.
Κατηγορία Αλλοι
Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022 14:22

MotoGP – Τα 4 μαθήματα από το Grand Prix της Ινδονησίας

Μετά από 25 χρόνια, το MotoGP επέστρεψε στην Ινδονησία σε έναν αγώνα που σίγουρα οι οδηγοί δεν θα τον ξεχάσουν για αρκετό καιρό ακόμα. Πέρα από το χάος που δημιούργησαν τα ελαστικά και η κατάσταση της πίστας, ας δούμε 4 μαθήματα που μας δίδαξε αυτό το GP.

 

  1. Ο Miguel Oliveira δαμάζει τη βροχή

Δεν θα μπορούσαμε να μην ξεκινήσουμε από το μεγάλο νικητή του αγώνα, τον Miguel Oliveira.

Ο Πορτογάλος μας έδωσε ένα σόου στη βροχή, δείχνοντας ιδιαίτερη ευχέρεια σε αυτές τις συνθήκες. Από την 7η θέση ξεκίνησε δυνατά και μετά από μια σύντομη μάχη με τον Jack Miller – αφού και οι δυο τους είχαν περάσει τον Fabio Quartararo – ξέφυγε μπροστά και δεν ξανακοίταξε πίσω του.

Για μία ακόμη φορά φάνηκε η αγωνιστική ιδιοφυία του Oliveira, αλλά και η δυνατότητά του να «διαβάζει» καταστάσεις και να υλοποιεί την καλύτερη δυνατή στρατηγική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Jack Miller, που είναι σπεσιαλίστας σε τέτοιου είδους συνθήκες, δεν ήταν σε θέση να κάμψει την αντίσταση του εργοστασιακού οδηγού της KTM.

Το απογοητευτικό Qatar για τον ίδιο αποτελεί παρελθόν, όμως παραμένει προσγειωμένος και ίσως αυτό είναι το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα.

Φαίνεται ότι φέτος έχει στη διάθεσή του τα «όπλα» για να παλέψει για κάτι καλύτερο. Όμως πρέπει να προσέξουμε δύο παράγοντες στην περίπτωσή του.

MotoGP-4-Mathimata-Mathame-ghk2.jpg

Ο πρώτος είναι οι κατατακτήριες δοκιμές. Στη μεγάλη κατηγορία είναι πολύ σημαντικό να διεκδικείς και να είσαι στις δύο πρώτες σειρές της εκκίνησης, ή στη χειρότερη περίπτωση στην τρίτη.

Ο Oliveira έχει αρνητική παράδοση σε αυτό ήδη από τις μικρές κατηγορίες, καθώς δεν είναι ο οδηγός του ενός γύρου. Αν το διορθώσει τα καλύτερα αποτελέσματα θα συνεχιστούν.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η σταθερότητα της ΚΤΜ. Στην ομάδα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει φιλοσοφία και αντί να φέρνουν «τόνους» νέων πραγμάτων κάθε φορά, κάθονται και δουλεύουν πάνω σε αυτά που έχουν, διατηρώντας μια βάση.

Αν αποφύγουν τα σκαμπανεβάσματα που είδαμε την περσινή σεζόν, τότε και οι οδηγοί τους – και στην περίπτωσή μας ο Miguel Oliveira – μπορούν να ελπίζουν για κάτι καλό φέτος.

MotoGP-4-Mathimata-Mathame-ghk3.jpg

  1. Ένας πανευτυχής Quartararo

Η γλώσσα του σώματος του Fabio Quartararo μετά τον αγώνα στην Mandalika, προδίδει έναν πιλότο με απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του.

Κάτι το οποίο ο Γάλλος επέδειξε με τον καλύτερο τρόπο σε συνθήκες βροχής που… δεν είναι και το καλύτερό του.

Τα αρχικά λάθη δεν τον αποθάρρυναν και συνέχισε να δουλεύει «διαβάζοντας» τις συνθήκες σωστά, για να φτάσουμε στο τέλος όταν και πραγματικά μας εντυπωσίασε με το ρυθμό του.

Σίγουρα η βροχή δεν αποτελεί ιδανικό κριτή δυνατοτήτων, όμως ο ίδιος έβγαζε μια τέτοια εμπιστοσύνη και σιγουριά που κάτι λέει.

Αν και τα προβλήματα με την Yamaha είναι υπαρκτά και ο ίδιος τα έχει επισημάνει ουκ ολίγες φορές, κανείς δεν μπορεί να τον βγάλει εκτός διεκδίκησης του τίτλου.

Και ναι, η Yamaha δεν είναι στα επίπεδα της Honda, ή της KTM ή και της Ducati παρά το άσχημό της ξεκίνημα, όμως μια τέτοια εμφάνιση την περασμένη Κυριακή, ίσως μετράει περισσότερο και από νίκη σαν ψυχολογικός παράγοντας.

MotoGP-4-Mathimata-Mathame-ghk4.jpg

  1. Πολλά τα ερωτήματα και δικαίως…

Μια αρχή που κανείς δεν την περίμενε στην Ducati. Αυτό είναι σίγουρο. Άλλωστε τίποτα δεν δείχνει να πηγαίνει καλά για τον Pecco Bagnaia, το μεγάλο φαβορί του πρωταθλήματος, όπως λέγαμε πριν το ξεκίνημα της σεζόν.

Ο Ιταλός ετοιμάζεται για τον αγώνα στην Αργεντινή έχοντας μόλις έναν βαθμό σε δύο Grand Prix. Κι ενός κακού, όπως ξέρουμε, μύρια έπονται.

Η γλώσσα του σώματος έλεγε πολλά και στην περίπτωση του Bagnaia. Απεγνωσμένος, σκυθρωπός, επηρεασμένος από την όλη κατάσταση και χωρίς απαντήσεις στα πολλά ερωτηματικά του.

Και επιστρέφουμε στον μόλις ένα βαθμό συγκομιδής του. Στη σύγχρονη εποχή του MotoGP, με τις τόσο μικρές διαφορές, συνιστά θαύμα το να μπορέσει κάποιος με έναν βαθμό μετά από δύο αγώνες, να πάρει τον τίτλο στο τέλος της χρονιάς.

Στην πραγματικότητα κανείς δεν το έχει καταφέρει και αυτό το ξέρει καλά και ο Ιταλός με την ομάδα του. Η χειρότερη συγκομιδή πρωταθλητή μετά από δύο αγώνες, τα τελευταία χρόνια, είναι αυτή του Joan Mir το 2020 που είχε 11 βαθμούς.

Πάντως υπάρχει φως στο τούνελ. Φέτος το MotoGP είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια και υπάρχουν ακόμα πολλοί βαθμοί διαθέσιμοι. Επιπλέον, ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας, μετά από δύο αγώνες, ο Enea Bastianini, έχει συγκεντρώσει 30 βαθμούς, κάτι που σημαίνει ότι τα πάντα είναι ανοιχτά ακόμα.

Βέβαια, είναι εκ των ων ουκ άνευ να σημειώσουμε ότι το Grand Prix της Αργεντινής είναι ύψιστης σημασίας για τον Ιταλό και την Ducati.

MotoGP-4-Mathimata-Mathame-ghk5.jpg

  1. Ειδική μνεία για τους Darryn Binder και Joan Mir

Πώς να μην συγχαρεί κανείς τον Darryn Binder μετά την έξοχη εμφάνισή του στην Ινδονησία;

Μετά το εντυπωσιακό του ντεμπούτο στο Qatar, ο Ν.Αφρικανός ανέβασε ακόμα περισσότερο τον πήχη, προκαλώντας ευχάριστη έκπληξη ακόμα και στους ίδιους τους ανθρώπους της ομάδας του, που δήλωναν εντυπωσιασμένοι μετά τον αγώνα στην Ινδονησία.

Μπορεί να τα «άκουσε» από τον Remy Gardner στον προηγούμενο αγώνα, αλλά η μαχητικότητά του και η αυτοπεποίθησή του δεν κάμφθηκε στο ελάχιστο.

Έδωσε μεγάλες μάχες και θα μπορούσε να πάρει ακόμα και την 8η θέση στον αγώνα (!) αν δεν του έκανε ένα επιθετικό προσπέρασμα ο ίδιος του ο αδερφός λίγο πριν την καρώ σημαία.

Επιπλέον έχουμε και την περίπτωση του Joan Mir, ο οποίος σώθηκε κυριολεκτικά από τη βροχή που ξέσπασε λίγο πριν την έναρξη του αγώνα της περασμένης Κυριακής.

Περισσότερα για την περίπτωση του Ισπανού και της Suzuki όμως, μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022 14:29

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon