.
Κατηγορία Aprilia
Σάββατο, 14 Αυγούστου 2021 11:26

Test - Aprilia RS 660 2021 - Η επιστροφή των Μοϊκανών!

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Νέα ήθη, νέα έθιμα, νέες μοτοσυκλέτες. Η εταιρεία του Noale έρχεται να καλύψει με τον δικό της τρόπο το μεγάλο κενό κυβισμού στη γκάμα των σπορ μοτοσυκλετών της, καθώς μέχρι πρότινος ανάμεσα στο τετρακύλινδρο μεγαθήριο RSV4 των 1.110 κ.εκ., και στο μονοκύλινδρο Α1 RS 125 δεν είχαμε κανένα άλλο μοντέλο. Το δικύλινδρο RS 660 του 2021 έρχεται να ταράξει τα νερά της μεσαίας κατηγορίας, προσφέροντας ανήκουστα μέχρι πρότινος επίπεδα εξοπλισμού, ηλεκτρονικών και απόδοσης για τα νέας γενιάς μεσαία street / sport μοντέλα.

Οι εποχές των τετρακύλινδρων Supersport των 600 κυβικών εκατοστών έχουν περάσει (ανεπιστρεπτί;), με την Honda να διαθέτει το CBR600RR του 2021 (119,35 hp) μόνο σε Ασία και Η.Π.Α., με την Kawasaki να μην ανανεώνει στις Euro 5 προδιαγραφές το ZX-6R (128.1 hp), και με τη Yamaha να προσφέρει το R6 RACE (116.7 hp) μόνο σε αγωνιστική έκδοση, αποκλειστικά για χρήση πίστας.

Έτσι, όσον αφορά στη μεσαία σπορ κατηγορία, την αγορά κατακλύζουν δικύλινδρα μοντέλα που βρίσκονται αρκετά σκαλιά κάτω από τα προαναφερθέντα Supersport "όπλα", όσον αφορά στις σπορ δυνατότητες, στον εξοπλισμό και στα ηλεκτρονικά τους βοηθήματα. Μοτοσυκλέτες όπως το Honda CBR500R, το Kawasaki Ninja 650, το νεότευκτο Yamaha R7 και άλλες, ενώ αντίστοιχη πρόταση διαθέτει και η Ducati με το Supersport 950, αν και σε μεγαλύτερο κυβισμό (937 κ.εκ.), σε ανεβασμένο επίπεδο επιδόσεων και ηλεκτρονικών και σε πολύ ακριβότερη τιμή, από 16.200 ευρώ. Τέλος, μην ξεχνάμε και το τετρακύλινδρο Honda CBR650R.

To RS 660 βρίσκεται στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας (δηλαδή της κατηγορίας του) τόσο σε επιδόσεις, όσο και σε εξοπλισμό / περιφερειακά αλλά και σε ηλεκτρονικά βοηθήματα. Είναι κάτι που αντανακλά και στην υψηλή τιμή των 11.050 ευρώ, όμως στο RS 660 ισχύει 100% πως «ότι πληρώνεις παίρνεις».

Μια μοτοσυκλέτα που η ίδια η Aprilia θέλει να λανσάρει ως πολυχρηστική και όχι ως αποκλειστικά sport, και που όπως διαπιστώσαμε στη δοκιμή μας πράγματι τα καταφέρνει πολύ καλά και στην καθημερινή μετακίνηση.

Ανεπανάληπτο ιταλικό στιλ, ασύγκριτος εξοπλισμός

aprilia rs660 2021 test bikeitgr 00019

Αν δεν είχε στιλ η RS 660, μια ιταλική σπορ μοτοσυκλέτα από μια φίρμα που έχει στιλ με την οκά, τότε πού θα πήγαινε αυτός ο μάταιος κόσμος;

«Κύριος στόχος του Aprilia Style Centre ήταν να δημιουργήσει δυναμικά, μοντέρνα σχήματα με μικρές επιφάνειες, χωρίς όμως η σχεδίαση να γίνεται ακραία.» Ναι, καλά.

Αν αυτό δεν είναι προχωρημένο, ακραίο, αιχμηρότατο σπορ στιλ, τότε ο Πάπας δεν είναι καθολικός.

Μιλάμε για εμφάνιση την οποία υιοθέτησε στο καπάκι η μεγαλύτερη αδελφή RSV4, οπότε ναι. Ακραία σπορ, σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αλλά και σε σχέση με μεγαλύτερα χιλιάρια σπορ μοντέλα.

Κι η εμφάνιση γίνεται ακόμα πιο «πολεμική» χάρη στα περιφερειακά της RS 660. Γιατί δεν μπορείς να μην εντυπωσιαστείς από το στιβαρό αλουμινένιο πλαίσιο 2 δοκών, ή από το επίσης αλουμινένιο ψαλίδι-ογκόλιθο, από το ανάποδο πιρούνι και τις ακτινικές δαγκάνες της Brembo και από την κοντοκομμένη «κάννη» της εξάτμισης κάτω από τη μοτοσυκλέτα.

Πλησιάζεις πιο κοντά, και εκεί «στα σκάει» το αριστουργηματικού design διπλό φέρινγκ!

Το διπλό φέρινγκ αποτελεί την εξέλιξη των αεροδυναμικών βοηθημάτων που προέρχονται από το MotoGP («φτεράκια»), που ναι μεν σπρώχνει προς τα κάτω το μπροστινό μέρος στα πολλά χιλιόμετρα, βοηθώντας στο κράτημα, αλλά παράλληλα δεν προεξέχει ενοχλητικά στο μάτι. Θυμίζει σάντουιτς, με τον αέρα να παίζει τον ρόλο της… γέμισης, κάνοντας την ευεργετική δουλειά του στις ψηλές ταχύτητες.

Η μελέτη αυτών των επιφανειών δύο διαστάσεων, για να επιτευχθεί συνδυασμός σχεδίασης και λειτουργικότητας, αποδείχθηκε ιδιαίτερα απαιτητική. Η αποδοτικότητα αρχικά αναλύθηκε με τη βοήθεια του υπολογιστικού λογισμικού CFD (Computational Fluid Dynamics), στη συνέχεια σε αερο-σήραγγα, ενώ η τελική ανάλυση έγινε με δοκιμές στον δρόμο και την πίστα. Μια από τις λειτουργίες του δύο στρωμάτων φέρινγκ είναι η βελτίωση της σταθερότητας σε υψηλές ταχύτητες, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η άνεση του αναβάτη, μέσω της προστασίας από την πίεση του αέρα και της εκτροπής της ροής του καυτού αέρα που φτάνει σε αυτόν, από τον κινητήρα και το ψυγείο.

Ο εξοπλισμός συνεχίζει να εντυπωσιάζει με την πανέμορφη τρυπητή τιμονόπλακα με το λογότυπο Aprilia, τις ρυθμιζόμενες μανέτες, τους εργονομικούς διακόπτες, την TFT οθόνη οργάνων, τα full LED φώτα και τα DRL LED περιγράμματα στην αναγνωρίσιμη τριπλέτα των προβολέων μπροστά. Σημειώστε πως τα μπροστινά φλας έχουν ενσωματωθεί στους DRL προβολείς, οπότε δεν υπάρχουν ξεχωριστά σώματα που να προεξέχουν ενοχλητικά δεξιά κι αριστερά. Το ίδιο δεν μπορεί να γίνει πίσω, λόγω των Euro προδιαγραφών ασφαλείας που ορίζουν συγκεκριμένη απόσταση μεταξύ των 2 φλας.

Στα φώτα βρίσκουμε και αισθητήρα φωτός, όπου σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ενεργοποιεί αυτόματα τη μεσαία σκάλα των φώτων, ενώ τα φλας διαθέτουν λειτουργία αυτόματης ακύρωσης και αναβοσβήνουν σε περίπτωση έντονου φρεναρίσματος ανάγκης.

Τέλος, χάρη στη λειτουργία «bending lights» (φώτα στροφής, γνωστά και ως «cornering lights»), καθένα από τα δύο πλευρικά μπροστινά φώτα διαθέτει πρόσθετους λαμπτήρες που, χάρη στην αδρανειακή πλατφόρμα IMU, φωτίζουν αυτόματα την εσωτερική πλευρά της στροφής, ενισχύοντας την ορατότητα όταν η μοτοσυκλέτα βρίσκεται υπό κλίση.

Ακολουθώντας την παράδοση των σπορ μοντέλων της Aprilia, η RS 660 έχει σχεδιαστεί ειδικά, για εύκολη αφαίρεση εξαρτημάτων όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στην πίστα, όπως οι καθρέπτες, τα μαρσπιέ συνεπιβάτη και η βάση της πινακίδας κυκλοφορίας.

Πλαίσιο, φρένα, αναρτήσεις υπέρ-υψηλών προδιαγραφών

aprilia rs660 2021 test bikeitgr 00008

Τα πλαίσια της Aprilia αποτελούν αντικείμενο θρύλων, καθώς το Noale έχει αποδείξει ξανά και ξανά την αξία τους στα κορυφαία αγωνιστικά πρωταθλήματα του κόσμου, δημιουργώντας μοτοσυκλέτες με κράτημα - σημείο αναφοράς. Και η RS 660 δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα αυτό.

Πλαίσιο και ψαλίδι έχουν κατασκευαστεί από χυτό αλουμίνιο με τις διαστάσεις του πλαισίου να ευνοούν την παραδειγματική ευελιξία: με μεταξόνιο 1370 χιλ. και γωνία κάστερ 24,1°, η RS 660 είναι ευέλικτη, ελαφριά και εύκολη σε κάθε επιθυμία του αναβάτη.

Το πλαίσιο αποτελείται από διπλές πλευρικές δοκούς, οι οποίες είναι βιδωμένες στην περιοχή του λαιμού του τιμονιού και το πίσω μέρος. Ο κινητήρας χρησιμοποιείται ως δομικό στοιχείο και συμβάλει στη δημιουργία μιας ελαφριάς, μικρών διαστάσεων κατασκευής. Για να γίνει το πλαίσιο, ακόμη πιο ελαφρύ και αποδοτικό, η άρθρωση του ψαλιδιού βρίσκεται πάνω στον κινητήρα. Αυτό είναι ένα monobloc στοιχείο που χαρακτηρίζεται από το σημαντικό του μήκος, το οποίο συνέβαλε στη μέγιστη πρόσφυση και επέτρεψε την προσαρμογή των δύο ασύμμετρων μπράτσων του ψαλιδιού, που αποτελούν τυπική τεχνική επιλογή στην ιστορία της Aprilia RS.

Ο τρόπος τοποθέτησης του ρυθμιζόμενου πίσω αμορτισέρ επέτρεψε εξαιρετική προοδευτικότητα, ακόμη και χωρίς την εφαρμογή οποιουδήποτε αρθρωτού συνδέσμου (βλ. μοχλικό), ενώ επέτρεψε επίσης, περαιτέρω μείωση του βάρους. Τώρα η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα, μια χώρα που βρίθει από σαμάρια και λακκούβες στους δρόμους, εμείς πάντα θα προτιμούμε τη λύση του μοχλικού, που βοηθά τον πίσω τροχό να διατηρεί την επαφή του με την άσφαλτο και να μη χοροπηδά, όμως παρόλα αυτά η συμπεριφορά του πίσω αμορτισέρ της RS 660 είναι από τις καλύτερες που έχουμε δοκιμάσει σε συστήματα δίχως μοχλικό. Δεν κοπανάει στις κακές ελληνικές συνθήκες, ενώ συμπεριφέρεται το ίδιο άριστα και στην σπορ χρήση.

Στη σχεδίαση του πλαισίου, οι σχεδιαστές της Aprilia έδωσαν μεγάλη σημασία στην περιοχή του λαιμού του τιμονιού, για να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ανθεκτικότητα στον δρόμο και την πίστα, διατηρώντας παράλληλα πολύ μικρή ακτίνα στροφής, προς διευκόλυνση της καθημερινής οδήγησης. Πράγματι, δεν θυμόμαστε να έχουμε οδηγήσει σπορ μοτοσυκλέτα με τέτοια εκπληκτική δυνατότητα στις αναστροφές, αν και το τιμόνι κόβει τόσο πολύ που στο τέλος σου… πιάνει το χέρι ανάμεσα σε γκριπ και φέρινγκ!

Το πλαίσιο ολοκληρώνεται με το πλήρως ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι της Kayaba με καλάμια 41 χιλ. και με το σύστημα πέδησης που αποτελείται από ένα ζεύγος ατσάλινων δίσκων διαμέτρου 320 χιλ. στον μπροστινό τροχό με δύο ακτινικές δαγκάνες και ακτινική αντλία στο τιμόνι, που έχουν κατασκευαστεί από την Brembo.

Η RS 660 είναι εφοδιασμένη με σπορ ελαστικά Pirelli Diablo Rosso Corsa II σε διαστάσεις 120/70 ZR 17 μπροστά και 180/55 ZR 17 πίσω, τα οποία παρέχουν εξαιρετική πρόσφυση.

Καλέστε το 100

aprilia rs660 2021 test bikeitgr 00001

«Εκατό ανακοινώσιμα άλογα είναι αρκετά για την κατηγορία» σκέφτηκε η Aprilia, κάτι που δεν είναι καθόλου λάθος, όταν ο ανταγωνισμός έχει ιπποδυνάμεις που κυμαίνονται από 47 hp (Honda CBR500R) έως 95 hp (Honda CBR650R), με ενδιάμεσα σημεία τους 67 hp (Kawasaki Ninja 650) και 72 hp (Yamaha R7). Το μεγαλύτερο σε κυβισμό και ακριβότερο Ducati SuperSport έχει αντίστοιχα 110 hp, αλλά και μεγαλύτερο βάρος στα 210 κιλά -183 κιλά το RS 660.

Κάπως έτσι ο λόγος κιλών ανά ίππο για το Aprilia είναι 1,83 ενώ για το Ducati Supersport 1,9, και για το Honda CBR650R 2,17. Αντίστοιχα, για το Yamaha R7 είναι 2,6, για το Kawasaki Ninja 650 είναι 2,88, και για το CBR500R είναι 4.

Μπορεί λοιπόν για τους ιδιοκτήτες Superbike των 150-200 hp το «εκατό» να ακούγεται λίγο, όμως στη μεσαία κατηγορία του 2021, χωρίς την παρουσία των CBR600RR, ZX-6R & R6 θέτει νέα στάνταρ δύναμης, και μαζί με το χαμηλό βάρος δημιουργούν ένα αξιόμαχο σύνολο σε όλες τις περιστάσεις.

Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 660 κ.εκ. έχει εξαιρετικά μικρές διαστάσεις, ενώ προέρχεται από το μπροστινό μπλοκ του κινητήρα V4 των 1100 κ.εκ., του οποίου ακολουθεί τη φιλοσοφία και τις διαστάσεις, με προσαρμογή στις προδιαγραφές Euro 5.

Αυτή η διαμόρφωση επιλέχθηκε έναντι ενός V2 για τις μικρές διαστάσεις και το χαμηλό βάρος της.

Η εμπροσθοβαρής διαμόρφωση παρέχει άνεση στον αναβάτη, χάρη στον περιορισμό μεταφοράς θερμότητας και δίνει μεγαλύτερη ελευθερία στους σχεδιαστές, για καλύτερη αξιοποίηση του χώρου. Επιπλέον, αυτή η αρχιτεκτονική προσφέρεται για καλύτερη ψύξη, βοηθούμενη από το έξυπνα σχεδιασμένο φέρινγκ διπλού τοιχώματος που στοχεύει στην επιτάχυνση των ροών του αέρα που διέρχονται από αυτό. Έχοντας υπόψη τον ίδιο στόχο, οι μακριές πολλαπλές της εξάτμισης σχεδιάστηκαν για διοχέτευση της ροής σε μονοκόμματο σωλήνα εξαγωγής με ασύμμετρη έξοδο. Όλα έχουν τοποθετηθεί κάτω από τον κινητήρα, με το πρόσθετο πλεονέκτημα που προσφέρει η εξαιρετική κατανομή των βαρών και το χαμηλότερο κέντρο βάρους.

Η κεφαλή, οι θάλαμοι καύσης, οι αγωγοί, οι κύλινδροι και τα έμβολα προέρχονται από τον μεγάλο V4. Ομοίως, διαθέτει διάμετρο 81 χιλ., όπως και ο 1078 κ.εκ. V4, με διαδρομή στα 63,9 χιλ. Η απόφαση για την αξιοποίηση της τεχνολογίας V4 εγγυάται κορυφαίες επιδόσεις, ενώ λαμβάνονται υπόψη οι υψηλές ταχύτητες διαδρομής των εμβόλων στον κυβισμό του. Φυσικά, όλα τα εξαρτήματα του κινητήρα, συμπεριλαμβανομένων των χυτεύσεων και των καλουπιών, έχουν σχεδιαστεί και εξελιχθεί από την αρχή.

Οι κούφιοι διπλοί εκκεντροφόροι που επενεργούν σε 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο παίρνουν κίνηση μέσω πλευρικής καδένας. Ο μηχανικής λειτουργίας πολύδισκος συμπλέκτης σε λουτρό λαδιού διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα διαχείρισης ροπής και περιορισμένης ολίσθησης.

Η μέγιστη απόδοση φτάνει τους 100 hp / 10.500 rpm με ροπή 6,8 kgm / 8.500 rpm. Αξίζει να σημειωθεί πως το 80% της ροπής είναι διαθέσιμο από τις 4.000 στροφές/λεπτό, ποσοστό που γίνεται 90% μόλις οι στροφές φτάσουν στις 6.250. Η RS 660 είναι επίσης διαθέσιμη σε έκδοση 95 hp, η ισχύς της οποίας μπορεί να περιοριστεί για αναβάτες με άδεια οδήγησης Α2 στα 35 kw.

Επιπλέον της απόδοσης και του χαμηλού βάρους, ένας ακόμη στόχος ήταν να διατηρηθεί ο χαρακτήρας των V2 κινητήρων. Γι’ αυτό τον λόγο, επελέγη χρονισμός βαλβίδων με στρόφαλο με κομβία μπιελών στις 270°. Η καύση είναι συνεπώς ασύμμετρη και διαχωρισμένη κατά 270° για να επιτευχθούν εκρήξεις που αποδίδουν και ακούγονται όμοια με ενός κινητήρα V-twin. Επιπλέον, αυτός ο τύπος διαμόρφωσης επιτρέπει, μέσω ενός αντικραδασμικού άξονα, εύκολη εξισορρόπηση των εναλλασσόμενων κραδασμών πρώτης και δεύτερης τάξης.

Το σύστημα ψεκασμού περιλαμβάνει μια διπλή πεταλούδα γκαζιού με διάμετρο 48mm η κάθε μια, με αυλούς εισαγωγής διαφορετικού μήκους που βελτιώνουν την παροχή στις ψηλές και μεσαίες στροφές.

Την εξαιρετική απόδοση του νέου κινητήρα εγγυώνται τα ηλεκτρονικά συστήματα που προέρχονται από τον V4 κινητήρα της Aprilia.

Καταιγίδα ηλεκτρονικών βοηθημάτων

aprilia rs660 2021 test bikeitgr 00010

Η Aprilia ανέκαθεν πρωτοστατούσε και στον τομέα των ηλεκτρονικών συστημάτων, και πλέον διαθέτει το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό πακέτο ελέγχου APRC (Aprilia Performance Ride Control) που αποτελείται από μια σειρά ηλεκτρονικών βοηθημάτων που ολοένα και… αυγατίζουν, χρόνο με τον χρόνο.

Επιπλέον, η RS 660 είναι εφοδιασμένη με αδρανειακή πλατφόρμα 6 αξόνων, η οποία με τη βοήθεια ενσωματωμένων επιταχυνσιόμετρων και γυροσκοπίων μπορεί να αναγνωρίσει σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση της μοτοσυκλέτας σε σχέση με τον δρόμο. Καταγράφει και επεξεργάζεται δεδομένα που προέρχονται από τον αναβάτη και τα μεταδίδει στη μονάδα ελέγχου, η οποία με τη σειρά της βελτιστοποιεί την παρέμβαση όλων των ηλεκτρονικών βοηθημάτων.

Το APRC της RS 660, αναπτύχθηκε για να υποστηρίξει τις επιδόσεις και να κάνει την οδήγηση πιο ασφαλή και άνετη. Περιλαμβάνει:

  • ATC: Aprilia Traction Control, ρυθμιζόμενος έλεγχος πρόσφυσης βάσει ακριβούς λογικής λειτουργίας υψηλής απόδοσης
  • AWC: Aprilia Wheelie Control, ρυθμιζόμενος έλεγχος ανύψωσης του μπροστινού τροχού (σούζας).
  • ACC: Aprilia Cruise Control, διατηρεί την προεπιλεγμένη ταχύτητα χωρίς τη χρήση του γκαζιού.
  • AQS: Aprilia Quick Shift, το ηλεκτρονικό κιβώτιο ταχυτήτων, για αλλαγές σε υψηλή ταχύτητα με ανοικτό γκάζι και χωρίς χρήση της μανέτας του συμπλέκτη. Διαθέτει επίσης, λειτουργία κατεβάσματος ταχυτήτων (downshift) που επιτρέπει κατεβάσματα σχέσεων χωρίς χρήση της μανέτας συμπλέκτη. Χάρη στο λογισμικό που παρέχεται στον προαιρετικό εξοπλισμό, είναι δυνατή η αναστροφή του κιβωτίου για χρήση σε πίστα, χωρίς να απαιτείται αντικατάσταση οποιουδήποτε εξαρτήματος.
  • AEB: Aprilia Engine Brake, το σύστημα ελέγχει το φρένο του κινητήρα, όταν κλείνει το γκάζι.
  • AEM: Aprilia Engine Map, οι διάφοροι χάρτες αλλάζουν τον χαρακτήρα και τον τρόπο απόδοσης του κινητήρα.

Η Aprilia RS 660 διαθέτει το προηγμένο Cornering ABS πολλαπλών χαρτών, το οποίο εξασφαλίζει μέγιστη ασφάλεια στον δρόμο, χωρίς συμβιβασμό στις σπορ επιδόσεις. Το σύστημα, με εξαιρετικά μικρό βάρος και διαστάσεις, έχει βελτιστοποιεί το φρενάρισμα και της παρέμβαση του ABS όταν η μοτοσυκλέτα βρίσκεται υπό κλίση, χάρη σε έναν ειδικό αλγόριθμο που ελέγχει διαρκώς διάφορες παραμέτρους, όπως είναι η πλευρική επιτάχυνση, η πίεση που ασκείται στη μανέτα φρένου, η γωνία κλίσης και η επιβράδυνση, τροποποιώντας τη λειτουργία των φρένων για την επίτευξη της ιδανικής αναλογίας επιβράδυνσης και ευστάθειας.

Η Aprilia έχει αναπτύξει πέντε προγράμματα οδήγησης - Riding Modes, που μεγιστοποιούν την εμπειρία οδήγησης σε διάφορες συνθήκες και παρέχουν μεγαλύτερη ευκολία στον χειρισμό της μοτοσυκλέτας. Οι αναβάτες αρκεί να επιλέξουν ποιο πρόγραμμα οδήγησης τους εξυπηρετεί για να αποκτήσουν αυτόματα το ιδανικό set-up, για τον έλεγχο πρόσφυσης, τον έλεγχο σούζας, το φρένο του κινητήρα, το ABS και άλλες ρυθμιζόμενες παραμέτρους.

Υπάρχουν τρία Riding Modes για χρήση στον δρόμο:

  • Commute, για καθημερινή οδήγηση
  • Dynamic, για σπορ οδήγηση στον δρόμο
  • Individual, που επιτρέπει την ολοκληρωμένη εξατομίκευση των ηλεκτρονικών ελέγχων.

Δίπλα σε αυτά, υπάρχουν δύο Riding Modes που σχεδιάστηκαν για χρήση στην πίστα:

  • Challenge, κατάλληλο για αγώνες σε πίστα. Αξιοποιεί το σύνολο των δυνατοτήτων της RS 660
  • Time Attack, ένα σύστημα που επιτρέπει σε πιο έμπειρους αναβάτες, να τροποποιήσουν πλήρως την ηλεκτρονική διαμόρφωση.

Οι ηλεκτρονικές ρυθμίσεις ελέγχονται εύκολα από ένα φιλικό προς τον χρήστη χειριστήριο με 4 κουμπιά, το οποίο βρίσκεται στην αριστερή πλευρά των ηλεκτρικών διακοπτών και παρέχει γρήγορες εντολές για τον έλεγχο του cruise control και του ελέγχου πρόσφυσης.

Για να ελαχιστοποιηθεί το βάρος, η RS 660 έχει εξοπλιστεί με μια ελαφριά μπαταρία λιθίου.

aprilia rs660 2021 test bikeitgr 00033

Η πλήρως έγχρωμη οθόνη TFT έχει εξαιρετικές δυνατότητες προβολής των διαφόρων παραμέτρων. Τα δύο κατά επιλογή μενού οθόνης Road και Track (και τα δύο με αυτόματο οπίσθιο φωτισμό για την ημέρα και τη νύχτα, χάρη στον αισθητήρα φωτός) αντιστοιχούν στον ίδιο αριθμό εμφανιζόμενων ενδείξεων.

Μια επιπλέον επιλογή είναι η Aprilia MIA, η πλατφόρμα πολυμέσων της Aprilia που επιτρέπει τη σύνδεση smartphone στη μοτοσυκλέτα, επεκτείνοντας περαιτέρω το εύρος λειτουργιών των οργάνων. Το σύστημα Aprilia MIA προσφέρει ένα πρωτόκολλο σύνδεσης που ελαχιστοποιεί την κατανάλωση ενέργειας της μπαταρίας και περιλαμβάνει το σύστημα infotainment που διαχειρίζεται φωνητικές εντολές, τηλεφωνικές κλήσεις και μουσική μέσω των χειριστηρίων που βρίσκονται στο τιμόνι, καθώς και τη λειτουργία πλοήγησης. Είναι λοιπόν δυνατό, μόλις εισαχθεί ένας προορισμός στο smartphone, να προβληθούν οι οδηγίες απευθείας στην οθόνη της μοτοσυκλέτας.

Η εφαρμογή Aprilia MIA επιτρέπει επίσης, την αποθήκευση των διαδρομών που έχουν γίνει και τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί μέσω της τηλεμετρίας γεω-αναφοράς (geo-tagging) μπορούν στη συνέχεια να αναλυθούν απευθείας, μέσω της εφαρμογής.

Η δοκιμή του ΒΙΚΕΙΤ στον δρόμο

aprilia rs660 2021 test bikeitgr 00018

Η δοκιμή μας έγινε αποκλειστικά στον δρόμο, ενώ επιφυλασσόμαστε για δοκιμή πίστας κάποια στιγμή αργότερα.

Από εμφάνιση η RS 660 είναι άκρως εντυπωσιακή, και τραβά τα βλέμματα όπου κι αν περάσεις. Μικρό παράπονο για τη βαφή των μεταλλικών μερών, ειδικά σε πλαίσιο και ψαλίδι, καθώς το χρώμα θυμίζει πλαστικό, ενώ για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, το κάλυμμα του τελικού της εξάτμισης, κάτω από το ψαλίδι, είναι όντως πλαστικό, και είναι βαμμένο στο ίδιο χρώμα με ψαλίδι και πλαίσιο! Πείτε μας ψείρες, πάντως θα θέλαμε στο επόμενο μοντέλο είτε να παραμείνουν πλαίσιο και ψαλίδι άβαφα, είτε να χρησιμοποιηθεί άλλο χρώμα προσομοίωσης αλουμινίου.

Το κίτρινο χρώμα της μοτοσυκλέτα θυμίζει το χρώμα της… μπανάνας, ενώ δείχνει διαφορετικό από κοντά, από ότι δείχνει στις φωτογραφίες!

Η οθόνη οργάνων είναι μεν TFT, είναι παράλληλα όμως και μικρών διαστάσεων, με πολλές ενδείξεις που δύσκολα διακρίνονται. Επίσης έχει μεγάλο bezel, για να μιλήσουμε με όρους smartphone, έχει δηλαδή πολύ χώρο γύρω της, στον οποίο βρίσκονται διάσπαρτες οι λυχνίες.

Τέλος, ο χειρισμός των οργάνων δεν είναι διαισθητικός, δεν βρίσκεις δηλαδή εύκολα μόνος σου άκρη όσον αφορά στο πώς θα αλλάξεις μενού, ή πώς θα μεταβείς από τα αγωνιστικά Riding Modes στα πολιτικά, και πρέπει να διαβάσεις το User Manual.

Οι ενδείξεις των οργάνων είναι πάρα πολλές, ενώ με την αγορά του συστήματος ΜΙΑ, που ανήκει στα έξτρα αξεσουάρ, η RS 660 αποκτά συνδεσιμότητα, με ότι αυτό συνεπάγεται για ακόμα περισσότερες ενδείξεις, για υπηρεσίες τηλεμετρίας, πλοήγησης, διαδικτύου, τηλεφωνίας και μουσικής.

Όταν έμαθα τον τρόπο να αλλάζω τα Riding Modes, επέλεξα το Time Attack, όπου είχα την ευχέρεια να απενεργοποιήσω Traction Control, Wheelie Control και ABS στον πίσω τροχό, με τα συστήματα να παραμένουν OFF για όσο ήθελα. Απλώς στα Racing Modes δεν έχεις τις πληροφορίες δρόμου που έχεις στα άλλα Modes.

Η θέση οδήγησης είναι μεν sport, δεν είναι όμως ακραία, με αγκώνες και γόνατα να μην διπλώνουν υπερβολικά, τουλάχιστον για αναβάτη με ύψος 1.70. Το βάρος πέφτει στα χέρια, όχι όμως τόσο όσο σε ένα Superbike, και η κατάσταση είναι πολύ πιο άνετη στην καθημερινότητα του αναβάτη. Επίσης, η λεπτή σιλουέτα της RS 660 επιτρέπει στον αναβάτη να πατάει εύκολα κάτω, αλλά και να χώνεται και στο πιο πυκνό μποτιλιάρισμα, ενώ παράλληλα οι καθρέπτες κλείνουν για τέτοιες περιπτώσεις.

Η RS 660 είναι πραγματικά «Jack of all trades, master of none», δηλαδή μια μοτοσυκλέτα που θα τα καταφέρει σε μια πλειάδα χρήσεων, δίχως να εξειδικεύεται απόλυτα σε καμία. Παρά το Supersport / Superbike look της, δεν ενοχλεί στην καθημερινή κίνηση, καθώς είναι φιλική τόσο στην απόδοση ψεκασμού και κινητήρα (έχει ακόμα και Riding Mode με τίτλο… Commute!), όσο και στα φρένα, έχει τιμόνι που κόβει ανέλπιστα πολύ, είναι ελαφρύτατη και ευέλικτη, ενώ τίποτα δεν ενοχλεί τον αναβάτη.

Η μέση κατανάλωση βενζίνης κατά τη δοκιμή μας κυμάνθηκε στα 6,1 λίτρα / 100 χιλιόμετρα, που μεταφράζεται σε αυτονομία 245 χιλιομέτρων.

Η μοτοσυκλέτα της δοκιμής μας ήταν άστρωτη, με ειδική χαρτογράφηση για το στρώσιμο, ενώ στο σέρβις των 1.000 χιλιομέτρων η Aprilia αλλάζει τις ρυθμίσεις της ECU, χαρίζοντας ακόμα καλύτερες επιδόσεις στην RS 660 -κάτι που συμβαίνει και στο Tuono 660!

Παρόλη τη χαρτογράφηση στρωσίματος, η RS 660 είναι ιδιαίτερα σβέλτη, αν και για να δείξει τα δόντια της, πρέπει να στοχεύετε μεσαίες και ψηλές στροφές. Με το καλημέρα όμως, από χαμηλά, αυτό που εντυπωσιάζει είναι ο γεμάτος και δυνατός ήχος της εξάτμισης, που ψηλά μετατρέπεται σε ακόμα πιο απολαυστικό μουγκρητό!

Για να συναντηθεί ο αναβάτης με τους 100 ίππους πρέπει να δουλεύει το μοτέρ στις 8-11 χιλιάδες στροφές, όπου και εξελίσσεται ένα όμορφο ιταλικό πάρτι, με την τελική ταχύτητα που είδαμε να φτάνει τα 235 χιλιόμετρα την ώρα στο κοντέρ.

aprilia rs660 2021 test bikeitgr 00016

Πέρα από τις μεταφορικές και… commuting δυνατότητες της, η RS 660 λάμπει σε κάθε διαδρομή με στροφές, με πλαίσιο και αναρτήσεις να σε σπρώχνουν να οδηγήσεις στα όρια, καθώς αισθάνεσαι πως δεν θα χάσεις ΠΟΤΕ τον μπροστινό τροχό!

Η μοτοσυκλέτα βουτά σε κάθε αίτημα του αναβάτη, αλλάζει αστραπιαία κλίση, παραμένει ακλόνητη παντού όσο βίαια κι αν της φερθείς, και μπορεί να φρενάρει ακαριαία, με endo διαρκείας όποτε της το ζητήσεις!

Για τους παλιούς η RS 660 θα θυμίσει δίχρονο 250 με τον λόγο κιλών ανά ίππο που διαθέτει, και με την φοβερή της ευελιξία, όμως συγγνώμη ένδοξο παρελθόν αλλά τέτοιο πλαίσιο, αναρτήσεις και φρένα δεν είχε ούτε το καλύτερο αγωνιστικό δίχρονο 250 της εποχής.

Και μιας και είπαμε φρένα, το σύστημα πέδησης της RS 660 είναι πραγματικά κα-τα-πλη-κτι-κό! Τα μπροστινά φρένα δεν έχουν αρχικό δάγκωμα για μεγαλύτερη φιλικότητα, όμως διαθέτουν συγκλονιστική δύναμη, και απίστευτη πληροφόρηση, γεμίζοντας σε εμπιστοσύνη να φρενάρεις ολοένα και πιο δυνατά, ολοένα και πιο αργά.

Επιπρόσθετα, τα άριστα ελαστικά της Pirelli βεντουζώνουν στην άσφαλτο, βάζοντας τη δύναμη κάτω και αποτρέποντας χαζά σπιναρίσματα και απώλειες πρόσφυσης.

Μιλάμε για φοβερό και τρομερό Sport bike Σαββατοκύριακου / Track-Day bike, που ειδικά στις κλειστές πίστες της Ελλάδας, στα κατάλληλα χέρια θα κάνει παπάδες, φονεύοντας πολλούς γίγαντες -βλ. Supersport & Superbikes.

Μην ξεχάσουμε να αναφερθούμε και στο άριστο shifter / blipper που επιτρέπει ακαριαίες και γλυκές αλλαγές ταχυτήτων στο θορυβώδες αλλά ακριβές κιβώτιο δίχως τη χρήση της μανέτας του συμπλέκτη, αλλά και στο Cruise Control που κάνει πιο άνετο το ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο.

Αν τώρα είστε από τους ανθρώπους της νέας εποχής, θα βαρεθείτε να αλλάζετε ρυθμίσεις σε αναρτήσεις και ηλεκτρονικά, που όμως έρχονται ήδη σεταρισμένες / σεταρισμένα άψογα -αν και το Traction Control είναι αρκετά παρεμβατικό ακόμα και στο χαμηλότερο επίπεδο του.

Η σέλα του συνεπιβάτη τώρα είναι μεν καλύτερη / μεγαλύτερη και με περισσότερο αφρώδες από ότι ας πούμε του RSV4, όμως ακόμα κι έτσι δυσκολευόμαστε να φανταστούμε πως το δεύτερο άτομο θα σας συνοδέψει σε κάποιο μεγάλο ταξίδι εκτός πόλης.

Τέλος, ένας περίεργος ανταγωνιστής της RS 660 είναι το αδελφάκι Tuono 660, που τα καταφέρνει ακόμα καλύτερα στην καθημερινή οδήγηση, με πιο όρθια και άνετη θέση αναβάτη, ενώ αντίστοιχα «χάνει πόντους» στην πίστα, όπου η RS παίρνει τα πρωτεία.

Οι Μοϊκανοί επέστρεψαν!

aprilia rs660 2021 test bikeitgr 00009

Η Aprilia RS 660 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο μπροστάρης στην... επιστροφή των Μοϊκανών, καθώς φέρνει ξανά στη μεσαία κατηγορία τη χλιδή, τα κορυφαία εξαρτήματα και περιφερειακά των προηγούμενων βασιλιάδων-«ινδιάνων», το κοφτερό κράτημα και τις racing επιδόσεις των τετρακύλινδρων Supersport 600, συν την τεχνολογική υπεροχή της στα ηλεκτρονικά βοηθήματα. Η ιταλική μοτοσυκλέτα φέρνει φρέσκο αέρα σε μια κατηγορία που έχει αποκτήσει σχετικά συντηρητικό και οικονομικό χαρακτήρα, με ένα πολύ πιο «ανεβασμένο» σε δυνατότητες σπορ πακέτο που ουσιαστικά παίζει δίχως αντίπαλο. Η ψηλότερη τιμή από τον «ανταγωνισμό» είναι απόλυτα δικαιολογημένη, και απομένουμε να δούμε πώς θα υποδεχθεί το σπορ κοινό τον νέο «ινδιάνο» της φυλής του Noale.

Όποια όμως κι αν είναι η εμπορική πορεία της μοτοσυκλέτας στην παγκόσμια αγορά, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως η RS αποτελεί το νέο ορόσημο της μεσαίας σπορ κατηγορίας, χαράσσοντας τη δική της πορεία, με απαράμιλλο «Be a Racer» στιλ.

Εκδόσεις και χρώματα

H Aprilia RS 660 διατίθεται στο νέο χρώμα Acid Gold (το χρώμα της μοτοσυκλέτας δοκιμής μας), και σε δύο ακόμη παραλλαγές γραφικών: Η Lava Red κυριαρχείται από τα χρώματα που θυμίζουν την ένδοξη αγωνιστική κληρονομιά της Aprilia. Ο συνδυασμός μωβ και κόκκινου χρώματος αποτελεί φόρο τιμής στην Reggiani Replica RS 250 του 1994, την τελευταία αυθεντική σπορ μοτοσυκλέτα της εποχής των δίχρονων κινητήρων. Η δεύτερη επιλογή είναι η Apex Black, η οποία χαρακτηρίζεται από την κατάμαυρη εμφάνιση που έχει τη δική της μακρόχρονη θέση στην αγωνιστική ιστορία της Aprilia, σε συνδυασμό με λεπτομέρειες σε λαμπερό κόκκινο χρώμα.

Και γνήσια αξεσουάρ έχουμε

Στη μεγάλη γκάμα αξεσουάρ που βελτιώνουν την απόδοση, την άνεση και τη λειτουργικότητα της Aprilia RS 660 περιλαμβάνονται και τα κάτωθι:

  • Ολόσωμη εξάτμιση Akrapovic για χρήση πίστας: πλήρης εξάτμιση με λαιμούς και τελικό από carbon αποκλειστικά για χρήση σε πίστα, δεν επιτρέπεται η χρήση της στον δρόμο. Μειώνει το βάρος και βελτιστοποιεί τον ήχο και την απόδοση του 2κύλινδρου κινητήρα. Στο κιτ περιλαμβάνονται ηλεκτρονική με προγραμματισμένους χάρτες και το λογισμικό για τη χρήση του συστήματος γρήγορης αλλαγής και αναστροφής ταχυτήτων. Το λογισμικό (διατίθεται και ως ξεχωριστό αξεσουάρ) που επιτρέπει τη λειτουργία περιορισμού ταχύτητας για είσοδο στα πιτς (pit-limiter).
  • Ολόσωμη εξάτμιση Akrapovic για χρήση δρόμου: πλήρης εξάτμιση με λαιμούς και τελικό με προδιαγραφές για χρήση στον δρόμο. Βελτιώνει την απόδοση, τον ήχο και την εμφάνιση της RS 660.
  • Λογισμικό ανάποδου κιβωτίου: για τη χρήση του συστήματος γρήγορης αλλαγής και αναστροφής ταχυτήτων, αρκεί η λήψη του προαιρετικού λογισμικού στη μονάδα ελέγχου, χωρίς την ανάγκη αντικατάστασης εξαρτημάτων της μοτοσυκλέτας. Το λογισμικό ενεργοποιεί τη λειτουργία περιορισμού ταχύτητας για είσοδο στα πιτς (pit-limiter).
  • Μανέτες φρένου/συμπλέκτη: κατασκευασμένες από billet αλουμίνιο, είναι ρυθμιζόμενες και ολοκληρώνουν την σπορ εμφάνιση της μοτοσυκλέτας.
  • Αυτοκόλλητες λωρίδες τροχών: εφαρμόζουν στο στεφάνι της ζάντας χαρίζοντας στην RS 660, ακόμη πιο επιθετικό στυλ.
  • Paddock stand ψαλιδιού: σταντ για τον πίσω τροχό. Είναι απαραίτητο για την πίστα, αλλά και για τη συντήρηση της μοτοσυκλέτας.
  • Προστατευτικά ρεζερβουάρ: Κατασκευασμένα από αυτοκόλλητο τρισδιάστατο υλικό, προστατεύουν το ρεζερβουάρ και περιορίζουν την ολίσθηση του αναβάτη. Διαθέσιμα επίσης, για το πίσω μέρος του ρεζερβουάρ.
  • Βάση πινακίδας κυκλοφορίας από carbon (tail-tidy): είναι πολύ ελαφριά και βελτιώνει την εμφάνιση της RS 660.
  • Άνετη σέλα: διαθέτει gel ένθετα και προσφέρει αυξημένη άνεση στον αναβάτη.
  • Μεγαλύτερη ζελατίνα: παρέχει μεγαλύτερη προστασία στον αναβάτη από τον αέρα, στον δρόμο και την πίστα.
  • Τσάντα σέλας: Είναι απαραίτητη στα ταξίδια και σχεδιάστηκε για τοποθέτηση στη θέση του συνεπιβάτη, χωρίς να μειώνεται η άνεση του αναβάτη.
  • Τσάντα ρεζερβουάρ (tank-bag): σχεδιάστηκε για ασφαλή τοποθέτηση στο ρεζερβουάρ καυσίμου.
  • Ηλεκτρονικό αντικλεπτικό σύστημα: μικρών διαστάσεων και προηγμένης τεχνολογίας μονάδα ελέγχου εύκολη στην τοποθέτηση. Το σύστημα διατίθεται με τηλεχειρισμό, είναι αυτο-τροφοδοτούμενο και έχει ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας.
  • Πρίζα USB: απαραίτητη για τη φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών όπως κινητά τηλέφωνα. Τοποθετείται πλευρικά στον πίνακα οργάνων.
  • Aprilia MIA: μια νέα συσκευή που επιτρέπει τη σύνδεση smartphone στη μοτοσυκλέτα μέσω bluetooth, μετατρέποντάς το σε μια πραγματική πλατφόρμα πολυμέσων.
  • Κουκούλα μοτοσυκλέτας εσωτερικού χώρου: προστατεύει τη μοτοσυκλέτα από τη σκόνη, κατά τη διάρκεια αποθήκευσης σε εσωτερικό χώρο.
  • Κάλυμμα θέσης συνεπιβάτη (μονόσελο): ολοκληρώνει την σπορ εμφάνιση της μοτοσυκλέτας, καλύπτοντας τη σέλα συνεπιβάτη.

Τιμή, εγγύηση και οδική βοήθεια

aprilia rs660 2021 test bikeitgr 00039

Η προτεινόμενη τιμή λιανικής της RS 660 είναι 11.050 € και περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πακέτο προνομίων.

Για την RS 660, όπως και για όλες τις μοτοσυκλέτες Aprilia, προσφέρεται δωρεάν ένα σημαντικό πακέτο υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας υψηλή αξία μεταπώλησης και ξέγνοιαστα χιλιόμετρα:

  • 2 έτη επέκταση της εργοστασιακής εγγύησης των 2 ετών*
  • 4 έτη οδική βοήθεια

*Η εγγύηση καλύπτει κάθε κόστος επισκευής που σχετίζεται με βλάβες ή δυσλειτουργίες, οι οποίες προκαλούνται λόγω κατασκευής ή λόγω ελαττωματικών εξαρτημάτων, καθώς και την αντικατάσταση εξαρτημάτων με ζημιές, και την εργασία που απαιτείται για την αποσυναρμολόγηση και τοποθέτησή τους.

Εξοπλισμός αναβάτη: Κράνος Airoh, γάντια Five, από το Moto Market gr, φόρμα και μπότες Eleveit από το MotoFashion gr.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  
Κατασκευαστής Aprilia
Μοντέλο RS 660
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή (€) 11,050
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4T, 2K σε σειρά, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, 4 βαλβίδες/κύλινδρο
Κυβισμός (cc) 659
Συμπίεση 13.5:1
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 81 x 63.93
Τροφοδοσία Ψεκασμός, σώματα 48 mm
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υδραυλικός πολύδισκος μονόδρομος
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων με Aprilia Quick Shift (AQS) δύο δρόμων
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Αλουμινένιο δύο δοκών
Κάστερ (°) 24.1
Ίχνος (mm) 104.6
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) 1,995 x 745 x Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,37
Ύψος σέλας (mm) 820
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg) 169 (στεγνό) / 183 (πλήρες)
Ρεζερβουάρ (l) 15 (ρεζέρβα: 4)
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι KYB 41 mm, διαδρομή 120 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω Ένα αμορτισέρ KYB με μοχλικό, διαδρομή 130 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
   
Ελαστικά  
Mπροστά 120/70-17
Πίσω 180/55-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων Brembo, Cornering ABS
Πίσω Δίσκος 220 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων Brembo, Cornering ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm) 100 / 10,500
Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm) 6.83 / 8,500  
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 21:06

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon