.
Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020 13:44

Συνέντευξη - Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης

Κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών, η οικογένεια του Σπύρου Μάριου Φουρθιώτη επισκέφθηκε τα γραφεία του ΒΙΚΕΙΤ, για να μας παραδώσουν μια φωτογραφία του απίθανου #Fourquez28 και να μας πουν τα νέα τους. Εμείς αρπάξαμε την ευκαιρία για μια γρήγορη συνέντευξη με τον μικρό και πολλά υποσχόμενο αγωνιζόμενο, την οποία θα διαβάσετε παρακάτω.

Επιμέλεια: Κώστας Γκαζής

BIKEIT: Θέλεις να μας πεις πότε ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με τη μοτοσυκλέτα;

Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης: Με τη μοτοσυκλέτα ξεκίνησα στα πεντέμισι μου χρόνια, και αγωνίστηκα στα 7,5.

BIKEIT: Με τι ξεκίνησες να τρέχεις;

fourquez 28 sinentefksi bikeit 2020 47

Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης: Έκανα προπόνηση με ένα κινέζικο minimoto, κι έτρεξα τον πρώτο μου αγώνα στην Ελλάδα, στο κύπελλο MiniGP, με ένα polini minimoto.

BIKEIT: Πόσα χρόνια αγωνίστηκες στο ελληνικό κύπελλο MiniGP;

fourquez 28 sinentefksi bikeit 2020 78

Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης: Δύο χρόνια με το Minimoto, και ένας χρόνος ή δύο με τη μοτοσυκλέτα MiniGP της Ohvale.

BIKEIT: Και μετά έφυγες στο εξωτερικό. Μίλησε μας για αυτή την εμπειρία.

fourquez 28 sinentefksi bikeit 2020 17

Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης: Την πρώτη φορά που πήγα στο εξωτερικό, μπήκα σε μια πίστα στην Ιταλία, την Cessolo, με minimoto, όπου ο αγώνας είχε πολλές συμμετοχές. Μπαίνω στα δοκιμαστικά, και με περνούν δέκα άτομα ξυστά. Δεν είχα ξαναζήσει τέτοια εμπειρία. Φαντάσου πως μετά τα πρώτα δοκιμαστικά είπα «δεν θέλω να τρέξω». Ήμουν τόσο αργός που φοβόμουν κιόλας. Ο πατέρας μου με έπεισε να συνεχίσω, και στη συνέχεια ξεκίνησε να βρέχει. Και στη βροχή πρώτος ήταν ο συναθλητής μου από την Ελλάδα, ο Παντελεάκης, και δεύτερος εγώ. Από όλους! Δεν ξέρω πώς έγινε αυτό. Απλώς έβρεξε και βρεθήκαμε πρώτοι οι Έλληνες. Στη συνέχεια βρέχει ακόμα πιο πολύ, και μας λένε «ακυρώνεται ο αγώνας». Στα ελεύθερα δοκιμαστικά. Ούτε χρονομετρημένα, ούτε αγώνα κάναμε.

Και μετά από καιρό, έτρεξα όλο το Πρωτάθλημα με τα MiniMoto στην Ιταλία, δηλαδή το CIV Junior με minimoto. Μετά ξεκίνησαν να μην μου αρέσουν τα Minimoto, τα βαρέθηκα, και πήρα ένα Ohvale. Πιο μεγάλοι τροχοί, 110 κυβικά, πιο μεγάλο μέγεθος. Με αυτό πήγαινα προπονήσεις Μέγαρα, Αφίδνες, παντού πήγαινα, τόσο σε πίστες καρτ, όσο και στις μεγάλες. Να φανταστείς, στην Ιταλία έτρεχα σε πίστες μεγαλύτερες από εκείνη των Σερρών, με το Ohvale στο CIV Junior Cup με MiniGP μοτοσυκλέτες!

BIKEIT: Για πόσες συμμετοχές μιλάμε σε κάθε αγώνα του ιταλικού CIV Junior Cup;

Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης: Περίπου 15 συμμετοχές σε κάθε αγώνα.

BIKEIT: Με το Ohvale πόσο καιρό αγωνίζεσαι;

Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης: Τέσσερα χρόνια. Τρία χρόνια με το 110 και ένα χρόνο με το 160.

BIKEIT: Και πώς τα πήγες αυτά τα χρόνια;

fourquez 28 sinentefksi bikeit 2020 24

Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης: Την πρώτη χρονιά δεν ήμουν και τόσο καλός, τερμάτιζα προ το τέλος της κατάταξης, γιατί δεν είχα ξαναπάει σε μεγάλη πίστα. Και δεν είχα συνηθίσει και τη μοτοσυκλέτα. Τη δεύτερη χρονιά ήμουν πολύ ανταγωνιστικός. Να φανταστείτε δεν βγήκα καμία φορά πρώτος, αλλά βρισκόμουν πάντα πολύ κοντά στον πρώτο. Στη ρόδα του. Τη δεύτερη χρονιά έτρεξα σε 2 διοργανώσεις στην Ιταλία, μια σε μικρές πίστες (καρτ) και μια σε μεγάλες. Με ακόμα περισσότερες συμμετοχές, κοντά στις τριάντα, γινόταν χαμός. Την τρίτη χρονιά τρέχω σε 2 κατηγορίες στην Ιταλία, ένα με Ohvale 110 και ένα με Ohvale 160. Με το 160 στις μεγάλες πίστες μόνο, και με το 110 ΚΑΙ με το 160 στις μικρές πίστες, στο άλλο Πρωτάθλημα! Μάλιστα στις μικρές πίστες έτρεχα 2 αγώνες κάθε μέρα, έναν στα 110 κι έναν στα 160. Οδηγούσα το 110, το άφηνα, έπιανα το 160 και συνέχιζα.

BIKEIT: Πόσους αγώνες συνολικά δηλαδή την τρίτη χρονιά;

Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης: Πρέπει να ήταν περισσότεροι από 15.

BIKEIT: Πώς τα πήγες την τρίτη χρονιά;

Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης: Είχα ένα πρόβλημα με τις αναρτήσεις μου. Ο μπαμπάς μου δεν ήξερε πώς να τις ρυθμίσει καλά. Κι έτσι ήταν λίγο δύσκολο.

fourquez 28 sinentefksi bikeit 2020 74

BIKEIT: Να σημειώσουμε εδώ πως ο μπαμπάς σου πέρα από… μπαμπάς, είναι και προπονητής, χρηματοδότης, εμψυχωτής και μηχανικός σου!

Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης: Ναι. Θυμάμαι στον τελευταίο αγώνα, έπαιρνα το 160 και έκανα 6ο χρόνο, έμπαινα στα 110 όπου η μοτοσυκλέτα ήταν πολύ πιο αργή, κι εγώ δεν κατάφερνα να κρατάω φόρα, δεν πήγαινα καλά. Και ρυθμίζουμε τις αναρτήσεις με έναν Ιταλό μηχανικό, και μπαίνω με το 110 και κάνω 3ο χρόνο στα δοκιμαστικά, πολύ κοντά στον πρώτο! Εκκίνηση στον αγώνα δεν κάνω και τόσο καλή, με περάσανε 5 μοτοσυκλέτες, μένω πίσω. Όμως στην πρώτη στροφή μπαίνω από εσωτερική και περνάω και τα 5 μηχανάκια που με είχαν περάσει! Με τις νέες ρυθμίσεις μπορούσα να έχω τη φόρα που μου έλειπε, και να δίνω μάχες για τις πρώτες θέσεις. Έτσι και στους 2 αγώνες κατάφερα να βγω τρίτος. Θα μπορούσα και καλύτερα, καθώς έκανα καλύτερους χρόνους στο τέλος από τους πρώτους, όμως δεν είχα κάνει καλή εκκίνηση.

BIKEIT: Ωραία. Έτρεξες στην Ελλάδα, απέκτησες εμπειρία στα επίπεδα που μπορεί να προσφέρει η χώρα μας, και μετά πήγες εξωτερικό. Ποιος ήταν ο απώτερος στόχος σου;

fourquez 28 sinentefksi bikeit 2020 28

Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης: Θέλω να φτάσω να αγωνίζομαι στα MotoGP! Τελευταία έχω αγοράσει ένα Honda NSF 250, κάνω προπονήσεις με αυτό τώρα, και ετοιμάζομαι να συνεχίσω τους αγώνες στο εξωτερικό.

BIKEIT: Πού θα μπορούσες να τρέξεις το 2020;

Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης: Με το NSF θα μπορούσα να αγωνιστώ στο European Talent Cup, αλλά μάλλον αργήσαμε να δηλώσουμε συμμετοχή -νομίζω έχει 78 συμμετοχές- και δυστυχώς χάσαμε την ευκαιρία για το 2020.

BIKEIT: Φανταζόμαστε πως και το κόστος πρέπει να είναι πολύ μεγάλο για τακτική συμμετοχή σε μια διοργάνωση του εξωτερικού όπως το European Talent Cup.

fourquez 28 sinentefksi bikeit 2020 34

Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης: Ναι, είναι πολύ μεγάλο, τόσο για τη συμμετοχή, όσο και για τα έξοδα της ομάδας. Κι εκεί πρέπει να πας με ομάδα, είναι μάλλον αδύνατο να συμμετέχεις δίχως υποστήριξη. Ξέχασα να σας πω πως έχω 3 χρόνια που συμμετέχω στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με Ohvale, σε διαφορετικές ημερομηνίες από τα ιταλικά πρωταθλήματα, στο Assen της Ολλανδίας. Τρεις αγώνες συνολικά, ενώ κατάφερα να πάρω την τρίτη θέση.

BIKEIT: Πέρα από τον μπαμπά σου, έχεις προπονηθεί και με άλλους προπονητές;

Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης: Έκανα παλιότερα, στον Δημοσθένη τον Μαυρόπουλο, μαζί με τον γιο του τον Κωνσταντίνο, ενώ πλέον ο μπαμπάς δεν με προπονεί εντατικά, δεν μου μαθαίνει κάτι καινούργιο, μου δείχνει όμως τα λάθη μου στην πίστα.

BIKEIT: Πώς είναι να ταξιδεύεις τόσο πολύ, εν μέσω μάλιστα της σχολικής χρονιάς;

fourquez 28 sinentefksi bikeit 2020 22

Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης: Είναι δύσκολο. Φανταστείτε, μόνο τώρα που ήμουν άρρωστος έχω πάρει 4 απουσίες, και ακόμα δεν έχω αρχίσει τα ταξίδια της χρονιάς. Όταν αρχίσουν οι αγώνες θα κάνω 20 απουσίες ή και παραπάνω. Τώρα πηγαίνω ακόμα δημοτικό, και έτσι δεν έχω όριο στις απουσίες που επιτρέπεται να κάνω. Όμως από του χρόνου στο γυμνάσιο θα τα βρω δύσκολα.

BIKEIT: Πόσες μέρες ταξιδεύεις για έναν αγώνα στην Ιταλία;

Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης: Πέντε μέρες χονδρικά. Ανάλογα το Πρωτάθλημα. Στις μικρές πίστες πάω Τετάρτη, και Πέμπτη αρχίζει η προπόνηση. Εγώ πηγαίνω στις μικρές πίστες και κάνω 4-5 μέρες προπόνηση. Οι Ιταλοί έχουν περάσει εκεί τουλάχιστον 2 σαββατοκύριακα σε κάθε πίστα, και κατόπιν ξοδεύουν μια εβδομάδα πριν τον αγώνα σε προπονήσεις στην πίστα, ενώ κάποια παιδιά δεν πηγαίνουν καν σχολείο.

BIKEIT: Μεγάλες οι διαφορές. Όταν τα βλέπεις αυτά, τι σκέφτεσαι;

Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης: Για να προχωρήσεις στο άθλημα, θέλεις ομάδα και χορηγούς. Βλέπω τις ομάδες στην Ιταλία και ζηλεύω, ενώ κάποιοι μπαμπάδες έχουν πολλά λεφτά, τα οποία και επενδύουν στα παιδιά τους. Είχα κάνει έναν Ιταλό φίλο ο οποίος είχε έναν χορηγό και τον μπαμπά. Αυτοί έφταναν για να έχει ομάδα, τροχόσπιτο, προπονητή, κλπ.

BIKEIT: Πώς κινείστε όταν βρίσκεστε στην Ιταλία;

Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης: Φέτος και πέρυσι έχουμε το φορτηγό μας, βάζουμε μέσα στην Αθήνα όλο τον εξοπλισμό μας, μηχανάκια, τέντες, κλπ., βγαίνουμε με καράβι Ιταλία, το αφήνουμε εκεί σε ένα πάρκινγκ, και μετά επιστρέφουμε Αθήνα με αεροπλάνο. Κι όποτε έχουμε αγώνα πηγαίνουμε Ιταλία με αεροπλάνο, παίρνουμε το φορτηγό από το πάρκινγκ και πηγαίνουμε στην πίστα. Κι όταν τελειώσει η χρονιά, επιστρέφουμε με το φορτηγό με καράβι Ελλάδα.

BIKEIT: Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα μπορείς να αγωνιστείς;

Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης: Δυστυχώς τώρα όχι. Δεν με αφήνουν λόγω ηλικίας. Τον Μάρτιο κλείνω τα 12 και η ελάχιστη ηλικία συμμετοχής είναι τα 13 για να αγωνιστώ στη Racing. Και φαντάσου πως τον Οκτώβριο θα πάω να αγωνιστώ στα δοκιμαστικά του Red Bull Rookies Cup, αλλά εδώ δεν με αφήνουν να τρέξω Πανελλήνιο.

fourquez 28 sinentefksi bikeit 2020 54

BIKEIT: Έχεις σκεφτεί να πας να ζήσεις εξωτερικό;

Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης: Ναι, το έχουμε συζητήσει. Για τον αθλητισμό θα ήταν καλύτερα έξω. Αλλά εδώ έχω οικογένεια, έχω τους φίλους μου… δεν θέλω να φύγω.

BIKEIT: Αν δεν έκανες μοτοσυκλέτα, έχεις σκεφτεί να έκανες κάτι διαφορετικό όσον αφορά στον αθλητισμό;

Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης: Τώρα τελευταία πηγαίνω μπάσκετ, και μου αρέσει, ενώ παλιότερα πήγαινα και ποδόσφαιρο, όμως το βαρέθηκα σαν άθλημα. Πηγαίνω ταεκβοντό και κικ-μπόξινγκ.

BIKEIT: Την προπόνηση την κάνεις, εμπειρίες έχεις, διατροφή κάνεις…

Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης: Όλα τα παραπάνω τα κάνω… ανταγωνισμό θέλω.

Εμείς από το ΒΙΚΕΙΤ ευχόμαστε στον Σπύρο-Μάριο καλή επιτυχία στους αγώνες και στη ζωή, και μακάρι να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι να προωθήσουν το ταλέντο του στα επόμενα βήματα.

Αν θέλετε να ενισχύσετε την αγωνιστική προσπάθεια του #Fourquez28, δείτε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020 14:00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon