορισμένο αριθμό σελών. Έτσι πολλοί κατασκευαστές δε βιάζονταν πλέον να κλείσουν τις τρύπες τους, καθώς έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν λίγο και να παίξουν με τη σπάνια αυτή πολυτέλεια.

Οι Fabio Quartararo και Pecco Bagnaia παραμένουν στις τρέχουσες ομάδες τους – τις εργοστασιακές Yamaha και Ducati αντίστοιχα – έτσι ένα διαφαινόμενο θρίλερ με τον Γάλλο πρωταθλητή του 2021 έληξε πριν καν αρχίσει.

Ως τώρα είναι επισημοποιημένη η μεταγραφή του Jack Miller στην εργοστασιακή ΚΤΜ, παίρνοντας ουσιαστικά τη θέση του Miguel Oliveira που αρνήθηκε μετακίνησή του στη δεύτερη ομάδα των Αυστριακών, την Tech3. Τώρα ο Πορτογάλος αναβάτης φέρεται πως έχει συμφωνήσει σε όλα με την Aprilia για να πάρει θέση στην καινούργια της δεύτερη ομάδα, η οποία κατά τις πρώτες αναφορές θα έχει ισάξιες μοτοσυκλέτες με την πρώτη – κατά το παράδειγμα της ΚΤΜ.

suzuki
Joan Mir (αριστερά), Alex Rins (δεξία)

Οι δε δύο φετινοί αναβάτες της Suzuki, ο πρωταθλητής 2020 Joan Mir και ο Alex Rins, πιθανότατα θα καβαλούν Honda του χρόνου. Ο μεν πρώτος προαλείφεται για τη θέση του Pol Espargaro, δίπλα στον Marc Marquez, στη Repsol Honda, και το γεγονός πως το όνομά του απέχει από κάθε άλλο σενάριο μάλλον δείχνει πως και αυτή η δουλειά είναι λίγο-πολύ κλεισμένη.

Για τον Rins η θέση που του αποδίδεται είναι αυτή της LCR Honda Castrol και δη του Alex Marquez, ο οποίος με σχεδόν εργοστασιακών προδιαγραφών RCV δεν έχει δείξει κάτι ελπιδοφόρο φέτος. Και αυτή η μεταγραφή φαίνεται πως είναι κλεισμένη, παρότι πριν λίγες μέρες ο Rins ακουγόταν αρκετά έντονα για μια δορυφορική Aprilia.

Όσο για τον Pol Espargaro, που σίγουρα φεύγει από τη Repsol Honda, όλα δείχνουν πως θα επιστρέψει στην αγκαλιά της ΚΤΜ, με την οποία έκανε δυνατές σεζόν που του άνοιξαν την πόρτα για τη δεύτερη εργοστασιακή Honda RC213V.

Υπάρχουν ακόμη αρκετές εκκρεμότητες, καθώς ακούγονται φήμες πως φεύγει ο Takaaki Nakagami από την LCR Honda Idemitsu για να δώσει τη θέση του στον Ai Ogura που θα προαχθεί από τη Moto2. Η σέλα αυτή είναι προορισμένη για Ιάπωνα αναβάτη και ο Ogura έχει δείξει πολύ δυνατός στη μεσαία κατηγορία, έτσι δεν αποκλείεται να τον δούμε να προάγεται εις βάρος του συμπατριώτη του.

vietti
Celestino Vietti

Εκτός του Ogura υπάρχουν ακόμη αρκετοί αναβάτες από τις μικρότερες κατηγορίες που διψούν για άνοδο, με τον πρωτοπόρο της Moto2, Celestino Vietti, να θεωρείται βέβαιο πως θα προαχθεί. Κανείς ωστόσο δεν ξέρει πού θα καταλήξει ο αναβάτης της ακαδημίας VR46, που ήδη τρέχει με τη Mooney VR46.

Στο τρέχον ρόστερ του MotoGP υπάρχουν αρκετοί που ανησυχούν για τη σέλα τους. Είπαμε για τους Alex Marquez και Takaaki Nakagami, μα είναι επίσης ο rookie Raul Fernandez που δεν μπορεί να συνεννοηθεί με την ΚΤΜ του και ίσως αλλάξει εταιρεία φέτος, ενώ στον αέρα είναι και οι δύο αναβάτες της WithU Yamaha RNF που από του χρόνου θα ντυθεί Aprilia και σίγουρα δε θα κρατήσει στις τάξεις της τον Andrea Dovizioso που πιθανότατα να κρεμάσει τη φόρμα του.

Για τον έτερο rookie, Darryn Binder, που έκανε το αδιανόητο άλμα από Moto3 κατευθείαν σε MotoGP, το μέλλον του δεν είναι ακόμη γνωστό.

Οι ελεύθερες θέσεις που θα κρίνουν πολλά στο ντόμινο των μεταγραφών είναι πρωτίστως δύο: η δεύτερη εργοστασιακή Ducati και η δεύτερη δορυφορική Aprilia (αν θεωρήσουμε πως στην πρώτη πάει ο Rins).

bastianini
Enea Bastianini

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως δίπλα στον Bagnaia του χρόνου θα είναι ένας εκ των Enea Bastianini και Jorge Martin, και αυτή η ανακοίνωση θα έρθει εντός του Καλοκαιριού σύμφωνα με τους ανθρώπους της ιταλικής εταιρείας. Αυτό σημαίνει πως θα ανοίξει μια θέση σε πολύ δυνατή ομάδα, είτε την Pramac ή τη Gresini, η οποία πιθανότατα να καλυφθεί με εκ των έσω μετακίνηση στις ομάδες της Ducati (Fabio Di Giannantonio, Marco Bezzecchi;), ανοίγοντας με τη σειρά της μια θέση για νεοφερμένο καβάλα σε μια παλιότερων προδιαγραφών Desmosedici.

Για τη δεύτερη Aprila RS-GP όλα είναι ανοικτά, ακόμη και ονόματα που παραπάνω αναφέραμε ως έτοιμα να κλείσουν αλλού, λ.χ. τον Rins που αποδεδειγμένα ενδιέφερε την εταιρεία του Noale.

Το μόνο σίγουρο είναι πως, μετά τις προηγούμενες σεζόν όπου ως το πρώτο τρίτο του πρωταθλήματος είχε ήδη σχηματιστεί το ρόστερ της επόμενης χρονιάς, φέτος πάμε για ένα πολύ καυτό Καλοκαίρι με πολλές απρόβλεπτες μεταβλητές.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 11:12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon