.
Κατηγορία Suzuki
Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017 14:05

Test - Suzuki GSX-R1000 - Αποστολή Αυστραλία

 

Ξανά ανάμεσα μας

 

Του: Thierry Sarasyn

Το GSX-R 1000 του 2017 είναι μια πολύ σημαντική μοτοσυκλέτα για τη Suzuki. Και για όποιον έχει αμφιβολίες περί τούτου, το μέρος που επιλέχθηκε για την πρώτη του παρουσίαση -η πίστα του Phillip Island- όπως και η λίστα των καλεσμένων σε αυτή -Kewin Schantz & John Reynolds- το επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο.

Σε απάντηση της Honda που είχε προσκαλέσει τους Freddie Spencer και John McGuinness στην πίστα του Πορτιμάο, η Suzuki κάλεσε τους Kevin Schwantz και John Reynolds στο Philip Island. Τέλεια. 

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι όμως: Δεν πρόκειται περί ανταγωνισμού μεταξύ Honda και Suzuki για το ποια θα φέρει το καλύτερο όνομα στην παρουσίασή της, ή θα βρει την καλύτερη τοποθεσία για τη διεξάγει. Αυτό που έχει σημασία είναι η ίδια η μοτοσυκλέτα. 

Και έπειτα από δύο γύρους πίσω από τον Reynolds προκειμένου να εξοικειωθούμε με την πίστα, ανοίξαμε τέρμα το γκάζι στην ευθεία του σιρκουί της Μελβούρνης. Ένα πράγμα έγινε αμέσως σαφές: Μπροστά μας έχουμε μια τεραστίων διαστάσεων εξέλιξη του προηγούμενου μοντέλου GSX-R. 

Το πιο ισχυρό, λυσσαλέο & ταχύ GSX-R ever!

Σχεδόν έναν ολόκληρο γύρο αργότερα βάλαμε Τετάρτη στο κιβώτιο (χωρίς τη χρήση συμπλέκτη), στην αρχή της τελευταίας αριστερής στροφής, προς την ευθεία. Το Suzuki έχει ελαφριά αίσθηση, ακρίβεια και μεγάλη σταθερότητα στην κορυφή της στροφής. Ανοίγοντας το γκάζι στη στροφή ξεχυνόμαστε στην ευθεία “Gardner”. Το κοντέρ γράφει 290 χ.α.ω. σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που το προηγούμενο μοντέλο ούτε καν ονειρευόταν. Μιλάμε για πύραυλο!

Αυτό ακριβώς ήθελε να επιτύχει η Suzuki. Να κατασκευάσει το πιο δυνατό, το πιο γρήγορο και με την ισχυρότερη επιτάχυνση GSX-R στα χρονικά. Ταυτόχρονα, θα έπρεπε να είναι μικρό σε όγκο, αεροδυναμικό και με εξαιρετικό χειρισμό. Το νέο μοντέλο παίζει άριστα αυτό τον καίριο ρόλο, χάρη στην μικρότερη διαδρομή των κυλίνδρων, την υψηλότερη συμπίεση, τη νέα βαλβίδα ελέγχου και την απουσία αντικραδασμικού άξονα!

Το σύστημα μεταβλητού χρονισμού SR-VVT

Προκειμένου να επιτύχει υψηλότερη τελική χωρίς να χάσει σε δύναμη στις χαμηλές, η Suzuki εκμεταλλεύτηκε το ευφυέστατο SR-VVT (Variable Valve Timing Suzuki Racing) που εξέλιξε μέσα από τα MotoGP. Αυτό το φυγοκεντρικό σύστημα, ρυθμίζει τη γωνία των έκκεντρων εισαγωγής και χρησιμοποιεί 12 χαλύβδινες σφαίρες και αυλάκια προκειμένου να καθυστερήσει τον χρονισμό των βαλβίδων εισαγωγής στις 10.000 σ.α.λ.

Ένα νέο σύστημα ride-by-wire με κοντύτερα και φαρδύτερα μπεκ ψεκασμού, και ένα νέο σύστημα Ram-Air δίνουν το χεράκι τους, όπως κάνει και η νέα εξάτμιση. Η εξάτμιση είναι από μόνη της ένα μικρό σοκ όσον αφορά στο μέγεθος του τελικού, διαθέτει όμως το σύστημα Suzuki Exhaust Tuning Alpha: σωλήνες με βαλβίδες που λειτουργούν σε άμεση εξάρτηση από την ταχύτητα και συνδέουν τους σωλήνες της εξαγωγής των κυλίνδρων 1 και 4, 2, 3. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι μια αύξηση στα κόκκινα από τις 13.500 στις 14.500 σ.α.λ. και ένα άλμα της τάξης των 17 hp που φτάνουν τους 199 hp στις 13.200 σ.α.λ. Αυτό το πράγμα λυσσομανάει σαν αγωνιστικό Superbike!

Πιο λεπτή σιλουέτα

Το πλαίσιο της νέας Suzuki GSX-R1000 περικλείει αρκετή από την τεχνολογία των εργοστασιακών MotoGP, με τα μεγάλα πλευρικά τμήματα να είναι στενότερα κατά 2 εκατοστά και 10 τοις εκατό συνολικά ελαφρύτερα από το προηγούμενο μοντέλο. Ένα απλούστερο αλουμινένιο υποπλαίσιο προσθέτει ένα κιλό επιπλέον. Η κλίση των κυλίνδρων είναι μεγαλύτερη προς τα μπροστά κατά 5 μοίρες, φορτίζοντας περισσότερο τον μπροστινό τροχό. 

Την απλή ή την R έκδοση;

Οι αναρτήσεις παραμένουν της Showa, ενώ η στάνταρ έκδοση διαθέτει Big Piston Fork και ένα ξανασχεδιασμένο πίσω αμορτισέρ. Η έκδοση R διαθέτει πιρούνι BFF (Free Balance Front) με ξεχωριστά ρεζερβουάρ λαδιού στο κάτω μέρος και πίσω αμορτισέρ BRFC Lite (Free Balance Cushion lite), αμφότερα ελαφρύτερα από τη στάνταρ έκδοση και με πιο εξελιγμένες αποσβέσεις.

Τα φρένα είναι της Brembo και στην έκδοση R το cornering ABS συνδέεται με την μονάδα IMU (Inertia Measurement Unit). Το traction control ρυθμίζεται με δέκα διαφορετικούς τρόπους: δύο modes για βροχή, τέσσερα για οδήγηση σε δρόμο και τέσσερα για οδήγηση σε πίστα. 

Όλες οι μοτοσυκλέτες που οδηγήσαμε στο Philip Island ήταν οι R και συμπεριλάμβαναν τον πίνακα οργάνων, και τα γαλάζια MotoGP χρώματα στο κοστούμι. 

Η στάση οδήγησης είναι φυσική και αμέσως αισθάνεσαι άνετα πάνω στη μοτοσυκλέτα. Ο κινητήρας όμως είναι αισθητά πιο δυνατός με δυνατή γροθιά στις μεσαίες στροφές, και φρενήρη απόδοση κατόπιν μέχρι το όριο των 14.500rpm. Τόσο γρήγορος που ακόμη και με το quick shifter δυσκολεύεσαι να αποφύγεις τους κόφτες πριν κάθε αλλαγή! 

Κι από κράτημα; Κορυφή!

Η απόκριση του γκαζιού είναι πολύ ομαλή, τόσο μάλιστα που δεν μπήκαμε καν στον πειρασμό να αλλάξουμε mode. Τα δύο άλλα modes παρέχουν ακόμη πιο ομαλή απόκριση, διατηρώντας τους 199 ίππους της μέγιστης δύναμης. Το traction control λειτουργεί καλά, αλλά όπως όλοι ξέρουμε, εξαρτάται από την ποιότητα του πίσω ελαστικού. 

Στην προκειμένη περίπτωση αναφερόμαστε στα Bridgestone RS10. Παρόλα αυτά, τα μαλακά ελαστικά στην καυτή πίστα του Phillip Island άρχιζαν τα κουνήματα μετά από 10+ γύρους. Η ζέστη βλέπεται αλλοίωνε τις πιέσεις των ελαστικών. Στο επόμενο session μειώσαμε λίγο την πίεση και αυξήσαμε την προφόρτιση πίσω, προκειμένου να ταιριάζει σε ύψος αναβάτη της τάξης του 1.90μ. Μιλάμε για πραγματικά μικρές αλλαγές στις στάνταρ ρυθμίσεις, που έκαναν όμως για εμάς μεγάλη διαφορά. Μετά το διάλλειμα για μεσημεριανό φαγητό δοκιμάσαμε τα εκπληκτικά R10 της Bridgestone. Ακόμη καλύτερη πρόσφυση που έκανε την οδήγησή μας απλά τέλεια!

Τυπική αίσθηση GSX-R

Με βάρος 203 γεμάτων κιλών, το νέο GSX-R σαφώς δεν αποτελεί την ελαφρύτερη Superbike μοτοσυκλέτα της αγοράς. Παρ' όλα αυτά, παραμένει σταθερή κάτω από δυνατό φρενάρισμα. Τα φρένα διαθέτουν ελαφρώς μικρότερο «δάγκωμα» από τα Brembo monobloc M50, η δύναμη πέδησης όμως είναι καλή, με καλή πληροφόρηση. Το ABS λειτουργεί υπέροχα στην πίστα. Η Suzuki μας πρότεινε να το απενεργοποιήσουμε, εμείς όμως επιλέξαμε να το κρατήσουμε, ειδικά αφότου δεν μας δημιούργησε κανένα πρόβλημα. 

Για κάποιες σύγχρονες μοτοσυκλέτες αυτό αποτελεί πρόβλημα. Γενικότερα όμως, αισθανθήκαμε άνετα πάνω της, γυρίζοντας την πίστα του Philip Island μέχρι να αδειάσει το ρεζερβουάρ. Το GSX-R1000 είναι εντυπωσιακό για τη σβελτάδα του και την ευκολία οδήγησης. Ευέλικτο και δυνατό σε απόδοση, με τη Suzuki να καταφέρνει να αναμείξει με επιτυχία την τελευταία λέξη της τεχνολογίας με τη χαρακτηριστική αίσθηση που σου δίνουν όλα τα GSX-R. Παραμένοντας μια GSX-R1000, αλλά πιο γρήγορη, πιο ευέλικτη και πιο ισχυρή από ό, τι ξέραμε δεν απογοητευτήκαμε. Το παραπάνω αποτελεί και την πιο σημαντική εξέλιξη του μοντέλου αυτό, καθώς τοποθετεί ξανά τη Suzuki στο πεδίο της μάχης των Superbike μοτοσυκλετών. 

Επέστρεψε!

Το αν η νέα Suzuki GSX-R1000 είναι η γρηγορότερη και συνολικά καλύτερη μοτοσυκλέτα του κόσμου, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προσδοκίες του αναβάτη. Με ένα δυναμικό πακέτο 200 ίππων, κορυφαία τεχνολογία και ουδέτερο κράτημα, το μόνο βέβαιο είναι ότι η Suzuki σαφώς και στοχεύει να μπει στη μάχη των κορυφαίων. 

Οι προσωπικές προτιμήσεις όμως, όπως και οι στόχοι που θέτει ο κάθε αναβάτης ξεχωριστά, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Προσωπικά, θεωρώ ότι η φαρδιά σέλα και η άνετη στάση οδήγησης εγγυώνται ότι ο αναβάτης θα κάτσει πάνω στη μοτοσυκλέτα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με άλλες. 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κινητήρας

  • Τύπος κινητήρα: 4χρονος, 4κύλινδρος εν σειρά, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ
  • Χωρητικότητα: 999cc
  • Διάμετρος x Διαδρομή: 76.0mm x 55.1mm
  • Συμπίεση: 13.2 : 1
  • Λίπανση: Υγρό κάρτερ
  • Ανάφλεξη: Ηλεκτρονική
  • Τροφοδοσία: Ψεκασμός
  • Εκκίνηση: Μίζα
  • Κιβώτιο: 6 σχέσεων
  • Τελική μετάδοση: Αλυσίδα
  • Ιπποδύναμη: 199hp @ 13200rpm
  • Ροπή: 12Kgm @ 10800rpm

Διαστάσεις

  • Μήκος: 2075mm
  • Πλάτος: 710mm
  • Ύψος: 1150mm
  • Μεταξόνιο: 1410mm
  • Ύψος σέλας: 825mm
  • Βάρος (γεμάτο): 202.0kg
  • Ρεζερβουάρ: 16.0litres
  • Ελάχιστη απόσταση από το έδαφος: 130mm

Αναρτήσεις

  • Μπροστινή ανάρτηση: Ανάποδο πιρούνι Showa, πλήρως ρυθμιζόμενο
  • Πίσω ανάρτηση: Μονό αμορτισέρ Showa, πλήρως ρυθμιζόμενο

Φρένα

  • Φρένα μπροστά: Δυο δίσκοι, ακτινικές δαγκάνες Brembo 4Ε, ABS
  • Φρένο πίσω: Δίσκος, δαγκάνα Brembo, ABS

Ελαστικά

  • Ελαστικό μπροστά: 120/70ZR17M/C (58W) tubeless
  • Ελαστικό πίσω: 190/55ZR17M/C (75W) tubeless

Φωτογραφίες

Βίντεο

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017 19:19

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Suzuki GSX-R 1000Z 2013 – One Million Commemorative Edition Test - Suzuki GSX250R »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon