.
Κατηγορία Enfield
Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2022 11:42

Test - Royal Enfield 350 Classic Chrome 2022

Διαχρονική και σύγχρονη

Φτιαγμένη από μέταλλο, κόντρα στην σύγχρονη εποχή, όμορφη και ποιοτική, απαστράπουσα και ελκυστική. Η νέα Classic 350 της Royal Enfield καταφέρνει να συγκεντρώνει τα βλέμματα όντας ρομαντική αλλά και απόλυτα χρηστική.

Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκε ο Ηλίας Τσανικλίδης

Κόντρα στα θηρία

H Royal Enfield ανανέωσε την Classic 350 και δημιούργησε αυτή την πανέμορφη μοτοσυκλέτα, μία τόσο ποιοτική κλασική ρετρό η οποία μπορεί να "ταξιδέψει" ακόμη και στις πιο απαιτητικές αγορές, όπως αυτή των ΗΠΑ. Και εξηγούμαστε: Είναι ίσως η πρώτη φορά που η Royal Enfield μπορεί να συγκριθεί στα ίσα με μία Triumph ή Harley-Davidson σε ποιότητα, σε σχεδίαση, σε ομορφιά. Για να αποκτήσεις τόσο μέταλλο, μεταλλικά γυαλισμένα φτερά, δίχρωμο μεταλλικό ρεζερβουάρ και κινητήρα και εξάτμιση που βγάζει μάτι στις ακτίνες του ήλιου, κανονικά θα έπρεπε να ξεπεράσεις κατά πολύ τα 20.000euro.

20220714_153512-web.jpgΗ Royal Enfield έρχεται με την ανανέωση εκ βάθρων της Classic 350 να προσφέρει όση custom γυαλάδα, ποιότητα, ομορφιά, retro look, συναίσθημα, χαρακτήρα, μοναδικότητα απαιτείται για την κατηγορία, με ένα αντίτιμο που βρίσκεται στα  5.590euro, για την ακριβότερη έκδοση της δοκιμής.  Η έκδοση της δοκιμής είναι η Chrome, και είναι η πιο ακριβή έκδοση για την Classic 350, και κοιτώντας την μπορείς εύκολα να καταλάβεις το γιατί.

Χρώμιο στα μεταλλικά φτερά μπροστά και πίσω, χρώμιο στην εξάτμιση shot gun, χρώμιο στο μπροστινό σύστημα και στα αμορτισέρ, ωραία διπλή και πολύ μαλακιά άνετη σέλα για επιβάτη και συνεπιβάτη, με ωραία χειρολαβή για συγκράτηση, άνετα λαστιχένια μαρσπιέ, συνθέτουν μία μοναδική μοτοσυκλέτα που μοιάζει λες και είναι custom made.

Μέταλλο και χρώμιο παντού

Χρώμια σε κάθε της σημείο, στο μεταλλικό δίχρωμο ρεζερβουάρ με τον κόκκινο χρωματισμό με το πολύ όμορφο σιρίτι και τα μαξιλαράκια για τα πόδια, τονίζει την classic αισθητική.

Νέο φανάρι με led φωτιστικό σώμα με μεταλλικό κάλυμμα, νέες ποιοτικές μανέτες, νέο ηλεκτρονικό πολυόργανο με αναλογικό ταχύμετρο - ένας ωραίος συνδυασμός τεχνολογίας και classic, που συνδυάζεται με μία καλοσχεδιασμένη LCD οθόνη με δείκτη καυσίμου για το 13λιτρο ρεζερβουάρ, αλλά και νέοι διακόπτες που μοιάζουν ως ανακατασκευή διακοπτών του '40. Η αλήθεια είναι πως όλη η μοτοσυκλέτα δείχνει ως μία τέλεια ανακατασκευή υπάρχουσας του '40, δείχνοντας πως προφανώς η Royal Enfield πέτυχε τον σκοπό της, αφού η Classic που εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2008, ήταν ουσιαστικά η αναβίωση της μεταπολεμικής G2.

A15A4658-web.jpgΤο στυλ, η ποιότητα, η ομαλότητα, ο χαρακτήρας της νέας Royal Enfield Classic 350 είναι πραγματικά απαράμιλλα.

Η Classic 350 ανανεώθηκε εκ βάθρων για το 2022 με τα πάντα πάνω της να είναι νέα. Αλλαγές έχουμε στο πλαίσιο το οποίο είναι διπλό σωληνωτό κλειστό κάτω από τον κινητήρα σε σχέση με το μονής ραχοκοκαλιάς του προηγούμενου μοντέλου, προσφέρει αυξημένη απόσταση από το έδαφος κατά 3,5 εκατοστά, στα 17cm, κάτι που ουσιαστικά της αφήνει το περιθώριο να ανεβοκατεβαίνει πεζοδρόμια χωρίς να βρίσκει κάτω.

Έχουμε νέες αναρτήσεις, με νέο μπροστινό συμβατικό σύστημα 41 χιλιοστών με διαδρομή 130 χιλιοστών, και δύο ρυθμιζόμενα ως προς την προφόρτιση ελατηρίων αμορτισέρ, για πίσω. Τα φρένα αφορούν σε ένα δίσκο 300 χιλιοστών για μπροστά και 230 για πίσω και προέρχονται από την ByBre, θυγατρική της Brembo, φρένα της οποίας συναντάμε και στα KTM. Τα συγκεκριμένα, είναι υπεράνω δυνατοτήτων της Classic 350, με περισσότερη δύναμη απ' ότι χρειάζεται στις ταχύτητες που αναπτύσσει, αλλά με προοδευτικότητα και δύναμη που δίνουν πόντους στην ασφάλεια.

 

A15A4687-web.jpg

Μοναδική αίσθηση

Ο συνδυασμός Classic με τελευταίας τεχνολογίας λύσεις συνεχίζεται, και όταν λέμε τεχνολογία, δεν αναφερόμαστε σε επιδόσεις και κορυφαίες λύσεις για αύξηση στροφών ή απόδοση ίππων. Η Royal Enfield επέλεξε για την Classic 350 τον μονοκύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα που απολαύσαμε αρχικά στην Meteor 350. Αυτός είναι όσο κλασικός απαιτεί η κατηγορία, όντας μονοκύλινδρος, αερόψυκτος, διβάλβιδος, απόδοσης 20,3 ίππων κοντά στις 6.000σ.α.λ. και ροπής 2,75 χιλιογράμμων και φυσικά ''ψεκαστός'', με βαρύ στρόφαλο και υπερτετράγωνες διαστάσεις, για ''ροπάτη'' λειτουργία.

A15A4660-web.jpgΗ Royal Enfield επένδυσε στην αίσθηση κατά την οδήγηση όπως θα ήταν λογικό άλλωστε, και όχι σε απόλυτα νούμερα. Γι' αυτό και η αύξηση στην ιπποδύναμη σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο ίσως μοιάζει αμελητέα, μιας και ο προηγούμενος κινητήρας απέδιδε κοντά στους 19 ίππους, αλλά η τεράστια διαφορά βρίσκεται στην λειτουργία του νέου 350. Κάθε πιστονιά την μετράς και σε κινεί μπροστά με άνεση, χωρίς κραδασμούς, χωρίς απότομη συμπεριφορά.

Ο κινητήρας λειτουργεί γλυκά, ομαλά, γραμμικά, από τη στιγμή που θα ανοίξεις το γκάζι για να επιταχύνεις, και θα νιώσεις τον βαρύ στρόφαλο να ωθεί την μάζα των 195 ανακοινώσιμων κιλών με χαρακτηριστική άνεση.

Η βελούδινη λειτουργία του ταιριάζει άριστα με το στυλ που πρεσβεύει η Classic 350 και συμβάλλει στην αβίαστη οδήγηση μέσα στην πόλη. Σε αργές συνθήκες η οδήγηση της Classic 350 είναι ομαλότατη, με την ροπή των 2,75 χιλιόγραμμων να καλύπτει ένα φάσμα από τις 2.000σ.α.λ. μέχρι την κορύφωση που δεν απαιτείται να έρθει σώνει και καλά, αφού η ελαστικότητα είναι εμφανής από το πρώτο γύρισμα του γκαζιού. Αρκεί να αλλάζεις σχέσεις, και η μοτοσυκλέτα θα επιταχύνει ομαλά, χωρίς κομπιάσματα, χωρίς δυνατή επιτάχυνση, αλλά θα σε πάει βόλτα χαλαρά και απολαυστικά. Διαθέτει διαφορετικό ψεκασμό με νέα χαρτογράφηση σε σχέση με την αρχική υλοποίηση του κινητήρα στο Meteor προκειμένου να ταιριάζει στην νέα χρήση η οποία δεν απέχει και πολύ βέβαια.

A15A4716-web.jpgRetro και Classic και σύγχρονη εποχή

Χαλαρές βόλτες, ποιοτική οδήγηση, ήρεμοι ρυθμοί, με το πολύ μαλακό και θετικό 5τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων να κουμπώνει τις σχέσεις αβίαστα και να μεταδίδει αθόρυβα την δύναμη.

Η Royal Enfield Classic 350 είναι ιδανική για την κατηγορία για την οποία προορίζεται, μία μοτοσυκλέτα σχεδιασμένη για βόλτες, για οδήγηση με στυλ, η οποία δεν υπόσχεται επιδόσεις, και παρά τα εύκολα διαχειρίσιμα κιλάκια της που ανταποκρίνονται ακριβώς στο ποιόν της, δεν είναι καθόλου δύσκολη μέσα στην πόλη. Είναι πολύ εύκολη σε καθημερινή χρήση, σε αργούς ρυθμούς, με εξαιρετικές αναρτήσεις, ποιοτικές στην λειτουργία τους, με πολύ καλή πρόσφυση λόγω αυτού - παρά τα μέτρια ελαστικά της CEAT. Οι αναρτήσεις της είναι πραγματικά ταιριαστές στην χρήση για την οποία προορίζεται, προοδευτικές όσο χρειάζεται, με σωστές αποσβέσεις που φροντίζουν για την άνετη βόλτα σε κάθε είδους διαδρομή.

A15A4679-web.jpgΟ χαρακτηρισμός ''classic'' βρίσκεται απλωμένος σε κάθε σημείο της ανανεωμένης Classic 350 που έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την ποιότητα και είναι ιδανική για ταχύτητες ανάμεσα στα 60-80χ.α.ω., με τα 20 άλογα να φροντίζουν για την απόλαυση με πολύ μεγάλη άνεση. Η απουσία δύναμης γενικά, η ύπαρξη ροπής και ελαστικότητας στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, δημιουργούν ένα ροπάτο σύνολο που μετατρέπει την κάθε διαδρομή σε μία απολαυστική βόλτα.

Αυτό σημαίνει ότι οι ρυθμοί είναι αργοί, ο απαλός μπάσος ήχος σε συνοδεύει, τα χιλιόμετρα της τελικής ίσα που φτάνουν στα 120 ακόμη και με δύο επιβαίνοντες, ενώ σίγουρα θα χρειαστεί κατέβασμα σχέσης στις μεγάλες  ανηφόρες, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι μία 350 Classic με χαρακτήρα, όχι όμως επιδόσεις.

Στρίβεις με άνεση με το νέο πλαίσιο, εμπιστεύεσαι τις αναρτήσεις όσο ανεβαίνει ο ρυθμός, οδηγάς χωρίς περιορισμούς, απολαμβάνεις βόλτα, την επιλέγεις για καθημερινότητα χωρίς να το σκεφτείς.

 

A15A4744-web.jpgΤίμια και λογική

Η Classic 350 ξεκινάει από τα 5.390euro στην βασική έκδοση με ταμπούρο στον πίσω τροχό και με 200euro έξτρα, μπορεί κάποιος να απολαύσει όλα τα προαναφερθέντα χρώμια αλλά και το δισκόφρενο στον πίσω τροχό της Chrome έκδοσης της δοκιμής. Στον κατάλογο της Royal Enfield συναντάμε και άλλες εκδόσεις με ματ χρωματισμούς, χυτούς αλουμινένιους τροχούς, οι οποίες θυμίζουν περισσότερο στρατιωτικές μοτοσυκλέτες, αλλά για εμάς, αυτή η top έκδοση, κερδίζει τον θαυμασμό.

Η Royal Enfield αποδεικνύει ότι το κλασικό μπορεί να είναι ταυτόχρονα ποιοτικό, χρηστικό και προσιτό, τίμιο και λογικό. Η Classic 350 Chrome είναι αυτή η μοτοσυκλέτα που μπορεί να σε πηγαίνει στη δουλειά σου και στη βόλτα σου με στυλ, μία κλασική μοτοσυκλέτα η οποία θα αντέξει στο χρόνο, μία τίμια επιλογή σε εξαιρετικά λογική τιμή.

A15A4649-web.jpg 

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: Bell Custom 500

Τζάκετ: Spidi Original WP

Γάντια: Nordcode GT-Carbon

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
   
Κατασκευαστής / Μοντέλο Royal Enfield Classic 350
Αντιπρόσωπος Muvus
Τιμή: από €5,390
Εγγύηση: 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4T, 1K, Α/Ψ, 1 ΕΕΚ, 2 βαλβίδες
Χωρητικότητα (cc) 349
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 72 x 85.8
Συμπίεση 9.5: 1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Μετάδοση Κιβώτιο 5 σχέσεων
Τελική μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο διπλό περιμετρικό
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) 2,145 x 785 x 1090
Μεταξόνιο (mm) 1390
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 805
Απόσταση από έδαφος (mm) 170
Βάρος (kg) 191 (υγρό)
Ρεζερβουάρ  (lt) 13
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Πιρούνι 41 mm, διαδρομή 130 mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίων σε 6 θέσεις
   
Ελαστικά / Τροχοί CEAT Zoom Plus (tubeless)
Μπροστά 110/90-19
Πίσω 120/80-18
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 300 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων ByBre, ABS
Πίσω Δίσκος 270 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου ByBre, ABS
   
Επιδόσεις εργοστασίου  
Ιπποδύναμη (hp / rpm) 20 / 6,100
Ροπή (kgm / rpm) 2.8 / 4,000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2022 10:40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Royal Enfield Meteor 350 Test - Royal Enfield Scram 411 (2022) »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon