.
Κατηγορία ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018 19:37

Αφιέρωμα - Matthias Walkner

 

Ποιος είναι ο φετινός νικητής του Rally Dakar;

Tην Κυριακή έπεσε η αυλαία τoυ Rally Dakar, με τον αναβάτη της KTM, Μatthias Walkner,  να είναι ο νικητής στις μοτοσυκλέτες. Διπλή η χαρά για τους Αυστριακούς, αφού όχι μόνο η “πορτοκαλί” εταιρεία πήρε την 17η συνεχόμενη νίκη της στον αγώνα, όντας η πλέον πολυνίκης όλων των εποχών, ανεξαρτήτου κατηγορίας, αλλά για πρώτη φορά, η νίκη αυτή ήρθε με έναν αυστριακό αναβάτη!

Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο αναβάτης;

Πάθος για την μοτοσυκλέτα!

Ο Matthias Walkner, γεννήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 1986 στο Salzburg της Aυστρίας. Η καταγωγή του είναι από το Kuchl, ένα προάστιο περί τα 10 χιλιόμετρα νότια από το Salzburg, στα σύνορα με την Γερμανία, το οποίο είναι γνωστό ως τουριστικός προορισμός, με πολλές υποδομές για να στηρίξει κάτι τέτοιο. Αποτελεί μια από τις “πύλες” των Άλπεων, όντας στους πρόποδες της οροσειράς,  δεν είναι τυχαίο το ότι ο Walkner, από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τα ορεινού προσανατολισμού sport, όπως το MTB και το ski.

Μάλιστα ήταν αρκετά καλός στο Ski (η αδερφή του Eva Walkner είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στο freeride ski!) δεν ήταν όμως τα πέδιλα που τον κέρδισαν αλλά οι τροχοί, και μάλιστα οι τρακτερωτοί και μηχανοκίνητοι, έτσι ο Walkner στράφηκε πολύ γρήγορα στις μοτοσυκλέτες με σαφή προτίμηση στο MX.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Matthias συμμετείχε στον πρώτο του αγώνα με μοτοσυκλέτα, μόλις τρεις εβδομάδες αφότου ο πατέρας του, του έκανε δώρο μια και τερμάτισε μάλιστα δεύτερος!

matthias walkner 5
Παγκόσμιος πρωταθλητής το 2012, στην MX3 κατηγορία

Το 2002, ο Walkner έπιασε δουλειά σε ένα κατάστημα εμπορίας και service μοτοσυκλετών, διψώντας να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα για αυτές αλλά και να αποκτήσει μηχανολογικές γνώσεις και δεξιότητες.

Το 2004, το πάθος του Matthias για τον κόσμο των μοτοσυκλετών αλλά και οι ικανότητες που είχε αναπτύξει στην οδήγηση, κινούν το ενδιαφέρον της KTM, η οποία τον εντάσσει στο δυναμικό της, ως test-rider.  O Walkner συνεχίζει φυσικά τις προπονήσεις και την αγωνιστική εμπλοκή στο MX, συμμετέχοντας σε τοπικούς αγώνες και στα εθνικά πρωταθλήματα της Αυστρίας, ενώ από το 2009, αγωνίζεται πλέον στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα και την επόμενη χρονιά, στο παγκόσμιο.

Οι επιτυχίες δεν αργούν να έρθουν, με τις εντυπωσιακές εμφανίσεις να αυξάνονται σε αριθμό κάθε σεζόν, κάτι που οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, στην ΜΧ3 κατηγορία, το 2012.

Aπό το MX στα Rally

Κομβικό σημείο στην καριέρα του Walkner ήταν η συνάντηση του το 2013, με μια εμβληματική και θρυλική μορφή του enduro, τον Ηeinz Kinigadner, με τον οποίο ανέπτυξαν μια σχέση μέντορα – μαθητή. Ο Kinigadner, αναγνωρίζοντας το ταλέντο του Matthias, τον στρέφει προς το extreme / hard enduro  και τον προτρέπει να ασχοληθεί και με τους αγώνες Rally.

O Walkner ακολουθεί την συμβουλή του Κinigadner και συμμετέχει σε αγώνες hard enduro από το 2014, κερδίζοντας μάλιστα αρκετούς από αυτούς στην Αυστρία , ενώ αξιοσημείωτη είναι και η τρίτη θέση που κατέλαβε στο Prolog σκέλος του πασίγνωστου Erzberg Rodeo.

matthias walkner 3
Νικιτής στο Rally Σαρδηνίας, την χρονιά που κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα Cross Country 

Tην ίδια χρονιά (2014), συμμετέχει και στον πρώτο του Rally αγώνα, στην Ελλάδα, παίρνοντας τη νίκη στο Hellas Rally Raid, ενώ το 2015, κατακτά το παγκόσμιο Cross Country πρωτάθλημα της FIM.

Προορισμός: Rally Dakar

 Το 2015 επίσης, είναι και η παρθενική του χρονιά στο Rally Dakar, με τον Matthias να έχει περισσότερο έναν υποστηρικτικό ρόλο προς τον Marc Coma αλλά και να αποκομίζει όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες από τον κατά γενική ομολογία, δυσκολότερο και πιο ανταγωνιστικό αγώνα Rally του κόσμου.

Ο Walkner εντυπωσιάζει με την ταχύτητα του στο ντεμπούτο του στο Dakar, τερματίζει μάλιστα πρώτος την τρίτη ημέρα του αγώνα, όμως στομαχικά προβλήματα τον αναγκάζουν να εγκαταλείψει στην συνέχεια.

Το 2016 συμμετέχει και πάλι στο Dakar, αποτελώντας υπολογίσιμο αντίπαλο. Το ξεκίνημα δεν είναι το καλύτερο δυνατό, όμως ο Matthias, κερδίζει σιγά – σιγά έδαφος και την έκτη ημέρα είναι δεύτερος στην ειδική και τρίτος στην γενική, με λιγότερο από 3 λεπτά διαφορά από τον Goncalves,  που οδηγούσε τον αγώνα. Ωστόσο την αμέσως επόμενη ημέρα, ο Walkner πιέζοντας αρκετά, είχε μια άσχημη πτώση με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στο μηριαίο οστό και να εγκαταλείψει.

Ραντεβού και πάλι στην Νότια Αμερική το 2017, με τον Walkner να έχει αποκτήσει αρκετή εμπειρία από τις προηγούμενες δύο συμμετοχές του. Με στρωτή και συγκρατημένη οδήγηση, καλύπτοντας την διαφορά, όπου αυτό δεν σήμαινε μεγάλο ρίσκο, ο Matthias από την 4η ημέρα μπαίνει σε απειλητική για τους υπόλοιπους αναβάτες τροχιά και διατηρώντας έναν καλό ρυθμό μέχρι το τέλος του αγώνα, ανεβαίνει για πρώτη φορά στο βάθρο, στην δεύτερη θέση.

Το 2018, ήταν, όπως μάλλον ήδη γνωρίζετε η χρονιά του! Οδηγώντας έξυπνα και με στρατηγική, σε έναν αγώνα ο οποίος χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ο πιο δύσκολος στην ιστορία του Dakar, o Walkner είναι νικητής! Ο Matthias εκμεταλλεύτηκε την εμπειρία των προηγούμενων ετών και τις πρώτες μέρες, ακολουθούσε τους οδηγούς στην κορυφή της κατάταξης χωρίς να ρισκάρει αλλά και χωρίς να αφήνει την χρονική ψαλίδα να μεγαλώνει πολύ.

matthias walkner 6

Με εξαιρετικές ικανότητες στην πλοήγηση, δεν έχασε ούτε λεπτό την διαδρομή, σε αντίθεση με πολλούς άλλους οδηγούς που χάθηκαν και έχασαν πολύτιμό χρόνο, και εκμεταλλευόμενος και τις συγκυρίες που έβγαλαν “εκτός” πολλούς από τους ανταγωνιστές του, στέφθηκε πανάξια νικητής!

matthias walkner 8

Στα 32 του χρόνια, ο Matthias Walkner είναι ακόμα σε μια πολύ “μάχιμη” για τα δεδομένα του Rally Dakar ηλικία. Περισσότερο από όλα δε, φαίνεται πως έχει αντιληφθεί πλήρως τους σκληρούς κανόνες του δύσκολου αυτού αγώνα, εστιάζοντας περισσότερο στον σταθερό ρυθμό και στην συγκέντρωση και όχι αποκλειστικά στην ταχύτητα.

matthias walkner 4

Περιμένουμε πολλά λοιπόν από αυτόν μέσα στα επόμενα χρόνια

Φωτογραφίες

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018 16:34

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon