.
Κατηγορία ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 18:41

Laia Sanz – Η ισχυρή εκπρόσωπος του “ασθενούς” φύλου

 

Μια Ισπανίδα που έχει “βάλει τα γυαλιά” σε πολλούς άνδρες!

Σαρανταπέντε παγκόσμια πρωταθλήματα σε Trial και Enduro και εξαιρετικές εμφανίσεις με νίκες στο Dakar. Aν αυτά τα είχε επιτύχει ένας αναβάτης, θα υποκλινόμασταν μπροστά στο μεγαλείο του. Κάνουμε το ίδιο και για την Laia Sanz, την γυναίκα που έχει καταφέρει την πιο πετυχημένη παρουσία  του “ασθενούς φύλου” στον ανδροκρατούμενο μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Η Laia Sanz Pla-Giribert, γεννιέται την 11η Δεκεμβρίου του 1985 στην  Corbera de Llobregat, στα περίχωρα της Βαρκελώνης. Από μικρή, έρχεται σε επαφή με τις μοτοσυκλέτες, ο πατέρας της συνήθιζε να την βάζει από δύο χρονών πάνω στο ρεζερβουάρ της μηχανής του και να την κάνει βόλτες στην αυλή του σπιτιού τους. Η Laia λατρεύει την αίσθηση και προσπαθεί να την αναπαράγει και να την μιμηθεί εντός του σπιτιού, με το ποδηλατάκι της.

Στα τέσσερα της, ένα μεσημέρι που όλοι κοιμούνται, “κλέβει” το mini-trial Μontesa Cota 25 του μεγαλύτερου της αδερφού και κάνει την πρώτη της, αυτόνομη βόλτα. Η Laia έχει πλέον και επίσημα “κολλήσει” με τους δύο τροχούς!

Στα χρόνια που ακολουθούν, η σχέση αυτή αναπτύσσεται και εξελίσσεται σε σωστές βάσεις, στο μηχανοκίνητο sport που λατρεύουν οι Ισπανοί, το Trial. Mόλις στα επτά της χρόνια και με την παραίνεση και υποστήριξη των γονιών της, η Laia παίρνει μέρος στον πρώτο της αγώνα, συμμετέχοντας στο Juniοr Καταλανικό Πρωτάθλημα Trial, αντιμετωπίζοντας αγόρια, αφού ξεχωριστή κατηγορία για τα κορίτσια, δεν υπήρχε.

laia sanz 2

Κατατάσσεται τελευταία, αυτό όμως δεν την πτοεί παρά της δίνει δύναμη να συνεχίσει και από την επόμενη χρονιά, αγωνίζεται σε όλη την διάρκεια του Παιδικού Πρωταθλήματος Trail, πάντα στην ίδια κατηγορία με τα συνομήλικα αγόρια.

Η υπομονή και η επιμονή της δικαιώνονται το 1997, όταν παίρνει την πρώτη της νίκη (ναι, πάντα απέναντι σε αγόρια), ενώ την ίδια χρονιά, παίρνει μέρος και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Trial Γυναικών.

laia sanz 1

Το 1998, διοργανώνεται ανεπίσημα και για πρώτη φορά, το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Trial γυναικών, το οποίο η Laia κατακτά, σε ηλικία μόλις 12 ετών, απέναντι σε συναθλήτριες της που είχαν ακόμα και τα διπλά χρόνια από αυτή.    

Το 2000, είναι σημαδιακή χρονιά, αφού η Laia αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στο ισπανικό πρωτάθλημα νέων, στο οποίο, για άλλη μια φορά, συμμετέχει στην μια και μοναδική κατηγορία αντιμετωπίζοντας άρρενες αναβάτες!

laia sanz 4

Στην αλλαγή της χιλιετίας, διοργανώνονται επίσης για πρώτη φορά επισήμως, το Πανευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Trial Γυναικών, στα οποία η Laia φυσικά και παίρνει μέρος, κερδίζοντας τον παγκόσμιο τίτλο και κατακτώντας την δεύτερη θέση στο πανευρωπαϊκό.

Η καριέρα της στο Trial εκτοξεύεται και μέχρι το 2013, κερδίζει πρωταθλήματα στο Παγκόσμιο, Πανευρωπαϊκό και Ισπανικό επίπεδο διοργανώσεων, έχοντας συμμετάσχει παράλληλα και 13 φορές στο Trial των Eθνών (κάτι σαν το αντίστοιχο του ISDE), με έξι συνολικά πρωτιές.

laia sanz 5

Το 2010 η Laia συμμετέχει για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Enduro Γυναικών, οπού κατατάσσεται τρίτη. Δεύτερη το 2011 και από το 2012, πρώτη, σε ένα σερί μέχρι και το 2016!

Αν και η Laia Sanz είχε ήδη μια απίστευτη καριέρα, το όνειρο της ήταν η συμμετοχή στο Rally Dakar, κάτι που έγινε πραγματικότητα για πρώτη φορά το 2011, με Honda. To αποτέλεσμα; Μα φυσικά η Laia κατακτά την πρώτη θέση στις γυναίκες, εντυπωσιάζοντας παράλληλα τους πάντες, αφού κατατάσσεται 39η στην γενική, μπροστά από πολλούς άνδρες συναθλητές της.

laia sanz 7

Η πρωτιά στις γυναίκες επαναλαμβάνεται εύκολα το 2012 και το 2013, ενώ από το 2014 το πράγμα αρχίζει και σοβαρεύει πολύ, αφού η Sanz κατατάσσεται 16η γενικής, 9η το 2015, 15η το 2015 και 16η το 2017! Μιλάμε δηλαδή για θέσεις που θα ζήλευαν πολλοί άνδρες αναβάτες και μιλάμε επίσης για τον δυσκολότερο Rally αγώνα του κόσμου!

Το 2018, βρήκε την Laia για άλλη μια χρονιά στα χώματα της Νοτίου Αμερικής, να τρέχει στο Rally Dakar. Άλλη μια εντυπωσιακή εμφάνιση, με την αναβάτρια της KTM, να τερματίζει κατατασσόμενη στην 12η θέση της γενικής κατάταξης!

Η Laia ήδη έχει αποκτήσει μια περίοπτη θέση στο Hall of Fame του Dakar, αφού είναι η γενικά με τους περισσότερους τερματισμούς στην ιστορία του αγώνα.

Στο video που ακολουθεί, μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τις οδηγικές ικανότητες της Laia... φιλική συμβουλή: Παρακολουθείστε το... ακομπλεξάριστα! 



 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 18:41

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon