.
Κατηγορία Enfield
Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022 10:29

Test - Royal Enfield HNTR 350 2023 - Πρώτη επαφή

Η νέα Royal Enfield HNTR 350 ήρθε στην Ελλάδα. Η ελληνική αντιπροσωπεία Muvus, διοργάνωσε μία δημοσιογραφική παρουσίαση στην οποία μας δόθηκε η ευκαιρία να την οδηγήσουμε και να δούμε πόσο βολική και εύχρηστη είναι για μετακίνηση με στυλ στη χώρα μας.

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: MUVUS / Βασίλης Κωστάκος

Καθημερινή χρήση

Η Hunter 350, η οποία αποκαλείται HNTR 350 με τα αρτικόλεξα να αποτελούν ουσιαστικά το όνομά της, είναι μία μικρή μοτοσυκλέτα για καθημερινή χρήση, η οποία συνδυάζει το στυλ μοτοσυκλετών του '60 με σύγχρονα στοιχεία. Την είδαμε από κοντά στην επίσημη παρουσίαση της Muvus, της ελληνικής αντιπροσωπείας, η οποία έδωσε την δυνατότητα στους δημοσιογράφους να πάρουν μία πρώτη γεύση από το ποιόν της μοτοσυκλέτας.

RE_HNTR350__67-web.jpgΣύγχρονη εποχή και μοναδικό στυλ, πανέμορφη και ποιοτική, η νέα HNTR συνδυάζει άριστα δύο εποχές. Γνωρίσαμε αρχικά το πλαίσιο και τον κινητήρα της πρώτα ως Meteor και Classic 350, με ένα πλαίσιο που έχει κατασκευαστεί ειδικά για την περίπτωση από την Harris Performance, με συμβατικό μπροστινό σύστημα και δύο αμορτισέρ, για άνετη οδήγηση αλλά και στυλ, και διαφορετικούς τροχούς, 17 ιντσών για μπροστά και πίσω, χυτούς αλουμινένιους. Με πλάτος ελαστικών στα 110 / 140cm για μπροστά και πίσω, αρκετά για ευελιξία σταθερότητα, με θηριώδη δίσκο διαστάσεως 300mm για μπροστά και 270mm για πίσω, και φρένα της Bybre - θυγατρική της Brembo και δικάναλλο σύστημα ABS, για σωστή και ασφαλή πέδηση.

RE_HNTR350__30-web.jpgΣτο πανέμορφο κλασικό roadster στυλ της HNTR350 περιλαμβάνεται η καλοσχεδιασμένη και άνετη διπλή σέλα, οι χειρολαβές συνεπιβάτη, τα στρογγυλά φλας και πίσω φως, καθώς και ο στρογγυλός προβολέας LED. Μία οθόνη στρογγυλή, με αναλογικό ταχύμετρο και LCD οθόνη στο μέσον με ενδείξεις που περιλαμβάνουν έως και δείκτη καυσίμου, φροντίζουν για την ενημέρωση του αναβάτη, ενώ η οθόνη είναι συμβατή με το σύστημα πλοήγησης tripper Turn-by-Turn μέσω της εφαρμογής της Royal Enfield. Πληρέστατη θα λέγαμε για το στυλ που εκπροσωπεί, με το μεταλλικό ρεζερβουάρ να είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να φιλοξενεί τα γόνατα, χωρίς να ανοίγει τα πόδια.

RE_HNTR350__83-web.jpgΑντοχή στο χρόνο

Μέταλλο και ποιότητα σε πρώτο πλάνο, και αυτό είναι βασικά που την κατατάσσει σε αρκετά πιο ακριβή κατηγορία μοτοσυκλετών, μιας και οπτικά, αντιλαμβάνεσαι αμέσως τα υλικά κατασκευής που δείχνουν ότι θα κρατήσουν στο χρόνο. Ποιοτικοί διακόπτες, άνετο τιμόνι, εξάτμιση τοποθετημένη χαμηλά, και μαύρος με εξαιρετική χύτευση κινητήρας, με τις ψύκτρες του σε πρώτο πλάνο. Πρόκειται για τον μονοκύλινδρο αερόψυκτο χωρητικότητας 349cc που γνωρίσαμε και στα άλλα δύο μοντέλα της εταιρίας, Meteor και Classic, με απόδοση 20 ίππων, με ψεμασμό, σχεδιασμένος ώστε να προσφέρει ροπή στις χαμηλές στροφές, για να συμβάλει στην εύκολη οδήγηση σε κάθε συνθήκη. Με 5άρι κιβώτιο ταχυτήτων, ώστε να εκμεταλλεύεται την ροπή χωρίς πολλές αλλαγές σχέσεων.

RE_HNTR350__37-web.jpgΗ βόλτα που περιελάμβανε η παρουσίαση, αφορούσε γνωστές μας διαδρομές στην ευρύτερη περιοχή της λαυρεωτικής, στην Κερατέα, στο Λαύριο και στο Σούνιο, στην ομορφότερη διαδρομής της Ελλάδας, στην παραλιακή Αθηνών - Σουνίου, και επιστροφή. Μία ιδανική διαδρομή στην οποία μπορείς να κινηθείς σε ότι ρυθμό θες, και δεν είναι τυχαίο ότι τις ηλιόλουστες μέρες, γεμίζει μοτοσυκλετιστές - και όχι μόνο- που απολαμβάνουν την βόλτα τους.

Από τα πρώτα μέτρα, ο κινητήρας ωθεί την μοτοσυκλέτα με ροπή, ευχάριστα, και μπαίνεις κατευθείαν σε έναν χαλαρό ρυθμό, μιας και η δύναμη δεν είναι το δυνατό σημείο της HNTR 350. Ούτε όμως της κατηγορίας, ούτε του ρυθμού στον οποίο σε βάζει αμέσως, άρα δεν είναι και κάτι που σου λείπει. ''Κουμπώνεις'' απευθείας πάνω της, με τις διαστάσεις να χωρούν άνετα ένα μεγάλου μεγέθους αναβάτη, τα πόδια να βρίσκουν αμέσως τη θέση τους στα χαμηλά τοποθετημένα μαρσπιέ, και τα γόνατα να κουμπώνουν στο ρεζερβουάρ. Άνεση από την πρώτη στιγμή, με την ροπή να σπρώχνει την μοτοσυκλέτα ομαλά, να κινείσαι σε εκδρομικούς ρυθμούς, σε επαρχιακούς αργούς δρόμους.

RE_HNTR350__42-web.jpgΕκπληκτική εμπειρία

Από τα πρώτα κιόλας μέτρα διαπιστώνεις ότι οι αναρτήσεις της λειτουργούν εξαιρετικά, είναι μαλακές και προοδευτικές, και είναι κάτι που είχαμε διαπιστώσει και στις δύο προαναφερθείσες ''αδελφές'', με την συγκεκριμένη να είναι μάλλον λίγο μαλακή στα αμορτισέρ. Όμως οι λακκούβες ''καταπίνονται'' με άνεση, και είναι το μεγαλύτερο προσόν που συναντάς αμέσως στον επαρχιακό δρόμο. Η μοτοσυκλέτα χειρίζεται με ελάχιστη δύναμη, αλλάζει εύκολα κατεύθυνση και είναι εύκολη στις κλειστές διαδρομές, όπου και ο κινητήρας δείχνει πως με την ροπή του θα σε αφήσει να οδηγείς με μία σχέση, ή με λίγες αλλαγές. Στους ανοιχτούς δρόμους, κινείται αξιοπρεπώς με ταχύτητες ανάμεσα στα 60-80χ.α.ω. ενώ για κάτι παραπάνω, και για να ξεπεράσεις τα 100χ.α.ω., θα πρέπει να επιμείνεις στο γκάζι, με τα 80-100χ.α.ω να είναι ταχύτητα που βλέπεις πιο εύκολα. Το βάρος της στα 181 κιλά δεν είναι αμελητέο, όμως είναι κάτι που θα έχει αρνητικό πρόσημο στις ανηφόρες, αφού ο κινητήρας των 20 ίππων, θα χρειαστεί κατάλληλη σχέση για να επιτύχει τις ταχύτητες που θέλεις. Όμως στην οδήγηση, τα κιλά δεν φαίνονται καθόλου, αντιθέτως, καταφέρνουν να προσφέρουν σταθερότητα στις ανοιχτές και γρήγορες διαδρομές, και εμπιστοσύνη στις στροφές.

RE_HNTR350__85-web.jpgΗ χαμηλή μοτοσυκλέτα τοποθετείται με άνεση στις στροφές, διατηρεί την πορεία της, και ειδικά στις κατηφορικές, όπου ο κινητήρας παίζει λιγότερο ρόλο, μπορεί να στρίψει εξαιρετικά. Είναι χαμηλή, εύχρηστη, και με την κατάλληλη επιλογή σχέσης, θα κινηθεί ακόμη και γρήγορα. Τα φρένα της θα λέγαμε ότι ξεπερνούν τις προσδοκίες αλλά και τις ταχύτητες με τις οποίες μπορεί να κινηθεί η HNTR350, και το ABS, απλά δεν το είδαμε ποτέ να παρεμβαίνει ενοχλητικά.

Ψυχολογική επιρροή

Όλα αυτά, αρνητικά και μη, θα είχαν νόημα αν θα κρίναμε μία μοτοσυκλέτα για τις δυνατότητές της, για τις επιδόσεις ή το τρόπο με τον οποίο σε ''φτιάχνει'' οδηγικά.

Η HNTR 350 δεν είναι από αυτές, άλλο αν με την πρώτη ευκαιρία, είδαμε και τι θα έκανε σε σχέση με μία μοτοσυκλέτα επιδόσεων, ή σε σχέση με μία μοτοσυκλέτα ανάλογου κυβισμού.

Αυτό που διαπιστώσαμε στην δίωρη βόλτα μαζί της, σε όμορφες διαδρομές στον εθνικό δρυμό του Σουνίου, στην παραλιακή, δίπλα στην θάλασσα και στα δέντρα, ήταν πως η Royal Enfield ΗΝΤR 350 σε ''φτιάχνει'' ψυχολογικά. Σε βάζει στην διαδικασία να χαλαρώσεις, να απολαύσεις την διαδρομή, το τοπίο, την βόλτα σου. Είναι εύκολη, φιλική, βολική, δεν σε κουράζει, δεν ασχολείσαι μαζί της. Απλά, πας βόλτα.

Και στην τιμή των 4.390euro, στο μονόχρωμο (ασημί, κόκκινο, μπλε), και στα 4.490euro, για τις διχρωμίες.... σε φτιάχνει κανονικότατα!RE_HNTR350__6-web.jpg

Εξοπλισμός δοκιμής: MOTO MARKET

Κράνος: Bell Vintage Row

Τζάκετ: Nordcode Cafe Race

Γάντια: Nordcode GT Carbon

Παντελόνι: Nordcode Jeans Kevlar Μπλε

Μποτάκια: Forma Ground Dry

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά  
Κατασκευαστής / Μοντέλο Royal Efield Hunter 350
Τιμή 4390euro
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ
Κυβισμός (cc) 349
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 72 x 85,8 mm
Συμπίεση  9,5:1
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση Κιβώτιο 5 σχέσεων, αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο
Ίχνος (mm) 150
Μεταξόνιο (mm) 1,37
Ύψος σέλας (mm) 790
Μήκος (mm) 2,055
Πλάτος (mm) 800
Ύψος (mm) 1,055
Απόσταση εδάφους (mm) 150
Βάρος (kg)   181
Ρεζερβουάρ (lt)  13
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι 41mm με διαδρομή 130mm
Πίσω  Δύο αμορτισέρ με  6  θέσεις ρύθμισης και διαδρομή 90mm
   
Ελαστικά CEAT
Μπροστά 110/70-17 
Πίσω  140/70-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 300mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS 
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 270mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS 
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  20 / 6100 rpm
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 2,7 / 4000 rpm
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023 09:39

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon