.
Κατηγορία Aprilia
Τετάρτη, 06 Μαϊος 2020 18:05

Test - Aprilia RSV4 1100 Factory 2019 - Δημήτρης Καρακώστας - Η άποψη του ειδικού

Επιμέλεια: Κώστας Γκαζής

Φωτογραφίες: Θανάσης Κουτσογιάννης, Κ.Γ.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής του εντυπωσιακού Aprilia RSV4 1100 Factory του 2019, είχαμε την ευκαιρία και την τύχη να έχουμε μαζί μας στο Αυτοκινητοδρόμιο Μεγάρων, τον Πρωταθλητή Supersport του 2019 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας, Δημήτρη Καρακώστα. Ο Δημήτρης οδήγησε το RSV4 στην πίστα, και κατόπιν κάθισε μαζί μας για να συζητήσουμε την άποψη του για την ναυαρχίδα της ιταλικής φίρμας.

BIKEIT: Δημήτρη πες μας τις εντυπώσεις σου από την οδήγηση του Aprilia RSV4 1100 Factory στην πίστα των Μεγάρων.

Δημήτρης Καρακώστας: Μια μοτοσυκλέτα 1.100 κυβικών, που ξεπερνά τα συνηθισμένα χιλιάρια, πιο νευρική από όσα Superbikes 1.000 κυβικών έχω οδηγήσει, ενώ στην πίστα συμπεριφέρεται πιο... περίεργα, λόγω του κυβισμού του, με απόδοση που δεν ταιριάζει στην πίστα των Μεγάρων. Στις Σέρρες θα μπορούσαμε να την κρίνουμε καλύτερα. Για τα μέτρα μου, μέσα στην πίστα ήταν νευρική, αλλά με τα ηλεκτρονικά συστήματα που έχει, και όσον αφορά στα φρένα αλλά και στο γκάζι, έπαιζες ωραία χωρίς να κινδυνεύεις να πέσεις.

BIKEIT: Να πούμε πως η μοτοσυκλέτα ήταν στο επίπεδο 1 όσον αφορά στο Traction Control και στο ABS. Σε ενόχλησε καθόλου το ABS;

Δημήτρης Καρακώστας: Όχι, δεν με ενόχλησε, ενώ με άφηνε να κάνω ακόμα και μικρό endo, "ρολάροντας" λιγάκι. Το Traction Control λόγω και της πίστας που δεν ήταν και τόσο καθαρή όσο σε έναν αγώνα που έχει λάστιχο κάτω και πιάνει, δημιουργούσε κάποια κουνήματα στον πίσω τροχό καθώς έμπαινε συχνά σε λειτουργία. Το Traction Control βοήθησε στη μείωση της σούζας στις επιταχύνσεις στην ευθεία, και δεν χρειαζόταν να πιέζω το πίσω φρένο, όπως στο αγωνιστικό μου που δεν έχει αντίστοιχο σύστημα. Αυτά βέβαια, όταν έχεις το TC στο On.  

BIKEIT: Στις εξόδους βλέπαμε να κουνάει, την ώρα που οδηγούσες.

Δημήτρης Καρακώστας: Επειδή το 1100 έχει πολύ γκάζι, κι εγώ έχω συνηθίσει με το 600άρι στην πίστα να ανοίγω πιο νωρίς το γκάζι, ίσως κι αυτό να έπαιζε τον ρόλο του. 

BIKEIT: Από πλευράς κρατήματος;

Δημήτρης Καρακώστας: Έχει εύρος ρυθμίσεων πάνω στις αναρτήσεις, και επειδή έχει τις Ohlins και την Akrapovic σου δίνει μια αγωνιστική αίσθηση -παρόλο που την οδηγήσαμε όπως παραδίδεται στον πελάτη, δίχως επεμβάσεις- και σε αφήνει να πιέσεις στην πίστα. Έχει πάρα πολύ γκάζι, όμως οι ταχύτητες του δεν είναι αγωνιστικές, καθόλου, οι σχέσεις είναι πολύ απλωμένες με στόχο τον δρόμο. Η απόδοση είναι πολύ δυνατή τόσο χαμηλά όσο και ψηλά. Στις μεσαίες δεν ενθουσιάστηκα.

dimitris karakostas aprilia rsv4 14

BIKEIT: Τι άλλο σου έκανε εντύπωση;

Δημήτρης Καρακώστας: Πολύ ωραίος ήχος! Φρένα, αναρτήσεις και εξάτμιση κορυφαία, αλλά και τα ελαστικά πάρα πολύ καλά. Ένα μείον θα μπορούσε να θεωρηθεί η εξάτμιση που βρίσκεται κοντά στην πίσω ανάρτηση, και θα μπορούσε να χαλάσει η ρύθμιση μετά από αρκετή ώρα οδήγησης. Ο συμπλέκτης θα μπορούσε να είναι και πιο μαλακός, τώρα είναι λίγο σκληρός, ενώ το shifter λειτουργούσε άψογα.

dimitris karakostas aprilia rsv4 17

BIKEIT: Από θέση οδήγησης; Πόσο αγωνιστικό και πόσο πολιτικό;

Δημήτρης Καρακώστας: Επειδή η σέλα είναι αρκετά μαλακή για τα δικά μου δεδομένα, δεν σου δίνει αρκετή πληροφορία για το τι κάνει ο πίσω τροχός, κι αυτό είναι ένα μείον. Αλλά δεν πρόκειται για καθαρόαιμη αγωνιστική μοτοσυκλέτα, οπότε για αυτό και η άνεση. Για καθημερινή οδήγηση είναι πολύ ωραία, πολύ βολική (σσ. συγκρινόμενη με αγωνιστική μοτοσυκλέτα), και μπορείς να επιλέξεις πού θα κάθεσαι πάνω της, δεν σε τοποθετεί σε μια συγκεκριμένη θέση. Το υποπλαίσιο είναι πιο χοντρό από τα χιλιάρια που έχω οδηγήσει, δηλαδή από R1 και CBR1000RR, κι αυτό επηρεάζει στο δυνατό φρενάρισμα, καθώς δεν έχεις στα φρεναρίσματα, δεν έχεις τόσο καλό κράτημα για να κρατηθείς, ενώ και στις στροφές ανοίγει λίγο παραπάνω τα πόδια. Και μου έλειψαν τα σταθερά μαρσπιέ του αγωνιστικού, καθώς το 1100 φοράει τα αναδιπλούμενα μαρσπιέ για χρήση δρόμου. Παρόλα αυτά η μοτοσυκλέτα δεν βρίσκει εύκολα κάτω, τουλάχιστον στα Μέγαρα, καθώς νομίζω πως τα μαρσπιέ ακούμπησαν μόνο μια φορά κάτω, υπό πίεση.  

BIKEIT: Πώς σου φάνηκε η κάλυψη από τον αέρα.

Δημήτρης Καρακώστας: Με μία aftermarket ζελατίνα θα είναι πολύ καλύτερα, αν και τώρα η κάλυψη είναι ικανοποιητική σε οδήγηση πίστας.

 

BIKEIT: Τι έχεις να πεις για τα “φτεράκια” της μοτοσυκλέτας;

Δημήτρης Καρακώστας: Τα αεροδυναμικά βοηθήματα δεν βοήθησαν ιδιαίτερα στο να κρατηθεί κάτω ο μπροστινός τροχός στις επιταχύνσεις, ίσως βοηθήσουν σε πίστα με μεγαλύτερη ευθεία από τα Μέγαρα. Από την άλλη, με εντυπωσίασαν οι carbon αεραγωγοί που στέλνουν αέρα στα φρένα ψύχοντας τα, καθώς παρόλο το δυνατό φρενάρισμα, τα φρένα δεν ζεστάθηκαν. Αντίστοιχα καλή ψύξη έχει και ο κινητήρας που δεν ανέβασε πάνω από 90 βαθμούς -γενικά τα Μέγαρα ανεβάζουν βαθμούς στον κινητήρα, επειδή έχουν πολύ σταμάτα-ξεκίνα και τέρμα γκάζι.

dimitris karakostas aprilia rsv4 10

BIKEIT: Τι αλλαγές έκανες στη μοτοσυκλέτα για τη χρήση της φωτογράφησης, στο track-day των Extreme Track-Days;

Δημήτρης Καρακώστας: Χαμήλωσα τις πιέσεις στα ελαστικά, έσφιξα λίγο την πίσω ανάρτηση (απόσβεση συμπίεσης), ρύθμισα τις μανέτες να είναι μακριά από το γκριπ για να έχω μεγαλύτερο εύρος χρήσης, Traction Control και ABS στη μικρότερη παρεμβατικότητα (θέση 1), βάλαμε το πιο αγωνιστικό layout στα όργανα με το χρονόμετρο, και απενεργοποίησα το shifter στα κατεβάσματα (προσωπική επιλογή).

dimitris karakostas aprilia rsv4 32

BIKEIT: Και σαν πρώτη επαφή με τη μοτοσυκλέτα στα Μέγαρα, τι χρόνους είδες στο χρονόμετρο;

Δημήτρης Καρακώστας: Είδα 1:02, ενώ με το αγωνιστικό CBR600RR με το οποίο πήρα το Πρωτάθλημα του 2019 έχω κάνει 0:58.500, και με το R1 του Λευτέρη του Πίππου 1 καθαρό, αλλά τα λάστιχα ήταν σχεδόν τελειωμένα. Για πρώτη επαφή, και για τόσα λίγα sessions, νομίζω πως ο χρόνος είναι πολύ καλός, για μια μοτοσυκλέτα δρόμου, στην οποία δεν έχουμε βάλει καν λάστιχα.

Ευχαριστούμε πολύ τον Δημήτρη Καρακώστα για την επίσκεψη του στο Αυτοκινητοδρόμιο Μεγάρων μόνο και μόνο για την οδήγηση του Aprilia RSV4, ώστε να έχουμε και τη γνώμη ενός κορυφαίου αγωνιζόμενου πάνω σε μια τόσο ειδική μοτοσυκλέτα. παράλληλα, ευχαριστούμε και τον Σωτήρη Ζαφειρόπουλο και τα Extreme Track Days για την φωτογράφηση που έγινε κατά τη διάρκεια track-day. Τέλος, ευχαριστούμε και τον Θανάση Κουτσογιάννη, για τις εκπληκτικές φωτογραφίες.

Διαβάστε ΕΔΩ το TEST του BIKEIT για το Aprilia RSV4 1100 Factory.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Μαϊος 2020 18:15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Aprilia RSV4 1100 Factory 2019 - Too fast for you! TEST - Aprilia RSV4 1100 Factory 2020 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon