.
Κατηγορία Αλλοι
Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020 15:15

EnduroGP – Αποχώρησε η διοργανώτρια ABC λόγω οικονομικών δυσχερειών, αναλαμβάνει η FIM

Η εταιρεία που είχε επί 15 χρόνια την προώθηση του Παγκοσμίου Enduro αποχωρεί για οικονομικούς λόγους και πλέον αναζητείται διάδοχο σχήμα.

Πριν μερικές μέρες το Ιταλικό περιοδικό Morosprint έσκασε τη βόμβα: η ABC Communications δήλωσε αδυναμία να αναλάβει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα EnduroGP μετά το τέλος της φετινής σεζόν και πλέον το πρωτάθλημα του 2021 θα διοργανωθεί απευθείας από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, FIM.

Η αποκάλυψη έγινε από τον Ιταλό δημοσιογράφο και ιδρυτή της Pole Position Communication, Dario Agrati (ο οποίος είχε ξεκινήσει κάποτε τη δημοσιογραφική του καριέρα από το Moto Sprint), γεγονός που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση μιας και δεν προηγήθηκε καμιά επίσημη ανακοίνωση από την Ομοσπονδία ή την ABC.

Λίγο αργότερα, υπό το βάρος των αποκαλύψεων και τις διαρκείς ερωτήσεις του Τύπου, ο διευθυντής Μάρκετινγκ της FIM, Fabio Muner, έδωσε μια πρώτη γεύση του τι έπεται για το 2021:

“Η FIM θα αναλάβει απευθείας να εξασφαλίσει πως το πρωτάθλημα θα συνεχίσει να μεγαλώνει όπως έκανε τις τελευταίες δύο σεζόν. Η ομάδα της FIM θα αποτελείται από προσωπικό μάρκετινγκ, επικοινωνίας, αθλητικό, εκπροσώπους και εξωτερικούς συνεργάτες.”

Όπως είναι φυσικό, με την πρώτη δημοσίευση της σχετικής είδησης έκαναν τον γύρο του κόσμου διάφορες θεωρίες που συνέδεαν το EnduroGP με χρεωκοπίες ή μια νέα πράξη στην πολεμική που αναπτύχθηκε την περασμένη χρονιά με την ΚΤΜ και το WESS (World Enduro Super Series).

Τώρα λοιπόν έρχεται μια αναλυτική συνέντευξη του αφεντικού της ABC Communications, Bastien Blanchard, στο Enduro21 ο οποίος σπεύδει να βάλει κάποια πράγματα στη θέση τους. Ξεκινώντας από το ζήτημα της χρεωκοπίας.

“Σχεδιάζαμε να συνεχίσουμε κανονικά, για τα επόμενα 10 χρόνια. Χάσαμε όμως τον βασικό μας χορηγό, Maxxis, και όταν είδα πως θα ήταν η οικονομική κατάσταση ήξερα πως θα ήταν πολύ δύσκολο, έτσι αποφασίσαμε να μην συνεχίσουμε με το 10ετές συμβόλαιο.

“Δεν έχουμε πια το μπάτζετ, αυτό είναι. Αν δεν έχεις την οικονομική ευχέρεια να κάνεις καλά τη δουλειά σου, τότε είναι καλύτερα να σταματήσεις.”

“Κάλεσα τον πρόεδρο της FIM, Jorge Viegas, για να του εξηγήσω και αυτός κατάλαβε την απόφασή μας. Στη συνέχεια μας πρότεινε να αναλάβουμε με συμβόλαιο ενός έτους το 2021 και να δούμε τι θα γίνει από το 2022, ωστόσο βλέποντας πως έχει η κατάσταση τώρα και πώς θα είναι του χρόνου, ξέρω πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε.”

Στη συνέχεια ο Blanchard εξηγεί πόσο τον λυπεί αυτή η απόφαση, μιας και επί 15 χρόνια η εταιρεία που ίδρυσε ο πατέρας του, Alain, ήταν συνώνυμη με το Παγκόσμιο Enduro, αλλά η συνειδητοποίηση πως στα απόνερα του Covid-19 “η παγκόσμια οικονομία καταρρέει” δεν του αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Θεωρεί πως πολύ δύσκολα θα βρεθεί ένας κεντρικός χορηγός να βάλει το 50% των εξόδων της ABC – όπως συνέβαινε με τη Maxxis – και πλέον υπολογίζει πως αν συνέχιζε και το 2021, τα κόστη ήταν τέτοια που θα έστελναν την ABC αναπόφευκτα στη χρεωκοπία.

Είπε επίσης πως το κόστος του EnduroGP είναι ακριβό και προσπάθησε να βρει τρόπους να γίνει η δουλειά με μειωμένο προϋπολογισμό, αλλά “όλοι θέλουν τα πάντα εντελώς δωρεάν. Εμείς πληρώνουμε αμοιβή στη FIM, πληρώνουμε τηλεοπτικά συνεργεία και φωτογράφους κ.ο.κ. μα μερικοί άνθρωποι απλά δεν καταλαβαίνουν την κατάσταση. Δεν έχουμε τα λεφτά της Dorna και της Youthstream.”

Ως αποτέλεσμα, η ABC θα ολοκληρώσει τη σεζόν του 2020 ως έχει, μα δεν θα είναι στο EnduroGP από το 2021 και μετά. Του χρόνου θα αναλάβει εξ ολοκλήρου η FIM παρότι, όπως αποκάλυψε ο Blanchard, έψαξε συνεργάτη να αναλάβει τουλάχιστον τα διαδικαστικά (logistics) της διοργάνωσης.

Στο μεταξύ, η ABC Communications θα τιμήσει το συμβόλαιό της με το FIM Super Enduro που έχει ως το 2024 και ελπίζει να το επεκτείνει και μετέπειτα, εξηγώντας πως και αυτό επηρέασε την απόφασή της. Προτίμησε δηλαδή να κρατήσει αυτό που ξέρει πως μπορεί να κάνει, παρά να προσπαθήσει να τεντώσει τους πόρους της με κίνδυνο να μην κάνει τίποτε καλά και να βρεθεί μεσούσης της σεζόν σε οικονομικό αδιέξοδο.

Απέρριψε επίσης κάθε αναφορά στην ΚΤΜ και το WESS, εξηγώντας πως αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με την απόφασή της, η οποία είναι καθαρά οικονομική. Άλλωστε αυτή η διαμάχη είχε βρει ένα κοινό πεδίο συνεννόησης και φαινόταν πως θα επιλυθεί αναίμακτα, τουλάχιστον πριν σκάσει μύτη ο κορωνοϊός και βάλει τον πλανήτη στον πάγο.

Στο μεταξύ, η FIM πλέον έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το EnduroGP 2021 και αναζητεί συνεργάτη να αναλάβει τη διοργάνωση για τη δεκαετία 2022-2032. Για τον Blanchard οι πιθανότητες να έχει αλλάξει κάτι σε έναν χρόνο είναι απειροελάχιστες, οπότε πρακτικά θεωρεί πως η ABC δεν θα είναι σε θέση να τη διεκδικήσει εκ νέου.

Για την ακρίβεια, το βλέπει πολύ δύσκολο να βρεθεί ένας μεγάλος χορηγός που να ρίξει στο EnduroGP “ένα τεράστιο χρηματικό ποσό με αυτό το κλίμα που πιστεύω πως θα μας επηρεάζει για τα επόμενα 2-3 χρόνια”.

Κλείνοντας, ο Blanchard εξέφρασε την απορία και δυσαρέσκεια που η ιστορία έγινε γνωστή μέσω συνέντευξης σε περιοδικό και όχι μέσω επίσημων καναλιών, ευχαριστώντας παράλληλα τον πρόεδρο της Ιταλικής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλέτας, Giovanni Copioli, που έσπευσε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στο περιοδικό Moto Sprint την ώρα που η απουσία επίσημης ενημέρωσης άφηνε τις φήμες να οργιάζουν.

Δυστυχώς φαίνεται πως ο μηχανοκίνητος αθλητισμός δύσκολα θα βγάλει αλώβητος την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία και έτσι φαντάζει λογικό τα πρώτα σημάδια να έρχονται από τους πιο αδύναμους κρίκους – όπως το διασπασμένο Enduro με σαφώς μικρότερη δημοτικότητα ως προς άλλα αθλήματα (όπως MotoGP, MXGP) και όπου οι εταιρείες μοιράζονται μεταξύ EnduroGP, WESS ή άλλους συγγενείς θεσμούς.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020 16:25

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon