×

Σημείωση

The was a problem converting the source image.
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/sinentefkseis/ellada/taxitita/mpegnis2011/
Κατηγορία Dragster
Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011 15:56

Συνέντευξη – Σωτήρης Μπεγνής – 4ος supersport 600

image   Η μετάβαση στα 600

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην κατηγορία νέων αναβατών, το 2010, ο Σωτήρης Μπεγνής μεταπήδησε στην κατηγορία superport 600. Με την ίδια ομάδα, Zerozen Racing, ο νεαρός αναβάτης κατάφερε να φτάσει στην 4η θέση του πρωταθλήματος και να κερδίσει και τον τελευταίο αγώνα. Μας μίλησε σχετικά, για την δύσκολη αυτή χρονιά, τις μάχες, αλλά και τα όνειρά του.

Πρώτη χρονιά και καλή παρουσία

Bikeit: Πρώτη χρονιά στα 600. Πώς ήταν για εσένα αυτή η μετάβαση από την κατηγορία νέων και το R1 που ήταν 1000 κυβικά;

Σωτήρης Μπεγνής: Στους νέους είχα συνηθίσει πιο ήπιες καταστάσεις και σαφώς λιγότερο συναγωνισμό. Η κατηγορία supersport στην Ελλάδα είναι η πιο «μάχιμη» κατηγορία με πολύ ανταγωνισμό. Στους πρώτους αγώνες είχα κάποιες ατυχίες, μια πτώση στην Τρίπολη στον προτελευταίο γύρο. Ξεκίνησα άσχημα, έστριψα 11ος , έφθασα μέχρι 6ος κι έπεσα. Έτσι είχα λίγους βαθμούς στην κατάταξη. Αλλά όσο περνούσαν οι αγώνες βελτιωνόμουν. Γενικότερα οι αγώνες ήταν μια μάχη όπου έπρεπε να ξεκινήσεις καλά για να διατηρήσεις τη θέση σου και εγώ δεν το είχα πάρει χαμπάρι, στην ουσία ήταν και η δεύτερη χρονιά μου στους αγώνες. Στον 5ο αγώνα στις Σέρρες είχα τον πρώτο μου τερματισμό στο βάθρο, 3ος με χρόνο 1:22.800 που για πρώτη χρονιά στα 600 είναι πάρα πολύ γρήγορα. Στον δεύτερο αγώνα των Σερρών έκανα 1:22.500, επίσης καλό χρόνο. Στον τελευταίο αγώνα, στα Μέγαρα, κερδίσαμε, πήραμε τη σημαία, κάτι που δεν το περίμενα, από την πρώτη χρονιά στα 600.

Bikeit: Η μοτοσυκλέτα σου πώς σου φάνηκε σε σχέση με αυτή που έτρεχες πέρσι;

Σ.Μ.: Η μοτοσυκλέτα, από την πρώτη φορά που την οδήγησα την βρήκα πολύ καλή -  ήταν η μοτοσυκλέτα του Πολίτη που πήρε το πρωτάθλημα πέρσι, επομένως ήταν ήδη στημένη καλά. Κάναμε κάποιες αλλαγές, π.χ στις αναρτήσεις, πέρυσι φορούσε matris ενώ φέτος βάλαμε Ohlins, σταμπιλιζατερ, το αλλάξαμε όλο το μηχανάκι. Τα ελαστικά ήταν της Metzeler και Pirelli, με τα οποία έμεινα πολύ ευχαριστημένος. Έχουν την ίδια γόμα, απλά η χάραξη αλλάζει.  Την πρώτη φορά που πήρα το 600αρι νόμιζα ότι  δεν πήγαινε, σε σχέση με το 1000αρι πάντα, αλλά αγώνα με τον αγώνα είδα ότι άμα το οδηγάς καλά και δυναμικά – γιατί θέλει πολύ επιθετική οδήγηση – φτάνεις πολύ κοντά στους χρόνους του 1000.

Διαφορές κατηγοριών

Bikeit: Από τα 1000 κυβικά, στα 600, τι αλλάζει τελικά;

Σ.Μ.: Το 1000 είναι πιο εντυπωσιακό, ανοίγεις το γκάζι, κάνει σούζα κτλ ενώ το 600 θέλει να μην πέφτει κάτω από τις 9.000 σ.α.λ.  Δηλαδή είσαι στριμμένος, ακουμπάς κάτω πόδια, γόνατα και πρέπει αναγκαστικά να πάρεις γκάζι για να έχεις τη φόρα σου. Το 1000άρι έχει drift, φρένο, γκάζι , ενώ το 600 θέλει πιο πολύ γκάζι και ροή και να είσαι περισσότερη πλαγιασμένος. Είναι ωραία εναλλαγή όμως τη μία χρονιά 1000 και μετά 600. Μαθαίνεις έτσι και το γκάζι αλλά και το στρίψιμο. Το 1000αρι μπορώ να πω ότι με «πήγαινε» και με διόρθωσε σαν νέο αρκετά. Σε κάποια στροφή π.χ. που μπορεί να μην είχα πολύ φόρα, άνοιγα το γκάζι, έφευγε. Ενώ το 600αρι δεν θέλει τέτοια τακτική, θέλει πιο πολύ συγκέντρωση και οδήγηση. Δεν συγχωρεί, είναι απόλυτο, γιατί είσαι πιο πολύ πλαγιασμένος, με μεγαλύτερη κλίση. Άμα το βρεις όμως, είναι σούπερ.

Bikeit: Τι άλλαξε στην οδήγησή σου και στην ψυχολογία σου από αγώνα σε αγώνα, μέχρι να φτάσεις στον τελευταίο και να πάρεις  τη νίκη.

Σ.Μ.: Μέχρι τον τρίτο αγώνα έμπαινα μέσα τρελαμένος, ήθελα να τους περάσω όλους, πράγμα το οποίο φυσικά δεν γίνεται, ήθελε δουλειά. Αγώνα με τον αγώνα όμως και ενώ είχα ξεκινήσει στην αρχή με πολύ άγχος και συγκρατημένος, χαλάρωσα, με αποτέλεσμα την Παρασκευή πριν τον τελευταίο αγώνα, να μην έχω καθόλου άγχος.

Τα προβλήματα και ο συναγωνισμός

Bikeit: Τι προβλήματα αντιμετώπισες φέτος;

Σ.Μ.: Όλοι οι οδηγοί στα 600 είναι πολύ γρήγοροι, η πρώτη δεκάδα είναι «φωτιά». Σε όλους τους αγώνες, οι πρώτοι 10 είμαστε στο ίδιο δευτερόλεπτο. Σε όλες τις πίστες. Δηλ. στις Σέρρες ήμασταν στο 1:22’’ από τον πρώτο μέχρι τον έβδομο αναβάτη. Και μάλιστα έχω φωτογραφίες όπου είμαστε όλοι, πεντάδες-πεντάδες τόσο κοντά ο ένας στον άλλο που φαινόμαστε δικάβαλο. (γέλια).

Bikeit: Συγκριτικά με τα 1000 όπου υπήρχε μεγαλύτερη απόσταση και άνοιγες το γκάζι και έφευγες, πόσο δύσκολη ήταν για σέναη προσαρμογή στα 600 που είστε αγκώνα - αγκώνα και τροχό - τροχό;

Σ.Μ.: Στην αρχή τους πρόσεχα, έβλεπα που πάνε οι άλλοι για να δω μήπως χωράω κι εγώ. Αυτό ήθελε δουλειά. Πιστεύω ότι αν δεν ήταν οι αγώνες  στις Σέρρες, όπου έδωσα μερικές μάχες, δεν θα ήμουν ακόμα έτοιμος. Αλλά μετά τους δύο τελευταίους αγώνες αισθάνομαι έτοιμος για του χρόνου. Αν τα είχα σκεφτεί αυτά από την αρχή, ίσως να μην είχε πάει «χαμένη» η χρονιά όσον αφορά στους τρείς πρώτους αγώνες. Για πρώτη χρονιά, τερμάτισα 4ος στο πρωτάθλημα, αν δεν κάνω λάθος τρεις βαθμούς πίσω από τον Βαγγέλη τον Καρακατσάνη που είναι τρίτος. Μου αρέσει όμως αυτή η κατηγορία.

Παραμονή στην ίδια κατηγορία και τα σχέδια

Bikeit: Δεύτερη χρονιά με την ομάδα Zerozen Racing. Τι σκοπεύεις να αλλάξεις; Θα παραμείνεις στην ίδια κατηγορία;

Σ.Μ.: Ναι, δεύτερη χρονιά και απ’  ό,τι φαίνεται και τρίτη!  Από ότι λέμε, λογικά ναι, θα παραμείνω στα 600.

Bikeit: Κρίνοντας τον εαυτό σου, και βλέποντας τη βελτίωσή σου σε κάθε αγώνα, τι θα άλλαζες προκειμένου να ξεκινήσεις δυναμικά τη νέα χρονιά;

Σ.Μ.: Δεν νομίζω ότι θα αλλάξω κάτι. Πιστεύω όμως ότι η εμπειρία αυτή των 6 αγώνων σε αυτή την κατηγορία ήταν εποικοδομητική. Και φυσικά το γεγονός ότι τελειώσαμε με νίκη, θα μου δώσει άλλη ψυχολογία στον πρώτο αγώνα της επόμενης χρονιάς.

Bikeit: Η σχέση σου με τους συναθλητές σου ποια είναι;

Σ.Μ.: Στην αρχή μπορώ να πω ότι δεν με υπολογίζανε και τόσο και με κάποιους είχα μόνο τα τυπικά. Ίσως επειδή ήρθα από άλλη κατηγορία, θεώρησαν «άλλη μοτοσυκλέτα, άλλη οδήγηση, άλλη νοοτροπία». Τώρα όμως έχουμε έρθει λίγο πιο κοντά (γέλια).

Bikeit: Τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Σ.Μ.: Σκοπεύουμε να συμμετάσχουμε και σε αγώνα στο εξωτερικό, ο Κώστας (σσ. Κοντομάρος) στα 1000 κι εγώ στα 600. Το θέμα είναι να βρούμε βοήθεια σε αυτή την προσπάθεια, γιατί αδυνατούμε από μόνοι μας, είναι πολλά τα έξοδα. Και μακάρι αυτό να γίνει και να μπορέσουμε επιτέλους να πάμε κι εμείς έξω.

Χορηγοί του Σωτήρη Μπεγνή είναι επίσης και οι: Φόρμες/Γάντια IXS, κράνη SHOEI, I. Τζορτζόπουλος, Πρατήριο βενζίνης BP, Στέλιος Φασουλής, Σπουδαστήριο M.E Τσιλιβιγκος Ν. - Περδικούρης Π.

Φωτογραφίες

{gallery}sinentefkseis/ellada/taxitita/mpegnis2011/{/gallery}

BikeIt.gr Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2012 17:15

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube