.
Κατηγορία Aprilia
Δευτέρα, 25 Μαϊος 2015 22:32

Test - Aprilia RSV4 RR - RF 2015 - Αποστολή στην Ιταλία

Ο πήχης, ψηλότερα!

 

Του Thierry Sarasyn

Ήταν το 2009 τότε που η Aprilia πρωτο-παρουσίασε το RSV4, μια μοτοσυκλέτα που ευχαρίστησε όλους ή σχεδόν όλους. Το νέο μοντέλο για το 2016 αποτελεί ένα ξεκάθαρο βήμα μπροστά, διατηρώντας το αρχικό πλεονέκτημα του RSV4 έναντι της αγοράς: Παραμένει η μοναδική sport V4 μοτοσυκλέτα με έξτρα δύναμη και πρόσφυση.

 16 ίπποι περισσότεροι 


Χάρη στο RSV4, η Aprilia μετρά πέντε τίτλους κατασκευαστών και τρεις καλύτερου οδηγού. Το 2016, οι αυστηρότεροι κανόνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Superbike αναγκάζουν την Aprilia να κατασκευάσει δύο διαφορετικά μοντέλα, το RSV4RR και το RSV4RF (Racing Factory) σε περιορισμένη έκδοση 500 μοτοσυκλετών, προκειμένου να συνάδει με τους κανονισμούς του Πρωταθλήματος. Οι διαφορές του μοντέλου RF έναντι του RR αφορούν στο εκτενές πακέτο ηλεκτρονικών, τους ελαφρύτερους τροχούς και τις αναρτήσεις της Ohlins (το RR φοράει Sachs).
Ο κινητήρας του Aprilia έχει ήδη εξυμνηθεί από πλήθος αναβατών, επομένως η προσοχή μας θα πρέπει να στραφεί στις λεπτομέρειες της νέας μοτοσυκλέτας και ειδικά σε εκείνες που ενσωματώνουν την αγωνιστική εμπειρία της Aprilia. Τέτοιες είναι οι αλλαγές που έγιναν στο πλαίσιο, στα ηλεκτρονικά μέρη, στην αεροδυναμική αλλά και στον βελτιωμένο κινητήρα. Εν συντομία, δεν υπάρχει σημείο αυτής της μοτοσυκλέτας που να μην πέρασε πρώτα από έλεγχο από το τμήμα R & D της Aprilia.

Και πρώτα απ’ όλα, ο κινητήρας, ο οποίος παράγει 201 ίππους, 16 περισσότερους από το προηγούμενο μοντέλο. Ο ελαφρύτερος στροφαλοφόρος άξονας, όπως και τα έμβολα, η διαφορετική κεφαλή των κυλίνδρων, και οι επανασχεδιασμένες εισαγωγές αέρα, είναι οι πιο σημαντικές διαφορές από το προηγούμενο μοντέλο. Μαζί με τη νέα χαρτογράφηση του κινητήρα, που περιλαμβάνει τις επιλογές S, T, R (Sport, Track και Race), έχουμε μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα του χαρακτήρα του νέο RSV4. Αν και λιγότερο επιθετικό, τώρα διαθέτει περισσότερη διαχειρίσιμη δύναμη σε όλη την καμπύλη. Η επιλογή S είναι η χαμηλότερη στη διαβάθμιση, και αφορά στην σπορ οδήγηση στο δρόμο και δεν έχει καμία σχέση με την επιλογή T (Touring) ή R (Rain). Το RSV4 είναι μια καθαρόαιμη sportsbike και η Aprilia δεν θέλει συμβιβασμούς. Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουμε ότι κάθε επιλογή στη χαρτογράφηση δεν είναι απλώς μια ακόμη καμπύλη, αλλά επίσης ένας διαφορετικός βαθμός απόδοσης του κινητήρα, όπως και μία σημαντική διαφοροποίηση στο κλείσιμο του γκαζιού και στο φρενάρισμα που προκαλείται.

 Τίποτα ακατόρθωτο


Άλλες αλλαγές στο APRC (Aprilia Perfomance Ride Control) είχαν πρωτο-παρουσιαστεί στο προηγούμενο μοντέλο και αφορούν στο AWC (wheelie control), το ATC (Traction Control), το ALC (Launch Control), το AQS (Quick Shifter) και το Race ABS.

Οι βελτιώσεις στην αεροδυναμική εγγυώνται πως ο αναβάτης είναι περισσότερο προστατευμένος σκύβοντας στη θέση του. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι εγώ με ύψος 1.83 μάλλον ήμουν αρκετά ψηλός για να το καταλάβω. Το Aprilia RSV4 παραμένει μια τόσο μικρή σε όγκο μοτοσυκλέτα που σου δίνει την εντύπωση μιας 600 κυβικών. Προκειμένου να σας δώσουμε μια ιδέα όμως, θα λέγαμε ότι το νέο Yamaha R1 παρέχει καλύτερη προστασία για τους αναβάτες με ύψος μεγαλύτερο του 1.80.

Η οφθαλμαπάτη αυτή των 600 κυβικών του Aprilia εξαφανίζεται βέβαια όταν βάζεις εμπρός. Παραμένει μυστήριο το πώς κατάφερε η Aprilia να χωρέσει περισσότερα από 200 άλογα σε ένα τόσο μικρό πακέτο. Ο καλλίγραμμος V4 κινητήρας είναι φυσικά η απάντηση. Με τον μοναδικό χαρακτήρα του και την ομαλότητα κύλισης είναι ένας κινητήρας πανεύκολος στον χειρισμό που μπορεί να οδηγηθεί από οποιονδήποτε. Ακόμη και κάποιος που δεν είναι επαγγελματίας οδηγός αγώνων και βρεθεί σε μία πίστα, μπορεί να ευχαριστηθεί πλήρως το νέο RSV4 του 2016. Μέχρι τις 6.000 στροφές ο κινητήρας είναι δυνατός, από το σημείο αυτό και μετά όμως γίνεται απίστευτα δυνατότερος. Από εκεί και πέρα, όσο πιο σκληρά οδηγείς, τόσο καλύτερη αίσθηση σου δίνει το RSV4. Είναι μια μοτοσυκλέτα που σου ζητάει να την φτάσεις στα άκρα. Θα πρέπει όμως να είσαι προσεκτικός στην αναζήτηση των ορίων αυτής της μοτοσυκλέτας. Η ίδια η Aprilia στο σχεδιασμό των ηλεκτρονικών άφησε μεγάλα περιθώρια ασφαλείας. Διαθέτει μάλιστα και σχετικό app για το smartphone κινητό σου, με το οποίο μπορείς να κάνεις αλλαγές σε real-time, σε συγκεκριμένα μέρη της πίστας. Τίποτα δεν φαίνεται ακατόρθωτο.

 Διαχειρίσιμη δύναμη


Στους πρώτους γύρους που κάναμε στο Μισανο, κατά την παρουσίαση του νέου Aprilia RSV4, χάσαμε κανα-δυο φορές το σωστό σημείο φρεναρίσματος (braking point,) το Race ABS όμως σώζει την κατάσταση. Το πλαίσιο και το χαμηλό κέντρο βάρους σου επιτρέπουν να πιέσεις τη μοτοσυκλέτα πολύ αργά μέσα στη στροφή. Τόσο στις στροφές όσο και στους ελιγμούς, δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα στις αλλαγές και στην επιλογή γραμμών. Το quick shifter είναι υπέροχα γρήγορο και ακριβές και με το ride-by-wire, η επιτάχυνση είναι παιχνίδι. Η Aprilia θα πρέπει ενδεχομένως να δουλέψει λίγο παραπάνω πάνω στο traction και το wheelie control προκειμένου η παρέμβασή τους να είναι λιγότερο αισθητή, παρόμοια είναι όμως και στο Ducati 1299 Panigale αλλά και στο Yamaha R1.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων sessions που κάναμε στο Misano, οδηγήσαμε με όλα τα διαφορετικά settings, τόσο στα ηλεκτρονικά μέρη, όσο και στις αναρτήσεις και οι διαφορές που αισθανθήκαμε ήταν σημαντικές, όμως σε κάθε περίπτωση η οδήγηση του νέου RSV4 είναι ομαλότατη. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κινητήρας, ακόμη και στην στάνταρ έκδοσή του, κρύβει μέσα του ένα κτήνος της πίστας. Οποιαδήποτε αλλαγή κι αν κάνεις, αυτή θα γίνει με γνώμονα τις προσωπικές σου προτιμήσεις και σίγουρα όχι προκειμένου να βελτιώσεις αυτό που ήδη σου προσφέρει η Aprilia εκ του εργοστασίου και το οποίο είναι αξεπέραστο. Θα ήταν κανείς τρελός να κάνει στην άκρη όλους τους παγκόσμιους τίτλους και τις δεκαετίες της εμπειρίας στα υψηλότερα βάθρα των νικητών. Η έκδοση RF, με τις αναρτήσεις της Ohlins, παρουσίασε σαφώς καλύτερη αίσθηση τόσο στην πίεση στα φρένα, κατά την διάρκεια της στροφής όσο και κατά την επιτάχυνση, στις εξόδους των στροφών. Ο συνδυασμός των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας με την ποιότητα κατά την λειτουργία που προσφέρουν οι Ohlins, αναμφίβολα θα κάνουν τους μυημένους να ψάχνουν για μία από τις περιορισμένης παραγωγής RF. Τα υπόλοιπα, οδηγικά, παραμένουν ίδια μεταξύ των δύο μοντέλων, αλλά όπως γνωρίζεται, μία καλή ανάρτηση μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά τόσο στην ποιότητα της οδήγησης, όσο και στην επίτευξη χρόνων, αλλά και φυσικά, της ασφάλειας του αναβάτη.

Ανέβηκε ο πήχης


Η Aprilia βελτίωσε ακόμη περισσότερο τη ναυαρχίδα της και το αποτέλεσμα είναι μια μοτοσυκλέτα που πραγματικά σε εμπνέει. Εν μέρει χάρη στη μοναδική αυτή αίσθηση του V4 κινητήρα, αλλά κυρίως χάρη στον αψεγάδιαστο συνδυασμό πλαισίου και κινητήρα. Το νέο RSV4 είναι μια μοτοσυκλέτα που φέρνει ικανοποίηση στον ιδιοκτήτη της και όχι μόνο όταν την οδηγεί, αλλά κι όταν απλώς την κοιτάζει. Η Aprilia συνεχίζει να βελτιώνει την νικηφόρα συνταγή που την έχει καταξιώσει τα τελευταία χρόνια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα superbike και η νέα έκδοση, δεν θα μπορούσε παρά να ανεβάσει τον πήχη λίγο ακόμη πιο ψηλά.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Aprilia
Μοντέλο RSV4 RR - Factory /  RF
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή 18.000euro / 20.900euro / 21.000euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Τετρακύλινδρος V 65° , τετράχρονος, υγρόψυκτος, DOHC, τετραβάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 999.6
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 78 x 52.3 
Συμπίεση (:1) 13,6
Τροφοδοσία Fuel injection με σώματα ψεκασμού Magneti Marelli 48mm με 8 μπεκ και τελευταίας γενιάς Ride-By-wire 
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική Magneti Marelli
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση Αλυσίδα
Σχέσεις 6
Πρωτεύουσα μετάδοση 73/44 (1,659)
1η σχέση:  39/15 (2.600)
2η σχέση: 33/16 (2.063)
3η σχέση: 34/20 (1.700)
4η σχέση: 31/21 (1.476)
5η σχέση: 31/23 (1.348)
6η σχέση: 34/27 (1.259)
Τελική σχέση 41/16 (2.562)
Πλαίσιο
Τύπος Δυο δοκών αλουμινίου, με πρεσαριστά και χυτά τμήματα.
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.435
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος  (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 840
Απόσταση εδάφους  (mm) Δ.Α.
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 18,5
Βάρος (kg) 180
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Sachs (RF: Ohlins) διαμέτρου 43mm - διαδρομή 120mm. Πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω Μονό αμορτισέρ της Sachs (RF: Ohlins), διαδρομή 130mm. Πλήρως ρυθμιζόμενο και σε ύψος
Τροχοί / Ελαστικά
Εμπρός 120/70 ZR 17
Πίσω 190/55 ZR 17
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Brembo M430 και ρυθμιζόμενο ABS της Bosch 9MP
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ρυθμιζόμενο ABS της Bosch 9MP
Μέγιστη ιπποδύναμη (hp / rpm) 201 / 13.500
Μέγιστη ροπή (kg / rpm) 11,5 / 10.500
Ηλεκτρονικά συστήματα Σύστημα aPRC (Aprilia Performance Ride Control), που περιλαμβάνει Traction Control (aTC), Wheelie Control (aWC), Launch Control (aLC), όλα ρυθμιζόμενα ανεξάρτητα, και με τη δυνατότητα απενεργοποίησης.
Πολλαπλοί χάρτες κινητήρα, επιλεγόμενοι από τον αναβάτη με τη μοτοσικλέτα σε κίνηση: T (Track), S (Sport), R (Race)
Λεβιέ ταχυτήτων με ηλεκτρονικό σύστημα Aprilia Quick Shift electronic system (aQS)

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Μαϊος 2015 19:11

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Παρουσίαση - Aprilia RSV4 RR και RF 2015 Test - Aprilia RSV4 RF 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon