.
Κατηγορία TEXNIKA
Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018 12:00

BMW Intelligent Personal Assistant

Ψηφιακός προσωπικός βοηθός στο αυτοκίνητο, όπως στο smartphone σας

Το BMW Group θέλει να φέρει επανάσταση στην οδήγηση, με την εισαγωγή προσωπικού ψηφιακού βοηθού με τεχνητή νοημοσύνη στην κονσόλα των αυτοκινήτων της. Και κάτι μας λέει πως εν ευθέτω χρόνω, το εν λόγω εντυπωσιακό AI σύστημα θα βρει τον δρόμο του και στις μοτοσυκλέτες της βαυαρικής φίρμας.

Από το Μάρτιο του 2019, ένας έξυπνος, ψηφιακός βοηθός στο αυτοκίνητο θα απαντά στο χαιρετισμό “Hey BMW”. 

Αυτό θα σηματοδοτήσει το ξεκίνημα μιας νέας εποχής, στην οποία οι οδηγοί θα μπορούν να ελέγχουν το όχημα και να έχουν πρόσβαση στις λειτουργίες και τις πληροφορίες του, χρησιμοποιώντας απλά τον προφορικό λόγο. 

Στο μέλλον, ο προσωπικός βοηθός θα ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του οδηγού και εκτός αυτοκινήτου, είτε στο σπίτι μέσω ενός έξυπνου ηχείου ή σε εξωτερικό χώρο μέσω smartphone. 

Χάρη στη σύνδεση με το Open Mobility Cloud της BMW και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI), οι δυνατότητες του ψηφιακού βοηθού αναβαθμίζονται συνεχώς. Οι τακτικές ενημερώσεις είτε μέσω smartphone ή στο αυτοκίνητο μέσω της λειτουργίας Remote Software Upgrade θα επεκτείνουν την προσφερόμενη γκάμα λειτουργιών και δυνατοτήτων. 

Ο Dieter May, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Ψηφιακών Προϊόντων του BMW Group, σχολιάζει σχετικά: «Το Intelligent Personal Assistant της BMW συνδυάζεται με το νέο Λειτουργικό Σύστημα BMW 7.0 για τη δημιουργία μιας νέας, ψηφιακής μορφής επικοινωνίας με το αυτοκίνητό σας που επαναπροσδιορίζει πλήρως την οδηγική εμπειρία».

Οι BMW αποκτούν ψηφιακό χαρακτήρα. 

bmw intelligent personal assistant 3

Το σύστημα Intelligent Personal Assistant της BMW μαθαίνει ‘ρουτίνες’ και συνήθειες, κάτι που αξιοποιεί στη συνέχεια υπό κατάλληλες συνθήκες. Βοηθάει τον οδηγό, μαθαίνει τις προτιμήσεις του και είναι πλήρως κατατοπισμένο για τις επιθυμητές ρυθμίσεις π.χ. τη θέρμανση των καθισμάτων ή τα μέρη που επισκέπτονται συχνότερα (“Πήγαινέ με στο σπίτι”).

Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, συγκριτικά με άλλους ψηφιακούς βοηθούς του είδους, είναι ότι οι οδηγοί μπορούν να του δώσουν ακόμα και όνομα (για παράδειγμα, “Charlie” ή “Joy”), εξατομικεύοντας ακόμα περισσότερο την προσωπικότητά του. 

Ο βοηθός, όχι μόνο περιμένει την κάθε εντολή του οδηγού, αλλά είναι πάντα σε ετοιμότητα για να τον βοηθήσει η να συνομιλήσει μαζί του για θέματα γενικού ενδιαφέροντος (“Hey BMW, ποιο είναι το νόημα της ζωής;”). 

Είναι εξοικειωμένος με τις λειτουργίες του οχήματος και μπορεί να τις διαχειριστεί ανάλογα με τις απαιτήσεις. Με τη φράση “Hey BMW, κρυώνω”, το BMW Intelligent Personal Assistant ενεργοποιείται για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία μέσα στην καμπίνα. Ενώ η υπάρχουσα έκδοση ήδη μπορεί να απομνημονεύσει τις επιθυμητές ρυθμίσεις, η συνεχής τεχνολογική πρόοδος θα του επιτρέπει να μαθαίνει όλο και περισσότερες προτιμήσεις και αγαπημένες ρυθμίσεις στο μέλλον. Ο βοηθός βελτιώνεται συνεχώς με κάθε νέα εντολή, ερώτηση ή ρύθμιση. Τη βάση όλου αυτού θα αποτελεί το φορητό, ψηφιακό προφίλ του πελάτη – το BMW ID - που συνδέει το αυτοκίνητο με τον πελάτη και τον ψηφιακό του κόσμο.

Σε κατάσταση ετοιμότητας: ο ψηφιακός ‘ expert ’ της BMW

bmw intelligent personal assistant 1

Το BMW Intelligent Personal Assistant θα βρίσκεται στο πλευρό του οδηγού, σαν ένας επαγγελματίας βοηθός, που μπορεί να εξηγεί κάθε είδους λειτουργία (“Πώς λειτουργεί η Υποβοήθηση Μεγάλης Σκάλας Φώτων;”), να παρέχει πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση (“Είναι η στάθμη λαδιού εντάξει;”) και να απαντά σε ερωτήσεις όπως (“Τι προειδοποιητικά μηνύματα έχω;”). 

Γνωρίζει τις αγαπημένες ρυθμίσεις του οδηγού, και μπορεί ακόμα και να ενεργοποιεί συνδυασμό τους για μεγαλύτερη ευεξία. 

Για παράδειγμα, το “Hey BMW, νιώθω κουρασμένος” ενεργοποιεί ένα πρόγραμμα αναζωογόνησης που προσαρμόζει το φωτισμό, τη μουσική και τη θερμοκρασία, μεταξύ άλλων, ώστε ο οδηγός να νιώθει μεγαλύτερη ζωντάνια. 

Στο μέλλον, ο βοηθός θα μπορεί να δίνει συμβουλές οδήγησης για οικονομία καυσίμου ή να σκέπτεται και να προειδοποιεί τους οδηγούς εάν κρίνεται αναγκαίο. Θα προειδοποιεί τον οδηγό για προβλήματα όπως “Η πίεση ελαστικού είναι χαμηλή”, θα του υπενθυμίζει τα ραντεβού για σέρβις, ή ακόμα και να τα κλείνει με το συνεργείο.

Ο τέλειος συνοδηγός 

bmw intelligent personal assistant 2

Με λίγα λόγια, είναι ο ιδανικός συνοδηγός και αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμος στην καθημερινότητα (“Hey BMW, ψάξε το πλησιέστερο πρατήριο καυσίμου στη διαδρομή μας”). 

Για εύκολη πλοήγηση, θα επιτρέπεται να έχει πρόσβαση στο ημερολόγιο των ραντεβού και τις επαφές του οδηγού, οπότε θα βρίσκει χώρο στάθμευσης στον προορισμό, θα προσφέρει πληροφορίες της κυκλοφορίας κατά μήκος της διαδρομής και θα υπενθυμίζει στον οδηγό την ώρα αναχώρησης. Ο βοηθός κρατά στη μνήμη τους συχνότερους προορισμούς. 

Με την ένταξή του στο Microsoft Office 365 και το Skype for Business θα συμμετέχει σε τηλεδιασκέψεις κατόπιν εντολής, ή θα διαβάζει emails, μετατρέποντας έτσι κάθε όχημα BMW σε ένα φωνητικά ελεγχόμενο κινητό γραφείο.

Πέραν αυτών, το Intelligent Personal Assistant είναι ειδικό και σε θέματα ψυχαγωγίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί αμέσως να αναγνωρίζει το τραγούδι που παίζεται εκείνη τη στιγμή στο ραδιόφωνο ή να αναζητά σταθμούς για τον επιθυμητό είδος μουσικής (“Παίξε κλασική μουσική, παρακαλώ”).

Εξοπλισμός των αυτοκινήτων BMW από το Μάρτιο του 2019

Το Intelligent Personal Assistant θα διατίθεται σε βασική έκδοση με voice control (φωνητικό έλεγχο) σε 23 γλώσσες και αγορές από το Μάρτιο του 2019. Σε ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ελβετία, Αυστρία, Βραζιλία, Ιαπωνία και (από τον Μάιο του 2019) Κίνα, το BMW Intelligent Personal Assistant θα έχει επιπλέον πιο ‘φυσικό’ φωνητικό έλεγχο με πιο έξυπνες λειτουργίες όπως Αναζήτηση Σημείων Ενδιαφέροντος (POIs), Καιρός και Μουσική, για παράδειγμα. 

Ο προσωπικός βοηθός θα προσφέρεται για μοντέλα με το νέο Λειτουργικό Σύστημα BMW 7.0 και στο πλαίσιο του Live Cockpit Professional (6U3). Το φάσμα λειτουργιών θα επεκταθεί με το Connected Package Professional. Αυτός ο προσωπικός βοηθός ήδη θα διατίθεται για παραγγελία με τη νέα BMW Σειρά 3 από τον Νοέμβριο του 2018. Στην περίπτωση των νέων μοντέλων BMW X5, Z4 και Σειράς 8 με BMW Operating System 7.0, η δυνατότητα Remote Software Upgrade θα επιτρέπει στους πελάτες να εγκαταστήσουν οι ίδιοι την πλήρη έκδοση του BMW Intelligent Personal Assistant από το Μάρτιο του 2019, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε κατάστημα εμπόρου.

Το μόνο που μένει τώρα είναι να δούμε τον βοηθό να εξοπλίζει και τις μοτοσυκλέτες της BMW Motorrad, ίσως κάποια στιγμή στο 2020. Ή μήπως είμαστε υπέρ του δέοντος βιαστικοί; 

Φωτογραφίες

Βίντεο

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018 12:00

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon