.
Κατηγορία TEXNIKA
Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020 15:33

Bosch Advanced Rider Assistance Systems – Video

Δείτε μια πρώτη επίδειξη των συστημάτων ασφαλείας του πακέτου Advanced Rider Assistance Systems (ARAS) της Bosch, όπου ο Ιάπωνας δημοσιογράφος Kentaro Sagawa οδηγεί μια KTM 1290 Super Adventure, και μας δείχνει πώς λειτουργεί το πακέτο, αυξάνοντας κατακόρυφα την ασφάλεια του αναβάτη.

Τα συστήματα του ARAS παρακολουθούν μέσω αισθητήρων το περιβάλλον γύρω από τη μοτοσυκλέτα, κρατώντας αυτόματα απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα.

bosch aras video 6

Όταν ο αναβάτης πλησιάσει υπερβολικά, τότε το σύστημα Adaptive Cruise Control (ACC) φρενάρει γλυκά, διατηρώντας την σωστή απόσταση.

Κι αν πλησιάσετε με μεγάλη ταχύτητα, τότε σε απόσταση 20-30 μέτρων από το προπορευόμενο όχημα το σύστημα Forward Collision Warning (Προειδοποίηση για μπροστινή σύγκρουση) φρενάρει πιο δυνατά, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει ένα κόκκινο τρίγωνο στα όργανα, με τη λέξη BRAKE (φρένο).

Το τρίτο νέο σύστημα του πακέτου είναι το Blind Spot Detection, που ελέγχει τα τυφλά σημεία πίσω και διαγώνια από τη μοτοσυκλέτα, και προειδοποιεί τον αναβάτη με ένα δυνατό φως αριστερά ή δεξιά για ύπαρξη οχήματος σε τυφλό σημείο.

bosch aras video 3

Με το πακέτο ARAS το σύστημα Forward Collision Warning δεν απενεργοποιείται, όμως ο αναβάτης μπορεί να απενεργοποιήσει αν θέλει το Adaptive Cruise Control.

bosch aras video 5

Στο πακέτο ARAS η Bosch περιλαμβάνει το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης Motorcycle Stability Control (MSC), που λειτουργεί διαφορετικά σε ευθείες και διαφορετικά στις στροφές (Cornering Traction Control).

bosch aras video 1

Και φυσικά έχουμε και το δικάναλο ABS της εταιρείας, που ζυγίζει πλέον μόλις το ένα δέκατο του βάρους της πρώτης μονάδας του 1995, καθώς από τα 4,5 κιλά φτάσαμε στα… 450 γραμμάρια, στην τελευταία ανανέωση του 2016!

bosch aras video 4

Τέλος, η Bosch παρέχει και emergency-call στον αναβάτη, με σύστημα που ανιχνεύει πιθανό ατύχημα μέσω των αισθητήρων και της IMU της μοτοσυκλέτας, ειδοποιώντας το Bosch Service Center που με τη σειρά του ειδοποιεί ασθενοφόρο, παρέχοντας τις συντεταγμένες του ατυχήματος.

Οι Ducati, KTM και Kawasaki θα ξεκινήσουν σύντομα να εξοπλίζουν τις μοτοσυκλέτες τους με το σύστημα ARAS, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλοι κατασκευαστές.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020 15:39

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon