.
Κατηγορία ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022 13:51

MotoGP – Το εντυπωσιακό ντεμπούτο του Darryn Binder

Έκανε το άλμα από την Moto3 απευθείας στη μεγάλη κατηγορία και δεν θα ήταν υπερβολικό να σημειώσουμε ότι ο Darryn Binder κατάφερε να εντυπωσιάσει στον πρώτο του αγώνα στο MotoGP!

Πολλά γράφτηκαν το προηγούμενο διάστημα για τον Darryn Binder, κυρίως – τώρα τελευταία – για την απόφασή του να πάρει το ρίσκο και να ανέβει στη μεγάλη κατηγορία απευθείας από την Moto3.

Υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι δεν αξίζει να κρατά μια θέση στο grid, ειδικά αφού στην Moto3 δεν έδειξε κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς αποτελεσμάτων, μετρώντας μόνο μία νίκη.

Από την άλλη, ο σωματότυπός του αλλά και ο επιθετικός τρόπος οδήγησης – για τον οποίο ουκ ολίγες φορές κατηγορήθηκε από τους συναθλητές του στην Moto3 – ταιριάζουν στη μεγάλη κατηγορία.

Η έντονη κριτική που δέχτηκε είχε το αποκορύφωμά της στην Πορτογαλία πέρυσι, όταν ο μικρός αδερφός του Brad Binder πήγε για την προσπέραση στον αγώνα και είχε επαφή με τον Sergio Garcia αλλά και τον Dennis Foggia που πάλευε για τον τίτλο.

Το αποτέλεσμα ήταν ο Ιταλός να τεθεί εκτός μάχης και ο Pedro Acosta να πανηγυρίσει το πρώτο του παγκόσμιο πρωτάθλημα στα GP.

Όπως και να ‘χει, ο Darryn Binder θα μείνει στην κατηγορία και στην ομάδα του Razlan Razali τουλάχιστον για το 2022, παρά την κριτική και τα σχόλια οδηγών όπως ο Aleix Espargaro.

Binder-Entyposiako-Ntempouto-lsd2.jpg

Ο τελευταίος είχε προτείνει – ειδικά για να αποφευχθούν τέτοιες περιπτώσεις όπως του Binder – να εισαχθεί η Super Licence στα GP και τη μεγάλη κατηγορία.

Ο Binder πάντως έδειξε και από τα χειμερινά τεστ ότι… κάτι γίνεται. Όσο μπορεί να το πει κάποιος για έναν οδηγό που καλείται να φέρει εις πέρας ένα σχεδόν ακατόρθωτο επίτευγμα.

Να τιθασεύσει μια μοτοσυκλέτα με πάνω από 320 άλογα, όταν το προηγούμενο διάστημα καβαλούσε μια «απλή» 250cc με μόλις 48 περίπου άλογα ιπποδύναμη.

Βάλτε στην εξίσωση και όλη την κορυφαία τεχνολογία που κρύβει η μοτοσυκλέτα, αλλά και τα ηλεκτρονικά της ή τα carbon φρένα που τόσα προβλήματα έχουν προκαλέσει σε πολλούς.

Και φτάσαμε στο Qatar. Στην ιδιαίτερη πίστα Losail, υπό το φως των προβολέων, αν και φέτος αυτό δεν ίσχυε για όλα τα sessions στην έρημο της χώρας.

Ο Darryn Binder ήταν τελευταίος στα συνδυασμένα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας. Ανέβηκε στην 4η θέση από το τέλος το Σάββατο στις ΕΔ3 και θα ξεκινούσε τον αγώνα από την 24η θέση. Την τελευταία του grid.

Binder-Entyposiako-Ntempouto-lsd3.jpg

Αναμενόμενο, θα είπαν πολλοί. Με δεδομένο το άλμα που έκανε, ούτε οι άνθρωποι της ομάδας του, ίσως ούτε και ο ίδιος, δεν είχαν προσδοκίες για τον αγώνα που θα ακολουθούσε.

Αυτό όμως που λίγοι περίμεναν, ήταν το γεγονός ότι ο Ν. Αφρικανός πέρασε τη γραμμή του τερματισμού μόλις 12 χιλιοστά του δευτερολέπτου από το να πάρει τους πρώτους του βαθμούς στη μεγάλη κατηγορία, μόλις στον πρώτο του αγώνα!

Κι ενώ θα περίμενε κανείς να του ρίξουν γύρο, σε έναν αγώνα με φρενήρη ρυθμό, ο Binder κατάφερε να δείξει (τηρουμένων των αναλογιών) εξαιρετικό ρυθμό αγώνα!

Τερμάτισε 41 δευτερόλεπτα μακριά από τον νικητή και ναι, αυτό είναι μια αιωνιότητα για το MotoGP. Όμως μιλάμε για έναν Rookie και για έναν οδηγό που ποτέ κανείς δεν είπε ότι έχει το απύθμενο ταλέντο στην οδήγηση.

Κι όμως, ο Darryn Binder είχε ρυθμό αξιολογότατο, αφού έχανε κάτω από δύο δευτερόλεπτα στο γύρο από τους κορυφαίους πιλότους της κατηγορίας, ενώ έδωσε μάχες με έμπειρους οδηγούς της Moto2 αλλά και τον παγκόσμιο πρωταθλητή της πέρυσι, τον Remy Gardner.

Binder-Entyposiako-Ntempouto-lsd4.jpg

Και να σκεφτεί κανείς, επαναλαμβάνω, ότι πολλοί τον είχαν για «σάκο του μποξ» και πόνταραν από πριν τον αγώνα ότι θα «έτρωγε» σίγουρα γύρο. Κι όμως ο Ν. Αφρικανός έκλεισε στόματα!

Βέβαια, επειδή μιλάμε για τον Darryn Binder, δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει και η σχετική αντιπαλότητα και οι καυστικές δηλώσεις μετά τον αγώνα.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Gardner, ο οποίος ήταν φανερά εκνευρισμένος από τον τρόπο οδήγησης του αντιπάλου του. Τόσο είχε νευριάσει, ώστε δήλωνε μετά: «Δεν χρειάζεται να οδηγούμε σαν μαϊμούδες…»

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι ο οδηγός που όλοι μας βλέπαμε ως μόνιμο τελευταίο στους φετινούς αγώνες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, απέδειξε ότι προσαρμόζεται γρήγορα και προοδεύει το ίδιο γρήγορα.

Αυτή του η παρουσία και η εμφάνιση στην Losail θα τον γεμίσει αυτοπεποίθηση στη συνέχεια και βεβαιότητα ότι – γιατί όχι – μπορεί να κρατήσει τη θέση του στη μεγάλη κατηγορία και τα επόμενα χρόνια. Όσο δύσκολο κι αν είναι κάτι τέτοιο…

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022 13:54

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon