.
Κατηγορία Rally Dakar
Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 19:09

Αφιέρωμα Dakar Rally Countdown – Ο αγώνας του 1999

Νίκη για Richard Sainct και BMW

O αγώνας που πραγματοποιήθηκε το 1999, είναι ο επόμενος που εξετάζουμε στο μεγάλο αφιέρωμα που πραγματοποιούμε για το θρυλικό Dakar Rally.

Τα στοιχεία του Dakar Rally 1999 με μια ματιά

Εκκίνηση: 1 Ιανουαρίου, Grenada (Spain)

Τερματισμός: 17 Ιανουαρίου, Dakar (Senegal)

Ημέρα ξεκούρασης: 9 Ιανουαρίου, Bobo Dioulasso (Burkina Faso)

Μήκος Rally: 9.393 χλμ.

Χιλιόμετρα Ειδικών διαδρομών: 5.638 χλμ.

Χώρες φιλοξενίας: Spain, Morocco, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Senegal

Αριθμός αγωνιζόμενων: 278

Στην εκκίνηση: 161 αυτοκίνητα, 88 μοτοσυκλέτες, 29 φορτηγά

Στον τερματισμό: 110 οχήματα (54 αυτοκίνητα, 40 μοτοσυκλέτες, 16 φορτηγά)

Νικητές (Όχημα, Αναβάτης/οδηγός-συνοδηγός/οι, Κατασκευαστής):

-Μοτοσυκλέτες: Richard Sainct (Fra) BMW

-Αυτοκίνητα: Schlesser/Monnet (Fra) BUGGY SCHLESSER

-Φορτηγά: Loprais/Stachura/Kalina (Cze) TATRA

Κύριοι Διεκδικητές της νίκης:

KTM: Kinigadner, Magnaldi, Orioli, Meoni, Arcarons, Sala, Roma, Tianen, Bernard, Cox, Deacon, Von Zitzevitz, De Gavardo

BMW: Sainct, Gallardo, Mayer, Brucy, Loizeaux

Yamaha Spain: Sotelo

Muz: Morales

Αυτοκίνητα (Κατασκευαστής/οδηγοί-συνοδηγοί)

Mitsubishi: Shinozuka-Magne, Fontenay-Picard, Prieto-Serieys, Kleinschmidt-Thorner, Alphand-Debron, Masuoka-Schultz, Strugo-Cattarelli, Souza-Alcaraz, Quandt-Tiefenbach, Smulevici-Falaise, Kolberg-Larroque

Buggy Schlesser: Schlesser-Monnet, Servia JM-Delli-Zotti

Nissan: Peterhansel-Cottret, De Lavergne-Dubois, Servia S.-Albiero, Housieaux-Dominella, Goutaland-Restoux, Bourgnon-Leneuveu, Pescarolo-Guehennec

Φορτηγά: (Κατασκευαστής/οδηγοί-συνοδηγοί)

Tatra: Loprais-Stachura-Kalina, De Azevedo-Tomecek-Neubarth

Kamaz: Moskovskikh-Iakoubov-Chagin, Kabirov-Beliaev-Goloub

Iveco: Biason-Siviero-Diamante

Mercedes: Pelichet-Clement-Godeloup

Man: Reif-Deinhofer-Roth

richard sainct rallye granada dakar 1999 bikeit

Τα Highlights του αγώνα

To Dakar του 1999 ξεκίνησε για 3η φορά στην ιστορία του από την πανέμορφη Granada της Ισπανίας και μάλιστα με βροχή. Στον αγώνα ξεχώρισε η δυναμική παρουσία της οδηγού Jutta Kleinschmidt (γνωστή και από τα εξαιρετικά της αποτελέσματα με μοτοσυκλέτα!) η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του Rally που ηγήθηκε της γενικής κατάταξης στην κατηγορία των αυτοκινήτων. Σε αυτό το Dakar τερμάτισε στην 3η θέση!

Ο δικός μας Stephane Peterhansel, 6 φορές νικητής του Dakar με μοτοσυκλέτα, δοκίμασε για πρώτη φορά την τύχη του στους τέσσερις τροχούς και κατάφερε να τερματίσει στην 7η θέση της κατηγορίας.

Αν και πολλοί αμφισβήτησαν τον βαθμό δυσκολίας στην αρχή του Rally θεωρώντας την διαδρομή εύκολη, αυτό ήταν ένα από τα πιο σκληρά Dakar που έχουν πραγματοποιηθεί, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τους αριθμούς: μόνο το ένα τρίτο περίπου από τους αγωνιζόμενους που ξεκίνησαν τον αγώνα κατάφεραν να τερματίσουν, ενώ ακυρώθηκαν και τρεις ειδικές στην κατηγορία των μοτοσυκλετών.

Ο εργοστασιακός αναβάτης της BMW, Richard Sainct, ήταν ο μεγάλος νικητής στις μοτοσυκλέτες φέρνοντας ξανά το βαρύτιμο τρόπαιο στους Γερμανούς 14 χρόνια μετά τον Gaston Rahier! Ο Γάλλος, έχοντας να αντιμετωπίσει έναν ολόκληρο… στρατό από KTM κατάφερε να ηγηθεί του αγώνα στην 7η ειδική, έχοντας μπροστά του μέχρι τότε τον ομόσταυλό του Gallardo, ο οποίος έχασε ουσιαστικά τον αγώνα λόγω προβλημάτων με τα ηλεκτρικά (μπαταρία) της μοτοσυκλέτας του. Στην προηγούμενη 6η ειδική είχε προηγηθεί η εγκατάλειψη του Kinigardner (ΚΤΜ).

H Αυστριακοί συνέχισαν φυσικά την αντεπίθεσή τους με τους Cox, Meoni και Magnaldi που ψαλίδιζαν την διαφορά τους από τον Γάλλο σιγά-σιγά. Ωστόσο λίγο πριν το τέλος, στην 14η ειδική και με τον Sainct να ηγείται στην γενική, Meoni και Magnaldi σημείωσαν πτώσεις που τους κόστισαν πάρα πολύ σε χρόνο με αποτέλεσμα να αποχαιρετίσουν τις όποιες ελπίδες είχαν για νίκη. Ο Sainct κέρδισε την 14η αλλά και την 15η ειδική και με την τελευταία 16η να ακυρώνεται, ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Magnaldi και Cox πήραν την 2η και 3η θέση αντίστοιχα με τον Arcarons να ακολουθεί 4ος και τον Sotelo της Yamaha Ισπανίας να κλείνει την πρώτη πεντάδα.

Στα αυτοκίνητα ο Jean-Louis Schlesser κατάφερε επιτέλους να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Μετά από 11 προσπάθειες ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου με ένα buggy προετοιμασμένο από τον ίδιο!

Τέλος, στα φορτηγά οι Loprais με τους Stachura και Kalina κατάφεραν να επιβληθούν των αντιπάλων τους με τον Loprais να κατακτά την 5η νίκη στην καριέρα του, για λογαριασμό της Tatra.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 19:15

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon