.
Κατηγορία BMW
Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2022 17:34

Test – BMW K 1600 GT / GTL / B / Grand America 2022 – Αποστολή στην Ισπανία

Οδηγούμε την ανανεωμένη Euro5 γενιά των BMW K 1600 στην παγκόσμια παρουσίαση που διοργανώθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας.

Δοκιμή: Jelle Verstaen
Φωτογραφίες: BMW

Λίγο πριν την αλλαγή της χρονιάς η BMW φρέσκαρε όλες τις εκδόσεις της τουριστικής ναυαρχίδας της, Κ 1600. Εκτός από την Euro5 έγκριση, όλη η οικογένεια απέκτησε νέο κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης, γιγάντια TFT οθόνη 10.25 ιντσών, τη νέα γενιά ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενων αναρτήσεων ESA, adaptive LED φώτα … και συνολικά αρκετές αλλαγές ώστε να δικαιολογήσουν τη δημοσιογραφική παρουσίαση στη Μάλαγα της Ισπανίας.

Αρχικά πρέπει να βγάλω κάτι από πάνω μου: ντρέπομαι που το λέω, μα δεν είχα οδηγήσει ποτέ πριν το Κ 1600. Κι όμως υπήρξαν ευκαιρίες γι’ αυτό στα περισσότερα από δέκα χρόνια από τότε που η BMW έφερε στην αγορά αυτή τη μεγάλη μοτοσυκλέτα. Το τετρακύλινδρο K 1300 GT έκανε χώρο στην τουριστική γκάμα της εταιρείας που γέμισε άμεσα με το K 1600 GT. Όχι πολύ αργότερα ακολούθησε η πιο πλούσια έκδοση K 1600 GTL και το 2017 η οικογένεια μεγάλωσε με δύο αμερικανοτραφείς απογόνους: K 1600 B, εκ του Bagger, και K 1600 Grand America.

Αυτά τα δύο τελευταία είναι ουσιαστικά ίδια με τα GT και GTL, εκτός από πέντε διαφορές-κλειδιά. Ανεμοθώρακας (μικρότερος και φιμέ), τιμόνι, σέλα, πατώματα αντί μαρσπιέ και διαφορετικό υποπλαίσιο για το απαραίτητο “bagger look”. Ο κινητήρας, το κυρίως πλαίσιο, όλα τα ηλεκτρονικά και το Dynamic ESA είναι ίδια και απαράλλαχτα σε όλες τις εκδόσεις. Η έκδοση GTL είναι απλά η πιο καλοντυμένη εκδοχή του GT και η Grand America η αντίστοιχη του Bagger.

BMW K 1600 22 sarasyn 6 

Πέντε χρόνια αργότερα, ολόκληρη η φαμίλια των Κ 1600 βγήκε αλώβητη από το τσεκούρι των Euro5 και δείχνει πιο φρέσκια από ποτέ. Αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, καθώς αν υπάρχει μια εταιρεία με εμπειρία στους εξακύλινδρους κινητήρες αυτή εδρεύει στη Βαυαρία, όπου η σύνδεση μεταξύ των δίτροχων και τετράτροχων τμημάτων της BMW έχει αποδειχθεί επωφελέστατη για τη Motorrad πτέρυγα.

Επιπλέον, η εξακύλινδρη μονάδα όχι απλώς πέρασε “αέρα” τις νέες προδιαγραφές, αλλά κέρδισε και δύναμη αντί να χάσει. Για παράδειγμα, τώρα αποδίδει 18.4 kgm αντί 17.9, παράγοντας τους ίδιους 160 hp αλλά με τη μέγιστη αυτή τιμή 1,000 rpm χαμηλότερα από πριν, στις 6,750.

Μαζί με τη νέα σφραγίδα έγκρισης στο διαβατήριό του, κάθε Κ 1600 που βγαίνει από το γερμανικό εργοστάσιο έχει εξοπλιστεί με το MSR, ένα σύστημα που αποτρέπει το μπλοκάρισμα του πίσω τροχού σε περίπτωση που σβήσει αιφνίδια ο κινητήρας. Φορά επίσης μια βελτιωμένη έκδοση του Dynamic ESA η οποία ρυθμίζει τις υδραυλικές αποσβέσεις ανάλογα με τη riding mode και το φορτίο, προβολείς LED που προσαρμόζονται στη στροφή (adaptive) και οθόνη 10.25 ιντσών με Bluetooth συνδεσιμότητα.

Καθώς αυτή προϋποθέτει το τηλέφωνο να είναι κοντά, οι Γερμανοί παρέχουν μια αδιάβροχη, αεριζόμενη θήκη με παροχή φόρτισης USB στο ταμπλό, πίσω από την ασφάλεια του ανεμοθώρακα.

Στις πλουσιότερες εκδόσεις GTL και Grand America το ηχοσύστημα είναι μέρος του βασικού πακέτου και εντελώς ανανεωμένο.

BMW K 1600 22 sarasyn 7 

Τα καλύτερα πάντως κρύβονται πίσω από το κουμπί εκκίνησης, καθώς έτσι τίθεται σε λειτουργία ο απίθανος εξακύλινδρος κινητήρας. Αν οι Lynyrd Skynyrd είχαν φροντίσει να μου φτιάξουν τη διάθεση καθώς το τραγούδι τους Simple Man έπαιζε δυνατά από τα ηχεία, ο βαρύς ήχος του κινητήρα έφερε ανατριχίλα. Τι μουσικό θέμα Θεέ μου.

Απ’ τη στιγμή που αρχίζει να κυλά το Κ 1600 παύει να μεταδίδει την αίσθηση βαριάς μοτοσυκλέτας που το χαρακτηρίζει όταν μανουβράρεις σε ρυθμό περπατήματος. Ομολογουμένως θέλει εξοικείωση για να συνηθίσεις τον έλεγχο της μάζας αυτής όταν κινείται πολύ αργά, αλλά μόλις το γκάζι γυρίσει έστω και ελάχιστα όλα γίνονται απαλά, πλαγιάζεις με ένα χέρι στο τιμόνι και το ESA σιδερώνει κάθε ανωμαλία του οδοστρώματος.

Πρόκειται για ένα σχεδόν άμεσο αίσθημα εμπιστοσύνης που σε κάνει να ξεχάσεις γρήγορα πως είσαι στον δρόμο καβάλα σε σχεδόν μισό τόνο. Αυτό πρέπει να το έχεις μόνιμα στο μυαλό. Όσο προκλητικό κι αν είναι να τσιγκλάς το Κ, όταν μπεις στη στροφή με περισσότερα χιλιόμετρα η μάζα αυτή θα συνεχίσει να προσπαθεί να πάει ευθεία, έξω από τη στροφή. Ευτυχώς που υπάρχει εδώ ένα ολόκληρο ηλεκτρονικό δίχτυ.

BMW K 1600 22 sarasyn 1

Ένα σύντομο πέρασμα από τον αυτοκινητόδρομο ξεκαθάρισε κάποια πράγματα. Πρώτον, ο κινητήρας είναι ακούραστος, έχει άφθονη δύναμη και ροπή παντού – είναι εντυπωσιακό το πως ο τύπος αυτός τραβάει δυνατά και αδιάκοπα από χαμηλά ως τον κόφτη.

Δεύτερον, ο ανεμοθώρακας μπορεί απλούστατα να ρυθμιστεί ηλεκτρικά σε πολλές θέσεις με κουμπί στο αριστερό χέρι, και δεν σε βγάζει απλώς από τη ροή του αέρα, μα χτίζει να προστατευτική φούσκα γύρω από τον αναβάτη, σε συνεργασία φυσικά με τα πλουσιοπάροχα κουστούμια. Εκεί μέσα μπορείς ανετότατα να απολαμβάνεις τη μουσική σου με λίγη παραπάνω ένταση στον ήχο. Επίσης, ανάλογα καλή δουλειά κάνει και η κοντή φιμέ ζελατίνα του Κ 1600 B ως τα 120 km/h.

Τέλος, στον ανοικτό δρόμο αναδείχθηκε η σταθερότητα του Κ 1600 καθώς δυνατές ριπές αέρα, που άλλες μοτοσυκλέτες θα τις άλλαζαν λωρίδα, ούτε καν μας κούνησαν. Το πλεονέκτημα της μάζας.

BMW K 1600 22 sarasyn 4 

Αφού τραβήξαμε κάποιες φωτογραφίες, παίρνω τα κλειδιά μιας από τις ελαφρύτερες μοτοσυκλέτες της γκάμας, με το GT θα κάνω τα πιο γρήγορα χιλιόμετρα της σημερινής διαδρομής. Ωραία όρθια θέση οδήγησης πίσω από τον μεγάλο ανεμοθώρακα, δείχνει πιο ελκυστική για να επιτεθούμε σε ορεινά στροφιλίκια.

Οι μπροστινοί μου δημοσιογράφου προφανώς έχουν αντιληφθεί την καλή, στεγνή άσφαλτο καθώς ο ρυθμός μας γίνεται γρήγορος με το ξεκίνημα. Αν θες να παίξεις πόκερ, ο εξακύλινδρος ξέρει καλά τι να κάνει. Αυτό που μένει σε σένα είναι να επιλέξεις καλά τη γραμμή σου, να φρενάρεις δυνατά, να πλαγιάσεις με ελαφριά πίεση στο τιμόνι και, πάνω απ’ όλα, να μην επιστρέψεις στο γκάζι πολύ νωρίς. Και τότε, απολαμβάνοντας χαμογελαστός το μουγκρητό που βγάνει από κάτω σου, να δεις το τοπίο τριγύρω σου να μένει πίσω με εκτυφλωτική ταχύτητα.

BMW K 1600 22 sarasyn 12

Με ένα εκπληκτικό ηχητικό υπόβαθρο και μια καραβιά ισχύ και ροπή, είναι διαολεμένα δύσκολο να μην επιτίθεσαι στο γκάζι σαν τρελός και στις στροφές λες και εξαρτάται η ζωή σου από αυτό. Είναι πνευματικό το θέμα, εφικτό μεν κατ’ αρχή, αλλά δεν πρέπει. Η υπερβολική δύναμη είναι εδώ ως εξασφάλιση, για σιγουριά.

Γιατί αν κάτι κάνουν τέλεια τα K 1600 είναι ο ήσυχος τουρισμός. Γκάζι απαλό ως βούτυρο, ωραία όρθια και λίγο πλαγιασμένη προς τα πίσω θέση του κορμού, αποκομμένη από τη ροή του αέρα, εν μέσω πολυτέλειας με τις ηλεκτρονικές αναρτήσεις να μετατρέπουν τα πάντα σε απαλές αυξομειώσεις ύψους.

Το αίσθημα που έχεις ταξιδεύοντας με μια από αυτές τις μοτοσυκλέτες μοιάζει με φουσκωτή βάρκα σε απολύτως ατάραχα νερά, απλά επιπλέεις και απολαμβάνεις την ηρεμία τριγύρω. Για χιλιάδες χιλιόμετρα σερί αν χρειαστεί. Με αγαπημένα τραγούδια από την προσωπική σου λίστα να γεμίζουν το υπόβαθρο.

BMW K 1600 22 sarasyn 15

ΤEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Αναγράφονται τα στοιχεία της έκδοσης K 1600 GT και σε παρένθεση κατά σειρά αυτά των GTL, B, Grand America, όπου διαφέρουν.

Κατασκευαστής

BMW Motorrad

Μοντέλο

K 1600 GT / K 1600 GTL / K 1600 B / K 1600 Grand America

Τιμή:

Αναμένεται 

Εγγύηση:

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 6K σε σειρά, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, 4 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

1,649

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

72 x 67.5

Συμπίεση

12.2: 1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Εκκίνηση

Μίζα

Συμπλέκτης

Υγρός, πολύδισκος

Μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων

Τελική μετάδοση

Άξονας

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Αλουμινένιο

Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm)

2,324 x 1,000 x 1,600 (GTL: 2,489 x 1,000 x 1,580 / Β: 2,470 x 1,000 x 1,440 / Grand America: 2,560 x 1,000 x 1,580)

Μεταξόνιο (mm)

1,618

Γωνία κάστερ (°)

27.8

Ίχνος  (mm)

106.4

Ύψος σέλας  (mm)

810-830 (GTL / B / Grand America: 750)

Απόσταση από έδαφος  (mm)

Δ.Α.

Βάρος (kg)

343 υγρό (GTL: 358 / B: 344 / Grand America: 367)

Ρεζερβουάρ  (lt)

26.5

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

BMW Motorrad Duolever, διαδρομή 115 mm, Dynamic ESA

Πίσω

BMW Motorrad Paralever, διαδρομή 135 mm, Dynamic ESA

   

Ελαστικά / Τροχοί

 

Μπροστά

120/70-17 / 3.50 x 17"

Πίσω

190/55-17 / 6.00 x 17"

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δύο δίσκοι 320 mm, δαγκάνα 4 εμβόλων, BMW Motorrad Integral ABS Pro

Πίσω

Δίσκος 320 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, BMW Motorrad Integral ABS Pro

   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

158.2 / 6,750

Ροπή (kgm / rpm)

18.4 / 5,250

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2022 17:48

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST – BMW R 1250 RS Test - BMW K 1600 GT 2022 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon