.
Κατηγορία Αλλοι
Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019 12:03

Nicola Dutto - Αποκλείστηκε από τη διοργάνωση του Dakar!

Απόφαση που προκαλεί οργή και πολλά ερωτηματικά

Όπως σας είχαμε γράψει, ο Nicola Dutto έγινε ο πρώτος παραπληγικός αναβάτης με συμμετοχή στο Rally Dakar, όμως δυστυχώς η προσπάθεια του είχε απρόσμενα απογοητευτικό τέλος. Μετά το τέλος της 4ης μέρας του αγώνα, η διοργάνωση (A.S.O.) τον απέκλεισε, και μάλιστα με σκληρό και άκομψο τρόπο που εγείρει πολλά ερωτήματα.

Η πρώτη ενημέρωση για το τέλος της προσπάθειας του Dutto ήρθε από τον A.S.O. λίγο πριν την εκκίνηση της 5ης μέρας, με μια λιτή ανακοίνωση που έλεγε τα εξής: «Ο Dutto δεν κατάφερε να εκκινήσει. Η τελευταία σελίδα της συναρπαστικής ιστορίας του Nicola Dutto στο φετινό Dakar γράφτηκε αυτό το πρωί στην Moquegua. Ο παραπληγικός Ιταλός αναβάτης ανακηρύχθηκε non-starter (δεν ξεκίνησε) στη σημερινή ειδική, όπως και οι σύντροφοι του σε αυτή την περιπέτεια, Pablo Toral και Julián Villarrubia.»

Λίγο αργότερα όμως, ο ίδιος ο Dutto με δηλώσεις του έδωσε μια εντελώς διαφορετική εικόνα για το πώς ήρθε το τέλος του αγώνα του, εικόνα που δεν κολακεύει καθόλου τον διοργανωτή του Dakar.

nicola dutto 4

Ας δούμε την ιστορία της εγκατάλειψης, από την πλευρά του Nicola Dutto.

«Χτες (10/1/2018) μια μοτοσυκλέτα των Ghost Riders (αναβατών υποστήριξης) που ακολουθούν τον Nicola έσπασε, και χρειάστηκαν 2 ώρες εργασίας για να διανύσει η ομάδα 15 χιλιόμετρα, μόνο και μόνο για να σπάσει ξανά. Όταν η ομάδα έφτασε στο επόμενο σημείο ελέγχου (check point), ενημέρωσαν τον υπεύθυνο της διοργάνωσης πως ο αναβάτης είχε κολλήσει και χρειαζόταν βοήθεια. Η ομάδα είχε χάσει πολλές ώρες, και ρώτησαν τον εν λόγω υπεύθυνο αν θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον αυτοκινητόδρομο για ασφάλεια, και να χρεωθούν με χρόνο ποινής. Ο υπεύθυνος κάλεσε το αρχηγείο της διοργάνωσης και το αρχηγείο συμφώνησε. Στο επόμενο check point, η ομάδα σταμάτησε ξανά και έκανε στον υπεύθυνο εκεί την ίδια ερώτηση. Εκείνος πήρε και πάλι το αρχηγείο της διοργάνωσης, και η ομάδα του Nicola πήρε και δεύτερη διαβεβαίωση πως όλα έβαιναν σύμφωνα με τους κανόνες του αγώνα. Έτσι η ομάδα τελείωσε την 4η ημέρα του Dakar 2019.

Όμως, στο bivouac, ένας επίσημος πήρε παράμερα τον Nicola και του είπε πως η διοργάνωση τον είχε αποκλείσει για χρήση του αυτοκινητόδρομου!

nicola dutto 14

Στη συνέχεια, η σύντροφος του Dutto, Elena Foi, βρήκε τον επικεφαλής της διοργάνωσης του Dakar και προσπάθησε να του εξηγήσει πως ότι έγινε, έγινε για την ασφάλεια της ομάδας, ενώ προσπάθησε να του δείξει το βίντεο που τράβηξε ένας από τους Ghost Riders, ο Julián Villarrubia Garcia, βίντεο που έδειχνε τη συνομιλία των υπευθύνων των σημείων ελέγχου με το αρχηγείο της διοργάνωσης. Όμως ο επικεφαλής –που δεν κατονομάζεται από την ομάδα του Dutto- δεν δέχθηκε να ακούσει την άποψη της ομάδας, και έβγαλε την Elena εκτός γραφείου, λέγοντας της «εγώ φτιάχνω τους κανόνες».

Κατόπιν τούτου, η διοργάνωση εξέδωσε την ανακοίνωση με την οποία αρχίσαμε το άρθρο, ανακοίνωση που έλεγε πως ο Nicola Dutto δεν κατάφερε να εκκινήσει, ρίχνοντας έτσι την ευθύνη για το άδοξο τέλος της υπεράνθρωπης αυτής προσπάθειας στον ίδιο τον αναβάτη!

Λίγο μετά την απόφαση του A.S.O. η εταιρεία που κατασκευάζει την ειδική σέλα-κάθισμα για τον Dutto (Vicair) πήρε μια συνέντευξη από τον Ιταλό (άνω βίντεο), όπου και τον ακούμε να λέει όσα σας περιγράψαμε παραπάνω.

nicola dutto 1

Ο A.S.O. δεν έχει μέχρι στιγμής βγει να απαντήσει στις κατηγορίες, ενώ ακόμα κι αν η διοργάνωση είχε δίκιο στο γράμμα του νόμου -που από ότι φαίνεται ΔΕΝ είχε- η απόφαση αποκλεισμού του Dutto, που φαινόταν να πηγαίνει καλά έχοντας πολλές πιθανότητες να τερματίσει τον αγώνα, μας φαίνεται αδιανόητα σκληρή, απίστευτα άκαρδη και επιζήμια για τον αναβάτη, το άθλημα, αλλά και για την ίδια τη διοργάνωση.

Για μια ακόμη φορά ο A.S.O. δείχνει εκτός τόπου και χρόνου με τις αποφάσεις που παίρνει, με το φετινό Dakar να έχει σπάσει ρεκόρ αρνητικών σχολίων από το κοινό, τόσο για τον αποκλεισμό του Juan Carlos Salvatierra από τα Quad μια μέρα πριν την έναρξη του αγώνα, όσο και για τον αποκλεισμό του Andrey Karginov που προηγούταν στα φορτηγά, όταν τραυμάτισε θεατή που δεν έπρεπε να βρίσκεται στη διαδρομή. Η διοργάνωση υποστηρίζει πως ο Karginov είδε το ατύχημα και δεν σταμάτησε να βοηθήσει, ενώ ο Ρώσος λέει πως δεν κατάλαβε καν πως χτύπησε κάποιον, καθώς βρισκόταν σε ανηφόρα και έβλεπε μόνο τον ουρανό μπροστά του όταν έγινε το ατύχημα.

Κρίμα! Ευχόμαστε δύναμη στον υπέροχο Nicola Dutto, και καλά μυαλά στον A.S.O.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019 12:08

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon