.
Κατηγορία TEXNIKA
Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021 18:37

Τεχνική Ανάλυση - Aprilia Tuono 660 2021

Με το Aprilia Tuono 660, η εταιρεία του Noale γεμίζει το κενό που υπήρχε μεταξύ 1100 και 125, με τη νέα μοτοσυκλέτα να διαθέτει στοιχεία που καλύπτουν και τα 2 μοντέλα, για έναν νέο χαρακτήρα που συνδυάζει επιδόσεις αλλά και χρηστικότητα για καθημερινή χρήση, μαζί με ηλεκτρονικά βοηθήματα και τεχνολογία τελευταίας γενιάς. Μπορεί στην εμφάνιση να δείχνει ακραία sport, όμως έχει υποστεί εξαντλητική μελέτη εργονομίας, ώστε να ισορροπεί με άφθαστη μαεστρία ανάμεσα στην sport οδήγηση και στην άνεση!

Το νέο Tuono 660 συνδυάζει 95 ίππους με ένα γεμάτο βάρος 183 κιλών -το ελαφρύτερο βάρος της κατηγορίας αναφέρει η Aprilia, αν και δεν γνωρίζουμε τα μοντέλα που θεωρεί το Noale ως ανταγωνιστικά. Αυτό μεταφράζεται σε λόγο κιλών ανά ίππο που φτάνει το 1,926. Ούτε 2 κιλά ανά ίππο, όταν η αντίστοιχη αναλογία για το ΤΕΡΑΣ Tuono 1100 Factory βρίσκεται στο 1,194.

Γιατί όμως να συγκρίνουμε το «τα κάνω όλα» μεσαίο Tuono με τον «πίστα και μόνο πίστα θέλω» μεγάλο αδελφό με το αρκουδόγκαζο;

Ας δούμε μοντέλα που πλασάρονται στον πιθανό ανταγωνισμό. Το Honda CB650R έχει λόγο 2,154, το KTM 790 Duke 1,790, τα Triumph Trident και Street Triple 765 R έχουν 2,326 και 1,664 αντίστοιχα, ενώ το Yamaha MT-09 έχει λόγο 1,643 κιλά ανά ίππο.

Βλέπουμε πως στα χαρτιά ο λόγος του Aprilia είναι μεν καλός, δεν κλέβει όμως την παράσταση, καθώς υπολείπεται των Duke 790 (πόσο μάλιστα του νέου 890), όσο και των Triumph Street Triple R και Yamaha MT-09, ενώ υποσκελίζει τα Honda CB650R και Triumph Trident.

Εκεί που ξεχωρίζει το Tuono από τον ανταγωνισμό είναι κυρίως στην «ντυμένη» εμφάνιση με τα πολλά πλαστικά, που παραπέμπει ευθέως σε πίστα, όντας σχεδόν ίδια με της RS 660, αντίθετα με τους «αντιπάλους» που έχουν πολύ πιο γυμνό look.

Περίεργο τώρα, να φτιάχνεις μια τόσο ακραία σε εμφάνιση μοτοσυκλέτα, και να την πλασάρεις ως μια εξαιρετική καθημερινή επιλογή. Περί ορέξεως όμως…

Εμφάνιση και τεχνολογίαaprilia tuono 660 2021 00018

Όπως προστάζει η παράδοση, το πάνω μέρος του φέρινγκ του Tuono 660 εδράζεται στο πλαίσιο, αφήνοντας το μπροστινό χωρίς έξτρα βάρος, για πιο άμεσες αντιδράσεις στις επιθυμίες του αναβάτη για αλλαγή κατεύθυνσης.

Παράλληλα, το έξτρα ντύσιμο του Tuono εγγυάται την καλύτερη προστασία του αναβάτη από τα στοιχεία της φύσης, αντίθετα με τα παραδοσιακά γυμνά μοντέλα.

Η έμπνευση του σχεδιασμού της μοτοσυκλέτας προέρχεται απευθείας από τους αγώνες, όπως παραδέχεται ανοιχτά η Aprilia, ενώ το Tuono φέρει το «διπλό», σε στιλ σάντουιτς, φέρινγκ με τα ενσωματωμένα αεροδυναμικά φτεράκια, εφοδιάζοντας το μοντέλο του Noale με προηγμένα χαρακτηριστικά που προέρχονται από τον κόσμο του MotoGP!

Η πίεση που δημιουργεί ο αέρας που εισρέει στο «κανάλι» του διπλού φέρινγκ, σχηματίζει την… γέμιση του «σάντουιτς» βελτιώνοντας την σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες, ενώ την ίδια ώρα αυξάνει την άνεση του αναβάτη, προστατεύοντας τον τόσο από τον αέρα, όσο και από τον ζεστό αέρα που βγάζει ο κινητήρας, ο οποίος κατευθύνεται μακριά από τα πόδια του πιλότου.

Στο πάνω μέρος του φέρινγκ βρίσκεται ο χαρακτηριστικός νέος LED προβολέας με τα περιμετρικά DRL φωτιστικά σώματα, τοποθετημένα γύρω από τους κύριους προβολείς.

Τα φλας βρίσκονται μέσα στους προβολείς, κάνοντας έτσι το μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας πιο μαζεμένο και πιο καθαρό σε γραμμές.

Το σύστημα φωτισμού του Tuono 660 διαθέτει μερικά ειδικά χαρακτηριστικά για μεγαλύτερη ασφάλεια. Χάρη στην παρουσία ενός αισθητήρα φωτός, η χαμηλή σκάλα ενεργοποιείται αυτόματα, ενώ τα φλας -που σβήνουν αυτόματα μόλις στρίψετε- ανάβουν επίσης αυτόματα, σε περίπτωση φρεναρίσματος πανικού.

Αν ο αναβάτης επιλέξει να εξοπλίσει τη μοτοσυκλέτα του με τη μονάδα μέτρησης αδρανειακών δυνάμεων IMU των 6 αξόνων που βρίσκεται στον έξτρα εξοπλισμό, πέρα από την βελτιωμένη Cornering λειτουργία σε ABS και Traction Control, θα έχει στη διάθεση του και Cornering lights, δηλαδή προβολείς που φωτίζουν το εσωτερικό της στροφής, όταν το Tuono πάρει κλίση!

Εξαντλητική μελέτη στην εργονομία

aprilia tuono 660 2021 00059

H Aprilia μελέτησε εξαντλητικά την εργονομία της νέας της γυμνής μοτοσυκλέτας, ώστε να βάζει μεν τον αναβάτη σε επιθετική στάση οδήγησης, έτοιμο για δράση, χωρίς όμως να ρίχνει το βάρος του σώματος του υπερβολικά στο τιμόνι, πετυχαίνοντας έτσι, όπως διαπιστώσαμε και στον δρόμο, τη χρυσή τομή ανάμεσα σε sport οδήγηση και καθημερινή άνεση.

Το μαγικό τρίγωνο μεταξύ σέλας, μαρσπιέ και τιμονιού έχει σχεδιαστεί για να βολεύει αναβάτες όλων των αναστημάτων, με έμφαση στην άνεση ακόμα και σε μεγάλο ταξίδι!

Τα πόδια δεν διπλώνουν υπερβολικά, χάρη σε μαρσπιέ που δεν βρίσκονται τοποθετημένα ιδιαίτερα ψηλά, έχοντας παράλληλα ελαστικά παρεμβύσματα για τους κραδασμούς.

Η σέλα διαθέτει μπόλικο αφρώδες υλικό, ενώ λεπταίνει στα πλάγια, για εύκολο πάτημα στο έδαφος ακόμα και από αναβάτες με χαμηλό ανάστημα.

Ο συνεπιβάτης έχει επίσης αρκετό αφρώδες στη δική του σέλα, ενώ η μοτοσυκλέτα διαθέτει και 2 χειρολαβές για να πιάνεται το δεύτερο άτομο.

Η τοποθέτηση της εξάτμισης κάτω από τον κινητήρα βοήθησε στην μεγαλύτερη ελευθερία επιλογής της θέσης των μαρσπιέ του συνεπιβάτη, για καλύτερη άνεση του τελευταίου.

Ότι τώρα και να γράφει η Aprilia για άνεση του δεύτερου ατόμου, έχετε υπόψη σας πως ο συνεπιβάτης ναι μεν κάθεται πιο άνετα από ότι σε μια ακραία Superbike, όμως ακόμα κι έτσι θα σας συνοδεύσει μόνο για μικρές διαδρομές, καθώς η σέλα του δεν παύει να είναι ψηλή, απομονωμένη και όχι ιδανική για ταξίδι. Σημειώστε επίσης πως στον έξτρα εξοπλισμό θα βρείτε κάλυμμα της σέλας του συνεπιβάτη για να κάνετε μονόσελο το Tuono.

Το ρεζερβουάρ των 15 λίτρων διαθέτει μαζεμένο σχήμα που επιτρέπει στον αναβάτη να κουμπώσει πάνω στη μοτοσυκλέτα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα και με την παράδοση της εταιρείας, το Tuono 660 έχει σχεδιαστεί για την γρήγορη και εύκολη αφαίρεση του εξοπλισμού δρόμου, για να χρησιμοποιήσετε τη μοτοσυκλέτα στην πίστα.

Πλαίσιο, αναρτήσεις, φρένα κορυφής

aprilia tuono 660 2021 00016

Η αρχιτεκτονική της μοτοσυκλέτας, ή του «σασί» όπως ονομάζεται στα αγγλικά το σύνολο πλαισίου, ψαλιδιού και αναρτήσεων, εξελίχθηκε με στόχο τα ίδια επίπεδα διασκέδασης που έκαναν διάσημο το μεγάλο Tuono V4, αλλά με μεγαλύτερη έμφαση στην καθημερινή χρήση, ώστε να προσελκύσει μεγαλύτερο κοινό.

Η ελαφριά αίσθηση επιτυγχάνεται κατ’ αρχήν με το αλουμινένιο πλαίσιο δυο δοκών και το αλουμινένιο ασύμμετρο ψαλίδι. Συγκρινόμενο με το RS 660, από το οποίο προέρχεται, το Tuono προάγει την ακόμα πιο γρήγορη γεωμετρία, χάρη στο κοντύτερο μεταξόνιο των 1.370 mm και την γρήγορη γωνία κάστερ των 24.1 μοιρών.

Ο κινητήρας χρησιμοποιείται ως φέρων τμήμα του πλαισίου, και συνεισφέρει στη δημιουργία μιας compact και ελαφριάς κατασκευής. Αντίθετα με τα 3 σημεία στήριξης του κινητήρα στο πλαίσιο του RS 660, εδώ το μοτέρ διαθέτει μόνο 2 σημεία, για πιο εύκολη και πιο προβλέψιμη συμπεριφορά στον δρόμο.

Για να μειωθεί ακόμα περισσότερο το βάρος, αλλά και τα εξαρτήματα της μοτοσυκλέτας, το ψαλίδι εδράζεται απευθείας στον κινητήρα. Ένα monoblock κομμάτι αλουμινίου, μακρύ για βελτιωμένη πρόσφυση, και με ασύμμετρα μπράτσα, μια τυπική τεχνική επιλογή όσον αφορά στο ιστορικό των sport μοτοσυκλετών της Aprilia.

Παρόλο τώρα που το πίσω αμορτισέρ δεν έχει μοχλικό -γλιτώνοντας από μερικά ακόμα γραμμάρια το Tuono-, η Aprilia διατείνεται πως η λειτουργία του είναι εξαιρετικά προοδευτική.

Η ελαφριά συνταγή ολοκληρώνεται με το ρυθμιζόμενο ανάποδο πιρούνι των 41 mm της Kayaba, με τη διάμετρο του να είναι τόσο λεπτή που να μας προκαλεί σοκ! Μιλάμε για την εποχή που ακόμα και οι μοτοσυκλέτες των 125 κ.εκ. εφοδιάζονται με πιρούνι 43 mm, όμως το Noale επέλεξε πιρούνι 41 mm, όταν το Tuono 125 φορά πιρούνι 40 mm και το Tuono V4 43 mm.

Αν δουλεύει όμως, γιατί να μην το επιλέξουν οι Ιταλοί, όταν μάλιστα με αυτό μπορούν να γλιτώσουν κι άλλα πολύτιμα γραμμάρια βάρους;!

Στα φρένα έχουμε ένα ζεύγος δίσκων μπροστά με διάμετρο-ταψιού 320 mm, που συνεργάζονται με ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες της Brembo, ακτινική τρόμπα –επίσης της Brembo- και μεταλλικά σωληνάκια.

Στα ελαστικά βρίσκουμε τα υψηλών επιδόσεων Pirelli Diablo Rosso Corsa II, σε διαστάσεις 120/70-17 και 180/55-17

Δικύλινδρος κινητήρας 95 hp

aprilia tuono 660 2021 00019

Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας φορέθηκε πρώτα στο RS 660, ενώ στην ουσία είναι το μπροστινό μέρος των κυλίνδρων του Tuono V4 1100!

Η συγκεκριμένη διάταξη επιλέχθηκε για τις μαζεμένες της διαστάσεις και για το μικρό της βάρος, δυο αξίες που χαρακτηρίζουν από την κορυφή ως τα νύχια τη φιλοσοφία κατασκευής του Tuono 660.

Ένας ανάλογος κινητήρας μικρού πλάτους και μήκους, επιτρέπει μεγαλύτερη ελευθερία στην τοποθέτηση των αυλών εισαγωγής, της εξάτμισης, αλλά και στην αρχιτεκτονική της μοτοσυκλέτας. Όπως προαναφέραμε, ο κινητήρας είναι φέρων τμήμα του πλαισίου, ενώ το ψαλίδι εδράζεται στο πίσω μέρος του.

Το διπλό φέρινγκ που επιταχύνει την ροή του ζεστού αέρα του κινητήρα και βοηθά στη γρήγορη απομάκρυνση του, μαζί με τις εξαγωγές του κινητήρα που βρίσκονται μπροστά, βοηθούν στην καλύτερη ψύξη του μοτέρ.

Με τον ίδιο στόχο σχεδιάστηκε και η εξάτμιση, με τους μακριούς σωλήνες να καταλήγουν σε μονό τελικό κάτω από τον κινητήρα, κάτι που βελτιώνει την κατανομή των μαζών, και χαμηλώνει το κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας.

Καθώς ο κινητήρας βασίζεται σε εκείνον του Tuono V4, που με τη σειρά του βασίζεται στον κινητήρα του RSV4, επωφελείται από την αποδοτική και δοκιμασμένη βάση του, τόσο σε κεφαλή, θάλαμο καύσης, θαλάμους εισαγωγής, κυλίνδρους και πιστόνια, όλα προερχόμενα από τον μεγάλο V4!

Η διάμετρος είναι επίσης 81 mm, όπως στον V4 των 1.099 κ.εκ., ενώ η διαδρομή είναι 63,9 mm.

Τα κάρτερ τέμνονται οριζοντίως σε 2 κομμάτια, με τους κυλίνδρους να έχουν «φορεθεί» στο πάνω μισό, για μείωση του όγκου και για πιο στιβαρή κατασκευή. Οι κύλινδροι βρίσκονται σε παράκεντρη (offset) θέση σε σχέση με τον στρόφαλο, για μείωση των εσωτερικών τριβών κατά την κίνηση των πιστονιών.

Οι εκκεντροφόροι είναι κούφιοι για χαμηλότερο βάρος, η κίνηση τους γίνεται με αλυσίδα, ενώ χρησιμοποιούν ωστήρια για να ανοίγουν και να κλείνουν τις 4 βαλβίδες του κάθε κυλίνδρου.

Ο υγρός πολύδισκος και μονόδρομος συμπλέκτης είναι μηχανικός, ενώ έχει σύστημα για αποφυγή σκορτσαρίσματος.

Το υγρό κάρτερ έχει μια δεξαμενή λαδιού στο κάτω μέρος του κινητήρα, γύρω από τον σωλήνα εισροής, ώστε να μαζεύει καλύτερα το λάδι σε κάθε φάση της οδήγησης, ακόμα κι όταν η μοτοσυκλέτα βρίσκεται πλαγιασμένη στο μέγιστο όριο της, ή όταν επιταχύνει ή φρενάρει.

Η Aprilia αναφέρει πως οι επιδόσεις του κινητήρα του Tuono 660 είναι οι καλύτερες για οποιονδήποτε δικύλινδρο κινητήρα παραγωγής μέχρι τα 750 κ.εκ. αυτή τη στιγμή, κάνοντας λόγο για 95 hp / 10.500 rpm, και για 6,83 kgm / 8.500 rpm.

Μάλιστα, η ταχύτητα των πιστονιών ήταν ασφαλής ώστε να μετακινηθεί ο κόφτης στις εξαιρετικά ψηλές 11.500 rpm!

Ένα δυνατό σημείο του Tuono 660 είναι η ελαστικότητα και η γεμάτη του αίσθηση σε όλο το φάσμα των στροφών, με την Aprilia να αναφέρει πως το 80% της ροπής του να είναι διαθέσιμο ακόμα κι από τις 4.000 rpm, νούμερο που ανεβαίνει στο 90% στις 6.250 rpm!

Παράλληλα με την έκδοση των 95 hp, η Aprilia θα προσφέρει το Tuono 660 και σε έκδοση 35 kW, για τους αναβάτες με δίπλωμα Α2.

Πέρα από τις επιδόσεις και το μικρό βάρος, ένας ακόμα βασικός στόχος του design αυτού του κινητήρα ήταν να πετύχει η Aprilia τον χαρακτήρα και την επιθετικότητα των V2 κινητήρων, και για να γίνει αυτό δυνατό, το Noale επέλεξε διαστήματα ανάφλεξης 270 μοιρών.

Αυτό μεταφράζεται σε ασύμμετρη καύση, που μεταφράζεται σε απόδοση και ήχο από V2 κινητήρα. Επιπρόσθετα, αυτός ο χρονισμός επιτρέπει εύκολη εξισορρόπηση των κραδασμών πρώτης και δεύτερης τάξης, χρησιμοποιώντας μονό αντικραδασμικό άξονα.

Στον ψεκασμό βρίσκουμε ένα ζεύγος μπεκ με διάμετρο 48 mm, με αυλούς εισαγωγής διαφορετικού μήκους, για καλύτερη τροφοδοσία στις μεσαίες ταχύτητες.

Οι επιδόσεις του νέου κινητήρα ολοκληρώνονται με τη βοήθεια ενός πλήρους οπλοστασίου από ηλεκτρονικά βοηθήματα, που προέρχονται απευθείας από εκείνα του Aprilia V4, και περιλαμβάνουν ηλεκτρονικό Ride-by-Wire γκάζι με διαφορετικούς χάρτες οδήγησης, προσφέροντας ακρίβεια και γραμμικότητα στην επιτάχυνση ακόμα και στις χαμηλές στροφές, και μικρή κατανάλωση καυσίμου.

Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός εξοπλισμός στην κατηγορία

aprilia tuono 660 2021 00022

Ένα ακόμα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του Tuono 660 είναι τα ηλεκτρονικά του βοηθήματα, που η Aprilia υποστηρίζει πως θέτουν τον πήχη στην κατηγορία.

Θυμίζουμε πως η Aprilia ήταν η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που εισήγαγε το σύστημα Ride-by-Wre στις μοτοσυκλέτες το 2007 με το Shiver 750, ενώ σήμερα υπερηφανεύεται για τη σουίτα ηλεκτρονικών βοηθημάτων APRC (Aprilia Performance Ride Control).

Το Tuono 660 φέρει κι αυτό APRC, που αποτελείται από τα εξής συστήματα:

• ATC: Aprilia Traction Control, ρυθμιζόμενο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης
• AWC: Aprilia Wheelie Control, ρυθμιζόμενο σύστημα ελέγχου σούζας
• ACC: Aprilia Cruise Control, για διατήρηση της ταχύτητας της μοτοσυκλέτας δίχως χρήση του γκριπ του γκαζιού
• AEB: Aprilia Engine Brake, ρυθμιζόμενο σύστημα φρένου κινητήρα
• AEM: Aprilia Engine Map, διαφορετικοί χάρτες για διάφορες οδηγικές συνθήκες

Η μονάδα IMU 6 αξόνων που βρίσκεται στον έξτρα εξοπλισμό δύναται, χρησιμοποιώντας επιταχυνσιόμετρα και γυροσκόπια, να αναγνωρίζει την κινητική κατάσταση της μοτοσυκλέτας, και κατόπιν να βελτιστοποιεί τις «Cornering» αντιδράσεις των multimap ABS και Traction Control. Αλλιώς λοιπόν συμπεριφέρονται τα βοηθήματα, όταν επιταχύνετε, αλλιώς όταν επιβραδύνετε, αλλιώς όταν βρίσκεστε σε κλίση, αλλιώς στην ευθεία.

Στα αξεσουάρ θα βρείτε και το Aprilia Quick Shift (AQS) σύστημα, για να ανεβάζετε και να κατεβάζετε ταχύτητες δίχως τη χρήση του συμπλέκτη. Παράλληλα, το AQS έρχεται με λογισμικό που επιτρέπει στον αναβάτη να κάνει ανάποδο / αγωνιστικό το κιβώτιο (πρώτη πάνω), δίχως να χρειαστείτε διαφορετικό λεβιέ.

H Aprilia εφοδίασε το Tuono 660 με 5 Riding Modes, τα οποία έχουν διαφορετικά επίπεδα παρέμβασης σε Traction Control, Wheelie Control, φρένο κινητήρα, ABS, κ.α. για κάθε περίσταση.

Τα τρία Riding Modes για χρήση δρόμου είναι τα εξής:

  • Commute, για καθημερινή μετακίνηση
  • Dynamic, για σπορ οδήγηση στον δρόμο
  • Individual, που σε αφήνει να αλλάξεις τα επίπεδα στα ηλεκτρονικά βοηθήματα

Δυο ακόμα Riding Modes έχουν σχεδιαστεί για χρήση πίστας:

  • Challenge, για απόλυτες επιδόσεις σε περιβάλλον πίστας, και
  • Time Attack, για έμπειρους αναβάτες που μπορούν να απενεργοποιήσουν και να αλλάξουν όλα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα.

Η ρύθμιση των ηλεκτρονικών βοηθημάτων γίνεται από τα 4 κουμπιά (ένα είδος joystick) στο αριστερό γκριπ, και από τα κουμπιά για το Curise Control και το Traction Control.

aprilia tuono 660 2021 00021

Η TFT έγχρωμη ψηφιακή οθόνη οργάνων διαθέτει 2 διαφορετικές οθόνες, Road & Track, αμφότερες με αυτόματη ρύθμιση φόντου ανάλογα με το εξωτερικό φως, και σε αυτή θα βρείτε μια πλειάδα ενδείξεων.

Στην λίστα των έξτρα αξεσουάρ βρίσκουμε και το σύστημα συνδεσιμότητας Aprilia MIA, που επιτρέπει στον αναβάτη να συνδέσει το smartphone του στη μοτοσυκλέτα, για λειτουργίες infotainment, τηλεφωνίας, διαδικτύου, και πλοήγησης. Το MIA έχει σχεδιαστεί να μην… καταπίνει την μπαταρία του τηλεφώνου του αναβάτη, ενώ επιτρέπει στον τελευταίο να αποθηκεύει τα ταξίδια του, και του δίνει δεδομένα τηλεμετρίας!

Εκδόσεις και χρώματα

aprilia tuono 660 2021 00006

Το Aprilia Tuono 660 έρχεται σε 3 διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς, Acid Gold (χρυσό), Iridium Grey (κόκκινο και γκρι), και Concept Black (κόκκινο και μαύρο).

Οι αναβάτες μπορούν να αγοράσουν τη μοτοσυκλέτα είτε στην έκδοση των 95 hp, είτε στη μειωμένη ιπποδύναμη των 35 Kw (47 hp), για Α2 δίπλωμα.

Επίσημα αξεσουάρ

aprilia tuono 660 2021 00024

Στα επίσημα αξεσουάρ του Aprilia Tuono 660 θα βρείτε και τα κάτωθι:

• Ολόσωμη εξάτμιση Akrapovic για χρήση πίστας
• Ολόσωμη εξάτμιση Akrapovic για χρήση δρόμου
• Quickshifter
• Ρυθμιζόμενες μανέτες από billet αλουμίνιο
• Κάλυμμα τρόμπας φρένου από αλουμίνιο
• Αυτοκόλλητα τροχών
• Βάσεις για αγωνιστικό σταντ
• Προστατευτικό αυτοκόλλητο ρεζερβουάρ
• Carbon βάση πινακίδας
• Πιο άνετη σέλα με gel
• Μεγαλύτερο φέρινγκ για καλύτερη κάλυψη
• Τσάντα που μπαίνει στη θέση του συνεπιβάτη
• Tank bag
• Πλαϊνές βαλίτσες
• Συναγερμός
• USB θύρα ρεύματος
Aprilia MIA
• Μονάδα IMU
• Κουκούλα
• Κάλυμμα σέλας συνεπιβάτη για μονόσελο look
• Carbon φτερό μπροστά
• Ρυθμιζόμενα αλουμινένια μαρσπιέ
• Ohlins πίσω αμορτισέρ

 

 Το νέο Aprilia Tuono 660 βρίσκεται ήδη στην Piaggio Λυμπερόπουλος. Ενημερώσου για τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να τα αποκτήσεις!

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  
Τύπος Κινητήρα Δικύλινδρος εν σειρά, τετράχρονος, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Διάμετρος x Διαδρομή 81 x 63.93 mm
Χωρητικότητα κινητήρα 659 cc
Συμπίεση 13.5:1
Μέγιστη ιπποδύναμη 95 HP (70 kW) at 10,500 rpm 
Μέγιστη ροπή 67.0 Nm (6.83 kgm) at 8,500 rpm 
Τροφοδοσία Φιλτροκούτι με εισαγωγή αέρα μπροστά, 2 μπεκ 48 mm, Ride-by-Wire
Εκκίνηση Μίζα
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Μετάδοση Κιβώτιο 6 ταχυτήτων, Aprilia Quick Shift (AQS) System για αλλαγές πάνω και κάτω, στον έξτρα εξοπλισμό
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος, μονόδρομος
Τελική μετάδοση Αλυσίδα και γρανάζια 17/43 
Ηλεκτρονικά APRC σουίτα που περιλαμβάνει ATC (traction control), AWC (wheelie control), AEB (engine brake) AEM (engine mapping), ACC (cruise control) 5 riding modes (Road and Track, 3 pre-set and 2 customisable)
Πλαίσιο Δυο δοκοί αλουμινίου, αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Ανάρτηση μπροστά Ανάποδο πιρούνι Kayaba 41 mm, απόσβεση επαναφοράς και προφόρτιση - Διαδρομή τροχού: 110 mm
Ανάρτηση πίσω Ασύμμετρο αλουμινένιο ψαλίδι. Μονό αμορτισέρ, με απόσβεση επαναφοράς και προφόρτισης - Διαδρομή: 130 mm
Φρένο μπροστά 2Δ 320mm με 2 Brembo ακτινικές 4πίστονες δαγκάνες με έμβολα 32mm, ακτινική τρόμπα, μεταλλικό σωληνάκι
Φρένο πίσω Δ 220 mm, 2Ε 34mm, μεταλλικό σωληνάκι
ABS Multimap ABS (Cornering ABS διαθέσιμο στον έξτρα εξοπλισμό)
Τροχοί Αλουμινίου - Μπροστά: 3.5”X17” Πίσω: 5.5”X17”
Ελαστικά Radial tubeless, Μπροστά: 120/70 ZR 17 Πίσω: 180/55 ZR 17 (ή 180/60 ZR17)
Μεταξόνιο 1.370 mm
Μήκος 1.995 mm
Πλάτος 805 mm
Ύψος σέλας 820 mm
Γωνία κάστερ 24.1
Ίχνος 104.7
Βάρος 183 kg γεμάτο (169 kg στεγνό) 
Προδιαγραφές Euro 5 
Κατανάλωση WMTC 4.9 litres/100 km 
Εκπομπές CO2  116 g/km 
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 15 l (4l ρεζέρβα)
Χρώματα Concept Black, Iridium Grey, Acid Gold
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021 17:12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon