.
Κατηγορία Aprilia
Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020 16:13

Test - Aprilia RSV4 1100 Factory 2019 - Too fast for you!

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Θοδωρής Κουτσογιάννης, Κ.Γ.
Συνεργάστηκε: Δημήτρης Καρακώστας

Η διαρκής προσπάθεια του ανθρώπου για μετάθεση των ορίων σύμφωνα με το ολυμπιακό μότο Citius, Altius, Fortius (Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά) έχει εφαρμογή σχεδόν παντού, και δεν θα μπορούσε να λείπει και από τον χώρο της μοτοσυκλέτας. Αποτέλεσμα αυτής της εμμονής, είναι μοτοσυκλέτες όπως το Aprilia RSV4 1100 Factory του 2019, μια Superbike μοτοσυκλέτα 217 ίππων, που όπως καταλάβατε κι από τον τίτλο είναι ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ γρήγορη για όλους μας.

Be careful what you ask for / wish for, τα μεταξωτά βρακιά θέλουν επιδέξιους κώλους, και his ambition outweighed his talent. Τρία τσιτάτα που για μένα χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα εύστοχα το Aprilia RSV4 1100 Factory του 2019. Η πρώτη φράση μας λέει "πρόσεχε τι ζητάς / εύχεσαι", καθώς μπορεί να σου τύχει, και όταν σου τύχει, η ευχή σου να έχει διαφορετική κατάληξη από εκείνη που περίμενες. Η δεύτερη φράση μας λέει πως αν θέλει κανείς τα δύσκολα, θα μπορεί και να τα διαχειριστεί, διαθέτοντας τις ανάλογες ικανότητες. Και η τρίτη, δια στόματος του μίζερου αλλά πάντα grande pilota Casey Stoner, μας λέει πως μερικές φορές οι φιλοδοξίες μας ξεπερνούν το ταλέντο μας. Ο Αυστραλός ξεστόμισε την τελευταία φράση στον Valentino Rossi, όταν ο "γιατρός" ήρθε στα pits, στο Ισπανικό GP του 2011, να ζητήσει συγγνώμη για την άστοχη προσπέραση που έκανε στον Stoner, για να πέσει, ρίχνοντας και τον αναβάτη της Honda μαζί.

Τι μας λέει ο συνδυασμός των τριών παραπάνω φράσεων; Πως το RSV4 1100 Factory δεν είναι για όλους. Δεν είναι καν για λίγους. Είναι για ελάχιστους, και για τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στον υπεράνθρωπο σε ικανότητες αναβάτη του να ξεδιπλώσει τη δύναμη του ιταλικού πυραύλου, ώστε να κάνει χρόνους αντάξιους των δυνατοτήτων του.

Το υπόλοιπο 90-95% των αναβατών, ειδικά στις ελληνικές πίστες (μία είναι βασικά), θα καταφέρει να γυρίσει πολύ πιο γρήγορα με ένα... 600, παρά με τον Ιταλό μέγα μάγιστρο της υπερβολής.

Όμως οι χρόνοι δεν είναι πάντα το μοναδικό ζητούμενο σε μοτοσυκλέτες ονείρων όπως είναι το RSVR 1100 Factory, και εμείς δεν θα μπορούσαμε ποτέ να κατηγορήσουμε ή να ειρωνευτούμε κάποιον που κυνηγά ένα όνειρο, θέλοντας να κάνει δική του μια απόλυτη μοτοσυκλέτα όπως το μοντέλο του τεστ μας.

217 άλογα και 12,4 κιλα ροπής. Φτάνουν;

aprilia rsv4 1100 factory 2019 test 00030

Ο κυβισμός του κινητήρα της RSV4 1100 Factory επετεύχθη μέσω νέων εμβόλων με διάμετρο που ανέβηκε από τα 78 στα 81 χιλιοστά. Η διαδρομή των 52.3 χιλιοστών παρέμεινε ίδια με του κινητήρα 1000 V4 που συνεχίζει να διαθέτει η RSV4 RR. Η σχέση συμπίεσης 13.6:1 επίσης παραμένει ίδια. Για να βελτιωθεί η λίπανση που παρέχει το υγρό κάρτερ, τοποθετήθηκε νέα αντλία λαδιού με μεγαλύτερη ροή. Η θερμοκρασία των εμβόλων μειώθηκε χάρη στη χρήση διπλού ψεκαστήρα λαδιού. Το σύστημα χρονισμού παρέχει βελτιωμένο χρονισμό των βαλβίδων εισαγωγής, ενώ η μετάδοση έχει μακρύτερη σχέση για την 5η και την 6η σχέση.

Το σύστημα ηλεκτρονικού ψεκασμού πλέον, χρησιμοποιεί μηχανισμό υποστήριξης της πεταλούδας γκαζιού με πιο αεροδυναμικό προφίλ και βελτιώνει την ρευστοδυναμική διαπερατότητα. Η μονάδα διαχείρισης 7SM της Magneti Marelli διαθέτει νέα ειδική χαρτογράφηση με περιοριστή στροφών στις 13.600 σ.α.λ. Παρέχει μέγιστη ισχύ 217 Hp στις 13,200 σ.α.λ., που θέτει νέα δεδομένα στην κατηγορία. Και η μέγιστη ροπή όμως επωφελείται από αυτές τις αλλαγές, ανεβαίνοντας σε όλο το φάσμα των στροφών κατά 10% περισσότερο από τον κινητήρα 1000 κ.εκ. Πλέον αγγίζει τα 12,4 Kgm στις 11,000 σ.α.λ.

Αυτή η πολύ σημαντική αύξηση κάνει την RSV4 1100 Factory όχι μόνο πιο αποδοτική σε επιτάχυνση ακόμη και από τις πολύ χαμηλές στροφές, αλλά και απολαυστική στην οδήγηση εκτός πίστας.

Τελευταία στη λίστα προδιαγραφών, αλλά εξίσου σημαντική είναι η εξάτμιση που δέχτηκε βελτιώσεις στην πολλαπλή, αλλά και στο τελικό της Akrapovic, το οποίο είναι πλήρως συμβατό με όλες τις προδιαγραφές και είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο. Η εξάτμιση είναι σημαντικά ελαφρύτερη από εκείνη του προηγούμενου μοντέλου. Λόγω των αναβαθμισμένων επιδόσεων, στη νέα Aprilia RSV4 1100 Factory έγιναν νέες ρυθμίσεις στο πακέτο ηλεκτρονικού ελέγχου APRC.

Ρυθμιζόμενο πλαίσιο, κορυφαίες αναρτήσεις και φρένα από άλλο πλανήτη

aprilia rsv4 1100 factory 2019 test 00069

H μοτοσυκλέτα της Aprilia είναι η μοναδική superbike που επιτρέπει στον αναβάτη τη ρύθμιση της θέσης του κινητήρα στο πλαίσιο, της γωνίας του τιμονιού, του άξονα του ψαλιδιού και του ύψους της πίσω ανάρτησης. Διαθέτοντας και πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, αυτή είναι μια αυθεντική μοτοσυκλέτα αγωνιστικών προδιαγραφών.

Η πολύ δημοφιλής και κυρίαρχη στους αγώνες δομή του πλαισίου της Aprilia RSV4 δεν έχει δεχτεί αλλαγές και επωφελείται από σφυρήλατα εξαρτήματα αλουμινίου που εξασφαλίζουν υψηλή απόδοση, η οποία οφείλεται εν μέρει και στην τέλεια ισορροπία μεταξύ ακαμψίας και στρεπτικής ευελιξίας. Η ακρίβεια οφείλεται σε μια ευρεία σειρά ρυθμίσεων που παρέχονται από το πλαίσιο. Οι ρυθμίσεις πλαισίου και αναρτήσεων, καθώς και η κατανομή βαρών στην RSV4 1100 Factory έχουν αναθεωρηθεί. Χάρη στα νέα δαχτυλίδια του συστήματος διεύθυνσης (+ 3 χιλ. πάνω και κάτω), η κλίση του άξονα περιστροφής του τιμονιού μειώνεται και αλλάζει το offset της βάσης του, το οποίο μειώνεται κατά 2 χιλιοστά. Το αποτέλεσμα είναι κατά 4 χιλιοστά πιο κοντό μεταξόνιο.

Το μπροστινό σύστημα έρχεται πιο κοντά στον αναβάτη και αυξάνεται το φορτίο στον μπροστινό τροχό (συνεπώς και η σταθερότητα), χωρίς όμως να μειώνεται η ευελιξία. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της RSV4 είναι η απόδοση στον ευαίσθητο και σημαντικό τομέα του στριψίματος, την οποία η Aprilia κατάφερε να ενισχύσει περαιτέρω στην RSV4 1100 Factory, όχι μόνο χάρη στις αλλαγές που έγιναν στο μπροστινό σύστημα, αλλά και στη νέα διαμόρφωση του πιρουνιού Öhlins NIX, με μεγαλύτερη διαδρομή κατά 5 χιλιοστά (125 χιλιοστά στο σύνολο) που επιτρέπει στον αναβάτη να στρίβει ακόμα καλύτερα. Το σύστημα ανάρτησης ολοκληρώνεται με δύο ακόμη αποκλειστικά εξαρτήματα της Öhlins, το ρυθμιζόμενο πίσω αμορτισέρ TTX και το επίσης ρυθμιζόμενο σταμπιλιζατέρ τιμονιού. Για να εξασφαλιστεί και να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η σταθερότητα κατά την έξοδο από τις στροφές, η RSV4 1100 Factory έχει δεχτεί κάποιες αλλαγές στο ψαλίδι, το οποίο είναι πλέον πιο άκαμπτο με σημαντική αύξηση της γωνίας κλίσης και στρέψης που επιτρέπουν ακρίβεια στις εξόδους.

Το σύστημα πέδησης, ήδη κορυφαίο στο προηγούμενο μοντέλο, έχει δεχτεί σημαντικές αναβαθμίσεις. Οι ελαφρύτερες και πιο αποδοτικές μπροστινές δαγκάνες Brembo Stylema αντικατέστησαν τις M50 και είναι εφοδιασμένες με τακάκια μεγαλύτερης τριβής. Οι νέες δαγκάνες μπορούν να συνδυαστούν με ένα ζεύγος αεραγωγών από ανθρακόνημα (παρόμοιους με αυτούς που έχει προσαρμόσει η Aprilia Racing στην RS-GP), οι οποίοι επιτρέπουν τον έλεγχο της θερμοκρασίας και εξασφαλίζουν το ίδιο εξαιρετικό φρενάρισμα ακόμη και στις πιο απαιτητικές συνθήκες. Το συνολικό βάρος της RSV4 1100 Factory με γεμάτο ρεζερβουάρ καυσίμου είναι 199 κιλά, χάρη στην τοποθέτηση ενός νέου τελικού εξάτμισης από τιτάνιο και μιας πολύ ελαφριάς μπαταρίας λιθίου της Bosch.

APRC: κορυφαία τεχνολογία ηλεκτρονικών συστημάτων από την Aprilia

aprilia rsv4 1100 factory 2019 test 00079

Οι Aprilia RSV4 1000 RR (ομολογκαρισμένος κυβισμός για αγώνες) και RSV4 1100 Factory (για track-days, και όχι για αγώνες) είναι εφοδιασμένες με ένα υπερπλήρες πακέτο ηλεκτρονικών, σχεδιασμένο και πατενταρισμένο από την Aprilia. Κάθε ένα από τα δύο μοντέλα διαθέτει τη δική του ειδική διαμόρφωση όλων των ελέγχων, η οποία είναι σύμφωνη με τα διαφορετικά επίπεδα απόδοσης των δύο μοτοσυκλετών. Το τέταρτης γενιάς APRC (Aprilia Performance Ride Control) είναι μια πασίγνωστη πλατφόρμα συστημάτων ελέγχου που προέρχεται απευθείας από την κυρίαρχη τεχνολογία της Aprilia στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Superbike και κατατάσσεται ανάμεσα στα πιο ολοκληρωμένα συστήματα που υπάρχουν στην αγορά. Η συγκεκριμένη θέση και κατεύθυνση της αδρανειακής πλατφόρμας που ελέγχει τη λειτουργία του συστήματος, επιτρέπει βέλτιστες δυνατότητες ανίχνευσης της δυναμικής κατάστασης της μοτοσυκλέτας και πιο αποδοτικές στρατηγικές ηλεκτρονικού ελέγχου.

Το APRC, περιλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό και περιλαμβάνει:

• ATC: Aprilia Traction Control (έλεγχος πρόσφυσης) με δυνατότητα ρύθμισης κατά την οδήγηση (χωρίς να χρειάζεται να κλείσει το γκάζι) σε 8 επίπεδα, χάρη στο πρακτικό joystick, με εξαιρετική υψηλής απόδοσης λειτουργική λογική.

• AWC: Aprilia Wheelie Control (έλεγχος σούζας) ρυθμιζόμενο σε 3 επίπεδα, παρέχει στρατηγικές λειτουργίας μεγάλης ακρίβειας. Το σύστημα ελέγχου σούζας μπορεί να ρυθμιστεί άμεσα χωρίς να είναι απαραίτητο το κλείσιμο του γκαζιού, όπως ισχύει και για το ATC, χάρη στο πρακτικό ηλεκτρικό χειριστήριο που υπάρχει στην αριστερή πλευρά.

• ALC: Aprilia Launch Control (έλεγχος εκκίνησης), αποκλειστικά για χρήση στην πίστα, ρυθμιζόμενο σε 3 επίπεδα με πολύ αποδοτικές στρατηγικές λειτουργίας.

• AQS: Aprilia Quick Shift (σύστημα γρήγορων αλλαγών ταχυτήτων), το ηλεκτρονικό κιβώτιο που επιτρέπει την αλλαγή ταχυτήτων χωρίς κλείσιμο του γκαζιού και χωρίς τη χρήση συμπλέκτη. Είναι εφοδιασμένο με λειτουργία downshift, η οποία επιτρέπει κατεβάσματα ταχυτήτων χωρίς συμπλέκτη. Η λειτουργία κατεβάσματος ταχυτήτων με ανοικτό γκάζι είναι αποκλειστική.

• APL: Aprilia Pit Limiter (περιοριστής ταχύτητας), σύστημα που επιτρέπει τον περιορισμό της ταχύτητας εισόδου στα πιτς πίστας αγώνων ταχύτητας. Διευκολύνει επίσης, τη συμμόρφωση με τα όρια ταχύτητας που ισχύουν για κάθε δρόμο.

• ACC: Aprilia Cruise Control. Η ηλεκτρονική διαχείριση επέτρεψε την τοποθέτηση συστήματος ελέγχου ταχύτητας ταξιδιού. Είναι ένα πολύ βολικό σύστημα για τα μεγάλα ταξίδια, καθώς επιτρέπει τη διατήρηση προεπιλεγμένης ταχύτητας χωρίς τη χρήση του γκαζιού.

Cornering ABS και Riding Modes

aprilia rsv4 1100 factory 2019 test 00055

Εκτός από το 4ης γενιάς σύστημα APRC, οι RSV4 RR και Factory διαθέτουν προηγμένο σύστημα Cornering ABS πολλαπλής χαρτογράφησης, το οποίο εξελίχθηκε σε συνεργασία με τη Bosch και εξασφαλίζει μέγιστη ασφάλεια στον δρόμο, αλλά και ιδανική απόδοση στην πίστα. Το σύστημα 9.1 MP με πολύ περιορισμένες διαστάσεις και χαμηλό βάρος, βελτιστοποιεί τη λειτουργία των φρένων και την παρέμβαση του ABS στις στροφές, χάρη σε ένα συγκεκριμένο αλγόριθμο που παρακολουθεί διαρκώς διάφορες παραμέτρους, όπως είναι η επιτάχυνση, η πίεση που ασκείται στη μανέτα του μπροστινού φρένου και η γωνία κλίσης της μοτοσυκλέτας. Τροποποιεί τη λειτουργία των φρένων για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη αναλογία μεταξύ επιβράδυνσης και σταθερότητας. Το σύστημα ABS λειτουργεί σε συνεργασία με το σύστημα Aprilia RLM (Rear Liftup Mitigation), το οποίο περιορίζει την ανύψωση του πίσω τροχού σε περιπτώσεις δυνατού φρεναρίσματος. Το Cornering ABS, σχεδιασμένο σύμφωνα με τις σαφείς υποδείξεις της Aprilia, μπορεί να ρυθμιστεί σε 3 επίπεδα παρέμβασης. Κάθε μια από τις τρεις χαρτογραφήσεις του Cornering ABS μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε από τις τρεις χαρτογραφήσεις κινητήρα (Sport, Track, Race), επιτρέποντας σε αναβάτες με διαφορετική εμπειρία και ικανότητα, να επιλέξουν τον συνδυασμό που τους ταιριάζει. Οι τρεις χάρτες παρέχουν πλήρη ισχύ αλλά διαφέρουν ως προς τον τρόπο που αποδίδουν στην άσφαλτο την ισχύ που διαθέτει o Aprilia V4 στους δύο διαθέσιμους κυβισμούς (1000 κ.εκ. για την RR και 1100 κ.εκ. για την Factory), επιπλέον του ποσοστού φρεναρίσματος του κινητήρα που διαθέτει το κάθε μοντέλο.

TFT οθόνη οργάνων

aprilia rsv4 1100 factory 2019 test 00078

Η έγχρωμη οθόνη οργάνων TFT είναι ένας πραγματικός ψηφιακός υπολογιστής με εκπληκτικές λειτουργίες ενδείξεων. Τώρα, είναι ακόμη πιο βελτιωμένη, χάρη στην αυξημένη φωτεινότητά της. Οι δύο κατ’ επιλογή αρχικές οθόνες (Road και Race, με οπίσθιο φωτισμό ημέρας/νύχτας και για τις δύο) αντιστοιχούν σε πολλά αντιπροσωπευτικά μενού. Διαθέσιμη στα προαιρετικά αξεσουάρ των RSV4 RR και RSV4 1100 Factory είναι η APRILIA MIA, η πλατφόρμα πολυμέσων της Aprilia που επιτρέπει τη σύνδεση smartphone με τη μοτοσυκλέτα μέσω Bluetooth. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται το σύστημα corner by corner electronic settings calibration (ηλεκτρονική διαμόρφωση ρυθμίσεων από στροφή σε στροφή), με δεδομένα που μπορούν να μεταφερθούν σε laptop (ή να εμφανιστούν απευθείας σε smartphone) για ανάλυση, όπως ακριβώς συμβαίνει στους αγώνες ταχύτητας. Η APRILIA MIA χαρακτηρίζεται από ένα νέο πρωτόκολλο σύνδεσης που ελαχιστοποιεί την κατανάλωση ενέργειας του smartphone. Παρέχει επίσης μια ευρεία σειρά χαρτογραφημένων πιστών, στις οποίες ο αναβάτης μπορεί να διαχειριστεί τις ηλεκτρονικές ρυθμίσεις από στροφή σε στροφή, αλλά και τη δυνατότητα χρονομέτρησης και απόκτησης δεδομένων για νέα πίστα που δεν υπάρχει στις επιλογές που έχει δώσει η Aprilia.

Η πλατφόρμα APRILIA MIA περιλαμβάνει και το σύστημα ψυχαγωγίας και επικοινωνίας (infotainment), το οποίο η Aprilia τοποθετεί για πρώτη φορά στην RSV4. Το σύστημα παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου μέσω φωνητικών εντολών, καθώς και τη διαχείριση κλήσεων από το smartphone. Αυτές οι ενέργειες εμφανίζονται στην ψηφιακή οθόνη και η διαχείρισή τους γίνεται μέσω αυτής.

Εκδόσεις, χρώματα και τιμές

aprilia rsv4 1100 factory 2019 test 00006

Η Aprilia RSV4 1100 Factory 2019 είναι η αποκλειστική έκδοση που διαθέτει τελευταίας γενιάς σύστημα ανάρτησης της Öhlins, ελαφριούς τροχούς από κράμα αλουμινίου και τελικό εξάτμισης τιτανίου της Akrapovic. Ξεχωρίζει από τα αποκλειστικά Atomico 6 γραφικά που αναδεικνύουν τη χρήση τεχνικών υλικών υψηλής αξίας όπως είναι το ανθρακόνημα, χάρη στην αντίθεση που προσφέρει με την μαύρη ματ βαφή. Η εμφάνιση της πάνω τιμονόπλακας ενισχύεται με τη χαραγμένη με laser γραφή '1100 Factory' που χαρακτηρίζει τη νέα RSV4.

Η Aprilia RSV4 διατίθεται στα σημεία πώλησης Aprilia στις παρακάτω ενδεικτικές τιμές λιανικής, με ευέλικτα χρηματοδοτικά προγράμματα αλλά και ένα ολοκληρωμένο πακέτο προνομίων:

Aprilia RSV4 RR - 18.670 €

Aprilia RSV4 1100 Factory - 23.750 € (24.750 μοντέλο 2020)

Σημείωση: Λόγω της κίνησης της αντιπροσωπείας να μας δώσει για δοκιμή το RSV4 1100 Factory του 2019 λίγο πριν την εμφάνιση του μοντέλου 2020, αυτή τη στιγμή ΔΕΝ θα βρείτε καινούργιο το RSV4 1100 Factory του 2019, παρά ΜΟΝΟ του 2020, το οποίο στα υπολοιπα χαρακτηριστικά και πέρα από τον νέο τρικολόρ χρωματισμό, παραμένει σχεδόν ίδιο με το μοντέλο του 2019. Στο δαιδαλώδες press kit της Aprilia, διακρίνουμε πως ο χρονισμός των βαλβίδων είναι νέος στο μοντέλο του 2020, ενώ μακρύτερο είναι το γρανάζωμα για 5η και 6η σχέση. Τέλος ο ηλεκτρονικός ψεκασμός έχει μικρές αλλαγές, η μέγιστη ιπποδύναμη ανακοινώνεται στους 217hp/13.200rpm, ενώ η μέγιστη ροπή δηλώνεται επίσημα στα 12,45kgm/11.00rpm, κι όλα αυτά για 199 γεμάτα κιλά!

Η Aprilia παρέχει δωρεάν ένα σημαντικό πακέτο υπηρεσιών με αγορά οποιασδήποτε καινούριας μοτοσυκλέτας, εξασφαλίζοντας υψηλή αξία μεταπώλησης και ξέγνοιαστα χιλιόμετρα:

• 2 χρόνια επέκταση της εργοστασιακής εγγύησης*

• 4 χρόνια οδική βοήθεια

*Η εγγύηση καλύπτει κάθε κόστος επισκευής που σχετίζεται με βλάβες ή δυσλειτουργίες, οι οποίες προκαλούνται λόγω κατασκευής ή λόγω ελαττωματικών εξαρτημάτων, καθώς και την αντικατάσταση εξαρτημάτων με ζημιές, και την εργασία που απαιτείται για την αποσυναρμολόγηση και τοποθέτησή τους.

Ευρεία γκάμα αξεσουάρ

aprilia rsv4 1100 factory 2019 test 00072

Η Aprilia σχεδίασε και κατασκεύασε μια ευρεία σειρά από αξεσουάρ για την αισθητική και τη λειτουργική βελτίωση των RSV4 RR και RSV4 1100 Factory. Περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας αξεσουάρ που προσφέρουν αύξηση των επιδόσεων, καλύτερη εμφάνιση και περισσότερη άνεση.

  • Slip-on αγωνιστική εξάτμιση: κατασκευασμένη από την Akrapovic. Αυτή η εξάτμιση διαθέτει τελικό τιτανίου και είναι απολύτως συμβατή με τις προδιαγραφές για χρήση στο δρόμο. Μια carbon slip-on έκδοση για αποκλειστική χρήση στην πίστα είναι επίσης διαθέσιμη.
  • Ολοκληρωμένη αγωνιστική εξάτμιση: πλήρως αγωνιστική ολοκληρωμένη εξάτμιση της Akrapovic με τελικό από ανθρακονήματα.
  • Ηλεκτρονική (ECU): Μονάδα ελέγχου κινητήρα ειδικά σχεδιασμένη για την πίστα. Είναι προγραμματισμένη με αγωνιστικούς χάρτες και πρέπει να χρησιμοποιείται όταν έχει αντικατασταθεί η εξάτμιση, με εξάτμιση που δεν παρέχεται από την Aprilia (ολόκληρη ή slip-on, ασχέτως αν επιτρέπεται η χρήση στο δρόμο ή όχι).
  • Öhlins TTX πίσω αμορτισέρ (στον βασικό εξοπλισμό της RSV4 1100 Factory): η TTX είναι η πιο αποκλειστική σειρά προϊόντων της Öhlins (τα πάνω και κάτω εξαρτήματα είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο billet). Επιτρέπει πλήρεις ρυθμίσεις ακριβείας όλων των λειτουργιών και μπορεί να συνοδευτεί από γραμμικούς αισθητήρες τηλεμετρίας.
  • Öhlins σταμπιλιζατέρ τιμονιού (στον βασικό εξοπλισμό της RSV4 1100 Factory): οι ρυθμίσεις ακριβείας παρέχουν σταθερότητα στο μπροστινό σύστημα κατά την επιτάχυνση.
  • Öhlins NIX πιρούνι (στον βασικό εξοπλισμό της RSV4 1100 Factory): κορυφαία απόδοση στην πίστα και το δρόμο. Πλήρως ρυθμιζόμενη απόσβεση συμπίεσης επαναφοράς και προφόρτισης .
  • Εξαρτήματα από ανθρακονήματα: φέρινγκ, φτερά και προστατευτικά από ανθρακονήματα με μαύρο ματ φινίρισμα. Εγγυούνται σπορ εμφάνιση και μείωση του συνολικού βάρους της μοτοσυκλέτας.
  • Εισαγωγές αέρα μπροστινού φρένου: τοποθετούνται εύκολα στο μπροστινό φρένο, μειώνουν τη θερμοκρασία λειτουργίας και διατηρούν την απόδοση του φρένου, ακόμη και στην πλέον απαιτητική παρατεταμένη χρήση.
  • Τάπες καθρεπτών: κατασκευασμένες από πολυαιθυλένιο και τοποθετούνται στη θέση των καθρεπτών, κατά την οδήγηση σε πίστα αγώνων ταχύτητας.
  • Κάλυμμα βάσης πινακίδας κυκλοφορίας: είναι κατασκευασμένο από laser cut αλουμίνιο. Τοποθετείται μετά την αφαίρεση της βάσης της πινακίδας, για οδήγηση σε πίστα αγώνων ταχύτητας.
  • Αναστροφέας ταχυτήτων: μηχανισμός που αντιστρέφει τον τρόπο αλλαγής ταχυτήτων και προτείνεται για αγωνιστική χρήση στην πίστα.
  • Σφυρήλατοι τροχοί αλουμινίου (στον βασικό εξοπλισμό της RSV4 1100 Factory): Είναι κατασκευασμένοι από αλουμίνιο με διαδικασία σφυρηλάτησης. Παρέχουν μέγιστη αντοχή, χαμηλό βάρος και καλύτερο κράτημα.
  • Αγωνιστικές μανέτες αλουμινίου: κατασκευασμένες από billet αλουμίνιο, παρέχουν πιο επιθετική εμφάνιση στη μοτοσυκλέτα και είναι πιο ελαφριές από αυτές του βασικού εξοπλισμού.
  • Αντίβαρα τιμονιού: κατασκευασμένα από billet αλουμίνιο με μαύρα νάιλον καπάκια που κρύβουν τη βίδα και λογότυπα χαραγμένα με laser.
  • Τσάντα ρεζερβουάρ (tank bag): κατασκευασμένη από τεχνικό υλικό διαθέτει ένθετα με εμφάνιση carbon. Δοκιμάστηκε και εγκρίθηκε για την αντοχή της στο λάδι, τη βενζίνη και τις υπεριώδεις ακτίνες. Είναι εξαιρετικά σταθερή, ακόμη και στις υψηλές ταχύτητες.
  • Ρυθμιζόμενη βάση πινακίδας: κατασασμένη από αλουμίνιο εγχάρακτο με laser. Περιλαμβάνει φως πινακίδας LED.
  • Κουκούλα οχήματος: κατασκευασμένη από αναπνέον υλικό Lycra σχεδιάστηκε για προστασία της μοτοσυκλέτας από τη σκόνη.
  • Aprilia MIA: κιτ τοποθέτησης της πλατφόρμας πολυμέσων που έχει σχεδιαστεί για τα μοντέλα Aprilia V4. Αποτελείται από την μονάδα ελέγχου με Bluetooth και όλη την απαραίτητη καλωδίωση.

How you doin’?!

aprilia rsv4 1100 factory 2019 test 00093

Η RSV4 1100 Factory είναι όσο αγωνιστική την φαντάζεστε, ή μάλλον… ακόμα πιο αγωνιστική! Η σέλα είναι σκληρή σαν σανίδα, το βάρος πέφτει στα χέρια, στους καρπούς, στα μπράτσα, ενώ πρέπει να σφίγγεις με δύναμη τα πόδια στο ρεζερβουάρ, όπου αυτά φωλιάζουν καλά δίχως όμως να έχουν πρόσφυση, καθώς γλιστρούν. Αυτό βέβαια θα λυθεί εύκολα με δυο ειδικά αυτοκόλλητα (STOMP) που γραπώνουν τα πόδια, ειδικά όταν ο αναβάτης είναι ντυμένος με αγωνιστική φόρμα.

Ο κινητήρας της μοτοσυκλέτας στα χαμηλά, στα 20-30 χλμ/ώρα είναι έτοιμος να σκορτσάρει, ενώ κι η τροφοδοσία υπολειτουργεί, οπότε πρέπει να είσαι έτοιμος να πατινάρεις με τον συμπλέκτη, για να έχεις γραμμική απόδοση.

Η θερμότητα είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό το οποίο θα πρέπει να συνηθίσετε, καθώς ο V4 μπορεί να έχει στη διάθεση του τεραστίων διαστάσεων ψυγεία, όμως παρόλα αυτά βγάζει τεράστια ποσά θερμότητας, τα οποία καταλήγουν στον αναβάτη.

Το τιμόνι όπως θα περιμέναμε από μια ακραία Superbike δεν κόβει πολύ, κάτι που μέσα στην κίνηση σημαίνει πως θα πρέπει να συνηθίσετε τις μανούβρες όταν θέλετε να κάνετε αναστροφή.

aprilia rsv4 1100 factory 2019 test 00084

Καθώς τα μαρσπιέ πρέπει να τοποθετηθούν ψηλά για να μη βρίσκουν, λογικό επακόλουθο είναι και το μεγάλο ύψος της σέλας, για να μην έρθουν τα γόνατα στις… μασχάλες του αναβάτη. Αυτό σημαίνει πως οι κοντοί αναβάτες θα πρέπει να συνηθίσουν να βγάζουν το ένα κωλομέρι έξω από τη σέλα για να τεντώνουν το πόδι και να πατάνε στο έδαφος καλά.

Αν θέλετε να μιλήσουμε για χρήση πόλης, αν και η RSV4 ΔΕΝ έχει σχεδιαστεί για πόλη, η συμβίωση μαζί με την Aprilia είναι σκέτο μαρτύριο.

Ψήνεσαι σαν λουκάνικο στα κάρβουνα, δεν πατάς εύκολα κάτω, δεν έχεις χώρο να ανοίξεις το γκάζι πουθενά, χαμηλά ο κινητήρας μπερδεύει και βήχει, δεν μπορείς να κάνεις αναστροφή με τίποτα, πιάνεσαι σωματικά, κοπανιέσαι αλύπητα στις λακκούβες, η πρώτη μπαίνει στο κιβώτιο με ένα ανατριχιαστικό “ΚΛΑΝΓΚ”, και καλύτερα να μη μιλήσουμε για την περίπτωση που θα θελήσεις να πάρεις μαζί σου και συνεπιβάτη… παρόλα αυτά ναι, βγαίνει το κάλυμμα του μονόσελου, αν και δεν βρίσκουμε τον λόγο, ενώ από την άλλη εμείς θα αφαιρούσαμε και τα δεύτερα μαρσπιέ.

Χάλια μαύρα στην πόλη λοιπόν -και έτσι πρέπει! Γιατί εδώ δεν έχουμε μια μοτοσυκλέτα jack of all trades, master of none, με πολύπλευρο χαρακτήρα που να θέλει να ικανοποιήσει τους πάντες παντού. Εδώ έχουμε ένα απόλυτα εξειδικευμένο μηχάνημα πίστας, που οι σχεδιαστές του δεν δίνουν δεκάρα για την άνεση σας, πιστέψτε μας είναι τελευταία των τελευταίων στις προτεραιότητες τους. Ευτυχώς που διπλώνουν κι οι καθρέπτες, και μπορείς έτσι να περνάς εύκολα ανάμεσα από τα αυτοκίνητα, αν και έτσι είσαι και παράνομος αλλά και επικίνδυνος, καθώς τα φλας είναι πάνω στους καθρέπτες, κι έτσι δεν φαίνονται όταν τους έχεις διπλώσει.

aprilia rsv4 1100 factory 2019 test 00065

Να σημειώσουμε παρόλα αυτά, πως στην αστική κίνηση θα κάνετε κοινωνικές σχέσεις με το τσουβάλι, καθώς δεν υπάρχει φανάρι που να μη σε καρφώνουν όλοι οι υπόλοιποι αναβάτες, με τις ερωτήσεις να έρχονται καταιγιστικά. Αγαπημένη μου ερώτηση ήταν το αν έβαλα εγώ τα φτερά στη μοτοσυκλέτα.

Φυσικά η μοτοσυκλέτα είναι χάρμα οφθαλμών σχεδιαστικά, δεν το συζητάμε, αν και η Aprilia την χαντάκωσε με το μαύρο χρώμα, της αξίζουν πολύ πιο έντονοι χρωματισμοί. Ευτυχώς οι Ιταλοί το πήραν χαμπάρι, και το μοντέλο του 2020, πέρα από τις ηλεκτρονικές αναρτήσεις που φοράει, αναρτήσεις που είχαμε δει πρώτα στο Tuono, έρχεται σε πιο ζωντανή τετραχρωμία μαύρο-κόκκινο-πράσινο-λευκό -βλέπε ιταλική σημαία.

Και η θέα των απ’ έξω παρατηρητών εντυπωσιάζει, αλλά και αυτή από το κόκπιτ της μοτοσυκλέτας είναι το ίδιο θεαματική χάρη στην πανέμορφη τιμονόπλακα, τις μπλε τάπες στο πιρούνι, και την έγχρωμη ψηφιακή οθόνη με τις άπειρες ενδείξεις. Την τελευταία πάντως θα τη θέλαμε μεγαλύτερη, καθώς ο χώρος υπάρχει, αλλά όπως έχουν τα πράγματα οι ενδείξεις είναι πιο μικρές από το επιθυμητό και γύρω από την οθόνη έχουμε πολλά… bezels, δηλαδή μπόλικο “νεκρό χώρο” από πλαστικό.

Εντυπωσιακές πάντως είναι οι πολλές λυχνίες της οθόνης, όπου τουλάχιστον… τέσσερις από αυτές αναβοσβήνουν σαν τρελές όταν μπαίνει σε λειτουργία το Traction Control.

aprilia rsv4 1100 factory 2019 test 00077

Μια ένδειξη που μας έλειψε στα όργανα ήταν αυτή της στάθμης καυσίμου με το Factory να έχει μόνο λυχνία ρεζέρβας και ένδειξη διανυθέντων χιλιομέτρων με τη ρεζέρβα.

Κι όταν φτάσετε στο βενζινάδικο και θελήσετε να ελέγξετε την πίεση του αέρα, οι στραβές βαλβίδες πλήρωσης κάνουν τον έλεγχο παιχνιδάκι, και χάρη σε αυτές ούτε θα καείτε στα δισκόφρενα, ούτε θα λερώσετε τα χέρια σας στις ζάντες.

Η εξάτμιση τώρα βγάζει τη μελωδία της ευτυχίας για κάθε αναβάτη μοτοσυκλέτας, μια απερίγραπτη μουσική, ένα σαματά βγαλμένο λες από την κόλαση, μια συγχορδία τεράτων, μια συμφωνική ορχήστρα τρόμου, ένα επικό πανδαιμόνιο που δεν σε αφήνει να αγιάσεις, καθώς δεν σταματάς να ανοίγεις το γκάζι για να ακούσεις ξανά και ξανά τον ήχο της Akrapovic.

Αν τώρα νομίζεις ακούγοντας τον χαμηλά πως δεν έχει την ένταση που του πρέπει… περίμενε να δεις τι γίνεται όταν ανοίξεις το γκάζι και ανέβουν οι στροφές. Πώς παίρνει αυτό το τελικό έγκριση τύπου για τον δρόμο παραμένει ιταλικό μυστήριο.

aprilia rsv4 1100 factory 2019 test 00066

Εντύπωση μας έκανε και με αυτό που συμβαίνει κάθε φορά που βάζεις μπροστά την RSV4, καθώς ο κινητήρας ανεβάζει πολλές στροφές στιγμιαία, με την εξάτμιση να μπουμπουνίζει πολύ δυνατά, για να τις κατεβάσει μετά και να τις κρατήσει στο ρελαντί.

Στους ήχους της μοτοσυκλέτας σημειώστε και τον ήχο... “βζιτ-βζιτ” που ακούγεται κάθε φορά όταν γυρίζεις το κλειδί στον κεντρικό διακόπτη -τρόμπα βενζίνης;

Το shifter είναι καταπληκτικό σε λειτουργία, τόσο σε ανεβάσματα όσο και σε κατεβάσματα, ίσως το καλύτερο που έχω δοκιμάσει σε οποιαδήποτε μοτοσυκλέτα. Είναι όσο χρειάζεται σφιχτό χωρίς να γίνεται σκληρό, και στα κατεβάσματα συγχρονίζει αριστοτεχνικά τις στροφές του κινητήρα! Απλώς πρέπει να συνηθίσεις να μην δουλεύεις το γκάζι σε κατεβάσματα, και να θυμάσαι να μην αγγίζεις τον συμπλέκτη πέρα από την εκκίνηση ή την κίνηση με 1η στην πόλη. Τέλος δεν πρέπει να αφήνεις το κουντεπιέ σου να αναπαύεται πάνω στον λεβιέ, για να μην γίνει κάποια αλλαγή κατά λάθος.

Στα ηλεκτρονικά συστήματα, το RSV4 κάνει πάρτι, με IMU και όλα μα όλα τα συστήματα που μπορούν να εφαρμοστούν σε μια μοτοσυκλέτα κορυφαίας τεχνολογίας σήμερα.

Αν βγάλεις το Wheelie Control off, βγαίνει και το Traction Control off, ενώ σε κίνηση στην πόλη συστήνεται να τα έχετε ON, ας είναι και στο επίπεδο 1, το λιγότερο παρεμβατικό δηλαδή. Κι αυτό γιατί στην κακή ελληνική άσφαλτο, παρά το μαλακό ελαστικό, ο πίσω τροχός μπορεί πανεύκολα να χάσει το φως του σε κάποιο άνοιγμα του γκαζιού. Το μόνο που χρειάζεται για ένα μεγαλοπρεπές γλίστρημα είναι λίγο νεράκι, κυβόλιθος, μεταλλικό φρεάτιο, πεζοδρόμιο, ή η γνωστή λεία άσφαλτος-καθρέπτης, οπότε προσοχή, γιατί τα άλογα είναι πολλά και άγρια!

Μεγάλη είναι η ευκολία με την οποία μπορεί κανείς να αλλάξει Riding Modes και επίπεδο στο Traction Control (αλλά και να το βγάλει εκτός λειτουργίας), καθώς για τα πρώτα αρκεί ένα πάτημα στη μίζα όταν ο κινητήρας δουλεύει, και για το δεύτερο ένα πάτημα στα κουμπιά με τα σύμβολα “-” και “+” στο αριστερό γκριπ.

aprilia rsv4 1100 factory 2019 test 00043

Το ABS είναι απλά καταπληκτικό, στο επίπεδο 1 δεν μπήκε ποτέ σε λειτουργία στην πίστα των Μεγάρων, αφήνοντας τον αναβάτη να φρενάρει με όση δύναμη μπορεί να ελέγξει, δίχως να επιμηκύνει την πέδηση.

Όσον αφορά στις ρυθμίσεις για να φέρει κάποιος τη μοτοσυκλέτα απολύτως στα μέτρα του, το RSV4 1100 Factory πραγματικά δεν έχει αντίπαλο, ούτε σε αυτή, ούτε και σε καμιά άλλη κατηγορία.

aprilia rsv4 1100 factory 2019 test 00062

Πέρα από τις πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, που περιλαμβάνουν και ρυθμιζόμενο σταμπιλιζατέρ, πέρα από τα πλήρως ρυθμιζόμενα ηλεκτρονικά συστήματα, η μοτοσυκλέτα διαθέτει και ρυθμιζόμενο πλαίσιο, με τον αναβάτη να μπορεί να αλλάξει τη ρύθμιση της θέσης του κινητήρα στο πλαίσιο, αλλά και τις γωνίες του τιμονιού, του άξονα του ψαλιδιού και του ύψους της πίσω ανάρτησης.

Όλες οι παραπάνω ρυθμίσεις έχουν την πλάκα τους, γιατί οι περισσότεροι από εμάς δεν θα τις χρησιμοποιήσουν ποτέ, όμως το RSV4 1100 Factory ΔΕΝ απευθύνεται στους περισσότερους από εμάς. Too fast for us, too technologically advanced for us.

Pista time

aprilia rsv4 1100 factory 2019 test 00028

Στην πίστα (να την κάνει ο Θεός πίστα δηλαδή, αυτή των Μεγάρων), το RSV4 αρχίζει να δουλεύει κάπως, όμως όταν μιλάμε για τα Μέγαρα πραγματικά αισθανόμουν πως προσπαθούσα να κάνω εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς με τσεκούρι βίκινγκ πολεμιστή. Μην με παρεξηγήσετε, η αίσθηση ασφαλείας βρισκόταν στον Θεό, ακόμα και στα Μέγαρα, δεν ήταν αυτό το θέμα. Το θέμα είναι να καταφέρεις να χρησιμοποιήσεις τη δύναμη του Factory για να πας γρήγορα, κάτι που είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ δύσκολο να γίνει με το συνδυασμό κλειστής πίστας με κακό ασφαλτοτάπητα και μοτοσυκλέτας με σχεδόν 200 άλογα στον τροχό.

Φτάνεις στην πίσω ευθεία της πίστας, ανοίγεις το γκάζι με δευτέρα… σούζα. Αλλάζεις ταχύτητα σε 3η, σούζα, αλλάζεις και πάλι σε 4η… κι ο μπροστινός τροχός να πλέει! Για να κρατήσεις κάτω τον μπροστινό τροχό, είτε δεν θα ανοίγεις το γκάζι, είτε θα πιέζεις παράλληλα και το πίσω φρένο! Και μην περιμένετε από τα -πανάκριβα σε κόστος πτώσης- φτερά να κρατήσουν μακριά τις σούζες ισχύος, καθώς αυτά κάνουν δουλειά στα πολλά, και όχι σε όσα μπορεί να μαζέψει το Factory στις ελληνικές πίστες.

Παράλληλα, στα Μέγαρα, οι περισσότερες στροφές είναι μια 1η ή μια 2α και προσωπικά θα πήγαινα πολύ πιο γρήγορα με ένα συμβατικό 600άρι, ή με ένα παλιότερο χιλιάρι στην συγκεκριμένη πίστα, στην οποία το RSV4 δείχνει υπερβολικό όσο δεν πάει.

aprilia rsv4 1100 factory 2019 test 00022

Το θέμα στην πίστα δεν είναι πλέον αν έχεις αρκετό γκάζι για χρόνους ή για να επιβληθείς στους υπόλοιπους αναβάτες, το θέμα είναι αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το υπερβολικό γκάζι του Factory, αν μπορείς να κρατηθείς πάνω στη μοτοσυκλέτα όταν εκτοξεύεται ως πύραυλος σε κάθε ευθεία, και τέλος πόσους γύρους μπορείς το σώμα σου να αντέξει τα g της απίστευτης επιβράδυνσης.

Τόση δύναμη, σε επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, που μπορεί να κάνει έναν fit αναβάτη… κουρέλι σε λίγα sessions στην πίστα.

Ότι όμως να πούμε για τη δύναμη, όσο κι αν εκθειάσουμε τις επιταχύνσεις ή τις ρεπρίζ που χαρίζουν τόσα άλογα και κυβικά, το Factory ξεχωρίζει περισσότερο για έναν άλλο λόγο, και αυτός είναι το πόσο εύκολο είναι στην οδήγηση, πόσο γραμμικό, προβλέψιμο και φιλικό είναι -πάντα σε συνάρτηση με το κτηνώδες μοτέρ. Ακόμα και αναβάτης μεσαίων δυνατοτήτων θα γυρίσει σβέλτα και με ασφάλεια σε οποιαδήποτε πίστα, δίχως να εξαϋλωθεί σε κάποια στροφή, ούτε καν όμως να ανησυχήσει.

Όση δύναμη έχει το Factory σε μοτέρ και φρένα, άλλη τόση είναι η προοδευτικότητα τους, ενώ η δουλειά που έχει κάνει η Aprilia σε κινητήρα, πλαίσιο, γεωμετρία, και αναρτήσεις είναι Θεϊκή. Αισθάνομαι τυχερός ως αναβάτης, έχοντας οδηγήσει μια τέτοια μοτοσυκλέτα, φτιαγμένη από μηχανολόγους που μπολιάζουν με ΑΙΣΘΗΣΗ ότι αγγίζουν. Κάποιοι άλλοι κατασκευαστές ίσως δεν ενδιαφέρονται για το πώς συμπεριφέρεται η μοτοσυκλέτα τους δίχως ηλεκτρονικούς κηδεμόνες, κάτι που οδηγεί σε δύστροπες εξωτικές κατασκευές που θυμίζουν ταύρο σε υαλοπωλείο, και χωρίς το Traction Control συμπεριφέρονται λες και θέλουν να εξοντώσουν τον αναβάτη τους!

aprilia rsv4 1100 factory 2019 test 00027

Όχι, εδώ συμβαίνει το αντίθετο. Ακόμα και χωρίς τα ηλεκτρονικά, το Factory ξεχειλίζει από αίσθηση, από πληροφόρηση και από διαδραστικότητα, το αισθάνεσαι γνώριμο, δικό σου, και το εμπιστεύεσαι απόλυτα.

Δεν θα συζητήσουμε για τις δυνατότητες τηλεμετρίας που έχει το RSV4 1100 Factory, γιατί κι αυτές… aren’t for you. Δεν είναι για σένα, ή για μένα, είναι για άλλους, για τους λίγους.

Όπως είπαμε, είναι εύκολο να γυρίσει κανείς σβέλτα με το Factory σε οποιαδήποτε πίστα, αλλά είναι διαφορετική ιστορία να καταφέρει να γυρίσει πραγματικά γρήγορα. Εκεί χρειάζεται μεγάλη εμπειρία σε πίστα και στα πολλά άλογα, και κορυφαία φυσική κατάσταση, για να μπορέσει κανείς να διαχειριστεί τις δυνάμεις που επενεργούν πάνω του στην οδήγηση της μοτοσυκλέτας.

Όχι για μένα, όχι για σένα, τότε για ποιον;

aprilia rsv4 1100 factory 2019 test 00021

Το Aprilia RSV4 1100 Factory δεν είναι για μένα. Δεν είναι για σένα. Ούτε για εκείνον. Ούτε για τον άλλον… ναι, αλλά τελικά για ποιον είναι; Ας το απλουστεύσουμε λίγο. Καταρχάς δεν μπορείς να αγωνιστείς μαζί του, έχει περισσότερα κυβικά από όσα επιβάλλουν οι κανονισμοί. Δεύτερον, αποκλείονται οι αρχάριοι. Τρίτον αποκλείονται εκείνοι που δεν έχουν 24.750 ευρώ να ξοδέψουν σε μια μοτοσυκλέτα που θα χρησιμοποιούν για χόμπι, για τον ελεύθερο χρόνο τους -και που φυσικά θα μπορούν να πληρώσουν ελαστικά, service και έξοδα για track-days σε Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κάπου εδώ τελειώσαμε με τον πιο σκληρό διαχωρισμό. Τώρα μπαίνουμε στη δεύτερη φάση. Αν η απόκτηση του Factory είναι όνειρο ζωής πάμε πάσο, ακόμα κι αν είστε στις πρώτες 3 κατηγορίες -δεν θα τρέξετε αγώνα, θα δουλέψετε για να αποκτήσετε εμπειρία, θα εργαστείτε και θα βάλετε δόσεις για να το αποπληρώσετε. Όλα θεμιτά. Οι ερωτήσεις κλειδιά για τη δεύτερη φάση είναι οι εξής: “θα γυρίσω στις ελληνικές πίστες πιο γρήγορα με το Factory από ότι με ένα παλιό μεταχειρισμένο SS600;” “θα το ευχαριστηθώ περισσότερο;” και τέλος “χρειάζομαι όλες αυτές τις ρυθμίσεις σε πλαίσιο, τα ηλεκτρονικά και τα φτερά;” Αν έχετε απαντήσει με το χέρι στην καρδιά, τότε θα γνωρίζετε πλέον αν χρειάζεστε το Factory, ή αν απλώς το ποθείτε. Κι ίσως εδώ βρίσκεται η απάντηση σε όλο το προηγούμενο άρθρο, γιατί όταν έχουμε να διαχειριστούμε μια μοτοσυκλέτα-αντικείμενο του πόθου, ο ρεαλισμός και η ψυχρή λογική παύουν να μπορούν να μας βοηθήσουν. Αν θέλετε την κορυφαία ίσως Superbike για track-day use (μαζί με το αντίπαλο δέος Ducati Panigale V4), το Factory είναι για εσάς. End of discussion.

ΥΓ. Σύντομα θα δημοσιεύσουμε άρθρο με την άποψη του Πρωταθλητή Ελλάδας στα Supersport 600 το 2019, Δημήτρη Καρακώστα.

APRILIA RSV4 1100 Factory: Τεχνικά Χαρακτηριστικά [στις αγκύλες είναι τα δεδομένα που αφορούν την RSV4 RR]

Τύπος κινητήρα Aprilia διαμήκης 65° V-4, 4χρονος, σύστημα υγρόψυξης, δύο εκκεντροφόροι επικεφαλής (DOHC), τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο
Διάμετρος και διαδρομή 81 x 52,3 χιλ. [78 x 52,3 χιλ.]
Κυβισμός κινητήρα 1.078 κ.εκ. [999,6 κ.εκ.]
Σχέση συμπίεσης 13,6:1
Μέγιστη ισχύς στον στρόφαλο 217 Hp (159,6 kW) στις 13.200 σ.α.λ. [201 Hp (148 kW) στις 13.000 σ.α.λ.]
Μέγιστη ροπή στον στρόφαλο 12,4 Kgm στις 11.000 σ.α.λ. [11,7 Kgm στις 10.500 σ.α.λ.]
Τροφοδοσία Φίλτρο αέρα με δυναμικές εισαγωγές μπροστά. 4 σώματα πεταλούδας Marelli 48 χιλ. με 8 μπεκ ψεκασμού και τελευταίας γενιάς σύστημα διαχείρισης κινητήρα Ride-By-Wire. Τρεις διαφορετικές χαρτογραφήσεις κινητήρα που επιλέγονται από τον αναβάτη ακόμη και όταν η μοτοσυκλέτα κινείται: Track, Sport, Race
Ανάφλεξη Σύστημα ψηφιακής ηλεκτρονικής ανάφλεξης Magneti Marelli, ενσωματωμένο στο σύστημα ελέγχου του κινητήρα, με ένα μπουζί ανά κύλινδρο, και πολλαπλασιαστές τύπου “stick-coil”
Εκκίνηση Μίζα
Εξάτμιση 4 σε 2 σε 1, δύο αισθητήρες οξυγόνου, πλαϊνό τελικό εξάτμισης με ηλεκτρονικά ελεγχόμενη βαλβίδα τύπου πεταλούδας που ελέγχεται από τη μονάδα ECU και ενσωματωμένο τριοδικό καταλύτη (Euro 4)
Γεννήτρια Γεννήτρια στο βολάν, ισχύος 450W με μαγνήτες σπάνιων γαιών
Λίπανση Υγρό κάρτερ, με ψυγείο λαδιού και δύο αντλίες λαδιού (λίπανση και ψύξη)
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, τύπου κασέτας. Μοχλός ταχυτήτων με ηλεκτρονικό σύστημα γρήγορης αλλαγής Aprilia Quick Shift electronic system (ΑQS)
1η: 39/15 (2,600)
2α: 33/16 (2,063)
3η: 34/20 (1,700)
4η: 31/21 (1,476)
5η: 34/26 (1,307) [31/23 (1,348)]
6tη: 33/27 (1,222) [34/27 (1,259)]
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος συμπλέκτης με σύστημα περιορισμένης ολίσθησης
Αρχική μετάδοση Γρανάζια με ίσια δόντια και ενσωματωμένοι εύκαμπτοι αποσβεστήρες κραδασμών, σχέση μετάδοσης: 73/44 (1,659)
Τελική μετάδοση Αλυσίδα: Σχέση μετάδοσης: 41/16 (2,562)
Διαχείριση πρόσφυσης APRC System (Aprilia Performance Ride Control), που περιλαμβάνει Traction Control (ATC), Wheelie Control (AWC), Launch Control (ALC), cruise control (ACC) και speed limiter (APT). Όλα ρυθμίζονται και απενεργοποιούνται ανεξάρτητα
Πλαίσιο Δυο δοκών αλουμινίου, με πρεσαριστά και χυτά τμήματα. Διαθέσιμες ρυθμίσεις: Θέση και γωνία λαιμού τιμονιού, Ύψος κινητήρα, Ύψος άξονα ψαλιδιού. Öhlins ρυθμιζόμενο αμορτισέρ τιμονιού [Sachs μη ρυθμιζόμενο αμορτισέρ τιμονιού]
Μπροστινή ανάρτηση Öhlins NIX πιρούνι 43 χιλ. με επεξεργασία TIN. [Sachs πιρούνι 43 χιλ.] Αλουμινένιες βάσεις ακτινικών δαγκάνων. Ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου, υδραυλικής απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, διαδρομή τροχού 125 χιλ. [120 χιλ.]
Πίσω ανάρτηση Αλουμινένιο ψαλίδι δύο μπράτσων, τεχνολογία μικρού πάχους και χύτευσης. Öhlins TTX μονό αμορτισέρ με piggy-back, πλήρως ρυθμιζόμενο ως προς την προφόρτιση ελατηρίου, το μεταξόνιο, την υδραυλική επαναφορά συμπίεσης και επαναφοράς. [Sachs μονό αμορτισέρ με ρύθμιση ως προς την υδραυλική απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, την προφόρτιση ελατηρίου και την απόσταση από κέντρο σε κέντρο]. Διαδρομή τροχού 120 χιλ. [130 χιλ.]
Φρένα  
Μπροστά: Δύο χαμηλού βάρους πλευστοί δίσκοι 330 χιλ. από ανοξείδωτο ατσάλι με αλουμινένια φλάντζα 6 πείρων. Brembo Stylema [M50] monobloc ακτινικές δαγκάνες με 4 30 χιλ. αντικριστά έμβολα. Μεταλλικά τακάκια. Μεταλλικά σωληνάκια υψηλής πίεσης. Ακτινική αντλία.
Πίσω: Δίσκος 220 χιλ., δαγκάνα Brembo με δύο ξεχωριστά έμβολα  32 χιλ. Μεταλλικά τακάκια. Αντλία με ενσωματωμένο δοχείο και μεταλλικό σωληνάκι υψηλής πίεσης. Bosch 9.1 MP ABS με λειτουργία κλίσης στις στροφές, ρυθμιζόμενο με 3 χάρτες και εφοδιασμένο με λειτουργία περιορισμού ανύψωσης του πίσω τροχού RLM (Rear wheel Lift-up Mitigation) [μπορεί να απενεργοποιηθεί].
Τροχοί  
Μηχανικά κατεργασμένοι τροχοί από κράμα αλουμινίου με 5 μπράτσα [Aprilia τροχοί από κράμα αλουμινίου με 3 μπράτσα].  
Μπροστά: 3.5”X17”
Πίσω: 6”X17”
Ελαστικά  
Radial χωρίς σαμπρέλα.  
Μπροστά: 120/70 ZR 17
Πίσω: 200/55 ZR 17 (εναλλακτικά: 190/50 ZR 17; 190/55 ZR 17)
Διαστάσεις  
Μεταξόνιο: 1439 χιλ. [1441,6 χιλ.]
Μήκος: 2052 χιλ. [2055 χιλ.]
Πλάτος: 735 χιλ.
Ύψος σέλας: 851 χιλ. [853 χιλ.]
Γωνία κάστερ: 24,5° [24,6°]
Ίχνος: 103,8 χιλ. [101.9 χιλ.]
Βάρος: συνολικό βάρος με γεμάτο ρεζερβουάρ καυσίμου: 199 κιλά [204 κιλά]. Βάρος χωρίς υγρά: 177 κιλά [180 κιλά]
Χωρητικότητα καυσίμου 18,5 λίτρα (περιλαμβάνεται ρεζέρβα 4 λίτρων)
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020 16:16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon