.
Κατηγορία Aprilia
Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 17:14

TEST - Aprilia RSV4 1100 Factory 2020

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης, K. Γ.
Συνεργάστηκαν: Σωτήρης Μπεγνής, Κώστας Γιαννακόπουλος

Δοκιμάζουμε το ονειρικό Aprilia RSV4 1100 Factory 2020, στην πίστα των Σερρών, με τη συνδρομή του Πρωταθλητή Ελλάδας στα Superbikes Σωτήρη Μπεγνή και του μηχανικού του, Κώστα Γιαννακόπουλου. Κι αν είχαμε μείνει εντυπωσιασμένοι με το προηγούμενο μοντέλο, το νέο βάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη!

Το μεγάλο νέο για το κορυφαίο Superbike του Noale, RSV4 1100 Factory του 2020, είναι η προσθήκη των κορυφαίων ηλεκτρονικών ημί-ενεργητικών αναρτήσεων της Ohlins, αναρτήσεις που περιέργως φόρεσε πρώτα το Tuono V4 του 2019.

Όπως γράφει η Aprilia στο press kit των RSV4, "Είχαμε πει πως δεν θα χρησιμοποιούσαμε ποτέ ημί-ενεργητικές αναρτήσεις, αν δεν έφτανε η ώρα που το χρονόμετρο θα έδειχνε ξεκάθαρα την υπεροχή τους σε χρόνους στην πίστα. Αυτή η ώρα έφτασε." Εντυπωσιακή εισαγωγή, δεν βρίσκετε; Και η συνέχεια δεν πηγαίνει πίσω όμως!

Ηλεκτρονικές αναρτήσεις!

Aprilia RSV4 1100 Factory 2020 bikeitgr 00015

Μετά από 2 χρόνια εξέλιξης σε στενή συνεργασία με τους τεχνικούς της Ohlins, και χάρη και στην εμπειρία που συνέλεξε η Aprilia με το Tuono V4 1100 Factory, που ήδη φορέσει τις αναρτήσεις αυτές, οι ημί-ενεργητικές αναρτήσεις έφτασαν και στην RSV4 1100 Factory.

Το σύστημα EC 2.0 της Ohlins είναι ειδικά ρυθμισμένο για την RSV4, χάρη σε εντατική εξέλιξη από τους Σουηδούς και Ιταλούς τεχνικούς, που ξόδεψαν πολύ χρόνο στις πιο σκληρές και απαιτητικές πίστες, όπως η Imola και το Mugello, αλλά και στον δρόμο, πριν το χρονόμετρο -ο μόνος κριτής όταν αναφερόμαστε σε βελτιώσεις πάνω στο project RSV4- επιτέλους επιβεβαίωσε πως ο πρωταρχικός στόχος είχε επιτευχθεί, η πληροφόρηση του αναβάτη μαζί με τις επιδόσεις είχαν αμφότερες βελτιωθεί, κόβοντας μισό δευτερόλεπτο στον γύρο σε σχέση με το προηγούμενο RSV4 1100 Factory με τις μηχανικές αναρτήσεις!

Στην πραγματικότητα, οι αναρτήσεις του προηγούμενου μοντέλου, με το νέο, είναι πολύ διαφορετικές και στο εσωτερικό τους, με αναθεωρημένη λειτουργία.

Η μονάδα ελέγχου του συστήματος Ohlins Smart EC 2.0 έχει πρόσβαση σε όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα της μοτοσυκλέτας, έχοντας την ικανότητα να αναγνωρίζει όλες τις φάσεις της οδήγησης, και να αλλάζει τη συμπεριφορά του πιρουνιού, του πίσω αμορτισέρ και του σταμπιλιζατέρ, χάρη στην εξέλιξη ενός αλγόριθμου, που αποτελεί καρπό της συνεργασίας Aprilia και Ohlins.

Ως αποτέλεσμα οι αναρτήσεις υποστηρίζουν καλύτερα τον αναβάτη σε κάθε φάση της οδήγησης στην πίστα, προσφέροντας καλύτερη πληροφόρηση από τον μπροστινό τροχό, ένα χαρακτηριστικό που ήταν πάντα σημαντικό σε όλα τα RSV4. Επιπρόσθετα, η αυξημένη ικανότητα να εξαφανίζει τις ατέλειες του οδοστρώματος προσθέτουν χρηστικότητα και ευχαρίστηση και στον δρόμο.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία των έξυπνων EC 2.0 ημί-ενεργητικών αναρτήσεων επιτρέπει εύκολη αλλά και custom ρύθμιση πιρουνιού και αμορτισέρ με 2 mode: ημί-ενεργητικό και manual, mode που μπορούν να επιλεγούν με τα κουμπιά στο γκριπ. Τρεις χάρτες ρυθμίζουν τις αναρτήσεις με διαφορετικό τρόπο, ο πρώτος (Α1) έχει εξελιχθεί για χρήση με slick ελαστικά, ειδικά σε πίστες με πολύ καλή άσφαλτο. Ο δεύτερος (Α2) για ελαστικά με χάραξη, σε πίστες με άσφαλτο μέτριας ποιότητας, και ο τρίτος (Α3) ειδικά για χρήση δρόμου.

Στo manual mode, έχουμε 3 ακόμα χάρτες, M1, M2 και M3, που προσφέρουν διαφορετική λειτουργία, αλλά χωρίς ημί-ενεργητική λειτουργία (χωρίς real-time αλλαγές δηλαδή), όπως και με τις μηχανικές αναρτήσεις.

Aprilia RSV4 1100 Factory 2020 bikeitgr 00024

Τόσο στο ημί-ενεργητικό mode όσο και στο manual mode, ο χρήστης μπορεί να καλιμπράρει τις αναρτήσεις, ώστε να τις φέρει ακριβώς στα μέτρα του. Το σταμπιλιζατέρ της Ohlins λειτουργεί επίσης ηλεκτρονικά, και ρυθμίζεται αναλόγως με τα mode και τους χάρτες που έχει επιλέξει ο αναβάτης. Οι ρυθμίσεις γίνονται πιο εύκολες με τη βοήθεια του OBTi (Objective Based Tuning Interface), του μενού δηλαδή στην TFT οθόνη των 4.3 ιντσών του Factory. Τέλος, υπάρχει πάντα και η επιλογή για μηχανική ρύθμιση της προφόρτισης τόσο στο πιρούνι όσο και στο αμορτισέρ.

Στα υπολοιπα χαρακτηριστικά της, και πέρα από τον νέο τρικολόρ χρωματισμό, η Aprilia RSV4 1100 Factory παραμένει σχεδόν ίδια με το μοντέλο του 2019.

Στο δαιδαλώδες press kit της Aprilia, διακρίνουμε πως ο χρονισμός των βαλβίδων είναι νέος, ενώ μακρύτερο είναι το γρανάζωμα για 5η και 6η σχέση.

Ο ηλεκτρονικός ψεκασμός έχει μικρές αλλαγές, η μέγιστη ιπποδύναμη ανακοινώνεται στους 217hp/13.200rpm, ενώ η μέγιστη ροπή δηλώνεται επίσημα στα 12,45kgm/11.00rpm, κι όλα αυτά για 199 γεμάτα κιλά!

Στο ηλεκτρονικό οπλοστάσιο του RSV4 1100 Factory βρίσκεται η τέταρτη γενιά της σουίτας APRC που περιλαμβάνει τα συστήματα ATC (Aprilia Traction Control), AWC (Aprilia Wheelie Control), ALC (Aprilia Launch Control), AQS (Aprilia Quick Shift), και APL (Aprilia Pit Limiter), ACC (Aprilia Cruise Control).

Παράλληλα έχουμε και multimap Cornering ABS εξελιγμένο με την Bosch, που δουλεύει μαζί με το σύστημα ελαχιστοποίησης της ανύψωσης του πίσω τροχού RLM (Rear Liftip Mitigation).

Τέλος, έχουμε και 3 χάρτες κινητήρα (Sport, Track, Race), και συνδεσιμότητα μέσω Bluetooth με το smartphone του αναβάτη, για τηλεμετρία, καλιμπράρισμα ηλεκτρονικών μέσω κινητού ή laptop, και ανάλυση όπως ακριβώς στους αγώνες!

Πλαίσιο - Με ρυθμίσεις που κάνουν τη διαφορά

Aprilia RSV4 1100 Factory 2020 bikeitgr 00011

Η Aprilia είναι γνωστή ως ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές πλαισίων στον κόσμο και η RSV4 εκφράζει την τεχνολογική υπεροχή που έχει αποκτήσει η Aprilia από τη συμμετοχή της στα κορυφαία παγκόσμια πρωταθλήματα. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που παραμένει αποκλειστικό στις RSV4 RR και Factory (ενώ χαρακτήριζε και όλες τα προηγούμενες εκδόσεις) είναι η εντυπωσιακή γκάμα των πιθανών ρυθμίσεων που μπορεί να διαχειριστεί το στάνταρ πλαίσιο. Στην πραγματικότητα, η μοτοσυκλέτα της Aprilia είναι η μοναδική superbike που επιτρέπει στον αναβάτη τη ρύθμιση της θέσης του κινητήρα στο πλαίσιο, της γωνίας του τιμονιού, του άξονα του ψαλιδιού και του ύψους της πίσω ανάρτησης, επιπλέον βέβαια των πλήρως ρυθμιζόμενων αναρτήσεων. Ακριβώς όπως μια εργοστασιακή αγωνιστική μοτοσυκλέτα.

Αμετάβλητο παραμένει το κορυφαίο σύστημα πέδησης με ένα ζευγάρι δαγκάνες Brembo Stylema®, ελαφριές και αποδοτικές, εφοδιασμένες με τακάκια με συντελεστή τριβής υψηλής απόδοσης. Οι δαγκάνες μπορούν να συνδυαστούν με ένα ζεύγος αεραγωγών από ανθρακόνημα (παρόμοιους με αυτούς που έχει προσαρμόσει η Aprilia Racing στην RS-GP), οι οποίοι επιτρέπουν τον έλεγχο της θερμοκρασίας και εξασφαλίζουν το ίδιο εξαιρετικό φρενάρισμα ακόμη και στις πιο απαιτητικές συνθήκες. Το συνολικό βάρος της RSV4 1100 Factory με γεμάτο ρεζερβουάρ καυσίμου είναι 199 κιλά, χάρη και στο τελικό εξάτμισης από τιτάνιο και την πολύ ελαφριά μπαταρία λιθίου.

V4 κινητήρας με τεχνολογία αιχμής

Aprilia RSV4 1100 Factory 2020 bikeitgr 00014

Ένας κορυφαίος κινητήρας λόγω της πληθώρας των ηλεκτρονικών συστημάτων, των εξαιρετικά μικρών διαστάσεων και του χαμηλού βάρους, στο οποίο συμβάλλουν τα εξωτερικά τμήματα και τα καπάκια του κάρτερ και των κεφαλών από μαγνήσιο. Η στενή αρχιτεκτονική V έκανε δυνατή τη δημιουργία ενός κινητήρα με εξαιρετικά μικρό μήκος που συμβάλλει στη συγκέντρωση των βαρών στο κέντρο και στην κατασκευή ενός πολύ υψηλών προδιαγραφών πλαισίου.

Το σύστημα χρονισμού χρησιμοποιεί μια πολύ ιδιαίτερη κινηματική. Η καδένα χρονισμού κινητοποιεί μόνο τον εκκεντροφόρο εισαγωγής, ο οποίος με τη σειρά του, κινεί τον εκκεντροφόρο εξαγωγής μέσω ενός γραναζιού. Αυτή η ιδιαιτερότητα επέτρεψε την τοποθέτηση κεφαλών εξαιρετικά μικρών διαστάσεων προς όφελος της σχεδίασης του πλαισίου, που για την RSV4, είναι ίδιων μικρών διαστάσεων με μια μοτοσυκλέτα Grand Prix. Ο στροφαλοθάλαμος είναι μονοκόμματος με ενσωματωμένα χιτώνια κυλίνδρων από αλουμίνιο και εξασφαλίζει μέγιστη ανθεκτικότητα και κορυφαία απόδοση. Ο κινητήρας χρησιμοποιεί αντικραδασμικό άξονα για τη μείωση των κραδασμών.

Ο κυβισμός του κινητήρα της RSV4 1100 Factory επετεύχθη μέσω εμβόλων με διάμετρο 81 χιλιοστών, με διαδρομή 5233 χιλιοστών. Η σχέση συμπίεσης είναι 13.6:1. Το σύστημα λίπανσης με υγρό κάρτερ χρησιμοποιεί μία αντλία λαδιού ικανή να διατηρεί υπό έλεγχο τη θερμοκρασία των εμβόλων, χάρη στη χρήση διπλού ψεκαστήρα λαδιού. Συγκριτικά με τον κινητήρα 1000 κ.εκ. της Aprilia RSV4 RR, το σύστημα χρονισμού παρέχει βελτιωμένο χρονισμό των βαλβίδων εισαγωγής, ενώ η μετάδοση έχει μακρύτερη σχέση για την 5η και την 6η σχέση. Το σύστημα ηλεκτρονικού ψεκασμού χρησιμοποιεί μηχανισμό υποστήριξης της πεταλούδας γκαζιού με πιο αεροδυναμικό προφίλ, για βελτίωση της ρευστοδυναμικής διαπερατότητας.

Η μονάδα διαχείρισης 7SM της Magneti Marelli διαθέτει ειδική χαρτογράφηση με περιοριστή στροφών στις 13.600 σ.α.λ. Παρέχει μέγιστη ισχύ 217 CV (214 Hp) στις 13,200 σ.α.λ., τιμή αναφοράς στην κατηγορία. Και η μέγιστη ροπή όμως επωφελείται από αυτές τις αλλαγές, ανεβαίνοντας σε όλο το φάσμα των στροφών κατά 10% περισσότερο από τον κινητήρα 1000 κ.εκ. Πλέον αγγίζει τα 122 Nm (12,44 Kgm) στις 11,000 σ.α.λ. Αυτή η πολύ σημαντική αύξηση κάνει την RSV4 1100 Factory όχι μόνο πιο αποδοτική σε επιτάχυνση ακόμη και από τις πολύ χαμηλές στροφές, αλλά και απολαυστική στην οδήγηση στον δρόμο. Τέλος, η εξάτμιση με ειδική σχεδίαση για την έκδοση Factory φέρει τελικό τιτανίου Akrapovic, πλήρως συμβατό με όλες τις προδιαγραφές και είναι σημαντικά ελαφρύτερη από εκείνη της Aprilia RSV4 RR. Λόγω των αναβαθμισμένων επιδόσεων, στην Aprilia RSV4 1100 Factory έχουν γίνει ειδικές ρυθμίσεις στο πακέτο ηλεκτρονικών βοηθημάτων APRC.

Πλατφόρμα APRC και κορυφαία ηλεκτρονικά συστήματα

Aprilia RSV4 1100 Factory 2020 bikeitgr 00022

Οι Aprilia RSV4 1000 RR και RSV4 1100 Factory είναι εφοδιασμένες με ένα εξαιρετικό πακέτο δυναμικών ελέγχων, σχεδιασμένο και πατενταρισμένο από την Aprilia. Κάθε ένα από τα δύο μοντέλα διαθέτει τη δική του ειδική διαμόρφωση όλων των ελέγχων, η οποία είναι σύμφωνη με τα διαφορετικά επίπεδα απόδοσης των δύο μοτοσυκλετών. Το APRC (Aprilia Performance Ride Control) είναι μια πασίγνωστη πλατφόρμα συστημάτων ελέγχου που προέρχεται απευθείας από την κυρίαρχη τεχνολογία της Aprilia στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Superbike και κατατάσσεται ανάμεσα στα πιο ολοκληρωμένα συστήματα που υπάρχουν στην αγορά. Η συγκεκριμένη θέση και κατεύθυνση της αδρανειακής πλατφόρμας που ελέγχει τη λειτουργία του συστήματος, επιτρέπει βέλτιστες δυνατότητες ανίχνευσης της δυναμικής κατάστασης της μοτοσυκλέτας και πιο αποδοτικές στρατηγικές ηλεκτρονικού ελέγχου.

Το τέταρτης γενιάς σύστημα APRC της Aprilia εναρμονίζεται με τον καλύτερο τρόπο με τις άριστες ρυθμίσεις που εγγυάται ο Ride-by-Wire έλεγχος του γκαζιού, ο οποίος είναι πλήρως ενσωματωμένος και δεν απαιτεί κανένα άλλο εξάρτημα για την ηλεκτρονική διαχείριση της πεταλούδας του γκαζιού. Συγκρινόμενος με παραδοσιακά συστήματα, παρέχει εγγυημένη μείωση βάρους κατά 590 γραμμάρια).

Aprilia RSV4 1100 Factory 2020 bikeitgr 00001

Το APRC, περιλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό των Aprilia RSV4 RR και RSV4 1100 Factory και περιλαμβάνει:

- ATC: Aprilia Traction Control (έλεγχος πρόσφυσης) με δυνατότητα ρύθμισης κατά την οδήγηση (χωρίς να χρειάζεται να κλείσει το γκάζι) σε 8 επίπεδα, χάρη στο πρακτικό joystick, με εξαιρετική υψηλής απόδοσης λειτουργική λογική.
- AWC: Aprilia Wheelie Control (έλεγχος σούζας) ρυθμιζόμενο σε 3 επίπεδα, παρέχει στρατηγικές λειτουργίας μεγάλης ακρίβειας. Το σύστημα ελέγχου σούζας μπορεί να ρυθμιστεί άμεσα χωρίς να είναι απαραίτητο το κλείσιμο του γκαζιού, όπως ισχύει και για το ATC, χάρη στο πρακτικό ηλεκτρικό χειριστήριο που υπάρχει στην αριστερή πλευρά.
- ALC: Aprilia Launch Control (έλεγχος εκκίνησης), αποκλειστικά για χρήση στην πίστα, ρυθμιζόμενο σε 3 επίπεδα με πολύ αποδοτικές στρατηγικές λειτουργίας.
- AQS: Aprilia Quick Shift (σύστημα γρήγορων αλλαγών ταχυτήτων), το ηλεκτρονικό κιβώτιο που επιτρέπει την αλλαγή ταχυτήτων χωρίς κλείσιμο του γκαζιού και χωρίς τη χρήση συμπλέκτη. Είναι εφοδιασμένο με λειτουργία downshift, η οποία επιτρέπει κατεβάσματα ταχυτήτων χωρίς συμπλέκτη. Η λειτουργία κατεβάσματος ταχυτήτων με ανοικτό γκάζι είναι αποκλειστική.
- APL: Aprilia Pit Limiter (περιοριστής ταχύτητας), σύστημα που επιτρέπει τον περιορισμό της ταχύτητας εισόδου στα πιτς πίστας αγώνων ταχύτητας. Διευκολύνει επίσης, τη συμμόρφωση με τα όρια ταχύτητας που ισχύουν για κάθε δρόμο.
- ACC: Aprilia Cruise Control. Η ηλεκτρονική διαχείριση επέτρεψε την τοποθέτηση συστήματος ελέγχου ταχύτητας ταξιδιού. Είναι ένα πολύ βολικό σύστημα για τα μεγάλα ταξίδια, καθώς επιτρέπει τη διατήρηση προεπιλεγμένης ταχύτητας χωρίς τη χρήση του γκαζιού.

Εκτός από το 4ης γενιάς σύστημα APRC, οι RSV4 RR και Factory διαθέτουν προηγμένο σύστημα Cornering ABS πολλαπλής χαρτογράφησης, το οποίο εξελίχθηκε σε συνεργασία με τη Bosch και εξασφαλίζει μέγιστη ασφάλεια στον δρόμο, αλλά και ιδανική απόδοση στην πίστα. Το σύστημα 9.1 MP με πολύ περιορισμένες διαστάσεις και χαμηλό βάρος, βελτιστοποιεί τη λειτουργία των φρένων και την παρέμβαση του ABS στις στροφές, χάρη σε ένα συγκεκριμένο αλγόριθμο που παρακολουθεί διαρκώς διάφορες παραμέτρους, όπως είναι η επιτάχυνση, η πίεση που ασκείται στη μανέτα του μπροστινού φρένου και η γωνία κλίσης της μοτοσυκλέτας. Τροποποιεί τη λειτουργία των φρένων για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη αναλογία μεταξύ επιβράδυνσης και σταθερότητας. Το σύστημα ABS λειτουργεί σε συνεργασία με το σύστημα Aprilia RLM (Rear Liftup Mitigation), το οποίο περιορίζει την ανύψωση του πίσω τροχού σε περιπτώσεις δυνατού φρεναρίσματος.

Aprilia RSV4 1100 Factory 2020 bikeitgr 00026

Το Cornering ABS, σχεδιασμένο σύμφωνα με τις σαφείς υποδείξεις της Aprilia, μπορεί να ρυθμιστεί σε 3 επίπεδα παρέμβασης. Κάθε μια από τις τρεις χαρτογραφήσεις του Cornering ABS μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε από τις τρεις χαρτογραφήσεις κινητήρα (Sport, Track, Race), επιτρέποντας σε αναβάτες με διαφορετική εμπειρία και ικανότητα, να επιλέξουν τον συνδυασμό που τους ταιριάζει. Οι τρεις χάρτες παρέχουν πλήρη ισχύ αλλά διαφέρουν ως προς τον τρόπο που αποδίδουν στην άσφαλτο την ισχύ που διαθέτει o Aprilia V4 στους δύο διαθέσιμους κυβισμούς (1000 κ.εκ. για την RR και 1100 κ.εκ. για την Factory), επιπλέον του ποσοστού φρεναρίσματος του κινητήρα που διαθέτει το κάθε μοντέλο.

Η έγχρωμη οθόνη οργάνων TFT είναι ένας πραγματικός ψηφιακός υπολογιστής με εκπληκτικές λειτουργίες ενδείξεων. Οι δύο κατ’ επιλογή αρχικές οθόνες (Road και Race, με οπίσθιο φωτισμό ημέρας/νύχτας και για τις δύο) αντιστοιχούν σε πολλά αντιπροσωπευτικά μενού. Διαθέσιμο στα προαιρετικά αξεσουάρ των RSV4 RR και RSV4 1100 Factory είναι το APRILIA MIA, η πλατφόρμα πολυμέσων της Aprilia που επιτρέπει τη σύνδεση smartphone με τη μοτοσυκλέτα μέσω Bluetooth.

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται το σύστημα corner by corner electronic settings calibration (ηλεκτρονική διαμόρφωση ρυθμίσεων από στροφή σε στροφή), με δεδομένα που μπορούν να μεταφερθούν σε laptop (ή να εμφανιστούν απευθείας σε smartphone) για ανάλυση, όπως ακριβώς συμβαίνει στους αγώνες ταχύτητας. Το APRILIA MIA χαρακτηρίζεται από ένα νέο πρωτόκολλο σύνδεσης που ελαχιστοποιεί την κατανάλωση ενέργειας του smartphone. Παρέχει επίσης μια ευρεία σειρά χαρτογραφημένων πιστών, στις οποίες ο αναβάτης μπορεί να διαχειριστεί τις ηλεκτρονικές ρυθμίσεις από στροφή σε στροφή, αλλά και τη δυνατότητα χρονομέτρησης και απόκτησης δεδομένων για νέα πίστα που δεν υπάρχει στις επιλογές που έχει δώσει η Aprilia.

Η πλατφόρμα APRILIA MIA περιλαμβάνει και το σύστημα ψυχαγωγίας και επικοινωνίας (infotainment), το οποίο η Aprilia τοποθετεί για πρώτη φορά στην RSV4. Το σύστημα παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου μέσω φωνητικών εντολών, καθώς και τη διαχείριση κλήσεων από το smartphone. Αυτές οι ενέργειες εμφανίζονται στην ψηφιακή οθόνη και η διαχείρισή τους γίνεται μέσω αυτής.

Aprilia RSV4 RR

Το Aprilia RSV4 RR είναι η αγωνιστική έκδοση της μοτοσυκλέτας, με κυβισμό που προβλέπεται από τους κανονισμούς, ενώ η Aprilia διαθέτει ως αξεσουάρ το αγωνιστικό Track kit. Είναι ένα πακέτο ειδικών εξαρτημάτων που λειτουργούν σε συνεργασία για να βελτιώσουν πολλές πτυχές της RSV4 RR, όπως είναι το βάρος, το κράτημα, η αεροδυναμική και φυσικά η εμφάνιση. Το RSV4 RR του 2020 δεν έχει τεχνικές αλλαγές από το προηγούμενο μοντέλο.

Εκδόσεις και χρώματα

Η Aprilia RSV4 RR είναι διαθέσιμη σε δύο χρωματισμούς με μαύρη και γκρι βάση (grigio Rivazza και nero Arrabbiata) με κόκκινους τροχούς.

Η Aprilia RSV4 1100 Factory είναι η αποκλειστική έκδοση που διαθέτει ημι-ενεργητικές αναρτήσεις Öhlins, ελαφριούς τροχούς από κράμα αλουμινίου και τελικό εξάτμισης τιτανίου της Akrapovic. Φέρει γραφικά Atomico Racer που αναδεικνύουν τη χρήση τεχνικών υλικών υψηλής αξίας όπως είναι το ανθρακόνημα, χάρη στην αντίθεση που προσφέρουν με την μαύρη ματ βαφή. Η πάνω τιμονόπλακα φέρει χαραγμένη με laser γραφή «1100 Factory».

Τιμές και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας

Η σειρά Aprilia RSV4 ΜΥ20 διατίθεται στους dealers της Aprilia στις παρακάτω ενδεικτικές τιμές λιανικής, με ευέλικτα χρηματοδοτικά προγράμματα αλλά και ένα ολοκληρωμένο πακέτο προνομίων:

Η Aprilia παρέχει δωρεάν ένα σημαντικό πακέτο υπηρεσιών με αγορά οποιασδήποτε καινούριας μοτοσυκλέτας, εξασφαλίζοντας υψηλή αξία μεταπώλησης και ξέγνοιαστα χιλιόμετρα:

- 2 χρόνια επέκταση της εργοστασιακής εγγύησης*
- 4 χρόνια οδική βοήθεια

*Η εγγύηση καλύπτει κάθε κόστος επισκευής που σχετίζεται με βλάβες ή δυσλειτουργίες, οι οποίες προκαλούνται λόγω κατασκευής ή λόγω ελαττωματικών εξαρτημάτων, καθώς και την αντικατάσταση εξαρτημάτων με ζημιές, και την εργασία που απαιτείται για την αποσυναρμολόγηση και τοποθέτησή τους.

Στο Αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών

Aprilia RSV4 1100 Factory 2020 bikeitgr 00028

Το BIKEIT βρέθηκε για 2 ημέρες στο Αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών, στο άψογα οργανωμένο Track Day της του Γιώργου Χάλαρη, με τρεις κορυφαίες Superbikes, το Aprilia RSV4 1100 Factory, το Ducati Panigale V4 και το Yamaha YZF-R1M. Ξεκινήσαμε τα τεστ από το Panigale V4, συνεχίζουμε με το Aprilia και θα καταλήξουμε με YZF-R1 και φυσικά το συγκριτικό τεστ μεταξύ τους.

Μοτοσυκλέτα λοιπόν τσεκ. Πίστα τσεκ. Έχουμε όμως και ανάλογη συνέχεια!

Κι αυτό γιατί τα παραπάνω τεστ πραγματοποιήθηκαν με την αρωγή του Πρωταθλητή Ελλάδας στα SUPERBIKES, Σωτήρη Μπεγνή, και του μηχανικού του και πρώην αγωνιζόμενου στην OPEN, Κώστα Γιαννακόπουλου της MRG Giannakopoulos, φορώντας τα εκπληκτικά ελαστικά Power Slick 2 της Michelin που μας χορήγησε η ελληνική αντιπροσωπεία με άνθρωπο-κλειδί τον Ντίνο Πετρή, ελαστικά που τοποθετήσαμε στις μοτοσυκλέτες με τη βοήθεια των ανθρώπων του WheelCity!

Και να ήταν μόνο αυτό. Οι Μπεγνής, Γιαννακόπουλος, και η Michelin είχαν φέρει και κουβέρτες ελάστικών (!) που ζέσταιναν στην ιδανική θερμοκρασία τα ελαστικά του Aprilia!

Ο Σωτήρης κι ο Κώστας μας βοήθησαν αρχικά να σετάρουμε τα νέα Slick ελαστικά για το RSV4, με το μενού της μοτοσυκλέτας να παρέχει πληροφορίες για το πώς να καλιμπράρει εύκολα κανείς τα νέα του ελαστικά. Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία, ξεκίνησε το πάρτι.

Το Aprilia RSV4 1100 Factory οδήγησαν ο υποφαινόμενος, ο Τάκης Μανιάτης, και φυσικά οι 2 αγωνιζόμενοι, ο Σωτήρης και ο Κώστας.

Χρόνοι και εντυπώσεις

Aprilia RSV4 1100 Factory 2020 bikeitgr 00002

Συμβουλευόμενοι το χρονόμετρο, τον απόλυτο κριτή για μια Superbike μοτοσυκλέτα πίστας, βλέπουμε πως το Aprilia RSV4 1100 Factory, γύρισε στο 1.22.998 (!) στα χέρια του Σωτήρη Μπεγνή! Χωρίς καμία ρύθμιση και βελτίωση στον κινητήρα, χωρίς εξάτμιση, χωρίς φίλτρο, χωρίς άλλη ECU, χωρίς ανάποδο κιβώτιο, χωρίς... τίποτα! Μόνο με την προσθήκη των slick ελαστικών για Track-Day, κατά τη διάρκεια Track-Day με άλλους αναβάτες παρόντες στην πίστα, και με χρόνο εξοικείωσης από τον αναβάτη... μερικά εικοσάλεπτα! 

Σημειώστε πως το ρεκόρ γύρου στις Σέρρες κατέχει από το 2019 ο Βούλγαρος Angel Karanyotov με Ducati Panigale V4 R, με 1:17.614, ενώ στον αγώνα του HSBK για το 2019, ο Σωτήρης Μπεγνής είχε πάρει την πρώτη θέση στη σχάρα των SUPERBIKES με χρόνο 1:20.208 με το αγωνιστικό Yamaha YZF-R1 του με αγωνιστικά Slick. Παράλληλα, στον ίδιο αγώνα, ο Στέφανος Δέσκας είχε πάρει την πρώτη θέση στη σχάρα εκκίνησης για την OPEN, ανάμεσα σε 15 αγωνιζόμενους, με χρόνο 1:24.106! Κάπως έτσι, ο χρόνος του Σωτήρη Μπεγνή με το Aprilia RSV4 1100 Factory σε αυτές τις 2 ημέρες δοκιμών στις Σέρρες ήταν ταχύτερος από τον ταχύτερο χρόνο στον αγώνα της OPEN το 2019 κατά τουλάχιστον ένα δευτερόλεπτο, και μόλις 2.790 δευτερόλεπτα πιο αργός από τον χρόνο που σημείωσε στα Superbikes ο ίδιος ο Μπεγνής!

Κορυφαίος χρόνος λοιπόν, και όπως θα δούμε αργότερα και στο συγκριτικό, ο απόλυτος χρόνος στα 3 Superbikes που δοκιμάσαμε. 

Aprilia RSV4 1100 Factory 2020 bikeitgr 00010

Σωτήρης Μπεγνής: "Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το πλαίσιο του. Είναι σκληρό σε αίσθηση, και θυμίζει μοτοσυκλέτα 600 κ.εκ.. Αυτό που δεν μου άρεσε πολύ ήταν το γρανάζωμα του, που είναι αρκετά μακρύ για πίστες όπως αυτή των Σερρών. Τα ελαστικά της Michelin ταιριάζουν γάντι στο RSV4, ενώ συνολικά κάναμε περισσότερους από 90 γύρους με τη μοτοσυκλέτα. Στη διάρκεια της φωτογράφησης, όταν ακούμπησα αγκώνα και με τα τρία Superbike του συγκριτικού, πρέπει να πω πως με το Aprilia η κίνηση αυτή ήρθε πολύ πιο εύκολα, με τον αγκώνα να... καρφώνει κάτω και να με ξαφνιάζει με τον ήχο που έκανε!"

Φανταστείτε δηλαδή να μην ήταν γραναζωμένο μακρύ, τι χρόνο θα έκανε ο Πρωταθλητής Ελλάδας στις Σέρρες!

Το RSV4 1100 Factory δείχνει έτοιμο να κάνει χρόνο με το καλημέρα, δείχνοντας τα δόντια του στα υπόλοιπα Superbikes, και αποδεικνύοντας πόσο καλό είναι το πλαίσιο του, και πόσο άψογα συνεργάζεται με τις νέες ηλεκτρονικές αναρτήσεις της μοτοσυκλέτας.

Aprilia RSV4 1100 Factory 2020 bikeitgr 00017

Στα φρένα, οι δαγκάνες Stylema δαγκώνουν δίσκους 330 mm, με φοβερή δύναμη και απίστευτη πληροφόρηση.

Το RSV4 χαρακτηρίζεται εντελώς ουδέτερο στη συμπεριφορά του, αφήνοντας τον αναβάτη να επιλέξει γραμμές, να τις αλλάξει μέσα στη στροφή, να φρενάρει νωρίς, να φρενάρει αργά, να φρενάρει μέσα στη στροφή, δίχως η μοτοσυκλέτα να αντιδρά άσχημα, δείχνοντας κάθε στιγμή πόσο μακριά είναι τα όρια που θέτει.

Όπως και με το Ducati Panigale V4 που είχαμε οδηγήσει στις Σέρρες, ούτε και στην περίπτωση του Aprilia είδαμε κάποια διαφορά από τα αεροδυναμικά φτερά της μοτοσυκλέτας, τα οποία έτσι κι αλλιώς υποτίθεται πως δουλεύουν σε πολύ υψηλές ταχύτητες. Προσοχή τέλος, καθώς αν τα χτυπήσετε / σπάσετε κάπου, η αντικατάσταση τους δεν θα είναι φθηνή (carbon γαρ).

Aprilia RSV4 1100 Factory 2020 bikeitgr 00027

Αν τώρα το RSV4 ήταν ήδη "πολύ μπροστά" πριν την προσθήκη των ηλεκτρονικών αναρτήσεων, τώρα ξεφεύγει εντελώς, επιτρέποντας στον αναβάτη που γνωρίζει τι κάνει να πειραματιστεί με τη βοήθεια των ρυθμίσεων της μοτοσυκλέτας αλλά και με την τηλεμετρία που παρέχεται στον έξτρα εξοπλισμό. Ένας πειραματισμός που θα "ξεκλειδώσει" όλα τα μυστικά της κάθε πίστας, δίνοντας το απόλυτο εργαλείο στον ιδιοκτήτη του RSV4 για να κόψει δεκατάκια από παντού.

Για τους υπόλοιπους, τα όρια όπως προείπαμε έιναι πολύ μακριά, και ο πειραματισμός με τις ρυθμίσεις σε αναρτήσεις και APRC θα περάσει σε δεύτερη μοίρα, καθώς ακόμα και με εντελώς λάθος ρυθμίσεις, το RSC4 1100 Factory θα γυρίσει εξωπραγματικά γρήγορα σε κάθε πίστα, αφήνοντας τον αναβάτη να βελτιωθεί / πειραματιστεί με γραμμές, τεχνική, γκάζι και φρένα, δίχως καμία συνέπεια, αφού τα όρια ασφαλείας βρίσκονται... πέρα και μακριά από τον ορίζοντα.

Εντύπωση τώρα μας έκανε το γεγονός πως αντίθετα με τη Ducati, που ανεβάζει "στον Θεό" την τιμή της αγωνιστικής έκδοσης Panigale V4 R, σε σχέση με τα "πολιτικά" Panigale V4 / V4 S, η Aprilia διαθέτει αρκετά φθηνότερα από το Factory το "αγωνιστικό" RSV4 RR! Διαφορετική αντίληψη επί του θέματος και διαφορετική τιμολογιακή πολιτική. 

Μέχρι πρότινος το RSV4 1100 Factory χτύπαγε την κορυφή της κατηγορίας χάρη σε πλαίσιο, γεωμετρία, συμπεριφορά και κινητήρα, ενώ πλέον χτυπά κορυφή και στις ηλεκτρονικές αναρτήσεις, που σπρώχνουν την ηλεκτρονική επανάσταση της μοτοσυκλέτας αλλά και της κατηγορίας σε νέα, αδιανόητα επίπεδα.

 APRILIA RSV4 1100 Factory: Τεχνικά Χαρακτηριστικά [στις αγκύλες είναι τα δεδομένα που αφορούν την RSV4 RR]

Κατασκευαστής Aprilia
Μοντέλο RSV4 1100 Factory 2020
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή (ευρώ) 24.750
Εγγύηση (έτη) 2+2 δωρεάν επέκτση
Τύπος κινητήρα Aprilia διαμήκης 65° V-4, 4χρονος, σύστημα υγρόψυξης, δύο εκκεντροφόροι επικεφαλής (DOHC), τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο
Διάμετρος και διαδρομή 81 x 52,3 χιλ. [78 x 52,3 χιλ.]
Κυβισμός κινητήρα 1.077 κ.εκ. [999,6 κ.εκ.]
Σχέση συμπίεσης 13,6:1
Μέγιστη ισχύς στον στρόφαλο 217 CV (159,6 kW - 214 Hp) στις 13.200 σ.α.λ. [201 CV (148 kW - 198 Hp) στις 13.000 σ.α.λ.]
Μέγιστη ροπή στον στρόφαλο 122 Nm (12,44 Kgm) στις 11.000 σ.α.λ. [115 Nm (11,72 Kgm) στις 10.500 σ.α.λ.]
Τροφοδοσία Φίλτρο αέρα με δυναμικές εισαγωγές μπροστά. 4 σώματα πεταλούδας Marelli 48 χιλ. με 8 μπεκ ψεκασμού και τελευταίας γενιάς σύστημα διαχείρισης κινητήρα Ride-By-Wire. Τρεις διαφορετικές χαρτογραφήσεις κινητήρα που επιλέγονται από τον αναβάτη ακόμη και όταν η μοτοσυκλέτα κινείται: Track, Sport, Race
Ανάφλεξη Σύστημα ψηφιακής ηλεκτρονικής ανάφλεξης Magneti Marelli, ενσωματωμένο στο σύστημα ελέγχου του κινητήρα, με ένα μπουζί ανά κύλινδρο, και πολλαπλασιαστές τύπου “stick-coil”
Εκκίνηση Μίζα
Εξάτμιση 4 σε 2 σε 1, δύο αισθητήρες οξυγόνου, πλαϊνό τελικό εξάτμισης με ηλεκτρονικά ελεγχόμενη βαλβίδα τύπου πεταλούδας που ελέγχεται από τη μονάδα ECU και ενσωματωμένο τριοδικό καταλύτη (Euro 4)
Γεννήτρια Γεννήτρια στο βολάν, ισχύος 450W με μαγνήτες σπάνιων γαιών
Λίπανση Υγρό κάρτερ, με ψυγείο λαδιού και δύο αντλίες λαδιού (λίπανση και ψύξη)
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, τύπου κασέτας. 
1η: 39/15 (2,600)
2α: 33/16 (2,063)
3η: 34/20 (1,700)
4η: 31/21 (1,476)
5η: 34/26 (1,307) [31/23 (1,348)]
6tη: 33/27 (1,222) [34/27 (1,259)]
Μοχλός ταχυτήτων με ηλεκτρονικό σύστημα γρήγορης αλλαγής Aprilia Quick Shift electronic system (ΑQS)
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος συμπλέκτης με σύστημα περιορισμένης  ολίσθησης
Αρχική μετάδοση Γρανάζια με ίσια δόντια και ενσωματωμένοι εύκαμπτοι αποσβεστήρες κραδασμών, σχέση μετάδοσης: 73/44 (1,659)
Τελική μετάδοση Αλυσίδα: Σχέση μετάδοσης: 41/16 (2,562)
Διαχείριση πρόσφυσης APRC System (Aprilia Performance Ride Control), που περιλαμβάνει Traction Control (ATC), Wheelie Control (AWC), Launch Control (ALC), cruise control (ACC) και speed limiter (APT). Όλα ρυθμίζονται και απενεργοποιούνται ανεξάρτητα
Πλαίσιο Δυο δοκών αλουμινίου, με πρεσαριστά και χυτά τμήματα. Διαθέσιμες ρυθμίσεις:
Θέση και γωνία λαιμού τιμονιού
Ύψος κινητήρα
Ύψος άξονα ψαλιδιού
Αμορτισέρ τιμονιού Öhlins με ηλεκτρονική διαχείριση Smart EC 2.0 [αμορτισέρ τιμονιού Sachs]
Μπροστινή ανάρτηση Πιρούνι Öhlins NIX με ηλεκτρονική διαχείριση Smart EC 2.0. Καλάμια Æ 43 χιλ. X με επιφανειακή επίστρωση TIN. [Πιρούνι Sachs, καλάμια Æ 43 χιλ.] Αλουμινένιες βάσεις ακτινικών δαγκάνων. Ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου, υδραυλικής απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, διαδρομή τροχού 125 χιλ. [120 χιλ.] 
Πίσω ανάρτηση Αλουμινένιο ψαλίδι δύο μπράτσων, τεχνολογία μικρού πάχους και χύτευσης.
Μονό αμορτισές Öhlins TTX με piggy-back, ηλεκτρονικά ελεγχόμενο με σύστημα SmartEC 2.0, πλήρως ρυθμιζόμενο ως προς την προφόρτιση ελατηρίου, το μεταξόνιο, την υδραυλική επαναφορά συμπίεσης και επαναφοράς. [Sachs μονό αμορτισέρ με ρύθμιση ως προς την υδραυλική απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, την προφόρτιση ελατηρίου και την απόσταση από κέντρο σε κέντρο]. Διαδρομή τροχού 115 χιλ. [130 χιλ.]
Φρένα Μπροστά: Δύο χαμηλού βάρους πλευστοί δίσκοι Æ 330 χιλ. από ανοξείδωτο ατσάλι με αλουμινένια φλάντζα 6 πείρων. Brembo Stylema® [M50] monobloc ακτινικές δαγκάνες με 4Æ 30 χιλ. αντικριστά έμβολα. Μεταλλικά τακάκια. Μεταλλικά σωληνάκια υψηλής πίεσης. Ακτινική αντλία.
  Πίσω: Δίσκος Æ 220 χιλ., δαγκάνα Brembo με δύο ξεχωριστά έμβολα Æ 32 χιλ. Μεταλλικά τακάκια. Αντλία με ενσωματωμένο δοχείο και μεταλλικό σωληνάκι υψηλής πίεσης
 
Bosch 9.1 MP ABS με λειτουργία κλίσης στις στροφές (cornering), ρυθμιζόμενο με 3 χάρτες και εφοδιασμένο με λειτουργία περιορισμού ανύψωσης του πίσω τροχού RLM (Rear wheel Lift-up Mitigation) [μπορεί να απενεργοποιηθεί].
 
 
Τροχοί Μηχανικά κατεργασμένοι τροχοί από κράμα αλουμινίου με 5 μπράτσα [Aprilia τροχοί από κράμα αλουμινίου με 3 μπράτσα].
Μπροστά: 3.5”X17”
Πίσω: 6”X17”
Ελαστικά Radial χωρίς σαμπρέλα.
μπροστά: 120/70 ZR 17
πίσω: 200/55 ZR 17 (εναλλακτικά: 190/50 ZR 17; 190/55 ZR 17)
   
Διαστάσεις Μεταξόνιο: 1439 χιλ. [1441,6 χιλ.]
Μήκος: 2052 χιλ. [2055 χιλ.]
Πλάτος: 735 χιλ.
Ύψος σέλας: 851 χιλ. [853 χιλ.]
Γωνία κάστερ: 24,5° [24,6°]
Ίχνος: 103,8 χιλ. [101,9 χιλ.]
Βάρος στεγνό 177 κιλά [180 κιλά]
Βάρος σε κατάσταση λειτουργίας 199 κιλά [204 κιλά] με γεμάτο ρεζερβουάρ
Κατανάλωση 6,50 λίτρα/100 χλμ. [6,67 λίτρα/100 χλμ.]
Ρύποι CO2 155 γρ./χλμ. [156 γρ./χλμ.]
Χωρητικότητα καυσίμου 18,5 λίτρα (περιλαμβάνεται ρεζέρβα 4 λίτρων)
   
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 12:51

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon