.
Κατηγορία Enfield
Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022 13:23

Test - Royal Enfield Scram 411 (2022)

Κάντο όπως παλιά!

Η Royal Enfield εκμεταλλεύεται την επιτυχία της Himalayan, την προσαρμόζει για πιο νεανική και sport χρήση και παρουσιάζει τη νέα Scram 411.

Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκε ο Ηλίας Τσανικλίδης

Από Himalayan, Scram

Το πασίγνωστο βουνό το ξέρετε, ξέρετε και την ομώνυμη μοτοσυκλέτα της Royal Enfield που τα τελευταία χρόνια, από το 2018 που παρουσιάστηκε, έγινε συνώνυμο της απλότητας, της εξερεύνησης, της ανακάλυψης νέων κόσμων με κλασικούς αργούς on/off ρυθμούς - τη Himalayan.A15A5519_2-web.jpg

Τώρα, η Royal Enfield έρχεται να προσφέρει μία διαφορετική έκδοση στην αγορά, η οποία βασισμένη πάνω στην Himalayan, αλλάζει ρούχα - για την ακρίβεια πετάει ρούχα - και πλησιάζει το νεανικό κοινό αλλά και τους αναβάτες που προτιμούν το scrambler στυλ.

Η Himalayan αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία έγιναν οι αλλαγές για να προσφέρει περισσότερη αδρεναλίνη στην καθημερινότητα η Scram 411, με το στυλ να ξεχωρίζει χάρη στον 19 ιντσών μπροστινό τροχό, σε σχέση με τον 21 που συναντάμε στη ''βάση''. Σαφώς και υπάρχει λιγότερος εξοπλισμός αφού στην καθημερινή χρήση δεν απαιτείται προστασία από τον αέρα σε τέτοια βαθμό, οπότε, έχουμε νέο κάλυμμα για τον προβολέα, που πήρε την θέση του φέρινγκ. Δεν υπάρχουν επίσης τα δύο μεγάλα όργανα της Himalayan, αλλά ένα πολύ όμορφο στρογγυλό πολυόργανο, με αναλογικό χιλιομετρητή με τις απαραίτητες ενδείξεις για ένδειξη ταχυτήτων και άλλα, καθώς και ένα πολύ ωραίο ρολόι το οποίο ονομάζεται Tripper, και παίζει τον ρόλο πλοηγού, προσφέροντας turn-by-turn πλοήγηση όταν συνδεθεί με την κατάλληλη εφαρμογή της Royal Enfield. Τα προστατευτικά κάγκελα απουσιάζουν επίσης, ενώ σε παραπλήσια θέση έχουν τοποθετηθεί πολύ όμορφα καπάκια, σε κίτρινο χρωματισμό στη συγκεκριμένη έκδοση. Τα κίτρινα καπάκια και τα λογότυπα προσθέτουν πόντους στην ομορφιά της και είναι πραγματικά μία μοτοσυκλέτα που δεν έρχεται να προκαλέσει με τον εξοπλισμό της, αφού είναι μία απλή κατασκευή.

A15A5413-web.jpgΣχεδίαση για "παλιούς"

Με την σχεδίασή της η Scram 411 μας ταξιδεύει σε μία παλιά εποχή, τότε οι αναβάτες χρησιμοποιούσαν μία μοτοσυκλέτα για κάθε διαδρομή και χρήση, με ωραίο στυλ για καθημερινή μετακίνηση, ψηλές αναρτήσεις για ανώμαλα εδάφη, ''μπακλαβαδωτά'' ελαστικά διπλής χρήσης και όμορφη εξάτμιση χαμηλά τοποθετημένη για να μπορείς να κινηθείς σε κάθε διαδρομή με άνεση.

A15A5595-web.jpgΤα ελαστικά που χρησιμοποιεί εδώ έρχονται από την ινδική CEAT και πρόκειται για αντιγραφή των Pirelli MT90, με το πέλμα τους να ζεσταίνεται γρήγορα και να κρατάνε αρκετά καλά στην καθημερινή μετακίνηση, αυξάνοντας τις δυνατότητες για off road διαδρομές. Δεν τα δοκιμάσαμε σε βροχή ώστε να έχουμε εικόνα, πεδίο στο οποίο πολλά ασιατικά ελαστικά χωλαίνουν.

Η Scram 411 διαθέτει διαφορετική σέλα σε δύο επίπεδα, ελάχιστη διαφορά σε συνολικό ύψος αλλά και απόσταση από το έδαφος (200 χιλιοστά αντί για 220), χρησιμοποιεί το ίδιο μπροστινό σύστημα ανάρτησης αλλά με μειωμένη κατά 10 χιλιοστά διαδρομή, ενώ το αμορτισέρ είναι ακριβώς ίδιο. Τα φρένα της ByBre διαθέτουν δίσκο διαμέτρου 300 χιλιοστών για μπροστά και 240 για πίσω, καθώς και ABS που δεν αφαιρείται στον πίσω τροχό, όπως στη Himalayan.

Το τιμόνι βρίσκεται κοντά, πατάς άνετα κάτω, ακόμη και αν είσαι 1.70 ύψος. Με αυτά τα χαρακτηριστικά δημιουργείται μία μοτοσυκλέτα εύχρηστη από το πρώτο λεπτό που βρίσκεσαι στη σέλα της, με αποτέλεσμα να μη νιώθεις τα 185 κιλά της, που ως νούμερο φαντάζουν και είναι πολλά για την κατηγορία και την ιπποδύναμη της. Όμως, ζυγίζεται άνετα όταν κινείται και μέσα στην πόλη είναι πραγματικό παιχνίδι, την απολαμβάνεις παίζοντας όπου βρεθείς, και μετακινείσαι απολαυστικά και εύκολα.

A15A5631-web.jpgΙδανικό πεδίο, η βόλτα

Τα 130 χιλιόμετρα τελικής ταχύτητας είναι όσα θα ήθελε κανείς για να νιώθει ασφαλής πάνω σε ένα τέτοιο σύνολο που δε διαθέτει εκρηκτικές επιδόσεις. Όσο και αν "κυνηγήσεις" το γκάζι, θα φτάσεις στα 120 χ.α.ω. με τον κινητήρα λίγο πριν την... έκρηξη και η 5η σχέση θα διατηρήσει αυτά τα χιλιόμετρα, θα φορτώσει και λίγα παραπάνω, μέχρι την ομαλή παρέμβαση του κόφτη στα 135 χ.α.ω..

Το ιδανικό πεδίο όμως είναι η οδήγηση με 60-80 χ.α.ω. άντε 100 εκμεταλλευόμενος την ροπή του μονοκύλινδρου κινητήρα, ο οποίος με τα 24 άλογα που διαθέτει, μπορεί να σε πάει ονειρικές χαλαρές βόλτες.

Βόλτες ουσίας, βόλτες ομαλές που μετατρέπουν την καθημερινότητα σε απόλαυση, καταλήγοντας σε ένα σύνολο που, με τον γνωστό αερόψυκτο κινητήρα των 411 κυβικών εκατοστών, είναι ευχάριστο. Η απλότητα στην κατασκευή, οι ψύκτρες του κυλίνδρου και της κεφαλής σε κοινή θέα απλοποιούν τη συντήρηση και ο ψεκασμός έρχεται να προσθέσει πόντους σε μία απροβλημάτιστη συμβίωση.

Κι όμως, το Scram 411 είναι ένα ιδανικό σύνολο το οποίο μπορεί να παράξει αδρεναλίνη ακόμη και με αυτούς τους ίππους, μιας και οι καταπληκτικές αναρτήσεις του απορροφούν κάθε ανωμαλία και φροντίζουν για την άνεση των επιβαινόντων. Η ροπή βοηθά στην απροβλημάτιστη μετακίνηση και το σύνολο ακολουθεί, με τα φρένα του να χρειάζονται δύναμη στη μανέτα η οποία έχει αίσθηση, αλλά απαιτεί δύο δάκτυλα για να φρενάρει ιδανικά.

Εκεί που εκπλήσσει η Scram 411 είναι στο χώμα. Έχοντας καταγωγή από τα... Ιμαλάϊα, είναι άνετη, βολική, εύκολη εκτός δρόμου, σε σημείο που σε αφήνει να την οδηγήσεις όπως επιθυμείς! Καταπίνει τις ανωμαλίες, στρίβει εύκολα, είναι σταθερή, περνάει από πέτρες και χαλαρούς δασικούς δρόμους με άνεση, γεγονός που αυξάνει σημαντικά το πεδίο χρήσης της.

Νεανική, sport, Scram!

Με αυτή τη μοτοσυκλέτα, η Royal Enfield έρχεται να εισχωρήσει σε ένα νεανικό κοινό, με ωραίο στυλ για καθημερινή μετακίνηση, αλλά είναι και άριστη οδηγικά σε κάθε είδους διαδρομή. Αναζητά τον ουσιαστικό αναβάτη ο οποίος δεν ενδιαφέρεται για ταχύτητες και επιδόσεις, αλλά για στυλ, ομορφιά, άνεση, χαρακτήρα και παιχνίδι στην καθημερινότητά του.

Στα 5.590 euro δεν έχει να προσφέρει πολλά άλογα ή ηλεκτρονικό εξοπλισμό, αλλά βασίζεται στη σχεδίαση και στη χρηστικότητά της ώστε να μπορείς να τη ''φορέσεις'' με κάθε ρούχο και να βγεις μία απολαυστική βόλτα. Όπως παλιά!

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: Bell Custom 500 Vintage Row

Τζάκετ: Spidi Originals

Παντελόνι: Nordcode Jeans Kevlar Μπλε

Γάντια: Five RS4

Μποτάκια: Forma Shift

Τεχνικά χαρακτηριστικά  
   
Κατασκευαστής / Μοντέλο Royal Enfield Scram 411
Αντιπρόσωπος Muvus
Τιμή (€) 5,590
Εγγύηση 2 χρόνια
   
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος 4T, 1K, αερο-ελαιόψυκτος, 1EEK, 2 βαλβίδες
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 78 x 86
Κυβισμός (cc) 411
Σχέση συμπίεσης 9.5:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εκκίνηση Μίζα
Κιβώτιο 5 σχέσεων
Συμπλέκτης Μηχανικός, υγρός, πολύδισκος
Τελική μετάδοση Αλυσίδα
   
ΠΛΑΙΣΙΟ  
Τύπος Ατσάλινο περιμετρικό
Μήκος (mm) 2,210
Πλάτος (mm) 840
Ύψος (mm) 1,165
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) 200
Ύψος σέλας (mm) 795
Μεταξόνιο (mm) 1,455
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Γωνία κάστερ (o) Δ.Α.
Ρεζερβουάρ (l) 15
Βάρος (kg) 185 (στεγνό)
   
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι, διάμετρος 41 mm, διαδρομή 190mm
Πίσω Αμορτισέρ monoshock με μοχλικό, διαδρομή 180 mm, προφόρτιση ελατηρίου
   
ΕΛΑΣΤΙΚΑ CEAT Gripp XL
Μπροστά 100/90-19''
Πίσω 120/90-17 (64S)
   
ΦΡΕΝΑ  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 300 mm, πλευστή δαγκάνα 2 εμβόλων, δικάναλο ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240 mm, πλευστή δαγκάνα 1 εμβόλου, δικάναλο ABS
   
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Αναλογικό στροφόμετρο και ταχύμετρο με οθόνη LCD, συτάθμη καυσίμου, ψηφιακή πυξίδα, σύστημα πλοήγησης Tripper, δικάναλο ABS με δυνατότητα απενεργοποίησης στον πίσω τροχό, κεντρικό και πλαϊνό σταντ, ποδιά προστασίας κινητήρα, κάγκελα προστασίας δοχείου καυσίμου, σχάρα, ανεμοθώρακας.
   
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ  
Μέγιστη ισχύς (hp / rpm) 24.3 / 6,500
Μέγιστη ροπή (kg.m / rpm) 3.3 / 4,250
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022 16:08

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon