.
Κατηγορία Aprilia
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 16:44

Test - Aprilia RS660 2021 - Αποστολή στην Ιταλία

Ζήτημα ισορροπίας

Του: Nick Enghardt
Φωτό: Milagro

Το παραδέχομαι. Μια καλογυμνασμένη γυμνή μοτοσυκλέτα έχει πάντα τη γοητεία της, ιδιαίτερα με τις τρέλες των 200+ ίππων από τους superbike κινητήρες τους. Όμως γιατί πρέπει πάντα να περιστρέφονται όλα γύρω από την ιπποδύναμη, τη μονίμως περισσότερη ιπποδύναμη; Το ίδιο σκέφτηκε η Aprilia και ιδού το RS660.

Πριν καν αρχίσουμε να οδηγούμε, να το πρώτο πρόβλημα. Σε κατάσταση πλήρους απελπισίας οι άνθρωποι της Aprilia παρακαλούσαν τους δημοσιογράφους να οδηγήσουν το απόγευμα, αμέσως μετά την άφιξή τους. Η πρόγνωση του καιρού για τις ώρες που είχαν προγραμματιστεί οι οδηγικές δοκιμές δεν ήταν αισιόδοξη, με διαρκή βροχή και θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών καμιά μοτοσυκλέτα δεν βγάζει τον καλύτερο εαυτό της.

Λες και ήταν απαραίτητο να μας παρακαλέσουν να οδηγήσουμε νωρίτερα, ενώ εμείς δεν βλέπαμε την ώρα. Αλλάξαμε ρούχα επί τόπου, στο λόμπι του ξενοδοχείου. Πού έχετε τις μοτοσυκλέτες είπαμε;

test aprilia rs660 3

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Βάλε τις στη σειρά, καθρέφτη-καθρέφτη, και γίνεται άμεσα εμφανές πως κάθε διαφορετικός χρωματισμός λες και δημιουργεί διαφορετικό χαρακτήρα. Το κάπως πιο ξεχωριστό Acid Gold (χρυσό) πιθανότατα δεν είναι για τον καθένα, αλλά με την πρώτη ματιά είμαι βέβαιος πως κάποιοι θα το αγαπήσουν. Το Apex Black (μαύρο) είναι πραγματικά ένα χρώμα Aprilia, έχει κάτι το σπορ και επιθετικό πάνω του χωρίς υπερβολές.

Το δε κόκκινο Lava Red είναι το προσωπικό μου αγαπημένο, η ευθεία αναφορά στα χρώματα του Loris Reggiani του παρελθόντος.

Παρεμπιπτόντως, τις ήθελα όλες με το κάλυμμα που πραγματικά ολοκληρώνει την ουρά της μοτοσυκλέτας. Κρίμα που πωλείται ως έξτρα, απλά ζητήστε το εξαρχής στην παραγγελία.

test aprilia rs660 4

Είναι θέμα ισορροπίας

Ένα άλλο στοιχείο που ξεπηδά στο βλέμμα είναι η απουσία γυαλισμένου πλαισίου, που εδώ είναι περασμένο με μια ασημί-γκρι βαφή. Δείχνει ανθεκτικό και στιβαρό, όχι όμως απαραίτητα και εξίσου όμορφο. Η προσέγγιση της Aprilia ήταν στην ανθεκτικότητα, καθώς το όμορφο στο μάτι γυάλισμα είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί στην πάροδο του χρόνου, είναι και πιο ακριβό στην παραγωγή.

Η Aprilia έκανε έναν συμβιβασμό στη ζήτημα αυτό, κάτι που αντανακλά στα πάντα γύρω από το RS660. Είναι θέμα ισορροπίας, το κυνήγι της οποίας απαιτεί κάμποση προσπάθεια. Κάθε επιλογή εξετάζεται και ζυγίζεται ως προς τον λόγο αξίας-κόστους. Ως αποτέλεσμα το RS660 δεν φορά τις πιο χοντρές δαγκάνες της Brembo και οι αναρτήσεις του δεν προέρχονται από τα πιο ψηλά ράφια της αγοράς.

Υπό τη λογική της ισορροπίας, αν η Aprilia είχε τοποθετήσει τις νέες Stylema θα ήταν απλά ανοησία. Δεν έχουν να επιβραδύνουν παρά 183 γεμάτα κιλά συν τον αναβάτη, κάτι που αυτές οι απλές ακτινικές τετραπίστονες Brembo κάνουν μια χαρά.

Για την ακρίβεια, το αρχικό τους δάγκωμα είναι πιο επιθετικό απ’ όσο περιμένει κανείς και συνολικά η απόδοσή τους δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παράπονα.

Οι αναρτήσεις προέρχονται από την ίδια σχολή σκέψης. Δεν είναι ένα τούμπανο σύστημα από τα GP, είναι απλές και αποτελεσματικές. Η Kayaba είναι υπεύθυνη για το μπροστινό σύστημα και η Sachs για το αμορτισέρ πίσω.

Η χρυσή ανοδίωση στα μπροστινά καλάμια προσδίδει μια αύρα πολυτέλειας, ενώ η επιλογή του μαύρου σώματος για το αμορτισέρ και η έδραση χωρίς μοχλικό εξυπηρετούν τη μείωση κόστους. Παρόλα αυτά, αμφότερες οι αναρτήσεις είναι πλήρως ρυθμιζόμενες.

Η επιλογή αναρτήσεων στο RS660 υπογραμμίζει τη μεγάλη διαφορά που χωρίζει την καλή αναλογία αξίας/κόστους από το φτηνό. Η τελευταία αυτή λέξη δεν υπάρχει πουθενά στο λεξικό του RS660 και, πρωτίστως, στην αίσθηση που αποπνέει.

test aprilia rs660 2 

Street sport

Η εκκίνηση του κρύου κινητήρα των 659 cc αποκαλύπτει έναν ήχο αναπάντεχα σκοτεινό για μεσαίου κυβισμού δικύλινδρο από τη χαμηλά τοποθετημένη εξάτμιση. Όταν ζεσταθεί ο κινητήρας η εκκίνηση είναι λίγο πιο δύσκολη καμιά φορά, μα αυτό είναι αναμενόμενο. Ο μικρός δικύλινδρος δουλεύει με σχέση συμπίεσης 13.5:1, απόδειξη των σπορ προθέσεων της Aprilia.

Μπορεί να το παρουσιάζει ως μια μοτοσυκλέτα της οποίας το φυσικό περιβάλλον είναι ο δρόμος, μα το RS660 μπορεί σίγουρα να κάνει και σπορ. Street sport, είναι η νέα έκφραση του 2021;

Στην ουσία αυτό που έκαναν είναι να πάρουν την κινητήρια μονάδα από το RSV4 1100 και να αφαιρέσουν τους δύο πίσω κυλίνδρους του V4. Η διαδρομή των εμβόλων μεγάλωσε και η χωρητικότητα ανέβηκε στα 659 cc.

Χάρη στον στρόφαλο 270 μοιρών ο ήχος του RS660 θυμίζει λίγο αυτόν του μεγάλου αδελφού. Προσφέρει επίσης την ίδια απόδοση ισχύος που θυμίζει καλπασμό καθώς το μοτέρ παίρνει μιαν ανάσα αφότου έχει αναφλέξει ταυτόχρονα και τους δύο κυλίνδρους, πριν εξαπολύσει νέα διπλή επίθεση στην αλυσίδα μετάδοσης – big bang λοιπόν.

Το πίσω λάστιχο έχει λιγότερη ισχύ να το ταλαιπωρεί, ενώ οι κραδασμοί είναι σχεδόν εξαφανισμένοι. Φαίνεται πως η Aprilia έχει ρίξει κάμποση δουλειά εδώ και το αποτέλεσμα είναι αποκαλυπτικό μόλις ανοίξεις το γκάζι.

test aprilia rs660 7

Ανάμεσα σε supersport και sport touring

Ο δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας ακούγεται σκοτεινός και βαρύς χαμηλά και, με το που αφήνεις τον συμπλέκτη, έχεις κάμποση ροπή στη διάθεσή σου. Ήταν ό,τι περίμενα, παρόλο που δύσκολα βρίσκεται ένα σημείο αναφοράς, ανταγωνισμός με τον οποίο να συγκριθεί άμεσα το RS660 – αν και εταιρείες όπως οι Honda, Kawasaki και Yamaha ενδεχομένως και να σκεφτούν διαφορετικά πλέον.

Η ίδια η Aprilia λέει πως το RS660 τοποθετείται μεταξύ supersport και sport touring φιλοσοφίας. Στην παρουσίασή της χρησιμοποίησε το Kawasaki Ninja 650 ως παράδειγμα sports tourer και το Yamaha YZF-R6 ως supersport.

Το RS660 αισθάνεται με όλο του κορμί πιο supersport από το Ninja 650 και προσφέρει σαφώς πιο γεμάτη απόδοση από χαμηλά ως προς το R6. Η Aprilia μας λέει πως το 80% της μέγιστης ροπής είναι διαθέσιμο ήδη από τις 4,000 rpm και το 90% στις 6,250.

Κάπου γύρω στις 6,500 rpm, δηλαδή περίπου στη μέση του εύρους του στροφόμετρου, ο ήχος ανεβαίνει μια οκτάβα πιο ψηλά. Ως εκεί η προωθητική ισχύς του κινητήρα μοιάζει κάπως ράθυμη, δεν βιάζεται και πολύ.

Ίσως αυτό να προκύπτει από το γρανάζωμα που τείνει προς το μακρύ, μα όσο ανεβαίνουν οι στροφές τόσο πιο πρόθυμος είναι ο κινητήρας να εκτοξευτεί προς το όριο των 11,500 rpm.

To RS660 μπορεί και να γρυλίσει και να ουρλιάξει. Ξαφνικά αυτές οι μακριές σχέσεις βγάζουν νόημα, απλώνοντας το γκάζι στις μακριές τους καμπύλες.

Θες παρόλα αυτά αλλαγή σχέσης; Το quickshifter είναι στη διάθεσή σου – και στο κατέβασμα φυσικά. Ακριβές και πανεύκολο.

Αυτό το quickshifter στην πίστα είναι εξίσου διασκεδαστικό και χρήσιμο όπως και στον δρόμο. Η προσαρμογή του σε ανάποδο κιβώτιο είναι πανεύκολη και γίνεται αποκλειστικά με software, δεν χρειάζεται να αγγίξεις τίποτε άλλο. Τσεκάρεις τη σχετική επιλογή στο μενού επιλογών και παίρνεις μαζί δώρο περιοριστή ταχύτητας στα πιτς (pit limiter).

Παρότι τα ηλεκτρονικά του RS660 βασίζονται στη σουίτα APRC του RSV4, το μικρό αδελφάκι έχει πραγματικά ένα πιο ολοκληρωμένο πακέτο. Από το cornering ABS και το ρυθμιζόμενο traction control ως τις riding modes και το wheelie control, όλα είναι στο χέρι σου. Η ρύθμιση φρένου κινητήρα επίσης, η οποία απουσιάζει από το RSV4.

Τα νέα χειριστήρια στο τιμόνι κάνουν τον χειρισμό πολύ εύκολο με όλες αυτές τις πραγματικά πολλές επιλογές. Τρεις riding modes για δρόμο και δύο για πίστα. Επί τη ευκαιρία, η Aprilia δεν χρησιμοποιεί όρους όπως road, rain ή race, αλλά Commute, Dynamic και Individual.

test aprilia rs660 8 

Διάνα

Ο ανταγωνισμός μπορεί να διδαχθεί από το Aprilia RS660, καθώς ανήκει σε ένα νέο κομμάτι της αγοράς που θα αναπτυχθεί γρήγορα. Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για έναν απόγονο ή την αναγέννηση του θρυλικού RS250. Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες αλλά, πέρα από την πανέξυπνα ελαφριά αίσθηση στο τιμόνι, τη σχεδίαση που μόνο η Aprilia μπορεί να κάνει και τον συναρπαστικό του χαρακτήρα, το RS660 είναι μια εντελώς διαφορετική μοτοσυκλέτα.

Η σέλα είναι ευρύχωρη, αν και αρκούντως σπορ. Άνετη όταν τη θες, κοφτερή όταν τη χρειάζεσαι. Τα πάντα πάνω στο RS660 έχουν μελετηθεί σχολαστικά και αυτό φαίνεται.

Η Aprilia έκανε εξαιρετική δουλειά στο να σχεδιάσει μια κανονική σπορ μοτοσυκλέτα που μπορεί πραγματικά να χρησιμοποιηθεί στον δρόμο. Με αυτό το συμπέρασμα να στριφογυρίζει στο κεφάλι μου, επιστρέφω στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου, ενθυμούμενος πως δεν είχαμε ακούσει για την τιμή του.

Μελετώντας το όσο οδηγούσα, εκτιμούσα πως θα έβγαινε γύρω στα €12,000. Πέντε λεπτά αφότου επιστρέψαμε από την οδήγηση ενημερωθήκαμε πως θα κοστίζει €11,050 (τιμή Ελλάδας). Δυνατή τιμή.

Με το RS660 η Aprilia παρουσιάζει μια μοτοσυκλέτα που συμπληρώνει ένα μεγάλο κενό στη γκάμα της, από το RS125 ως το RSV4 1100. Γεμίζει όμως και ένα ανάλογο κενό στην αγορά.

Οι πραγματικές σπορ μοτοσυκλέτες έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον δρόμο, το κατώφλι τους έχει γίνει υπερβολικά ψηλό. Αυτό ακριβώς είναι που πέτυχε διάνα η Aprilia με το RS660: δεν έχει κατώφλι.

Η σέλα του είναι ευρύχωρη και με εργονομία που βολεύει ψηλούς αναβάτες. Την ίδια ώρα όμως έχει τα στενά κοψίματα εκεί που πρέπει για να φιλοξενεί και κοντύτερους. Η γωνία στα γόνατα και πίεση στους καρπούς δεν είναι δυσάρεστες, ενώ η αεροδυναμική προστασία ήταν καλή ακόμη και για 186 εκατοστά μου. Από πλευράς φυσικών διαστάσεων ο καθένας μπορεί να το οδηγήσει.

Όσον αφορά στην οδηγική εμπειρία, είναι εξίσου φιλικό για όλους. Με 100 ίππους δεν πρόκειται να σε πάρει και σε σηκώσει, ενώ με το χαμηλό βάρος και γεωμετρία που συγχωρεί σου επιτρέπει να εκμεταλλευτείς κάθε ένα από αυτά τα άλογα στον μέγιστο βαθμό. Μια σπορ μοτοσυκλέτα για κάθε μέρα, η οποία βγάζει ταυτόχρονα φιλικότητα και απαιτητική ισχύ και έχει και ανταγωνιστική τιμή…

Θα την περιμένω με ανοικτές αγκάλες να έρθει στην αγορά – με τη βούρτσα ανά χείρας για να γυαλίσω το πλαίσιο.

test aprilia rs660 12

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής

Aprilia
Μοντέλο RS660
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή (€) 11,050
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4T, 2K σε σειρά, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, 4 βαλβίδες/κύλινδρο
Κυβισμός (cc) 659
Συμπίεση 13.5:1
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 81 x 63.93
Τροφοδοσία Ψεκασμός, σώματα 48 mm
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υδραυλικός πολύδισκος μονόδρομος
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων με Aprilia Quick Shift (AQS) δύο δρόμων
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Αλουμινένιο δύο δοκών
Κάστερ (°) 24.1
Ίχνος (mm) 104.6
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) 1,995 x 745 x Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,370
Ύψος σέλας (mm) 820
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg) 169 (στεγνό) / 183 (πλήρες)
Ρεζερβουάρ (l) 15 (ρεζέρβα: 4)
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι KYB 41 mm, διαδρομή 120 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω Ένα αμορτισέρ KYB με μοχλικό, διαδρομή 130 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
   
Ελαστικά  
Mπροστά 120/70-17
Πίσω 180/55-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων Brembo, Cornering ABS
Πίσω Δίσκος 220 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων Brembo, Cornering ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm) 100 / 10,500
Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm) 6.83 / 8,500 
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 21:07

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon