.
Κατηγορία Αλλοι
Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 10:19

Τyφoon ΜotoRacing UoWM - Αυτή είναι η ιστορία της Ελληνικής φοιτητικής ομάδας

Η Τyφoon ΜotoRacing UoWM ιδρύθηκε το 2014 με πρωτοβουλία των φοιτητών του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Σκοπός της ομάδας είναι ο σχεδιασμός, η μελέτη και η κατασκευή μίας μοτοσυκλέτας 250 cc η οποία θα συμμετάσχει στον παγκόσμιο διαγωνισμό MotoStudent.

Η ομάδα αποτέλεσε την πρώτη ελληνική συμμετοχή στον διαγωνισμό που διεξήχθη το 2016, συστήνοντας σε διεθνές επίπεδο τη νέα γενιά μηχανικών της χώρας μας.

DSC 0572

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Ο διαγωνισμός MotoStudent είναι ένας διεθνής διαγωνισμός μεταξύ πανεπιστημιακών ομάδων ο οποίος διοργανώνεται από την MEF (Moto Engineering Foundation) κάθε 2 χρόνια στην πίστα Motorland Aragon στην Ισπανία, όπου οι μοτοσυκλέτες υπόκεινται σε αυστηρούς τεχνικούς ελέγχους με πρότυπα της FIM.

Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δεξιότητές τους ως μελλοντικοί μηχανικοί, χαρίζοντάς τους μια τεράστια εμπειρία, δουλεύοντας σε πραγματικές συνθήκες και κάτω από πολύ καθορισμένες προθεσμίες. Στόχος κάθε ομάδας είναι η σχεδίαση μιας αγωνιστικής μοτοσυκλέτας τύπου Moto3, ικανοποιώντας τις τεχνολογικές απαιτήσεις που ορίζονται από τον διαγωνισμό µε έμφαση στα θέματα ασφαλείας.

Ο διαγωνισμός αποτελεί πρόκληση για τους φοιτητές, οι οποίοι θα πρέπει να αποδείξουν τη δημιουργικότητά τους και τις τεχνικές τους δεξιότητες απέναντι στην κριτική επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από προσωπικότητες του χώρου σχετικές με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

6P 18

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού όλες οι ομάδες και τα πρωτότυπά τους παίρνουν μέρος σε ποικίλα αγωνίσματα, στα οποία και βαθμολογούνται. Η αξιολόγηση των αγωνιστικών οχημάτων γίνεται σε δύο κατηγορίες: την MS1 (500 βαθμοί) και την MS2 (500 βαθμοί)

Η πρώτη κατηγορία (MS1) αποτελεί το θεωρητικό κομμάτι, στο οποίο οι ομάδες καλούνται να παρουσιάσουν σε κριτική επιτροπή τα σχέδια και τις μηχανολογικές μελέτες που διεξήχθησαν προκειμένου να κατασκευαστεί το πρωτότυπο μοντέλο. Παράλληλα, οι ομάδες καλούνται να οργανώσουν ένα πλάνο εκβιομηχάνισης της μοτοσυκλέτας συμπεριλαμβάνοντας την παραγωγική διαδικασία που απαιτείται, το κόστος παραγωγής, καθώς και την προώθηση του προϊόντος.

Το νέο θέμα του Business Plan για τον επερχόμενο διαγωνισμό του 2020 είναι η συμμετοχή της ομάδας σε ένα πρωτάθλημα 6 αγώνων σε διαφορετικές πόλεις ανά τον κόσμο. Τέλος σημαντικό κομμάτι της βαθμολογίας καταλαμβάνει η καινοτομία, η οποία θα εφαρμοστεί πάνω στο πρωτότυπο.

Η δεύτερη κατηγορία (MS2) αποτελεί το πρακτικό σκέλος του διαγωνισμού, όπου οι μοτοσυκλέτες θα πρέπει να περάσουν τον τεχνικό έλεγχο, όπως αυτός θεσπίστηκε από την MEF.

Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται τα κύρια αγωνίσματα του διαγωνισμού, όπως μεταξύ άλλων: το τεστ πέδησης, το τεστ ευελιξίας του οχήματος (gymkhana), το τεστ επιτάχυνσης, καθώς και ο τελικός αγώνας διάρκειας εννιά γύρων.

6P 27 1

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Η νεοϊδρυθείσα ομάδα το φθινόπωρο του 2014 ξεκίνησε δυναμικά την προετοιμασία της με σκοπό τη συμμετοχή της στην 4η έκδοση του διαγωνισμού τον Οκτώβριο του 2016. Μέσα σε ένα μόνο χρόνο κατάφεραν να σχεδιάσουν και να αναλύσουν το πρωτότυπο τους και στις αρχές του 2016 η ομάδα άρχισε να προσεγγίζει εξωτερικούς συνεργάτες και μηχανουργεία της περιοχής με σκοπό το πρωτότυπο μοντέλο που ονομάστηκε «TyΦ-One» να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά.

Χαρακτηριστικό της μοτοσυκλέτας αποτελεί το γεγονός πως, χρησιμοποιώντας την καινοτομία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, δημιουργήθηκαν αρκετά μέρη της, με απώτερο σκοπό να μελετηθούν ως προς την συμπεριφορά και συνδεσμολογία τους, πριν την ολοκλήρωση της κατασκευής του μοντέλου.

Το φθινόπωρο του 2016 στην πίστα της Αραγονίας, στην Ισπανία, η ομάδα παρουσίασε μία αρκετά υποσχόμενη μοτοσυκλέτα συνοδευόμενη και από ένα πλήρες πλάνο εκβιομηχανοποίησης (business plan) όπου κατάφερε να αποσπάσει στη γενική κατάταξη την 9η θέση από 35 παγκόσμιες συμμετοχές, ανάμεσα στις οποίες και πανεπιστήμια από χώρες που αποτελούν μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Στο αποτέλεσμα συνετέλεσε αρκετά το γεγονός πως, το Business Plan της ομάδας κατέλαβε την 2η θέση στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Μετά το εξαιρετικό αποτέλεσμα της πρώτης γενιάς, δημιουργήθηκε η δεύτερη στις αρχές του 2017. Ο πήχυς ήταν ήδη ανεβασμένος και η προϋπάρχουσα εμπειρία της ομάδας έδινε κίνητρο στη δεύτερη γενιά να δουλέψει ακόμη πιο σκληρά ώστε να επιτύχει περισσότερα.

Το νέο πρωτότυπο ονομάστηκε «Χίμαιρα» και ήταν προϊόν σκληρής δουλειάς αλλά και μελέτης των μελών της ομάδας. Η ομάδα κατάφερε να παραδώσει όλα τα θεωρητικά κεφάλαια που απαιτούσε ο διαγωνισμός και να κατασκευάσει το δεύτερο μοντέλο σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Παράλληλα ξεκίνησε να συστήνεται στο κοινό μέσω των εμφανίσεών της στην τηλεόραση, στο τοπικό ραδιόφωνο και Τύπο και τη συμμετοχή της σε ποικίλες εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο SMF Moto Show. Η πρώτη ανταμοιβή των κόπων της ήταν οι επιτυχημένες δοκιμές στην πίστα των Σερρών που προμήνυσαν την πορεία της ομάδας στον επερχόμενο διαγωνισμό.

6P 20

Έτσι κι έγινε, η Tyφoon Motoracing διακρίθηκε κερδίζοντας τα πρώτα βραβεία στις κατηγορίες «Best Innovation» (Καλύτερη Καινοτομία) και «Best Design» (Καλύτερος Σχεδιασμός) στο θεωρητικό κομμάτι του διαγωνισμού (MS1), ενώ παράλληλα βγήκε πρώτη στην Καλύτερη Επιτάχυνση και στο Mechanical Test, στο πρακτικό κομμάτι του διαγωνισμού (MS2).

Αν και ένα αγωνιστικό συμβάν στέρησε από την ομάδα μια εξίσου καλή πορεία στον αγώνα, κατάφερε να κατακτήσει την 7η θέση ανάμεσα στις 45 συμμετοχές στη γενική κατάταξη καθιστώντας ανοδική την πορεία της στον διαγωνισμό.

Μέτα την πολύ μεγάλη επιτυχία της δεύτερης γενιάς της Tyφoon, άρχισε η αναζήτηση των νέων μελών για την επόμενη ομάδα. Τον Ιανουάριο του 2019 συστάθηκε η νέα γενιά της Tyφoon και ξεκινήσαν εκ νέου οι εργασίες για τον διαγωνισμό Motostudent VI με σκοπό όχι απλά η ομάδα να κρατήσει τα κεκτημένα της, αλλά να συνεχίσει την ανοδική της πορεία.

Η επιτυχία και των δυο γενεών της ομάδας κρίθηκε από την προσπάθεια, το μεράκι και τον προσωπικό αγώνα των μελών της, ωστόσο η υλοποίηση του project βασίστηκε στην εύρεση χορηγιών ώστε να καλυφθούν ανάγκες σε υλικά, εργαλεία, έξοδα μετακινήσεων αλλά και χρηματικά ποσά για να τελειοποιηθεί το μοντέλο που αναπτύχθηκε.

Στο εγχείρημα αυτό συνέβαλαν όχι μόνο άτομα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο και σχετίζονται άμεσα με το αντικείμενο της ομάδας αλλά και η τοπική κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας.

Ιστοσελίδα Τyφoon ΜotoRacing UoWM

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon