.
Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 09:05

Kenji Morita – Συνέντευξη με τον υπεύθυνο εξέλιξης της Honda Africa Twin

Το ιαπωνικό περιοδικό Young Machine εξασφάλισε μια συνέντευξη με τον υπεύθυνο εξέλιξης την νέας γενιάς των Africa Twin μοντέλων (2016 -  ) Kenji Morita, ο οποίος και αναλύει την φιλοσοφία και το σκεπτικό που οδήγησαν στην νέα έκδοση, 1100.

Η CRF1000L Africa Twin, παρουσιάστηκε το 2016 αναβιώνοντας το πιο “βαρύ” όνομα της Honda, στην κατηγορία των On-Off / Adventure μοντέλων. Τα μοντέλα 2020, που αποκαλύφθηκαν τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, συνιστούν και την πρώτη, μεγάλη σε έκταση ανανέωση για την μοτοσυκλέτα και τις εκδόσεις της.

Σημαντικότερες αλλαγές αποτελούν η αύξηση τη χωρητικότητας του κινητήρα καθώς και η ενσωμάτωση μια πλήρους γκάμας ηλεκτρονικών βοηθημάτων.

Ας δούμε τι αναφέρει για όλα αυτά ο Morita:

-Σχετικά με το ότι μέσα σε τρία μόλις χρόνια έχουμε μια μεγάλη σε έκταση ανανέωση του μοντέλου

Η μοτοσυκλέτα παρουσιάστηκε το 2016 και έτυχε πολύ καλής αποδοχής και εμπορικής απήχησης, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Για την Honda, η επιστροφή της Africa Twin δεν είχε να κάνει με λόγους εντυπωσιασμού, ήταν μια δέσμευση ότι το μοντέλο και όλα αυτά που πρεσβεύει, θα εντασσόταν ξανά στην γκάμα της εταιρείας και αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθούσε και τις επιταγές της εξέλιξης. Με τις Euro 5 προδιαγραφές εν όψει και με την υποχρεωτική ενσωμάτωση της δεύτερης γενιάς διαγνωστικών, OBD2, δεν θα μπορούσαμε να μην εξελίξουμε το μοντέλο.

honda africa twin 2020 19

-Σχετικά με την αύξηση της χωρητικότητας του κινητήρα και αν αυτό έγινε προκειμένου να “ισοφαριστούν” οι απώλειες στην ισχύ λόγω της συμμόρφωσης με τις Euro 5 προδιαγραφές ή αν αυτό εξυπηρετεί την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων στην απόδοση.

Θα έλεγα ότι ισχύει το δεύτερο, ότι θέλαμε να πετύχουμε συγκεκριμένα πράγματα στην απόδοση. Για να είμαι ειλικρινής, τα 998 κ.εκ. της προηγούμενης έκδοσης, πιστεύω ότι είναι υπέρ-αρκετά για το εκτός δρόμου πεδίο. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα μπορεί φυσικά να χρησιμοποιηθεί και σε ταξίδια στην άσφαλτο, με δύο επιβαίνοντες και αποσκευές και για αυτό δώσαμε έμφαση στο να αυξήσουμε την ισχύ του κινητήρα όχι σε απόλυτα νούμερα (+7 ίπποι είναι η διαφορά από το προηγούμενο μοντέλο) αλλά σε όλο το φάσμα της λειτουργίας με έμφαση στην χαμηλή και στη μεσαία περιοχή των στροφών. Αυτό συνοδεύτηκε και από μείωση στο βάρος, παρά την αύξηση στον κυβισμό, κάτι που είχαμε θέσει ως απαράβατο στόχο από την αρχή. Δεν έχει νόημα να αυξάνεις τον κυβισμό και την ισχύ, αυξάνοντας μαζί και το βάρος. 

honda africa twin 2020 5

-Σχετικά με το αν είχαν κάποια ανταγωνιστικά μοντέλα στο νου, εξελίσσοντας την νέα έκδοση.

Αισθάνομαι ότι η νέα Africa Twin τείνει περισσότερο προς την κατηγορία των μεγάλων Adventure στα 1200+ κ.εκ. παρά προς τα μικρότερα μοντέλα στην περιοχή των 800 κ.εκ. Σε ότι αφορά στην εξέλιξη της, όχι, δεν είχαμε κάποιο μοντέλο άλλου κατασκευαστή ως στόχο, βασιστήκαμε στην βελτίωση της δικής μας πλατφόρμας και δώσαμε μεγάλη προσοχή στην γνώμη των ιδιοκτητών της, σχετικά με το τι θα μπορούσαμε να αλλάξουμε, για να γίνει καλύτερη η μοτοσυκλέτα.

-Σχετικά με τις άλλες επεμβάσεις και αλλαγές που έγιναν στην μοτοσυκλέτα, περάν του κινητήρα

Όπως είπα, είχαμε ως στόχο την μείωση του βάρους και αυτό επιτυγχάνεται με μια επανεξέταση των πει μέρους στοιχείων. Για παράδειγμα, αφιερώσαμε πολύ χρόνο και σκέψη στο πλαίσιο, πως θα μπορούσαμε να το κάνουμε πιο ελαφρύ αλλά και ταυτόχρονα να βελτιώσουμε την ακαμψία του. Εξετάσαμε κάθε πτυχή του με μεγάλη λεπτομέρεια για να το πετύχουμε αυτό, την διατομή, το σχήμα και το πάχος των τμημάτων που το συνθέτουν.

003 27

-Σχετικά με τις δυο εκδόσεις και τις διαφορές στον εξοπλισμό τους

Η βασική δομή είναι η ίδια, αυτό που αλλάζει είναι ο εξοπλισμός και κάποια επί μέρους στοιχεία. Η Adventure Sports έκδοση απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν να κάνουν μεγάλα ταξίδια εντός και εκτός δρόμου, το “απλό” μοντέλο θα ταιριάξει καλύτερα σε αυτούς που οδηγούν πιο δυναμικά και χρησιμοποιούν την μοτοσυκλέτα καθημερινά. Οι ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις που φέρει το Adventure Sports ήταν μια επιλογή ακριβώς για να μπορεί η μοτοσυκλέτα να προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες στις οποίες θα κληθεί να αντεπεξέλθει, από ταξίδι με υψηλές ταχύτητες στην άσφαλτο, μέχρι solo -γρήγορη- οδήγηση στο χώμα.

-Σχετικά με την αξιοπιστία / αντοχή των ηλεκτρονικά ελεγχόμενων EERA αναρτήσεων της Showa, στις εκτός δρόμου συνθήκες.

Φυσικά και έχουν σχεδιασθεί, εξελιχθεί και κατασκευαστεί, με γνώμονα την αντοχή και την απόδοση σε σκληρή, εκτός δρόμου χρήση. Λάβαμε υπόψη κάθε παράμετρο, για παράδειγμα, σε άλλα συστήματα ηλεκτρονικά ελεγχόμενων αναρτήσεων, αν υπάρξει βλάβη, οι αποσβέσεις “κολλάνε” είτε στην μέγιστη, είτε στην ελάχιστη τιμή τους. Στις EERA αναρτήσεις της Africa, αν διαγνωστεί βλάβη, οι αποσβέσεις ρυθμίζονται αυτόματα στη μέση τιμή, ώστε η μοτοσυκλέτα να μπορεί να οδηγηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα ακόμα και τότε. Λάβαμε επίσης υπόψη ότι μια μοτοσυκλέτα σαν την Africa, μπορεί να βρεθεί σε πολύ κακοτράχαλους δρόμους και να κάνει περάσματα από ποτάμια και ρέματα. Δεν αφέθηκε τίποτα στη τύχη, οι συγκεκριμένες αναρτήσεις εξελίχθηκαν με συνεργασία της Showa και της Honda και δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα σε ότι αφορά στην αντοχή τους σε δύσκολες συνθήκες.

honda africa twin 2020 87

-Σχετικά με τους αναβάτες στους οποίος απευθύνονται οι νέες εκδόσεις της Africa Twin;

Κυρίως σε αυτούς που θέλουν να ταξιδέψουν τόσο εντός όσο και εκτός δρόμου, χωρίς περιορισμούς στο ένα ή στο άλλο πεδίο. Ωστόσο, η μοτοσυκλέτα μπορεί να οδηγηθεί άνετα και μέσα στις πόλεις, δώσαμε μεγάλη σημασία στην ευκολία οδήγησης. Οπότε θα έλεγα ότι πέραν των αναβατών με τουριστικές βλέψεις, μπορεί να προσελκυσθεί και ένα ευρύτερο μοτοσυκλετιστικό κοινό.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τα τεχνικά στοιχεία της νέας Honda CRF1100L Africa Twin / Adventure Sports 2020

Πηγή: Young Machine 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 09:24

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon