.
Κατηγορία BMW
Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2011 13:15

Test BMW K 1600 GT 2011

 

Size matters!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Είναι από αυτά που όταν τα δεις, κολλάς. Που θες να ανέβεις πάνω και να πετάξεις το βλέμμα σου με ένα τόξο, στον πιο μακρινό προορισμό. Είτε σε αφορά σαν μοτοσυκλετιστή και καταναλωτή είτε όχι, το νέο K 1600 GT θα σταθεί για αρκετή ώρα στο οπτικό σου πεδίο για να ανακαλύψεις ότι κάποια στιγμή, θα ήθελες κι εσύ ένα. Άλλωστε, όσο κύρος και αν κουβαλά, το νέο  GT της BMW κρύβει καλά έναν αλήτη μέσα του, συνδυάζοντας τους χαρακτηρισμούς sport και touring, όσο ελάχιστες μοτοσυκλέτες έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής.

Sport και touring παντού!


Κάθε εταιρία που σέβεται το αγοραστικό της κοινό, διαθέτει στη γκάμα της μία γρήγορη μοτοσυκλέτα τουρισμού. Μιας και ο τουρισμός είναι πολύ σχετικός για όλους, οι διαφορετικές προτάσεις που διατίθενται στην αγορά, καλύπτουν όλα τα γούστα. Ανάλογα τα ποσοστά sport οδήγησης ή τουρισμού, κάθε αναβάτης μπορεί να επιλέξει διαφοροποιώντας τις απαιτήσεις στην προσωπική του ζυγαριά.
Ξεκάθαρη στις προθέσεις της η BMW, είχε ήδη μία πολύ καλή μοτοσυκλέτα την οποία ήθελε να ξεπεράσει: Την K 1300 GT, η οποία με τον κινητήρα του K 1300 S, ντυμένη με το ανάλογο “κοστούμι”, είχε αναλάβει τα ηνία όσον αφορά τον χαρακτηρισμό touring, μιας και από sport, το S ήταν κάτι περισσότερο από “πολύ”.
Με τις πρόσφατες Honda VFR 1200 και λίγο πιο πριν, Kawasaki GTR 1400 και Suzuki GSX 1300 Hayabusa, η ζυγαριά του sport είχε καλυφθεί σε σημαντικό τομέα. Στην άλλη άκρη, η Honda Goldwing 1800 με τις αντίστοιχου προορισμού Harley Davidson, είναι σίγουρο ότι φέρνουν περισσότερο σε αυτοκίνητα με δύο τροχούς, παρά σε κάτι που θα μπορούσαμε έστω και για πλάκα να αποκαλέσουμε sport.
Άρα, η BMW K 1300 GT, είχε μείνει σε μία ενδιάμεση κατάσταση, με την Yamaha FJR 1300, αλλά και την Honda Paneuropean 1300, να στηρίζουν και αυτές τα ίδια περίπου “πιστεύω”. Δυνατοί κινητήρες, τελική ταχύτητα πάνω από 250 χ.α.ω. και διάθεση για γρήγορη οδήγηση. Η ταυτόχρονη κάλυψη από τις καιρικές συνθήκες, οι πλαϊνές βαλίτσες, η ρυθμιζόμενη ζελατίνα και πλήθος αξεσουάρ, αντιπροσώπευαν στο έπακρο τις ταξιδιωτικές ανάγκες ενός μη συμβατικού “τουρίστα”.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τους κατασκευαστές, όπου η επόμενη κίνηση για τον αντικαταστάτη της K 1300 GT θα φάνταζε ως μία μοτοσυκλέτα με μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης προς μία μόνο κατεύθυνση. Ή πιο sport, ή πιο touring. Κι όμως, η νέα K 1600 GT αποδεικνύει πως, η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να συνδυαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δώσει στην αγορά χαρακτηριστικά, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να συνυπάρξουν. Και το αποτέλεσμα; Απογειώνει τις αισθήσεις και των δύο κόσμων!

Soundtrack F1


Ο ήχος του και μόνο είναι αρκετός για να σε βάλει στην διαδικασία να το οδηγήσεις. Ακούγεται σαν Formula που ζεσταίνεται στις χαμηλές στροφές και λυσσάει στις ψηλές, όντας ένα αυτοκινητικού τύπου κινητήριο σύνολο. Εύκολα θα μπορούσε κανείς να πει, ότι αυτό που περνάει είναι ένα αυτοκίνητο της BMW 320 εξακύλινδρο, με πιο οξύ ήχο στις ψηλές στροφές. Είναι πραγματικά σπάνιο να ακούς μοτοσυκλέτα με έξι κυλίνδρους να λειτουργεί, και αυτή, λειτουργεί υποδειγματικά. Από το ρελαντί, η αρμονία του κινητήρα διαδέχεται το απότομο ανέβασμα στροφών, με το ηλεκτρονικό γκάζι, όπως και στο S 1000 RR, να έχει μία αργή απόκριση στο απότομο γύρισμα του γκριπ. Αυτό σε ωθεί σε απότομο ανέβασμα στροφών και όσοι βρίσκονται δίπλα κατά την εκκίνηση, πιστεύουν ότι τους προκαλείς σε κόντρα. Η συνήθειά του αμέσως μετά, επιτρέπει στον αναβάτη να ξεκινάει απλώς αφήνοντας τον μαλακό συμπλέκτη, εκμεταλλευόμενος την ροπή του κινητήρα. Ο εξακύλινδρος λειτουργεί από τις χαμηλές στροφές σχεδόν ηλεκτρικά, απροβλημάτιστα και με την δύναμή του να ωθεί το K 1600 GT ακούραστα. Το σταθερό και γρήγορο ανέβασμα στροφών σε συνδυασμό με τον οξύ ήχο που απορρέει από τα δύο θηριώδη τελικά, προδιαθέτει για γρήγορη οδήγηση. Οι στροφές ανεβαίνουν τάχιστα ανεξάρτητα από την επιλεγμένη σχέση και το θηρίο πετάγεται μπροστά με θράσος. Ο περιορισμός από τα ηλεκτρονικά συστήματα, τοποθετεί την ιπποδύναμη στο δρόμο και τον αναβάτη στη θέση του. Η απενεργοποίηση τους, ταλαιπωρεί το πίσω ελαστικό που ντριφτάρει δυσανασχετώντας, ενώ μόλις βρει πρόσφυση, απογειώνει τον μπροστινό τροχό και όλο αυτό τον όγκο, με τη χάρη ενός ελαφριού supermotard! Είναι τουριστική μοτοσυκλέτα αυτή, που, όλο τσαχπινιές δεν σε αφήνει να κινηθείς χαλαρά σαν “Γερμανός τουρίστας”, στην διαδρομή που έχεις επιλέξει; Η BMW, με το K 1600 GT δίνει ένα διαφορετικό στυλ στις μοτοσυκλέτες τουρισμού, με την ροπή του εξακύλινδρου στις χαμηλές στροφές, να βοηθάει σε κάθε οδηγική απαίτηση. Κάτι που δεν χαρακτήριζε το παλαιότερο τετρακύλινδρο K 1300 GT, στο οποίο η δύναμη έβγαινε στις ψηλές στροφές περιστροφής, λειτουργώντας αρνητικά στους χαλαρούς ρυθμούς “βόλτας” και ενισχύοντας σημαντικά την γρήγορη οδήγηση. Το K 1600 GT, τα συνδυάζει όλα. Δύναμη από τις χαμηλές στροφές, ροπή ικανή να τραβήξει και την υπόλοιπη παρέα, ηλεκτρική απόδοση για οδήγηση με το ένα χέρι ανεξαρτήτως σχέσης. Και γρήγορο ανέβασμα στροφών μετά τις “μεσαίες” για τους πιο ανήσυχους αναβάτες. Και όλα αυτά σε ένα σύνολο που τιμά με το παραπάνω το βαρύ όνομα προσφέροντας μοναδικές στιγμές απόλαυσης σε μια πλήρως εξοπλισμένη και καλά “στημένη” μοτοσυκλέτα.

Εξακύλινδρη… ηλεκτροκίνηση


Θέλοντας να δώσει μία τελείως διαφορετική μοτοσυκλέτα στην αγορά, η BMW διατήρησε σε πρώτο πλάνο τον χαρακτηρισμό “μοτοσυκλέτα”. Επειδή έχει τεράστιο fering, βαλίτσες, ρυθμιζόμενη ζελατίνα, μουσική και GPS, δεν είναι απαραίτητο να έχει αργή και βαριά αίσθηση στην οδήγηση, ώστε να θυμίζει αυτοκίνητο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, η τεχνολογία από τα αυτοκίνητα, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόδοση και συμπεριφορά του νέου 1600.
Σχεδιάστηκε εξ αρχής ένας νέος κινητήρας, με τεχνολογία δοκιμασμένη στα αυτοκίνητα της εταιρίας. Ο εξακύλινδρος εν σειρά του K 1600 GT, παρουσιάστηκε στα σαλόνια τον προηγούμενο Οκτώβριο, σε ένα πρωτότυπο με την ονομασία Concept 6. Αφού η εταιρία αφουγκράστηκε την επιθυμία του αγοραστικού κοινού, κατέληξε σε αυτόν, τον οποίο συναντάμε για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα της BMW. Ταυτόχρονα, ύστερα από τριάντα χρόνια απουσίας των έξι κυλίνδρων εν σειρά στις μοτοσυκλέτες παραγωγής (Honda CBX 1050, Benelli Sei), η BMW πρωτοπορεί δημιουργώντας ένα στενό σύνολο. Ο κινητήρας είναι 100mm στενότερος από τους αντίστοιχους παλιούς, και λίγο μεγαλύτερος από έναν τετρακύλινδρο. Ταυτόχρονα, ζυγίζει 102,6 κιλά, όντας ελαφρύς, συγκριτικά με παλιούς εξακύλινδρους.
Η μνεία γίνεται ώστε να συμπεράνουμε ότι το συγκεκριμένο σύνολο, που βρίσκεται τοποθετημένο υπό κλίση προς τα εμπρός, δεν ενοχλεί καθόλου στο πλάτος της μοτοσυκλέτας, μιας και οι κύλινδροι βρίσκονται αρκετά πιο μπροστά και κάτω από εκεί που κάθεται ο αναβάτης. Τα πόδια του αναβάτη μάλιστα, στο πλάτος δεν συναντούν κανένα εμπόδιο. Το πλαίσιο είναι στενό σε κείνο το σημείο μιας και οι πλαϊνοί σωλήνες του, συναντούν τον κινητήρα αρκετά μπροστά. Είναι τύπου “γέφυρα” και πάνω του εδράζεται το σύστημα Duolever της μπροστινής ανάρτησης. Είναι μία σοφή κίνηση η οποία σε τέτοιο όγκο και βάρος, αντικαθιστά επάξια ένα τηλεσκοπικό σύστημα ανάρτησης, χωρίς ελαστικότητες και στρεβλώσεις. Άλλωστε, το K 1600 GT ζυγίζει 321 κιλά και οποιοδήποτε σύστημα ανάρτησης θα μπορούσε να προσφέρει σωστά μόνο μία χρήση, από τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, παρά το ότι το σύστημα είναι στιβαρό, η BMW σεβόμενη τις ανάγκες του αγοραστικού κοινό, τοποθέτησε το σύστημα ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενης ανάρτησης, ESA (Electronic Suspension adjustment). Έτσι, ο αναβάτης με την χρήση ενός κουμπιού, μπορεί να φέρει στα μέτρα του την μοτοσυκλέτα, επιλέγοντας ρυθμίσεις των αναρτήσεων για έναν ή δύο επιβαίνοντες, με βαλίτσες ή χωρίς, αλλά και ανάμεσα σε τρεις προεπιλεγμένες θέσεις για γρήγορη, νορμάλ ή τουριστική χρήση. Ένα μοναδικό αξεσουάρ που θα έπρεπε να φιγουράρει πρώτο σε όλες τις μοτοσυκλέτες τέτοιας χρήσης.

Άνεση παντού


Με την επιλογή της ανάρτησης στο normal, πιέζεις την μοτοσυκλέτα και οι αναρτήσεις λειτουργούν αβίαστα. Οι αρνητικές εντυπώσεις του παρελθόντος έχουν μείνει εκεί ακριβώς και τώρα το μπροστινό σύστημα Duolever, συμπιέζεται κανονικά, σαν μία τηλεσκοπική ανάρτηση. Διατηρώντας την στιβαρότητα και ακρίβεια που προσφέρει ένα τέτοιο άκαμπτο σύστημα, ο συνδυασμός με την προοδευτική του λειτουργία ακόμη και σε μικρές ανωμαλίες, εκπλήσσει. Φαίνεται πως η BMW δούλεψε εντατικά πάνω στο σύστημα των αναρτήσεων ώστε να εξοπλίσει το 1600 με ιδανικές ρυθμίσεις για κάθε χρήση.
Τόσο στο μπροστινό, όσο και στο πίσω σύστημα, η προφόρτιση των ελατηρίων που γίνεται ηλεκτρονικά, συμβάλλει στην διατήρηση του ύψους της μοτοσυκλέτας, ανεξάρτητα από το φόρτωμα.
Έτσι, ο αναβάτης μπορεί εύκολα να την φέρει εκεί που θέλει και να οδηγήσει ξένοιαστα, με άνεση και ασφάλεια.
Στο μέγεθος του μεγάλου K, η στιβαρή ανάρτηση παίζει σημαντικό ρόλο μιας και, οι ριπές του αέρα, αλλά και οι στρεβλώσεις από πίεση κατά την οδήγηση, μπορούν να αποβούν μοιραίες. Ωστόσο, το 1600 δείχνει ανεπηρέαστο από τέτοιους παράγοντες μιας και η στιβαρότητα του συνόλου διατηρούν τα κιλά του στη θέση τους κάτω από συνθήκες όπου λογικά μία τουριστική μοτοσυκλέτα θα υπέκυπτε. Ταξιδεύεις με 200 χ.α.ω. στο κοντέρ, στρίβεις πλαγιάζοντας οριακά με 150 χ.α.ω., βολτάρεις με 80 χ.α.ω. σε επαρχιακό, κανένα πρόβλημα. Η μοτοσυκλέτα παραμένει στο ύψος της, στιβαρή, ακλόνητη, και εύκολη. Στα πολλά χιλιόμετρα, τα αεροδυναμικά βοηθήματα που έχουν προβλεφθεί τόσο στα πλαϊνά τμήματα του fering, όσο και στο τελείωμα των βαλιτσών, αφήνουν τον αέρα να αγκαλιάζει τα περιφερειακά μειώνοντας τις αντιστάσεις. Τα μπροστινά αεροδυναμικά, γυρίζουν προς τα έξω ώστε να στέλνουν αέρα στον αναβάτη, αν το επιθυμεί, για δροσιά. Ωστόσο, η ζελατίνα στην ψηλή της θέση, θα προστατεύσει σημαντικά τους επιβαίνοντες, αλλά στις υψηλές ταχύτητες και την ψηλότερη θέση της, δεν θα λείψει η υποπίεση πίσω από αυτήν, που τείνει να τραβήξει μπροστά τον αναβάτη σαν να κρατάει μάτσα από wind surf.

Κορυφαίο ζύγισμα


Ωστόσο, το ζύγισμα του K 1600 GT είναι άξιο αναφοράς. Ο χαμηλά τοποθετημένος κινητήρας, η κλίση των κυλίνδρων, η σχεδιαστική του φιλοσοφία, δημιουργούν ιδανικό ζύγισμα και βοηθούν σε κάθε μετακίνηση. Τα 319 ανακοινώσιμα κιλά δεν φαίνονται σε καμία περίπτωση, ούτε στο ταξίδι αλλά ούτε καν στην καθημερινή μετακίνηση, ή στο σπρώξιμό του σαν σταματημένο. Η πρώτη απορία άλλωστε, που είχε να κάνει με την μη ύπαρξη όπισθεν, καταρρίφτηκε με την εύκολη μετακίνηση του GT. Το ίδιο εύκολα, στηρίζεται η μοτοσυκλέτα και στο διπλό stand, το οποίο δημιουργεί ιδανικό μοχλό, σηκώνοντας το GT στα… δύο, ακόμη και με την πίεση από παιδικό παπούτσι.

Σε γενικές γραμμές, η θέση οδήγησης είναι μαζεμένη για το μέγεθος της μοτοσυκλέτας, η οποία στην πραγματικότητα είναι πιο μικρή απ’ ότι φαίνεται στις φωτογραφίες. Αυτό τις δίνει την δυνατότητα να ελλίσσεται με χάρη σε συνθήκες πόλης, με τις βαλίτσες να βρίσκονται στο ίδιο συνολικό πλάτος, και τελικά να μην ενοχλούν καθόλου στην οδήγηση. Πολλές ήταν οι φορές που ξεχαστήκαμε άλλωστε, και οδηγούσαμε σε σβέλτους ρυθμούς, αδιαφορώντας για το πίσω φαρδύ τμήμα. Η BMW έχει σχεδιάσει προσεκτικά την K 1600 GT η οποία είναι βολική σε κάθε χρήση. Ο αναβάτης κάθεται αρκετά πάνω συγκριτικά με άλλες τουριστικές και η θέση οδήγησης, καταφέρνει να είναι sport. Ο συνδυασμός με τα ψηλά τοποθετημένα τιμόνια, που αφήνουν τα χέρια να απλωθούν μπροστά, και τα γόνατα τα οποία σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών, βολεύει αμέσως τον αναβάτη. Η πλάτη βρίσκεται σε κάθετη στάση και τα χέρια ακουμπούν ξεκούραστα στο τιμόνι, ενώ το σώμα δύσκολα θα κουραστεί. Με τον χώρο για τους δύο επιβαίνοντες να είναι υπεραρκετός για άνεση, τα ξεχωριστά μερίδια υποδέχονται τους ταξιδιώτες. Το μπροστινό τμήμα της σέλας, ρυθμίζει ως προς το ύψος, ώστε να έρχεται στα μέτρα του κάθε αναβάτη.

Ζηλευτός εξοπλισμός


Όντας μία πραγματική μοτοσυκλέτα τουρισμού, η νέα K 1600 GT διαθέτει ζηλευτό εξοπλισμό. Η ζελατίνα του fering ρυθμίζεται ηλεκτρικά, τα φώτα είναι ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενα (adaptive headlights) και φωτίζουν αυτόματα το εσωτερικό της στροφής, κάτι που για πρώτη φορά συναντάμε σε μοτοσυκλέτα παραγωγής. H δέσμη τους είναι τέτοια που φωτίζουν εκπληκτικά ούτως ή άλλως, αλλά το στρίψιμο προς την επιλεγμένη κατεύθυνση, βοηθά σημαντικά τον αναβάτη.
Το σύστημα navigation βρίσκεται τοποθετημένο στο κέντρο του πάνελ, με οθόνη 5,7 ιντσών, και ελέγχεται από το αριστερό άκρο του τιμονιού. Από εκεί, από την ροδέλα που βρίσκεται εσωτερικά του γκριπ, ελέγχει ο αναβάτης το ηχοσύστημα, ενώ έχει πρόσβαση σε όλο το menu (απενεργοποίηση ABS, Traction Control). Επιπρόσθετα, διαθέτει εγκατάσταση ώστε να δέχεται Ipod με σύνδεση USB αλλά και σύνδεση AUX, στο δεξί ντουλαπάκι του fering.
Ταυτόχρονα, η θερμαινόμενη σέλα και τα αντίστοιχα γκριπ, θα δώσουν ποιότητα στον χειμερινό τουρισμό, ενώ το αυτόματο κλείδωμα θα φροντίσει για την ασφάλεια μοτοσυκλέτας και παρελκόμενων, μιας και κλειδώνει τα πάντα με το πάτημα ενός κουμπιού.
Επιπρόσθετα, ένας πολύ σημαντικός τομέας που αφορά την ασφάλεια, αφορά στην τοποθέτηση του Integral ABS στο σύστημα των φρένων. Οι δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων στο μπροστινό σύστημα, αλλά και η δύο εμβόλων στο πίσω, συνδυάζονται μεταξύ τους και δίνουν άριστο φρενάρισμα, με το πάτημα μόνο του ενός φρένου. Το ABS, λειτουργεί πολύ καλά στην συγκεκριμένη περίπτωση, επιβραδύνοντας την μοτοσυκλέτα ακόμη και τελευταία στιγμή, χωρίς άγχος για επιμήκυνση του φρεναρίσματος. Συμβαίνει συχνά να ξεχνιέσαι με το K 1600 GT και να οδηγείς γρήγορα μέσα στην πόλη, αδιαφορώντας για το μέγεθος και ξεχνώντας παντελώς τα ανακοινώσιμα κιλά. Τότε είναι που πραγματικά χρειάζεσαι τα πολύ καλά του φρένα για να αγκιστρώσεις το έδαφος και να σταματήσεις με ασφάλεια ακόμη και στους πιο γλιστερούς δρόμους. Ξεκούραστο και βολικό με μικρές ταχύτητες, το 1600 ξεδιπλώνει την πραγματική του υπόσταση όταν μυριστεί μακρινές διαδρομές.

Με το ηχοσύστημα να συνοδεύει την ξεκούραστη οδήγηση, μέχρι τα 120 χ.α.ω. οι επιβαίνοντες μπορούν να έχουν μουσική υπόκρουση. Από κει και πάνω ο ήχος χάνεται και ουσιαστικά διαφοροποιείται και ο τρόπος με τον οποίο το μεγάλο BMW ταξιδεύει. Από τους χαλαρούς ρυθμούς με τους οποίους περνάει η δύναμη, σχεδόν ηλεκτρικά, στον αθόρυβο άξονα και στον πίσω τροχό, η μουσική υπόκρουση περνάει σταδιακά από τα μπροστινά ηχεία, σε αυτά των εξατμίσεων. Ο ήχος του κινητήρα αυξάνεται, το μοτέρ γουργουρίζει νευρικά, τα τελικά με τις τρεις τρύπες έκαστο, στριγγλίζουν ποιοτικά.
Το 1600 επιταχύνει γραμμικά, αλλά πολύ γρήγορα για το ποιόν του, και μπορεί να σταθεροποιήσει τον δείκτη του αναλογικού ταχυμέτρου, όπου επιθυμεί ο αναβάτης, μέχρι και στα 250 χ.α.ω. όπου περιορίζεται ηλεκτρονικά η τελική ταχύτητα! Μία σχέση αρκεί για την αθόρυβη λειτουργία και η ροπή του εξακύλινδρου θα μεταφέρει μοτοσυκλέτα, επιβαίνοντες και αποσκευές, ξεκούραστα παντού. Αδιαφορώντας για ευθείες ή στροφές, για εθνικές ή επαρχιακούς δρόμους, το GT θα παραμείνει σταθερό ή θα στρίψει οριακά, όπου του ζητηθεί. Και αν ο αναβάτης προτιμά ηρεμία, το cruise control, τοποθετημένο στο αριστερό άκρο του τιμονιού, θα φροντίσει για την ταχύτητα του ταξιδίου, ανάλογα με την πίεση του δείκτη.

Κύρος και υπόσταση


Εξοπλίστηκε με όλα τα καλούδια το νέο K 1600 GT και είναι έτοιμο για κάθε απόσταση, σε μία τιμή που, για το μέγεθος και τον εξοπλισμό της, είναι λογική στα 22.200 (συγκριτικά με μοτοσυκλέτες άλλων κατηγοριών). Η μοτοσυκλέτα της δοκιμής η οποία περιλαμβάνει σαν extra το ηχοσύστημα και την προετοιμασία GPS, το GPS, την ηλεκτρονική ανάρτηση το κεντρικό κλείδωμα, συναγερμό, adaptive headlight, DTC και RDC, κοστίζει συνολικά 25.850 euro.
Ομορφότερο από ποτέ, sport και τουριστικό όσο ελάχιστες μοτοσυκλέτες, καταφέρνει να συνδυάζει μοναδικές χρήσεις με απλότητα, για κάθε χρήστη. Μπορεί σαν κόστος να αφορά μόνο στους υψηλότερου εισοδήματος αναβάτες, ωστόσο η οδήγησή της, η εμφάνισή της και ο αέρας που αποπνέει δεν έχει ηλικιακούς περιορισμούς. Είναι μία μοτοσυκλέτα που δεν θα περάσει ποτέ απαρατήρητη και βρισκόμενος πάνω της, ότι και να φοράς, αποκτάς ξαφνικά κύρος. Με το K 1600 GT οι αποστάσεις μειώνονται σημαντικά και η ανάγκη για κάλυψη χιλιομετρικών αποστάσεων, γίνεται ξαφνικά επιβεβλημένη. Νιώθεις ότι πάνω του, θες να φύγεις για καφέ σε απόσταση 500 χιλιομέτρων, κάτι που διαπιστώνεις ότι μπορείς να κάνεις ανά πάσα στιγμή.
Όντας μία σύγχρονη μοτοσυκλέτα, έχει ένα μοναδικό σε λειτουργία και αίσθηση κινητήρα και έναν μόνο αντίπαλο. To πιο “πλούσιο” σε εξοπλισμό, K 1600 GTL!

Φωτογραφίες οδήγησης


Στατικές φωτογραφίες


Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής BMW Motorrad
Μοντέλο K 1600 GT / GTL
Αντιπρόσωπος BMW Hellas
Τιμή (euro) 22.200 (μοτοσυκλέτα δοκιμής - 25.850euro)
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Υγρόψυκτος, τετράχρονος, 6κύλινδρος εν σειρά, δύο εκκεντροφόροι επικεφαλής, τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο
Διάμετρος x διαδρομή 72 mm x 67,5 mm
Χωρητικότητα 1.649 cc
Ιπποδύναμη 118 kw (160hp) στις 7.750 rpm
Ροπή 175 Nm στις 5.250 rpm
Συμπίεση 12,2 : 1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός με ψηφιακό έλεγχο (BMS-X)
Εξαγωγή Τρεις καταλύτες - euro 3 standards
Επιδόσεις / Κατανάλωση
Μέγιστη ταχύτητα Ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 250 χ.α.ω.
Μέση κατανάλωση καυσίμου 7.3 l
Κατανάλωση ανά 100 χλμ με 90 χ.α.ω. 4.5 l
Κατανάλωση ανά 100 χλμ με 120 χ.α.ω. 5.7 l
Τύπος καυσίμου Unleaded super, 95 οκτάνια
Ηλεκτρικά
Γεννήτρια Τριφασική γεννήτρια 580 W
Μπαταρία 12 V / 19 Ah, χωρίς συντήρηση
Μετάδοση
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος υδραυλικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 ταχύτητες
Τελική μετάδοση Άξονας
Πλαίσιο
Τύπος Αλουμινένιο πλαίσιο τύπου γέφυρα
Μπροστινή ανάρτηση BMW Motorrad Duolever με μονό αμορτισέρ
Πίσω ανάρτηση BMW Motorrad Paralever με μονό αμορτισέρ
Διαδρομή τροχού μπροστά / πίσω 125mm /135 mm
Μεταξόνιο 1,680 mm
Ίχνος 108.4 mm
Κάστερ 62.2° (27,8°)
Τροχοί
Διάσταση μπροστά 3,50 x 17"
Διάσταση πίσω 6.00 x 17"
Ελαστικά
Διάσταση ελαστικών μπροστά 120/70 ZR 17
Διάσταση ελαστικών πίσω 190/55 ZR 17
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου320mm, με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 320mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS
ABS BMW Motorrad Integral ABS
Διαστάσεις / βάρη
Μήκος 2,324 mm
Πλάτος 1,000 mm
Ύψος 1,440 mm
Ύψος σέλας 810/830 mm (χαμηλή σέλα: 800/780 mm)
Βάρος γεμάτο 319 kg
Βάρος χωρίς καύσιμο 295 kg
Συνολικό βάρος με επιβαίνοντες 540 kg
Ωφέλιμο φορτίο με standard εξοπλισμό 209 kg
Χωρητικότητα καυσίμου 24 l
Ρεζέρβα 4,0 l

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Μαϊος 2014 11:14

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Παρουσίαση - BMW K 1600 GT / GTL 2011 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon