.
Κατηγορία Αλλοι
Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020 15:44

Ο παραπληγικός Nicola Dutto τερμάτισε στο Africa Eco Race και έγραψε ιστορία

Περιορισμένος σε καροτσάκι από το 2010, ο Ιταλός δεν δέχεται καμιά δικαιολογία και το αποδεικνύει στην πράξη.

Ο Ιταλός αναβάτης enduro και cross-country rally, Nicola Dutto, εισέπραξε το μερίδιό του στη δημοσιότητα με τον (πολύ) άσχημο τρόπο. Ο Dutto ήταν έτοιμος να πραγματοποιήσει το όνειρό του συμμετέχοντας στο Dakar 2019, όταν την τέταρτη μέρα οι διοργανωτές τον απέκλεισαν με μια αμφιλεγόμενη δικαιολογία.

Για τον αναβάτη το χτύπημα ήταν μεγάλο, σε καμιά περίπτωση όμως δεν ήταν εξίσου αφόρητο με αυτό που είχε δεχτεί το 2010, όταν έπεσε με περίπου 160 km/h σε έναν αγώνα τύπου Baja στην Ιταλία, για να ξυπνήσει αργότερα έχοντας χάσει την κινητικότητα των ποδιών του.

nicola dutto 1

Παρότι μετά από εκείνο το ατύχημα έμεινε παραπληγικός και περιορισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, ο Dutto σύντομα ξαναβρήκε το θάρρος του και επέστρεψε στους εκτός δρόμου αγώνες που τόσο λάτρευε, φτιάχνοντας μια μοτοσυκλέτα κατάλληλα τροποποιημένη για να μπορεί να την οδηγήσει χωρίς να χρησιμοποιεί πόδια.

Σύντομα ξανάτρεξε αγώνες ράλι και το όνειρο που είχε από πριν ξαναφούντωσε στο μυαλό του: ήθελε να τρέξει στο Dakar. Αυτό έγινε πραγματικότητα το 2019, με τον Ιταλό να συμμετέχει με δύο αναβάτες-σκιές του, έναν να εξετάζει από μπροστά τη διαδρομή και έναν να τον ακολουθεί για να βοηθήσει σε περίπτωση πτώσης.

Μόνο που υπολόγιζε χωρίς τους διοργανωτές του θρυλικού αγώνα, οι οποίοι τον απέκλεισαν την 4η μέρα για μιαν αιτία που ο ίδιος απορρίπτει με επιχειρήματα. Όπως και να έχει, η απογοήτευση έδωσε το παρόν, αλλά δεν σταμάτησε για πολύ τον Dutto.

nicola dutto 6

Πριν λίγες μέρες ο Ιταλός έτρεξε στον αγώνα Africa Eco Race στη Βόρεια Αφρική, ένα ράλι παρόμοιας λογικής με το Dakar και ουδόλως εύκολο: 4,000 χιλιόμετρα σε 12 αγωνιστικές μέρες με αμμόλοφους και τα όλα τους.

Και ο Dutto κατάφερε το αδιανόητο: στις 19 Ιανουαρίου 2020 τερμάτισε επιτυχώς στην 47η θέση σε σύνολο 66 συμμετεχόντων! Άφησε δηλαδή και 19 αναβάτες πίσω του...

nicola dutto 0

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του συγκεκριμένου αγώνα, ο Dutto είναι ο πρώτος παραπληγικός αναβάτης που τερματίζει στο Africa Eco Race – από μνήμης δε μπορούμε να θυμηθούμε κάποιον άλλο που να έχει τερματίσει σε ανάλογο ράλι, αλλά ας μην το θεωρήσουμε και βέβαιο.

Όπως και να έχει, το κατόρθωμά του 50χρονου αναβάτη είναι απλά γιγάντιο και συνιστά ένα υπερπολύτιμο μάθημα ζωής για όλους εμάς τους υπόλοιπους.

Τα συγχαρητήρια και ο σεβασμός μας είναι το λιγότερο που μπορούμε να του απευθύνουμε.

Διαβάστε εδώ ένα αναλυτικό αφιέρωμα στον σπουδαίο αυτόν αναβάτη, Nicola Dutto

nicola dutto 8

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « WorldSBK 2020, Portimao Test MotoGP - Ο Maverick Vinales ανανέωσε με τη Yamaha »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon