.
Κατηγορία TEXNIKA
Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017 15:20

Θα επιστρέψουν τα δίχρονα;

 

Η KTM δείχνει τον δρόμο  

 

Ένα από τα -θεωρούμενα-  ανυπέρβλητα προβλήματα που οδήγησαν στην εξαφάνιση των δίχρονων κινητήρων από τον κόσμο της πολιτικής μοτοσυκλέτας, ήταν οι ρύποι τους. Η μίξη και καύση βενζίνης και λιπαντικού, είχε ως αποτέλεσμα τιμές καυσαερίων που απλά δεν υπήρχε περίπτωση, με την τότε υπάρχουσα τεχνολογία, να κατέβουν στα θεσπισμένα όρια των διάφορων κανονισμών.

Πέραν της Honda, με την πειραματική EXP-2 του 1996 και κάποιες σποραδικές άλλες απόπειρες που δεν είχαν αποτέλεσμα, κανένας κατασκευαστής δεν είχε τη θέληση να δαπανήσει τον χρόνο και το χρήμα που απαιτούσε η έρευνα και η εξέλιξη για “καθαρά” δίχρονα.

Την λύση την έδωσε η KTM πριν από λίγο καιρό, παρουσιάζοντας την πρώτη γενιά ψεκαστών δίχρονων endurο τα οποία συμμορφώνονται με τις Euro4 προδιαγραφές. Το μυστικό της τεχνολογίας των Αυστριακών είναι ο διαχωρισμός της βενζίνης από το λιπαντικό και η έκχυση τους εντός του κινητήρα, σε διαφορετικές φάσεις του δίχρονου κύκλου και σε διαφορετικά σημεία.

Ελέγχοντας με μεγάλη ακρίβεια  την ποσότητα του λιπαντικού που εισέρχεται στο κινητήρα και χρησιμοποιώντας δεδομένα από επτά διαφορετικούς αισθητήρες, η KTM κατάφερε ουσιαστικά να εφαρμόσει την λογική του ψεκασμού βενζίνης, στο λάδι των δίχρονων μοτέρ.

Με τις πρώτες αναφορές να κάνουν λόγο για εξαιρετικούς κινητήρες που συνδυάζουν ιδανικά τα πλεονεκτήματα των 2T και των 4Τ, έχουμε την απόδειξη ότι η τεχνολογία αυτή λειτουργεί στην πράξη και μάλιστα πολύ καλά!

Μένει τώρα να δούμε αν η KTM ή και άλλοι κατασκευαστές που θα παραδειγματιστούν από το γεγονός ότι οι Aυστριακοί  κατάφεραν να… “ξεβρωμίσουν” τα δίχρονα, το προχωρήσουν σε πιο ευρύ πλαίσιο, εφαρμόζοντας την συγκεκριμένη τεχνολογία σε πολιτικά μοντέλα.

Ποιος θα έλεγε όχι σε κάτι τέτοιο;

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017 15:25

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon