.
Κατηγορία TEXNIKA
Τρίτη, 18 Ιουλίου 2023 14:47

BMW R 1300 GS - Πιθανόν θα φέρει τις «πιο εξελιγμένες αναρτήσεις της ιστορίας»

Φυσικά ηλεκτρονικές και μάλιστα, με μία νέα τεχνολογία που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν.

Η BMW R 1300 GS είναι πιθανότατα  η πιο πολυσυζητημένη μοτοσυκλέτα του 2023, σε τέτοιο βαθμό που πραγματικά αναρωτιόμαστε, τι θα συμβεί μόλις παρουσιαστεί! Πριν λίγα 24ωρα, ακόμα περισσότερες πληροφορίες για την νέα μοτοσυκλέτα βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, πιο συγκεκριμένα για το σύστημα αναρτήσεων που θα χρησιμοποιεί.

Όπως γνωρίζουμε, η σειρά R-GS της BMW χρησιμοποιεί δύο αμορτισέρ, για τις αναρτήσεις τύπου Paralever και Τelelever πίσω και εμπρός αντίστοιχα. Με το σύστημα Dynamic ESA, ο ηλεκτρονικός έλεγχος ήρθε στα υδραυλικά των αναρτήσεων, ακόμα και της προφόρτισης του ελατηρίου. Όμως ένας άκρως σημαντικός παράγοντας δεν μπορεί να ελεγχθεί από τα ηλεκτρονικά μέχρι τώρα και αυτός είναι, η σταθερά του ελατηρίου της ανάρτησης. Μέχρι τώρα!

Η BMW φαίνεται πως αναπτύσσει ένα νέο σύστημα ανάρτησης, με την ονομασία SAF Next και το τεχνικό τους υπόβαθρο παρουσιάζει μια έξυπνη λύση, για την αλλαγή της σταθεράς του ελατηρίου με ηλεκτρονικό έλεγχο. Η ανάρτηση φέρει ένα ζεύγος επιπλέον ελατηρίων σε έναν ξεχωριστό θάλαμο, ανεξάρτητα από το κύριο ελατήριο της ανάρτησης, τα οποία δημιουργούν υδραυλική πίεση σε υγρό εντός του θαλάμου. Κατόπιν εντολής από το σύστημα και μέσω μιας ηλεκτρονικής βαλβίδας, το υπό πίεση υγρό μπορεί να συνδεθεί με το υγρό της κύριας ανάρτησης, ασκώντας έτσι επιπλέον δύναμη στον άξονα του αμορτισέρ και δρώντας έτσι ως ένα σκληρότερο ελατήριο. Η BMW ισχυρίζεται ότι το σύστημα αλλάζει σταθερές μέσα σε ένα δέκατο του δευτερολέπτου, ενώ παράλληλα διατηρείται κάθε ηλεκτρονικός έλεγχος και στις αποσβέσεις της ανάρτησης, αλλά και στην προφόρτιση του ελατηρίου. Έχουμε δηλαδή, μια πλήρως ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση.

Όμως το σύστημα SAF Next δεν σταματάει εκεί, αφού προβλέπει και λειτουργία «χαμηλώματος», μέσω της υδραυλικής αποφόρτισης των ελατηρίων των αμορτισέρ. Έτσι, η μοτοσυκλέτα θα χαμηλώνει κατά 30 χιλιοστά, για ευκολότερη επιβίβαση-αποβίβαση-φόρτωση, ενώ φυσικά μπορεί να ρυθμίσει την προφόρτιση σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια, πλήρως αυτόματα.

Θεωρείται πολύ πιθανόν ότι το νέο σύστημα ανάρτησης SAF Next, θα εξοπλίζει την νέα BMW R 1300 GS, είτε ως βασικός είτε ως προαιρετικός εξοπλισμός και θα δίνει νέα έννοια στον όρο «ναυαρχίδα»! Μένει μόνο να επιβεβαιωθεί, και επίσημα…

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Ιουλίου 2023 15:08

Έκθεση εικόνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon