.
Κατηγορία Αλλοι
Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 14:08

FIM και WESS σε πορεία σύγκλισης για έναν νέο κοινό θεσμό Hard Enduro

Ο πρόεδρος της παγκόσμιας Ομοσπονδίας άνοιξε παράθυρο αισιοδοξίας.

Πέρυσι το καλοκαίρι ξέσπασε μια διαμάχη ανάμεσα στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας (FIM) και τους διοργανωτές του World Enduro Super Series (WESS), δηλαδή στην ουσία μια κόντρα ανάμεσα στην Ομοσπονδία και την KTM, που στήριξε θερμά το WESS ενώ απέχει από το επίσημο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα EnduroGP.

Στα πλαίσια αυτής της διαμάχης η FIM αποκήρυξε το WESS αποσύροντας τη στήριξή της, κάτι που δεν περιορίζεται μόνο σε ηθικά ζητήματα αλλά άπτεται και πρακτικών, λ.χ. οι συμμετέχοντες του WESS δεν καλύπτονται πλέον από την ασφάλιση που έχει κάθε αθλητής με αγωνιστική άδεια (λισάνς) της FIM.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Jorge Viegas το πήγε ένα βήμα παραπέρα εξαγγέλλοντας την πρόθεση της FIM να στήσει το δικό της Παγκόσμιο Κύπελλο Hard Enduro, ανταγωνιζόμενη ευθέως το WESS.

Στην πορεία διαδόθηκε (μα δεν επιβεβαιώθηκε) πως η ομοσπονδία αναζήτησε διοργανωτές για να τρέξουν το νέο της Κύπελλο, ωστόσο ουδείς παρουσιάστηκε. Η μόνη πραγματικότητα που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης είναι πως για το 2020 τέτοιο Κύπελλο δεν είναι προγραμματισμένο. Όχι ακόμη τουλάχιστον.

Από την άλλη η διοργάνωση του WESS που έχει πίσω της την αμέριστη συμπαράσταση ΚΤΜ και Red Bull, δήλωνε πως όχι μόνο δεν σταματά, αλλά έχει πλάνα υπερατλαντικής επέκτασης με κάμποσους διοργανωτές αγώνων να περιμένουν εναγωνίως να ενταχθούν στο πρόγραμμά της.

Κοινώς, ο πόλεμος φαινόταν πως μόλις είχε αρχίσει να φουντώνει.

Ακολούθησε μια περίοδος ησυχίας, τουλάχιστον όσον αφορά στα όσα φτάνουν στη δημοσιότητα, ωστόσο φαίνεται πως οι διεργασίες πίσω από κλειστές πόρτες συνεχίστηκαν. Και το πιο ευχάριστο είναι πως αυτές πιθανότατα δεν αφορούν στο πώς η μια πλευρά θα τη φέρει στην άλλη, αλλά πλέον αναζητούν κοινό χώρο συνεννόησης.

Σε πρόσφατη εκδήλωση της FIM στη Γενεύη της Ελβετίας, ο κύριος Viegas εμφανίστηκε ενωτικός.

“Πιστεύω πως μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να ζήσουμε και να δουλέψουμε μαζί για να βελτιώσουμε την κατάσταση. Θέλω να μάθουμε από την εμπειρία του WESS και θέλω να βελτιώσουμε τους δικούς μας αγώνες.”

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως FIM και WESS έχουν βρει κάποιον τρόπο συνεννόησης, ο οποίος φαίνεται πως μπορεί να οδηγήσει σε ένα ενοποιημένο θεσμό Hard Enduro. Ο ίδιος ο πρόεδρος Viegas αποκάλυψε στο Enduro21 πως ένα από κοινού διοργανωμένο τέτοιο Παγκόσμιο Κύπελλο “βρίσκεται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή”.

Μάλιστα δεν αποκλείεται η λύση αυτή να προκύψει άμεσα, έτσι ώστε ο νέος αγωνιστικός θεσμός να τρέξει μέσα στο 2020. Στο μεταξύ το WESS ξεκινά στις 8 Μαΐου, ενώ τρεις εβδομάδες νωρίτερα ανοίγει η σεζόν του EnduroGP.

Και ένα κρίσιμο ερώτημα των περισσότερων φίλων του Enduro στρέφεται στο κατά πόσο είναι εφικτό να ξαναδούμε τις ΚΤΜ, Husqvarna και Gas Gas να επιστρέφουν στο EnduroGP.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 14:12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon