.
Κατηγορία Suzuki
Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017 20:00

Test - Suzuki GSX250R

 

Σχέση αμοιβαίου σεβασμού

 

Του Κώστα Γαμβρούλη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος


O σεβασμός λένε, είναι κάτι που δεν απαιτείται αλλά κερδίζεται. Σε κάθε περίπτωση, βάση αυτής της διαδικασίας είναι η αμοιβαιότητα, όσα δίνεις, τόσα να παίρνεις. Αμφίδρομα. Το νέο Suzuki GSX250R, που αποτελεί την τοποθέτηση της Suzuki στην πολύ ενεργή τώρα τελευταία κατηγορία των μικρών sport street μοτοσυκλετών, το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και ο στόχος του δεν είναι άλλος πέρα από την σύναψη μια σχέσης αμοιβαίου σεβασμού με τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες του.

Συζητήθηκε πολύ



Μέχρι την παρουσίαση του, εννοούμε. Kατά κύματα οι φήμες κατέκλυζαν το διαδίκτυο, με το GSX-R να έχει χαρακτηρισθεί από τετρακύλινδρο -μινιατούρα GP- με αλουμινένιο πλαίσιο, μέχρι απλό, budget μονοκύλινδρο commuter. Όπως και να έχει, το GSX250R είναι πλέον γεγονός και αποτελεί μια τυπική ιαπωνική υλοποίηση, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα κάτι κακό ή να προεξοφλεί κάτι. Απλά όσοι περίμεναν ένα superbike υπό κλίμακα, ίσως να απογοητεύτηκαν και αυτό είναι το “πρόβλημα” με τις τρελές και εκτός πραγματικότητας φήμες... δημιουργούν προσδοκίες! Kάντε reset λοιπόν και δείτε το GSX250R όπως του αρμόζει και όπως του αναλογεί. Το αξίζει, αν μη τι άλλο...

Γκολ από τα αποδυτήρια!



Ένα από τα μεγαλύτερα ατού της συγκεκριμένης μοτοσυκλέτας , είναι η εμφάνιση της. Οι γραμμές έχουν σαφείς GSX-R αναφορές, η racing blue πέρλα της Suzuki τραβά τα βλέμματα σαν μαγνήτης και τα γραφικά – αυτοκόλλητα, είναι λες και κάποιος τα “έκλεψε” από τα paddock των MotoGP. Αλλά και μεμονωμένα αν το εξετάσεις, χωρίς να ψάχνεις με τι μοιάζει, είναι αναμφίβολα μια όμορφη μοτοσυκλέτα, δυναμική, σίγουρα sport χωρίς να γίνεται κραυγαλέα και ισορροπημένη σε ότι αφορά στην κατανομή των όγκων οπτικά. Ακόμα και η ουρά, οπού συνήθως σε παρόμοιες κατασκευές φαίνεται σαν να βαριούνται οι σχεδιαστές να ασχοληθούν, είναι πανέμορφη και με LED φανάρι. Πολύ ωραίο στοιχείο αποτελεί και ο ψηφιακός πίνακας οργάνων, που έχει τα πάντα για τα δεδομένα της κατηγορίας και στάθμη καυσίμου και ένδειξη ταχύτητας και shift light παρακαλώ. Με λίγα λόγια, το κυρίως group των εν δυνάμει αγοραστών στο οποίο απευθύνεται η μοτοσυκλέτα, δηλαδή τους “νεαρούς ενθουσιώδεις αναβάτες” το κερδίζει σε 2 λεπτά, έρωτας με την πρώτη ματιά που λένε. Όμως ακόμη και για εμάς, τους λίγο πιο ώριμους ηλικιακά (λίγο ε;) που μάθαμε να δαμάζουμε τις παρορμήσεις μας και μην μας “τυφλώνει” το πάθος, το GSX250R επιφυλάσσει εκπλήξεις! Η πολύ καλή ποιότητα κατασκευής του αγγίζει την κορυφή στην κατηγορία, όλα πάνω του είναι προσεγμένα, μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια. Θα μπορούσε ας πούμε κάποιος να συγχωρέσει σε μια μοτοσυκλέτα 250 κ.εκ. κάποια αισθητικά ατοπήματα και μερικές ποιοτικές ατασθαλίες αλλά το GSX250R δεν είναι από αυτές τις μοτοσυκλέτες. Σε σέβεται, σέβεται τα χρήματα που έδωσες και στο ανταποδίδει. Γιατί έτσι χτίζονται οι σχέσεις που αναφέραμε λίγο πιο πάνω.

Τους χωράει όλους



Μπορεί σε μια μοτοσυκλέτα σαν και αυτή, αναπόφευκτα να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ο χαρακτηρισμός “μικρή” για να την περιγράψει αλλά αυτό δεν ισχύει για τους χώρους και την -αναλογικά πάντα – άνεση που προσφέρει. Όσο και αν δεν της φαίνεται, μπορεί να φιλοξενήσει οδηγούς ακόμα και μεγάλου αναστήματος στην σέλα της, χωρίς να αισθάνονται ότι εκτελούν δύσκολη άσκηση Yoga. H θέση οδήγησης είναι σχετικά σπορτίφ, o κορμός έχει μια προς τα μπροστά κλίση, τα clip οn (πάνω από την τιμονόπλακα) είναι σχετικά χαμηλά και τα πόδια κάπως λυγισμένα. Αλλά στην πράξη δεν κουράζει, ούτε βάρος πέφτει στα χέρια, ούτε κάποια από τις αρθρώσεις σχηματίζει υπερβολικά οξεία γωνία. Μπορείς να είσαι αρκετή ώρα πάνω στη σέλα του GSX-R αλλά μουδιάσματα, πιασίματα και άλλα τέτοια άσχημα δεν πρόκειται να νιώσει κανείς. Σε αυτό συμβάλει και η σέλα, που τουλάχιστον σε ότι αφορά στο τμήμα του οδηγού και ανατομική είναι και σωστή πυκνότητα αφρώδους έχει. Τώρα για τον συνεπιβάτη, τα πράγματα έχουν ως εξής: το GSX-R δεν θα αποτελέσει επ ουδενί την πρώτη επιλογή συνταξιούχου ζευγαριού που θέλει να κάνει τον γύρο της Ευρώπης ροκανίζοντας το εφάπαξ αλλά θα το αγοράσουν αρκετά πιο νέοι αναβάτες, οπότε μια χαρά θα κάτσουν εκεί πίσω οι συνομήλικοι/ες τους. Ας μην είμαστε τόσο αυστηροί κριτές!

Σύνολο, όχι μονάδες



Εξετάζοντας τα επί μέρους στοιχεία του GSX250R μεμονωμένα, δεν βρίσκεις κάτι τρανταχτό, ένα highlight ή κάτι που το οικονομοτεχνικό τμήμα στην Suzuki να είπε “ας είναι, έχουμε κέφια σήμερα, βάλτε το!”. Οι δεσμοί με το Inazuma 250 είναι εμφανείς και το GSX250R δανείζεται πολλά στοιχεία από αυτό. Το πλαίσιο αλλά και ο δικύλινδρος σε σειρά υγρόψυκτος κινητήρας των 244,4 κ.εκ. προέρχονται από το naked μοντέλο της Suzuki. Η απόδοση, παρά το ότι δεν ανακοινώνεται επίσημα (εμείς την τσιμπήσαμε από την προ αρκετών μηνών παρουσίαση της μοτοσυκλέτας στην Ασία) ανέρχεται στους 24,7 ίππους στις 8.000 σ.α.λ. και στα 2,4 kg-m στις 6.500 σ.α.λ., δηλαδή είναι πρακτικά ίδια. Σε ότι αφορά στα περιφερειακά, έχουμε ένα συμβατικό μπροστινό σύστημα, αμορτισέρ με μοχλισμό πίσω, και δισκόφρενα “μαργαρίτες” (με ABS φυσικά, λόγο Euro4) μπροστά και πίσω. Τέλος, τα ελαστικά είναι διαστάσεων 110/80-17” και 140/70-17” και τα βάρος ανέρχεται στα 181 κιλά. Εντυπωσιαστήκατε από κάτι; Ούτε και εμείς... αλλά όπως διαπιστώσαμε στην οδήγηση του GSX-R είναι η ομοιογένεια όλων αυτών των απλών περιφερειακών που σε κερδίζει και όχι ένα επί μέρους “φαντεζί” στοιχείο.

Στιβαρά... αέρινο!



Παλεύουν μεταξύ τους αυτές οι δύο λέξεις αλλά περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο την αίσθηση που αποκομίζεις οδηγώντας το GSX250R. Πανάλαφρο στατικά, σε σημείο που πιστεύεις ότι στο δρόμο θα είναι “φτερό στον άνεμο” αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Μόλις οι τροχοί αρχίσουν και κυλάνε αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις να κάνεις με ένα πολύ ευέλικτο μεν, σταθερότατο στην ευθεία ή υπό κλίση δίτροχο δε. Μέσα στην πόλη οι ελιγμοί εκτελούνται άμεσα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να βάλεις το GSX250R στα τρίσβαθα της κυκλοφορίας και να βγεις μαζί με τα παπιά και τα scooter πρώτος στα φανάρια που σηματοδοτούν το τέλος της κάθε αστικής πίστας. Όμως ακόμα και αν κινηθείς σε πιο ανοικτούς δρόμους δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Η μοτοσυκλέτα παραμένει σταθερή ακόμα και αν στρίβεις σε παρατεταμένες κυνηγώντας την τελική της ταχύτητα. Μιλώντας για τελική ταχύτητα, να σημειώσουμε ότι αυτή είναι 140 χλμ./ώρα και δε πάει με τίποτα παραπάνω, καθότι είσαι ήδη στα κόκκινα με 6η και το shift light στο υπενθυμίζει παραμένοντας συνεχώς αναμμένο. Θα μπορούσε να πετύχει κάτι καλύτερο το GSX250R αν δεν ήταν τόσο κοντά γραναζωμένο, κάτι που αποδεικνύεται αναγκαία συνθήκη όμως για την “ζωντάνια” που προσφέρει το μοτέρ του σε όλη την κλίμακα των στροφών και για την απίστευτη ελαστικότητα του. Να λοιπόν ένα πρόβλημα, όχι πραγματικό αλλά... αγοραστικό. Πως θα πειστεί ο φέρελπις “θέλω να γίνω Vinales” νεαρός ότι αυτές οι ιδιότητες του GSX-R είναι πολύ πιο χρήσιμες από τα +10 χιλιόμετρα ενός μακρύτερου γραναζώματος; Ότι θα τον βοηθήσουν ουσιαστικά, σε συνδυασμό με την ουδέτερη, προβλέψιμη και αναλογική οδηγική συμπεριφορά αυτής της μοτοσυκλέτας να εξελιχθεί σαν οδηγός; Γιατί μην γελιέστε, το GSX250R δεν θα είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να συνοδεύσει τον αναβάτη του στα πρώτα βήματα εντός πίστας, στο πρώτο του σχολείο  οδήγησης. Στρίβει σαν μια μεγάλη μοτοσυκλέτα, φρενάρει πολύ καλά (και με καλή λειτουργία του ABS) και δεν καταλαβαίνει τίποτα ακόμα και αν το πιέσεις αρκετά. Αν υπάρχει ένα θέμα, όχι τόσο ουσιαστικό αλλά περισσότερο ψυχολογικό, αυτό είναι τα ελαστικά, που δεν προέρχονται από κάποιον από τους γνωστούς κατασκευαστές. Στην πράξη αποδίδουν καλά (στο στεγνό, επιφυλασσόμαστε για βρεγμένο οδόστρωμα) αλλά θα συνιστούσαμε μια αλλαγή με κάτι επώνυμο, έτσι, για ψυχολογικούς λόγους όπως είπαμε.

Άστο να σε πείσει



Τα 5.000 ευρώ που κοστίζει το GSX250R σε αυτή την έκδοση με την racing εμφάνιση μπορεί να φαντάζουν πολλά, εδικά για το κοινό στο οποίο απευθύνεται, το οποίο ως γνωστόν, αγοράζει με το ζύγι των επιδόσεων και της εμφάνισης. Στα της εμφάνισης, το GSX250R τα πάει εξαιρετικά καλά, στις επιδόσεις όμως, χωρίς να εννοούμε ότι πάσχει σε καμία περίπτωση, ίσως να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στα “πυρωμένα” θέλω των συγκεκριμένων αναβατών, των οποίων οι απαιτήσεις είναι απίστευτα υπερβολικές. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη δυσκολία που θα συναντήσει το GSX250R στην εμπορική του πορεία λοιπόν, να καταφέρει να πείσει ότι αξίζει. Δεν θα σου πει ψέματα, αξίζει όντως, απλά πρέπει και εσύ με τη σειρά σου να κάνεις κάποιες υποχωρήσεις στα -μεταξύ μας- όχι και τόσο ουσιαστικά στοιχεία που έχει ιεραρχήσει πρώτα. Σεβάσου το, θα σε σεβαστεί και αυτό και θα αποτελέσει έναν ικανότατο σύντροφό στην καθημερινότητα σου, στις βόλτες σου και στις οδηγικές σου αναζητήσεις.

Στατικές φωτογραφίες



Φωτογραφίες κίνησης



Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Suzuki
Μοντέλο GSX-R 250
Αντιπρόσωπος Σφακιανάκης
Τιμή 4.995
Εγγύηση 2 χρόνια
   
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος 4Τ, 2Κ σε σειρά, 1ΕΕΚ, 4β
Κυβισμός (κ.εκ.) 248,4
Διάμετρος Χ Διαδρομή (χλστ.) 53,5 X 55,2
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Σύστημα Εξαγωγής 2 σε 1 εξάτμιση
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Μετάδοση Αλυσίδα
   
ΠΛΑΙΣΙΟ  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (χλστ.) Δ.Α.
Μεταξόνιο (χλστ.) 1.430
Ύψος σέλας (χλστ.) 790
Συνολικό ύψος (χλστ.) 1.110
Μήκος (χλστ.) 2.085
Απόσταση από το έδαφος (χλστ.) 160
Πλάτος (χλστ.) 740
Βάρος (κιλά) 181
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λίτρα) 15
   
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  
Μπροστά (Τύπος / Ρυθμίσεις) Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι
Πίσω (Τύπος / Ρυθμίσεις) Μονό αμορτισέρ / ΠΕ
   
ΕΛΑΣΤΙΚΑ – ΤΡΟΧΟΙ  
Μπροστά 110/80-17
Πίσω 140/70-17
   
ΦΡΕΝΑ  
Μπροστά Μονό δισκόφρενο
Πίσω Μονό δισκόφρενο
   
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ  
  Ψηφιακή οθόνη με ταχύμετρο, στροφόμετρο, χιλιομετρητή και δύο μερικούς χιλιομετρητές, ένδειξη στάθμης βενζίνης, ένδειξη επιλεγμένης ταχύτητας, shift light και ενδεικτικές λυχνίες για φλας, μεγάλη σκάλα προβολέα, ABS, ψεκασμό, σταντ. Μονό σταντ.
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ  
Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.) Δ.Α.
Ροπή (kg-m/σ.α.λ.) Δ.Α.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2023 12:13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Suzuki GSX-R1000 - Αποστολή Αυστραλία TEST - Suzuki GSX-R 125 ABS 2017 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon