.
Κατηγορία Aprilia
Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 08:13

Test - Aprilia RSV4 RF 2018

One Track Mind

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Η υπέρ-εξιδανικευμένη ιταλική Superbike, διαθέτει την τελευταία έκδοση του εμβληματικού V4 κινητήρα της Aprilia, 201 άλογα και κορυφαία περιφερειακά που θα σας κάνει να νιώθετε προνομιούχοι κάθε φορά που βρίσκεστε στη σέλα της. Εκπληκτική, πανέμορφη, μοναδική μοτοσυκλέτα, εξελιγμένη μέσα από τη συμμετοχή της Aprilia στο WorldSBK, εκεί όπου ο θρύλος Max Biaggi κέρδισε 2 Παγκόσμιους Τίτλους με την RSV4.

Ιταλικό ταμπεραμέντο & εντυπωσιακή εμφάνιση

aprilia rsv4 rf 2018 bikeitgr 39

Όσον αφορά την εμφάνιση, δυσκολεύεται κανείς να μην υποπέσει σε κλισέ που μιλούν για έργα τέχνης. Η μοτοσυκλέτα είναι υπέροχα επιθετική, αιχμηρή και με χρώματα που φωνάζουν Viva Italia, ενώ το μικρό της μέγεθος σε κάνει να απορείς αν την δεις ξαφνικά μπροστά σου ανυποψίαστος. Μην είναι 600; Μην είναι 300;

Και οι ερωτήσεις συνεχίζονται. Που κάθεται ο συνεπιβάτης; Πουθενά. Τουλάχιστον όχι μέχρι να αφαιρεθεί το κάλυμμα της σέλας του. Γιατί έχει τρύπες κάτω από τους ακριανούς προβολείς; Για να καταπίνει άτυχα αργά πουλάκια. Μα καλά… πόσα κουμπάκια έχουν χωρέσει στον αριστερό διακόπτη; Άπειρα. Τις ζάντες εσύ τις έβαψες σε αυτό το περίεργο ροζ / μωβ / απροσδιόριστο χρώμα; Όχι, είναι οι ζάντες που φοράει από το εργοστάσιο.

Τι είναι όλα αυτά τα πράγματα που γυαλίζουν πάνω του; Οι χρυσές αναρτήσεις της Ohlins (ΝΙΧ, ΤΤΧ & σταμπιλιζατέρ), τα απαστράπτοντα ακτινικά φρένα της Brembo, το ρυθμιζόμενο πλαίσιο και το γλυπτό ψαλίδι της Aprilia, και η εξάτμιση της Akrapovic. Κι αν ο παρατηρητής είναι γνώστης, ο θαυμασμός χτυπάει κόκκινο.

Όχι ότι χρειάζεται, καθώς η εμφάνιση του Aprilia RSV4 RF δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης ούτε και στον πλέον άσχετο. Αυτό πρέπει να είναι κάτι ιδιαίτερο. Κάτι ακριβό. Δίκιο έχετε και στα δύο. Δείτε και το αυτοκόλλητο στο ρεζερβουάρ. Aprilia, 54 World Titles. Πενήντα τέσσερις Παγκόσμιοι τίτλοι. Απόσταγμα αγώνων, ιδρώτα, αίματος, βάθρων και πρωταθλημάτων. Ειδικό. Υπέρ-ειδικό και υπέρ-εστιασμένο. One track mind. Σημειώστε πως η RF της δοκιμής μας παρουσιάστηκε το 2017, ενώ το 2018 αλλά και το 2019 παραμένει δίχως αλλαγές στην παραγωγή.

Μπλιμπλίκια και ηλεκτρονικά βοηθήματα

aprilia rsv4 rf 2018 bikeitgr 12

Κατά την συγγραφή μιας δοκιμής, πολύτιμος βοηθός του συντάκτη είναι πάντα το press kit της μοτοσυκλέτας. Και ως συντάκτης δεν μπορείς να μην παρατηρήσεις πως στα κορυφαία Superbike της εποχής μας, τα press kit των εταιρειών ξεκινούν πάντα από τα ηλεκτρονικά συστήματα / βοηθήματα της μοτοσυκλέτας. Όχι από τον κινητήρα. Ούτε από τις αναρτήσεις. Από τα ηλεκτρονικά.

Κι όταν μιλάμε για Superbike μοντέλα, μιλάμε τις περισσότερες φορές για κορυφαία και πρωτοποριακά ηλεκτρονικά συστήματα. Το Aprilia RSV4 RF είναι από τα πλέον εξοπλισμένα μοντέλα της κατηγορίας, και αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στην 4Η γενιά της πλατφόρμας APRC (Aprilia Performance Ride Control) που περιλαμβάνει όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα του RF.

aprilia rsv4 rf 2018 bikeitgr 9

Έτσι, η τελευταία γενιά APRC περιλαμβάνει τα κάτωθι βελτιωμένα συστήματα:

ATC: Aprilia Traction Control, οκτώ επιπέδων, με την επιλογή να μπορεί να γίνει και κατά την οδήγηση, ακόμα και με ανοιχτό γκάζι
AWC: Aprilia Wheelie Control, τριών επιπέδων, με λειτουργία μεγαλύτερης ακρίβειας. Πλέον η επιλογή μπορεί να γίνει και κατά την οδήγηση, ακόμα και με ανοιχτό γκάζι
ALC: Aprilia Launch Control, τριών επιπέδων, βελτιωμένης λειτουργίας
AQS: Aprilia Quick Shift, το ηλεκτρονικό shifter πλέον λειτουργεί και σε κατεβάσματα
APL: Aprilia Pit Limiter, σύστημα κόφτη για την pit lane
ACC: Aprilia Cruise Control. Πώς είπατε; Cruise Control στο RSV4; Οκ, πάμε πάσο.

Η μοτοσυκλέτα έρχεται εξοπλισμένη με το τελευταίας γενιάς Bosch 9.1 MP σύστημα ABS που λειτουργεί διαφορετικά ανάλογα με την κλίση της μοτοσυκλέτας (Cornering ABS), μπορεί να ρυθμιστεί σε 3 επίπεδα ευαισθησίας, ανάλογα με την επιθυμητή χρήση, ενώ αν θέλετε το απενεργοποιείτε για χρήση στην πίστα. Το ABS συμπληρώνεται από το σύστημα αποτροπής ανύψωσης του πίσω τροχού στο βίαιο φρενάρισμα, δημιουργώντας έτσι (μαζί πάντα με τα εκπληκτικά φρένα της Brembo) ένα κορυφαίο πακέτο πέδησης.

Κάθε ένας από τους 3 χάρτες του ABS μπορεί να συνδυαστεί με τους 3 χάρτες του κινητήρα (Sport, Track, Race), επιτρέποντας στον αναβάτη να φέρει τη μοτοσυκλέτα ακριβώς στα μέτρα του. Και οι 3 χάρτες παρέχουν την ίδια ισχύ (201 άλογα), όμως διαφέρουν στην απόκριση του γκαζιού και στο φρένο του κινητήρα.

Συνεχίζοντας με τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό δεν θα μπορούσαμε να μη σταθούμε στην πλατφόρμα Multimedia V4-MP της Piaggio που ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό του RF. Εκείνη επιτρέπει τη σύνδεση του Smartphone του αναβάτη με τη μοτοσυκλέτα μέσω Bluetooth, για προηγμένες λειτουργίες τηλεμετρίας (άνοιγμα γκαζιού, φρένα, κ.α.) οι οποίες μπορούν να «κατέβουν» στο laptop του αναβάτη, παραμετροποίησης των ηλεκτρονικών συστημάτων της μοτοσυκλέτας στροφή με τη στροφή στην πίστα, κ.α. Το συγκεκριμένο V4-MP διαθέτει σύστημα πολυμέσων, με το οποίο ο αναβάτης μπορεί ακόμα και να… μιλήσει στη μοτοσυκλέτα, για να κάνει / απαντήσει τηλεφωνικές κλήσεις, κ.α.

Ραφιναρισμένη υπερδύναμη

aprilia rsv4 rf 2018 bikeitgr 22

Όπως και σε όλες τις κατηγορίες μοτοσυκλετών, έτσι και στα Superbikes βοηθάει πάντα να έχεις ένα Unique Sales Point, όταν στις περισσότερες λεπτομέρειες οι μοτοσυκλέτες έχουν περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές. Το Aprilia RSV4 RF φέρει το USP του περήφανα στο όνομα του, και φυσικά πρόκειται για τον V4 κινητήρα της μοτοσυκλέτας, τον μοναδικό στην Superbike κατηγορ… ωπ, για μια στιγμή, τα πράγματα πρόσφατα άλλαξαν. Βλέπετε, με την έλευση του Ducati Panigale V4, το RSV4 έχασε τη μοναδικότητα στην χρήση V4 κινητήρα στην κατηγορία, αν και μπορεί να παρηγορηθεί με το γεγονός πως ήταν η πρώτη σύγχρονη Superbike με V4 κινητήρα. Και πάλι, ακόμα κι αν δεν είναι η μοναδική, μιλάμε για μία από τις μόλις 2 Superbikes, σε τουλάχιστον 7 κορυφαίες αντίστοιχες μοτοσυκλέτες.

Ο V4 της RF είναι εξαιρετικά μαζεμένος σε διαστάσεις, με χαμηλό βάρος και εκπληκτική απόδοση 201hp/13.000rpm και 11,72kgm ροπής στις 10.500rpm. Το σωτήριο έτος 2018, τα νούμερα αυτά βρίσκονται ακόμα κοντά στην κορυφή, αν και το αντίπαλο ιταλικό δέος (βλ. Panigale V4) έχει ανέβει σε άλλα επίπεδα.

Όμως… μην φεύγετε, σταθείτε, μύγδαλα! Αν η απόλυτη ιπποδύναμη είναι προαπαιτούμενο για εσάς, τότε υπάρχει και η έκδοση Aprilia RSV4 1100 Factory 2019, με… 217 ίππους, 12,44 κιλά ροπής και με… φτερά! Όπως και να έχει, στις περισσότερες πίστες του κόσμου, αυτά τα 201 άλογα με τον κατάλληλο αναβάτη θα μπορέσουν να ανταποκριθούν -αλλά και να θριαμβεύσουν- στις περισσότερες προκλήσεις από μοτοσυκλέτες του ανταγωνισμού, ενώ οι περισσότεροι αναβάτες -συμπεριλαμβανομένου και του υπογράφοντα- θα αισθανθούν… υποδεέστεροι των ικανοτήτων της μοτοσυκλέτας.

Το Ram-Air αυξάνει την ιπποδύναμη ψηλά, ενώ στον ψεκασμό βρίσκουμε 4 48άρια σώματα της Marelli, με 8 μπεκ και την τελευταία γενιά διαχείρισης του Ride-By-Wire.

Ελαφριά πιστόνια, νέα κατεργασία μπιελών με καλύτερη αντιτριβική επίστρωση, νέα ελατήρια βαλβίδων και νέος χρονισμός έχουν βρει τη θέση τους στον κινητήρα του RF από το 2017 και έπειτα, βελτιώνοντας επιδόσεις και αξιοπιστία.

Αγωνιστικά περιφερειακά

aprilia rsv4 rf 2018 bikeitgr 21

Η Aprilia δεν έχει γίνει άδικα γνωστή για τα πλαίσια της, με το RF να αποτελεί την κορωνίδα των μοτοσυκλετών παραγωγής που έχουν δεχθεί τα χάδια των τεχνικών της εταιρείας.

Ακόμα και στα τέλη του 2018, οι δυνατότητες ρύθμισης που προσφέρει το πλαίσιο του RF παραμένουν ασυναγώνιστες, καθώς ο αναβάτης μπορεί να μεταβάλλει τη θέση του κινητήρα πάνω στο πλαίσιο, την γωνία κάστερ, τη θέση του ψαλιδιού στο πλαίσιο, και το ύψος της μοτοσυκλέτας στην ουρά! Και μπορεί σχεδόν κανείς από τους αγοραστές της μοτοσυκλέτας να μην χρησιμοποιήσουν τις συγκεκριμένες δυνατότητες, όμως το RF τις διαθέτει. Το τι θα κάνετε εσείς είναι άλλη ιστορία.

aprilia rsv4 rf 2018 bikeitgr 18

Στις αναρτήσεις βρίσκουμε βελτιωμένες πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της Ohlins, 800 γραμμάρια ελαφρύτερες από τις προηγούμενες. Το πιρούνι είναι το τελευταίας γενιάς NIX, όπως τελευταίας γενιάς είναι και το μονό αμορτισέρ ΤΤΧ. Αρωγός στη σταθερότητα είναι το σταμπιλιζατέρ, επίσης από την Ohlins.

Στην ευελιξία βοηθούν οι ελαφριές σφυρήλατες ζάντες, που παρέχουν μειωμένο μη-αναρτώμενο βάρος και ταχύτερες αλλαγές κατευθύνσεων.

Η Brembo έχει αναλάβει τα φρένα, με δυο μονομπλόκ M50 ακτινικές δαγκάνες μπροστά, και δίσκους διαμέτρου 330mm και πάχους 5mm.

Σου δίνουμε το όπλο, βάλε εσύ τη λισάνς

aprilia rsv4 rf 2018 bikeitgr 36

Το κλειδί έγραφε «be a racer», κι έτσι, καθώς δεν διαθέτουμε και αγωνιστική λισάνς, είπαμε να κάνουμε την αμέσως καλύτερη επόμενη κίνηση, να συμμετάσχουμε δηλαδή σε ένα Track day. Με τη βοήθεια των Extreme Trackdays, επισκεφτήκαμε έτσι το Αυτοκινητοδρόμιο των Μεγάρων, για να δοκιμάσουμε το RF στην πίστα. Πιθανώς οι Σέρρες να ταίριαζαν καλύτερα στο στιβαρό RF, αλλά οι αμείλικτες οικονομικές συνθήκες είχαν άλλη γνώμη.

Γυρίζοντας το κλειδί στον διακόπτη, η TFT οθόνη ξυπνάει, και ο αναβάτης χαζεύει ένα εντυπωσιακό animation που τον καλωσορίζει. Το ίδιο συμβαίνει και όταν κλειδώνεις το τιμόνι, με τη μοτοσυκλέτα να σε αποχαιρετά με μοναδικό τρόπο. Η οθόνη διαθέτει άπειρες ενδείξεις με τον αναβάτη να μπορεί να επιλέξει μεταξύ 2 οθονών (Road & Race), που προβάλλουν διαφορετικές ενδείξεις, ενώ διαθέτουν αμφότερες την λειτουργία αλλαγής του φόντου από λευκό σε μαύρο, όταν το φως πέσει, για καλύτερη ορατότητα των ενδείξεων.

aprilia rsv4 rf 2018 bikeitgr 33

Στις ενδείξεις περιλαμβάνονται κοντέρ και στροφόμετρο με μπάρες… πορτοκαλί χρώμα στις 12 χιλιάδες rpm και κόκκινο στις 14.000. Συνεχίζουμε με ενδείξεις ολικού και 2 μερικών χιλιομετρητών, Riding Mode, Traction Control, ABS, AWC, ALC, ένδειξη ταχύτητας κιβωτίου, θερμοκρασία κινητήρα με αριθμό, ρολόι, ένδειξη πλάγιας κλίσης της μοτοσυκλέτας, ανοίγματος γκαζιού και χρήσης μπροστινού φρένου (δεν μετράει το πάτημα στο πίσω φρένο), Menu, πολυμέσων, ενώ αν επιλέξετε την οθόνη Road θα λάβετε επιπλέον χρήσιμες πληροφορίες για το ταξίδι σας -αν έχετε γερό σβέρκο, δεν πιάνεστε εύκολα και έχετε όρεξη για ταξίδι δηλαδή.

aprilia rsv4 rf 2018 bikeitgr 34

Η πλάκα του τιμονιού είναι όμορφη, διαθέτει το logo της Aprilia, ενώ τα εσωτερικά στο πάνω μέρος των καλαμιών είναι μπλε, μια όμορφη χρωματική πινελιά. Προσοχή στη θέση parking στον διακόπτη, για να μη μείνετε από μπαταρία.

aprilia rsv4 rf 2018 bikeitgr 31

Ο δεξιός διακόπτης έχει πάνω του μόνο το κουμπί της μίζας, ενώ ο αριστερός είναι βαρυφορτωμένος με κουμπιά, καθώς εκεί θα βρείτε το joystick πλοήγησης στα διάφορα μενού, τον κόφτη για τα pits, το cruise control και τα κουμπιά του, τα φλας, τα φώτα, την κόρνα, κι ένα διακόπτη που μάλλον κάτι έχει να κάνει με το V4-MP.

aprilia rsv4 rf 2018 bikeitgr 16

Η θέση είναι σαφώς αγωνιστική, ενώ βλέποντας κατόπιν στις φωτογραφίες το πώς -έχοντας ύψος 1.70- χώρεσα πάνω στο RF, αναρωτιέμαι για το όριο στο ύψος των αναβατών της μοτοσυκλέτας. Όχι πως δεν θα μπορούν να το οδηγήσουν και οι ψηλοί, αρκεί να μπορούν να διπλώσουν γόνατα και κορμό, ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν έστω και υποτυπωδώς από τη μικρή ζελατίνα -και όχι, δεν θα τα καταφέρουν όλοι.

Αναβάτης με 1.70 πατάει κάτω με τις μύτες των ποδιών του, ενώ και τα μαρσπιέ είναι ψηλά τοποθετημένα για να μη βρίσκουν κάτω, με συνέπεια να διπλώνουν πολύ τα γόνατα του αναβάτη.

Στην πίστα όλη μέρα, κάθε μέρα

aprilia rsv4 rf 2018 bikeitgr 37

Δε νομίζω πως έχει νόημα να μιλήσω για την αστική συμπεριφορά του RF, αλλά με λίγα λόγια… όχι. Όχι, όχι, όχι (με λίγα περισσότερα λόγια). Το τιμόνι δεν κόβει, μέχρι τα 40-50 χλμ/ώρα ο κινητήρας καθαρίζει το λαρύγγι του για το επερχόμενο ουρλιαχτό και δεν λειτουργεί ομαλά, κινείσαι με 1η-2α συνεχώς, το γκάζι έχει ένα μικρό τίναγμα στο άνοιγμα από τέρμα κλειστό, ο κινητήρας παράγει πολλή ζέστη και πολύ θόρυβο, και η σκυφτή θέση επιβαρύνει πολύ τους καρπούς και τη μέση του αναβάτη.

Τουλάχιστον οι καθρέπτες (μέτριο οπτικό πεδίο και θολώνουν σε κάποιες στροφές) διπλώνουν, για να περνάς ανάμεσα στα αυτοκίνητα, όμως τότε δεν έχεις φλας, καθώς αυτά είναι τοποθετημένα πάνω τους, και καταλήγεις να τα βλέπεις εσύ. Τέλος, στην ελληνική άσφαλτο το Traction Control αποδεικνύεται σωτήριο, καθώς οι 180hp (στον τροχό) δεν αστειεύονται σε σαθρό, γλιστερό ή βρεγμένο οδόστρωμα.

Κάθε φορά που εκκινείς το τέρας, η έκπληξη από το απότομο μουγκρητό εξάτμισης και κινητήρα παραμένει ίδια. Από την ησυχία στο απόλυτο πανδαιμόνιο με το πάτημα ενός κουμπιού! Απόλαυση, και σαφής δήλωση πολεμικής πρόθεσης.

aprilia rsv4 rf 2018 bikeitgr 3

Προσωπική παρένθεση: επειδή εδώ και κάποιον καιρό έχω ξεκινήσει σχετικά σοβαρά να ασχολούμαι με το τρέξιμο, και επειδή ενθουσιάστηκα από τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας, κατέληξα να παραμένω στην πίστα δίχως διάλειμμα για 3 συνεχόμενα sessions, σε τρία διαφορετικά επίπεδα, κάτι που δεν έχω ξανακάνει. Βγήκα μόνο στο session των αγωνιζόμενων για να μην αποτελώ κινούμενο εμπόδιο για εκείνους, αλλιώς θα συνέχιζα!

Μπορεί τώρα από πλευράς διαχείρισης γαλακτικού οξέος οι μύες μου να τα πήγαν μια χαρά για εκείνα τα συνεχόμενα 60 λεπτά στην πίστα, μπορεί το κάρδιο-αναπνευστικό μου σύστημα να τα έβγαλε πέρα δίχως πρόβλημα, όμως τα γόνατα μου… γονάτισαν. Κάτι ξέρουν οι υπεύθυνοι για τα 20λεπτα sessions. Δεν έπαθα κράμπες, αλλά το δίπλωμα από τα ψηλά τοποθετημένα μαρσπιέ με οδήγησε σε μεγαλοπρεπές πιάσιμο για τις επόμενες 2-3 μέρες. Κάτι λέγαμε πρωτύτερα για τους ψηλότερους αναβάτες ε… 20λεπτα sessions forever!

Οι εντυπώσεις μου τώρα στην πίστα, και λαμβάνοντας υπόψη και το επίπεδο μου, ήταν ενθουσιώδεις. Ανοίγοντας το λεξικό στα συνώνυμα του «φανταστικού», θα βρείτε πολλές από τις λέξεις που έρχονται άκοπα στο μυαλό, οδηγώντας το RF, λέξεις όπως «ανεπανάληπτο», «αξέχαστο», «ασύλληπτο», «εμπνευσμένο», «εξαιρετικό», «συγκλονιστικό», «τρισμέγιστο», «φαντασμαγορικό», κ.α. Όλα τα παραπάνω αρκούν για να περιγράψουν με σαφήνεια πλαίσιο, φρένα, κινητήρα, ηλεκτρονικά και συμπεριφορά στην πίστα. Απίστευτα ελαστικά, συγκλονιστικό κράτημα, εξαιρετικά φρένα, εκπληκτική συμπεριφορά παντού.

aprilia rsv4 rf 2018 bikeitgr 42

Κουμπώνεις πάνω στη μοτοσυκλέτα, γραπώνεις μαρσπιέ, γκριπ και ρεζερβουάρ, και προσπαθείς να κρατηθείς πάνω τους, κατά τη διάρκεια της κτηνώδους επιτάχυνσης και της αντίστοιχα απάνθρωπης επιβράδυνσης.

Η καμπύλη της ιπποδύναμης είναι υπέροχα γραμμική, παρέχοντας απόλυτο έλεγχο στον αναβάτη, που μπορεί -ευτυχώς- να ελέγξει μικρομετρικά το γκάζι και να πάρει όσο ακριβώς θέλει, εκεί που το θέλει. Αυτό φάνηκε και από την υποδειγματική καμπύλη της ιπποδύναμης, στο δυναμόμετρο του PowerHouse Engineering.

Μπορεί το πλαίσιο να είναι πιο άκαμπτο από το ιδανικό για πίστες όπως τα Μέγαρα, παρόλα αυτά μαζί με τις αναρτήσεις το αποτέλεσμα είναι κορυφαίο, με τα Ohlins να «σκανάρουν» επιμελώς το οδόστρωμα και να πληροφορούν τον αναβάτη με σαφήνεια για το τι συμβαίνει κάτω από τους τροχούς.

Στην άσφαλτο της πίστας των Μεγάρων, που δεν μπορείς να την χαρακτηρίσεις ιδιαίτερα ομαλή, η παραπάνω πληροφόρηση πολλές φορές συνοδευόταν και από τους ανάλογους κραδασμούς, κάτι λογικό.

aprilia rsv4 rf 2018 bikeitgr 14

Μπορείς να αφήσεις το Traction Control και το ABS εν λειτουργία στην πίστα, παρόλα αυτά ακόμα και στο λιγότερο παρεμβατικό επίπεδο, θα περιορίσουν τις δυνατότητες επιτάχυνσης και επιβράδυνσης του RF, φωνάζοντας να τα απενεργοποιήσεις.

Αν επιλέξεις να αφήσεις το Traction Control ενεργό, θα διαπιστώσεις πως εκείνο επεμβαίνει ιδιαίτερα ομαλά, σε βαθμό που να μην νιώθεις κάποιον «βήχα» από τον κινητήρα, απλώς η ιπποδύναμη «φλατάρει», μέχρι να βελτιωθεί η πρόσφυση.

Μπορεί να είχα στα χέρια μου μια ολόκληρη εβδομάδα το Aprilia RSV4 RF, όμως αυτό που είχε σημασία ήταν εκείνη η μία ώρα στην πίστα. Στο τέλος εκείνης της ωριαίας δοκιμής, ένιωθα κουρασμένος, αλλά γεμάτος από εικόνες και αναμνήσεις. Μια απολαυστική μοτοσυκλέτα, φτιαγμένη για να οδηγείται στο όριο στην πίστα, που χαρίζει απλόχερα συγκινήσεις που θα σας φτάνουν να διηγείστε και στα εγγόνια σας.

aprilia rsv4 rf 2018 bikeitgr 30

Τελευταίο αφήσαμε ένα tip για τη ρύθμιση αναρτήσεων: μην προσπαθήσετε να ρυθμίσετε το πίσω αμορτισέρ με γυμνά χέρια μετά από ένα session στην πίστα, καθώς οι στρόφιγγες για τις αποσβέσεις είναι μεταλλικές και θα σας κάψουν. Βάλτε γάντια, ή περιμένετε να κρυώσουν.

Εν οίδα, ότι ουδέν οίδα

aprilia rsv4 rf 2018 bikeitgr 38

Οδηγώντας το Aprilia RSV4 RF στην πίστα, φυσικά εκείνο που κατάλαβα πάνω από όλα είναι το πόσα λίγα ξέρω, καθώς χρειάζομαι τριβή στη συγκεκριμένη οδήγηση, για να εξερευνήσω σε όλο τους το μεγαλείο τις δυνατότητες της μοτοσυκλέτας. Ακόμα και έτσι όμως, το RF αποτελεί ένα κορυφαίο σχολείο, κορυφαία φιλικό, που δεν τρομάζει τον αναβάτη του παρά τα 201 άλογα στον στρόφαλο, τον παίρνει από το χεράκι και τον βοηθάει να εξελιχθεί, και να εξελιχθεί, και να εξελιχθεί…

Σύμφωνοι, στα 21.650 ευρώ που κοστίζει το RF πρόκειται για ένα ακριβό σχολείο, όμως όπως και στην… ιδιωτική εκπαίδευση, ότι πληρώνεις παίρνεις.

Κι αν έχετε ήδη εκπληρώσει τις βασικές υποχρεώσεις σας ως μαθητής, και έχετε υψηλότερες βλέψεις, ακόμα και για αγωνιστική συμμετοχή, το RF μπορεί να σας συντροφεύσει άνετα μέχρι την κατάκτηση Εθνικού Πρωταθλήματος, όπως απεδείχθη άλλωστε και στον ελληνικό χώρο, με την κατάκτηση του τίτλου ταχύτητας του 2017 από τον Σάκη Συνιώρη.

Έξτρα εξοπλισμός

aprilia rsv4 rf 2018 bikeitgr 40

H Aprilia παρέχει αρκετά επίσημα αξεσουάρ για το RF (δύσκολη αποστολή να βελτιώσει κανείς το ήδη κορυφαίο RF), αξεσουάρ όπως ολόσωμη εξάτμιση της Akrapovic, carbon φέρινγκ, φτερά και προστατευτικά στις φτέρνες, μανιτάρια, αξεσουάρ που καλύπτουν τις τρύπες που δημιουργεί η αφαίρεση των καθρεπτών και της πινακίδας, ανάποδο κιβώτιο (θα περιμέναμε να ήταν στον στάνταρ εξοπλισμό του RF), billet αγωνιστικά μαρσπιέ, tank bag, κουκούλα, κ.α.

Βίντεο Δυναμομέτρησης

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Aprilia
Μοντέλο RSV4 RF
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή 21.650 euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Τετρακύλινδρος V 65° , τετράχρονος, υγρόψυκτος, DOHC, τετραβάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 999.6
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 78 x 52.3 
Συμπίεση (:1) 13,6
Ιπποδύναμη 201 Hp / 13.000 rpm
Ροπή 11,72 Kgm / 10.500 rpm
Τροφοδοσία Fuel injection με 4 σώματα ψεκασμού Magneti Marelli 48mm με 8 μπεκ και τελευταίας γενιάς Ride-By-wire, 3 χάρτες - Track, Sport, Race
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική Magneti Marelli
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση Αλυσίδα
Σχέσεις 6
Πρωτεύουσα μετάδοση 73/44 (1,659)
1η σχέση:  39/15 (2.600)
2η σχέση: 33/16 (2.063)
3η σχέση: 34/20 (1.700)
4η σχέση: 31/21 (1.476)
5η σχέση: 31/23 (1.348)
6η σχέση: 34/27 (1.259)
Τελική σχέση 41/16 (2.562)
Πλαίσιο
Τύπος Δυο δοκών αλουμινίου, με πρεσαριστά και χυτά τμήματα.
Μήκος (mm) 2.055
Πλάτος (mm) 735
Ύψος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.435
Γωνία κάστερ (°) 25
Ίχνος  (mm) 104.8
Ύψος σέλας (mm) 840
Απόσταση εδάφους  (mm) Δ.Α.
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ / ρεζέρβας (lt) 18,5 / 4
Βάρος (kg) 204 γεμάτη
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα Ohlins ΝΙΧ διαμέτρου 43mm - διαδρομή 120mm. Πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω Μονό αμορτισέρ ΤΤΧ Ohlins, διαδρομή 120mm. Πλήρως ρυθμιζόμενο
Τροχοί / Ελαστικά
Εμπρός 120/70 ZR 17
Πίσω 200/55 ZR 17
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 330mm με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Brembo M50 και ρυθμιζόμενο ABS της Bosch 9.1 MP
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ρυθμιζόμενο ABS της Bosch 9.1 MP
Μέγιστη ιπποδύναμη (hp / rpm) 201 / 13.500
Μέγιστη ροπή (kg / rpm) 11,5 / 10.500
Ηλεκτρονικά συστήματα Σύστημα aPRC (Aprilia Performance Ride Control), που περιλαμβάνει Traction Control (aTC), Wheelie Control (aWC), Launch Control (aLC), όλα ρυθμιζόμενα ανεξάρτητα, και με τη δυνατότητα απενεργοποίησης.
Πολλαπλοί χάρτες κινητήρα, επιλεγόμενοι από τον αναβάτη με τη μοτοσικλέτα σε κίνηση: T (Track), S (Sport), R (Race)
Λεβιέ ταχυτήτων με ηλεκτρονικό σύστημα Aprilia Quick Shift electronic system (aQS)

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 13:54

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon