.
Κατηγορία Enfield
Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2022 09:30

Test - Royal Enfield Hunter 350 (2023) – Αποστολή στη Γαλλία 

Μετά το κλασικό κατ΄ όνομα και εμφάνιση Classic 350 και το cruiser Meteor 350, η Royal Enfield ανοίγει κι άλλο την γκάμα της με το Hunter 350, το οποίο έχει πιο σπορ προσανατολισμό και προσφέρεται με κωδική ονομασία HNTR350. 

Βρεθήκαμε στην Ντιζόν προκειμένου να οδηγήσουμε το νέο Hunter 350 και μεταξύ γαλλικού καφέ και ενός νόστιμου και φανταχτερού πρωϊνού, ασχοληθήκαμε πρώτα με τις προδιαγραφές του νέου μοντέλου. Έχοντας κοινή πλατφόρμα για όλα τα μοντέλα των 350 κυβικών εκατοστών, η νέα Hunter 350 έχει σχήμα που στις περισσότερες αγορές είναι επιθυμητό. Κλασσικές και απαλές γραμμές, ρετρό σχεδίαση με απαλές επιφάνειες, αρκετό μαύρο χρώμα σε όλο το σώμα και στους τροχούς, και δύο χρωματικές επιλογές, σε γκρι και κόκκινο. Η ποιότητα βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, οι βάσεις του τιμονιού, η τιμονόπλακα, οι διακόπτες, η σέλα με ξεχωριστά μερίδια για αναβάτη και συνεπιβάτη, οι φυσούνες στα καλάμια του συμβατικού μπροστινού συστήματος, όλα δείχνουν άριστα φτιαχμένα.

Στο πίσω μέρος της η μοτοσυκλέτα θυμίζει αρκετά το Meteor 350, όπως θα ήταν λογικό άλλωστε. H ποιότητα κατασκευής της Hunter 350 τόσο από μακριά, όσο και από κοντά δείχνει σε πολύ καλά επίπεδα, η βαφή είναι άψογη, δεν περισσεύουν καλώδια και η ραφτή σέλα δείχνει πολύ ανθεκτική. Είναι μελετημένη θα μπορούσε να πει κανείς στη λεπτομέρειά της.

DSC_0007.FLORIAN-MEURET-ET-RODOLPHE-HERPET.jpg

Οι τροχοί είναι 17 ιντσών και χυτοί αλουμινένιοι συμβάλλοντας στην ρετρό σχεδίαση, αλλά η μοτοσυκλέτα διαθέτει τόσο θύρα USB για φόρτιση συσκευών, όσο και το σύστημα Tripper navigation Turn - by Turn της Royal Enfield που έχουμε δει και σε άλλες μοτοσυκλέτες της.

Ποιότητα, ρετρό σχεδίαση, σύγχρονη τεχνολογία, ομορφιά.

Θα λέγαμε ότι μοιάζει με μία μικρή Triumph Speed Twin, και μάλιστα, ότι οι Ινδοί αντέγραψαν την εμφάνιση του βρετανικού μοντέλου! Οπότε το πρώτο της  χαρτί το έχει κερδίσει η Royal Enfield με το μεγάλο Enfield να κοσμεί το ρεζερβουάρ και να προσθέτει πόντους στην εμφάνιση.

DSC_0040.FLORIAN-MEURET-ET-RODOLPHE-HERPET.jpg

Μία μικρή σε κυβισμό custom - cafe racer μοτοσυκλέτα, που δείχνει ιδανική για καθημερινή κίνηση με στυλ στην πόλη. Η πρωινή κίνηση στην γαλλική πόλη Ντιζόν δεν είναι λίγη, αλλά η Hunter 350 μπορεί να ελιχθεί ανάμεσα στα αυτοκίνητα και να την αφήσει πίσω της με ευκολία. Ο μονοκύλινδρος κινητήρας των 349cc που αποδίδει 20,2 ίππους στις 6.100σ.α.λ. με την ροπή του στα 2,7kg στις 4.000σ.α.λ. είναι ένα αριστούργημα για βόλτες που είχαμε δοκιμάσει και στην Classic. Ροπάτος στις χαμηλές στροφές, χωρίς κραδασμούς, το καλύτερο σημείο λειτουργίας του βρίσκεται μεταξύ 3.500σ.α.λ. και 6.000σ.α.λ. γι’ αυτό και η Royal Enfield μας "ξενάγησε" στην κίνηση της πόλης και στους γύρω αμπελώνες, αφού η μοτοσυκλέτα είναι απόλαυση σε ρυθμούς χαλαρής βόλτας.

Δουλεύει χαλαρά σε αργούς ρυθμούς περιστροφής, όμως, ακόμη και γρήγορα να θελήσεις να πας, θα σου κάνει τα κέφια. Ο ήχος από την εξάτμιση είναι πιο βαθύς από όσο θα περίμενε κάποιος από μοτοσυκλέτα τέτοιου κυβισμού, ταιριάζοντας στο σύνολο. Με τον μαλακό συμπλέκτη και το θετικό κιβώτιο ταχυτήτων μπορείς να εκμεταλλεύεσαι τη ροπή για να κινείσαι άνετα στο μποτιλιάρισμα της πόλης.  

DSC_0077-Modifier-Modifier.FLORIAN-MEURET-ET-RODOLPHE-HERPET.jpg

Το βάρος της βρίσκεται στα 195 κιλά, νούμερο που φαντάζει μεγάλο για τον κυβισμό, αλλά τελικά ελέγχεται πολύ εύκολα όταν κινείται. Με το ύψος σέλας στα προσιτά 790mm από το έδαφος, πατάς άνετα κάτω ώστε να την ελέγξεις, και το μεγάλο κόψιμο τιμονιού βοηθά στην καθημερινότητα. Η πιο αθλητική εμφάνιση δεν είναι σε καμία περίπτωση η μόνη προσαρμογή που έχει κάνει η Royal Enfield σε σύγκριση με την Classic και τη Meteor εκδοχή της πλατφόρμας. Η HNTR350 ξεφεύγει από τα αδέλφια της από το ελαφρώς μικρότερο μεταξόνιο, την πιο μικρή γωνία κάστερ, και το ελαφρώς μικρότερο βάρος, και φυσικά, τις επιλογές τροχών, αφού εδώ έχουμε τροχούς 17/17 ιντσών για μπροστά και πίσω, αντί για 19/18 και 19/17 αντίστοιχα.

Η διαφορά γίνεται σχεδόν αμέσως αισθητή στην οδήγηση καθώς η μοτοσυκλέτα αυτή έχει πιο sport συμπεριφορά, κάτι που διαπιστώνουμε στο ''προγραμματισμένο'' γρήγορο σλάλομ ανάμεσα από αυτοκίνητα, στην πρωινή ώρα αιχμής της Ντιζόν. Με την απουσία του στροφομέτρου, δεν ξέρουμε ακριβώς σε τι στροφές κινούμαστε αλλά ανάμεσα στα 30 και 90 χ.α.ω., η μοτοσυκλέτα είναι πολύ βολική. Λίγο αργότερα καταλάβαμε γιατί η Royal Enfield επέλεξε διαδρομή μέα στην πόλη, ανάμεσα από αυτοκίνητα, αλλά και δευτερεύοντες δρόμους, όπου είδαμε μέχρι και 115χ.α.ω. στο κοντέρ, αφού συνολικά η Hunter 350 δεν είπε όχι πουθενά. Το αντίθετο θα λέγαμε, αφού ήταν απολαυστική, σβέλτη, άνετη, με εξαιρετικές αναρτήσεις, όπως άλλωστε και η Classic.

DSC_0437.FLORIAN-MEURET-ET-RODOLPHE-HERPET.jpg

Με τους δρόμους της γαλλικής επαρχίας στεγνούς καθ' όλη τη διάρκεια της δοκιμής, τα ελαστικά της CEAT έδειξαν καλά στοιχεία διατηρώντας συνεχώς την πρόσφυση, ενώ τα φρένα, με δίσκους και στους δύο τροχούς και δικάναλο σύστημα ABS, αποδείχθηκαν ικανοποιητικά για το βάρος και τις επιδόσεις της μοτοσυκλέτας.

Η Royal Enfield πάτησε στην ήδη γνωστή πλατφόρμα των Classic και Meteor, αλλάζοντας το στυλ και τους τροχούς, διαμορφώνοντας μία μοτοσυκλέτα πιο σπορ στην εμφάνιση, όμορφη και ποιοτική. Είναι ότι ακριβώς χρειάζεται ο νέος αναβάτης για να μετακινείται με αξιοπρέπεια και ασφάλεια αλλά και στυλ, χωρίς να υπολείπεται σε sport αίσθηση όποτε χρειαστεί. Με άνετες αναρτήσεις, καλά φρένα, όμορφο ήχο και ποιότητα, είναι επίσης κατάλληλη και για πιο έμπειρους αναβάτες ως δεύτερη "χαλαρή" μοτοσυκλέτα μιας και η τιμή της είναι άκρως προσιτή, στα €4.499 (τιμή Βελγίου).

 
Τεχνικά Χαρακτηριστικά  
Κατασκευαστής / Μοντέλο yamaha-motor.eu/gr/el/products/motorcycles/hyper-naked/mt-10-2022/">Royal Efield Hunter 350
Τιμή 4499euro (Τιμή Βελγίου)
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ
Κυβισμός (cc) 349
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 72 x 85,8 mm
Συμπίεση  9,5:1
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση Κιβώτιο 5 σχέσεων, αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο
Ίχνος (mm) 150
Μεταξόνιο (mm) 1,37
Ύψος σέλας (mm) 790
Μήκος (mm) 2,055
Πλάτος (mm) 800
Ύψος (mm) 1,055
Απόσταση εδάφους (mm) 150
Βάρος (kg)   195
Ρεζερβουάρ (lt)  13
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι 41mm με διαδρομή 130mm
Πίσω  Δύο αμορτισέρ με  6  θέσεις ρύθμισης και διαδρομή 90mm
   
Ελαστικά CEAT
Μπροστά 110/70-17 
Πίσω  140/70-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 300mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS 
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 270mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS 
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  20.4 @ 6100 rpm
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 27 Nm @ 4000 rpm
 
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023 09:40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon