.
Κατηγορία Piaggio
Πέμπτη, 14 Μαϊος 2020 16:16

TEST – Piaggio Medley 150 S 2020

Τον Νοέμβριο του 2020 ή Piaggio έδειξε τις προθέσεις της σε ότι αφορά στην γκάμα των scooter. Με τα Liberty, Beverly και MP3 να έχουν ανανεωθεί, φέροντας νέους κινητήρες, είχε έρθει η σειρά του Medley να ακολουθήσει την ίδια πορείαΜ όπερ και εγένετο. Το νέο Medley 150 που παρουσιάστηκε στην EICMA ανανεώθηκε και αυτό, συμπληρώνοντας έτσι την “updated” γκάμα της εταιρείας.

Του Κώστα Γαμβρούλη 
Φωτογραφίες: Σπύρος Τσαντήλας, Κώστας Γαμβρούλης 

Ξεκινώντας από την σχεδίαση, οι αλλαγές εντοπίζονται στην μάσκα του scooter και στα φωτιστικά σώματα. Νέος LED και με DRL λειτουργία ο προβολέας έχει αποκτήσει άλλες γραμμές, όπως και το κάλυμμα του τιμονιού που τον περιβάλλει. Η σχεδιαστική συνεχίζεται και πιο κάτω, στην μετώπη του scooter όπου πλέον στην θέση του ασημένιου “σιριτιού” υπάρχει ένας “αεραγωγός” ο οποίος με την χρωματιστή πινελιά στο περίγραμμα του, προσδίδει ένα δυναμικό ύφος. Τα φωτιστικά σώματα δεξιά και αριστερά που λειτουργούν ως φλας και φώτα πορείας, επανασχεδιάσθηκαν και αυτά, μεγαλώνοντας λίγο σε μέγεθος, ενώ οι νέας σχεδίασης ζάντες και το επίσηες νέο κάλυμμα της εξάτμισης, συμπληρώνοντας τις αλλαγές για το 2020.

piaggio medley 150s 16

Νέος όμως είναι και πίνακας οργάνων, πλήρως ψηφιακός, με μια μονόχρωμη LCD οθόνη να περιλαμβάνει πληθώρα πληροφοριών, μεταξύ άλλων, στάθμη καυσίμου, στιγμιαία κατανάλωση και θερμοκρασία περιβάλλοντος.Οι ενδείξεις είναι ευδιάκριτες με μεγάλο μέγεθος και ικανοποιητική αντίθεση ακόμα και με κόντρα ήλιο, ενώ το βράδυ, ένας απαλός, μπλε σε απόχρωση φωτισμός, βοηθά την ανάγνωση της ευρείας σε διαστάσεις οθόνης. Οι πολύ απαιτητικοί, ίσως να προτιμούσαν μια κλασικίζουσα νότα, με τον συνδυασμό ενός αναλογικού οργάνου για παράδειγμα, αλλά ως έχει ο πίνακας, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα και στις εκδόσεις S, προσφέρεται επίσης και το σύστημα διασυνδεσιμότητας MIA, της Piaggio, που συνδέει μέσω Bluetooth το smartphone του αναβάτη με το όχημα, παρέχοντας δυνατότητες τηλεφωνίας, διαδικτύου, GPS, μουσικής, ακόμα και τηλεμετρίας μεταξύ άλλων, με έλεγχο από το τιμόνι μέσω του κουμπιού MODE.

piaggio medley 150s 5

Τα Μedley φέρουν πλέον την νέα γενιά i-Get κινητήρων της Piaggio, με τα μηχανικά σύνολα σε εκδόσεις 124,7 και 155 κ.εκ. να έχουν αλλαγές και βελτιώσεις σε ψεκασμό, εκκεντροφόρο, πιστόνι, φίλτρο αέρα και εξάτμιση. Αξίζει να σημειωθεί η δουλεία που έχει γίνει από την Piaggio για να μειώσει τους κραδασμούς και τριβές στο μοτέρ, προσφέροντας πέραν της πολιτισμένης λειτουργίας και των χαμηλών επιπέδων θορύβου, μεγάλα διαστήματα service ανά 10.000 (λάδια – φίλτρο) και 20.000 (ρύθμιση βαλβίδων) χιλιόμετρα. Το Start – Stop σύστημα αποτελεί μια καλοδεχούμενη φυσικά προσθήκη, σβήνοντας τον κινητήρα κατά τις στάσεις σε φανάρια και διασταυρώσεις και εξοικονομώντας -σε βάθος χρόνου- καύσιμο και μειώνοντας τις συνολικές εκπομπές ρύπων. Η έναυση του κινητήρα γίνεται άμεσα, με το άνοιγμα του γκαζιού και στην πράξη, δεν αντιμετωπίστηκε κανένα πρόβλημα από την υλοποίηση της Piaggio. Επίσης, προσφέρεται η δυνατότητα να απενεργοποιήσει την λειτουργία του συστήματος, από διακόπτη στο τιμόνι.

piaggio medley 150s 2

Εργονομικά, το Medley 150 S, είναι άψογο, με την θέση οδήγησης να αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των αστικών scooter με μεγάλους τροχούς. Άνετη και μεγάλη σέλα για δύο, στα 799 χλστ,. Απόστασης από το έδαφος, αρκετός -για τα δεδομένα της κατηγορίας χώρος για τα πόδια και ένα τιμόνι σε πολύ βολική θέση. Από χώρους, το Medley 150 S διαπρέπει, όντας ικανο να φιλοξενήσει δύο full face κράνη, κάτω από την σέλα του, η οποία ανοίγει ηλεκτρομαγνητικά από κουμπί στο τιμόνι. Στην ποδιά, υπάρχει επίσης κεντρικό ντουλαπάκι που κλειδώνει, το οποίο αποκαλύπτει δύο αποθηκευτικά τμήματα δεξιά και αριστερά. Στο τελευταίο, υπάρχει θύρα φόρτισης USB για κινητά και άλλες φορητές συσκευές, ενώ στον προσφερόμενο χώρο, μπορούν επίσης να φιλοξενηθούν τα έγγραφα κυκλοφορίας ή άλλα μικροπράγματα. Υπάρχει επίσης και λεβιεδάκι, για το χειροκίνητο άνοιγμα της σέλα, στην περίπτωση που το scooter μείνει από μπαταρία, ή παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα με τον ηλεκτρομαγνητγικό μηχανισμό. Η τάπα του ρεζερβουάρ βρίσκεται στο πάτωμα της ποδιάς, πάνω στο μικρό σε διαστάσεις τούνες που το διατρέχει, ανοίγει με κλειδί και δεν έχει άρθρωση, οπότε στους ανεφοδιασμούς θα πρέπει να την κρατάτε στο χέρι.

piaggio medley 150s 6

Τα μαρσπιέ του συνεπιβάτη είναι πτυσσόμενα, μεγάλα σε μέγεθος και επενδεδυμένα με λάστιχο, κάτι που σε συνδυασμό με τις εργονομικές χειρολαβές στην σχάρα και το μεγάλο τμήμα σέλας πίσω, προσφέρουν άνετη φιλοξενία και ικανοποιητική στήριξη στο δεύτερο άτομο. Μιλώντας για την σχάρα, αυτή είναι πολύ όμορφα σχεδιασμένη, με μεγάλη επιφάνεια επενδεδυμένη με αντιολισθητικό υλικό αλλά δεν υπάρχουν γαντζάκια ή άλλα σημεία πρόσδεσης για τα δεστικά, οπότε η μεταφορά αντικειμένων, αποτελεί ένα γρίφο σε ότι αφορά στην στερέωση τους.Στο εσωτερικό της ποδιάς υπάρχει ο κλασικός πτυσσόμενος γάντζος για το κρέμασμα και την στερέωση τσαντών, χαρτοφυλάκων κ.τ.λ. Και δεδομένου του ότι το τούνελ στο πάτωμα είναι όπως ειπώθηκε κοντό και επίπεδο στο πάνω μέρος του, ευνοείται η μεταφορά αποσκευών με αυτό τον τρόπο. Τέλος, το Medley 150 S, έχει πλάγιο και κεντρικό stand, αμφότερα πολύ εύκολα στην χρήση του και σταθερά.

piaggio medley 150s 9

Στον δρόμο, ο κινητήρας είναι αυτός που κλέβει τις εντυπώσεις, αφού παρουσιάζεται πολύ δυνατός σε όλο το φάσμα των στροφών και σε συνδυασμό με την “ζωηρή” μετάδοση, επιταχύνει το Medley 150 S δυναμικά, από στάση ή εν κινήσει, σε κάθε άνοιγμα του γκαζιού. H ισχύς του είναι 16,2 ίπποι στις 8.750 σ.α.λ. και 1,5 kg-m ροπής στις 6.500 σ.α.λ., οπότε στην μάχη των “στα χαρτιά” τεχνικών χαρακτηριστικών, είναι το πιο ισχυρό μηχανικό σύνολο της κατηγορίας και αυτό επιβεβαιώνεται και στην πράξη, με το scooter να κοιτά κατάματα τα 200άρια. Πραγματικά άψογο το μοτέρ!

piaggio medley 150s 10

Το Medley 150 S είναι “αερίνο” μέσα στην κίνηση, χωρίς όμως η αίσθηση από το πάτημα του στον δρόμο να είναι “αιθέρια” και ασταθής. Το τιμόνι κόβει πολύ και το ζύγισμα του είναι εξαιρετικό, οπότε οι ελιγμοί με μικρές ταχύτητες είναι παιχνιδάκι. Ο μπροστινός τροχός έχει διάσταση 16 ιντσών και τα πάει πολύ καλά με τις λακκούβες, προσδίδοντας επίσης σταθερότητα, ενώ ο πίσω είναι μικρότερος, απόρροια του μεγάλου αποθηκευτικού χώρου κάτω από την σέλα, στις 14 ίντσες. Τα δε ελαστικά, έχουν διαστάσεις 100/80-16 και 120/70-14 και προέρχονται από την Michelin, καθώς πρόκειται για τα πολύ καλά και δοκιμασμένα City Grip. Από κράτημα λοιπόν μια χαρά το scooter, ακόμα και στους δύσκολους αστικούς δρόμους, ενώ η συμπεριφορά του στο φρενάρισμα είναι απροβλημάτιστη, με τα δισκόφρενα σε διαστάσεις 260 και 240 χλστ, μπροστά και πίσω, αμφότερα με διπίστονες δαγκάνες,να κάνουν καλή δουλειά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ένα δικάναλο και αρκετά γρήγορο στην επέμβαση του ABS της Bosch, βρίσκεται εκεί για να “μαζέψει” τις καταστάσεις πριν αυτές γίνουν επικίνδυνες.

piaggio medley 150s 13

Με τον super κινητήρα του Medley, είναι πολύ πιθανό να παρασυρθεί κανείς σε γρήγορους ρυθμούς και το scooter δεν έχει κανένα πρόβλημα σε αυτό. Το πλαίσιο του είναι στιβαρό, οι αναρτήσεις προοδευτικές σε λειτουργία και όπου “σημαδεύεις” πας, χωρίς αυτή την “σε δύο κομμάτια” αίσθηση που είχαν τα scooter της κατηγορίας αυτής. Τις μέρες που είχα στην κατοχή μου το scooter μάλιστα, έτυχε να κάνω μια ανάβαση της Πεντέλης και πραγματικά, το Medley, αν και δεν έχει καμία υποχρέωση για κάτι τέτοιο, τα πήγε μια χαρά! Μόνο σε πολύ πίεση, θα αρχίσει σταδιακά να ανοίγει την τροχιά του αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι μειονέκτημα, αφού η χρήση αυτή είναι ασύμβατη για μοντέλο της κατηγορίας. Για τους ρυθμούς μέσα στην πόλη, ακόμα και αν αυτοί είναι γρήγοροι, το Medley είναι αρκούντως “sport”. H τελική του ταχύτητα είναι στα 120+ σε καλές συνθήκες και με επιμονή στα γκάζι, τα 110+ τα φτάνει πάντα και παντού όμως χωρίς κανένας πρόβλημα, οπότε το να κινηθεί κανείς σε μεγάλες λεωφόρους, σε περιαστικές διαδρομές ή ακόμα και στην εθνική, δεν είναι θέμα, με την σταθερότητα και το σίγουρο πάτημα να κάνουν και εδώ την παρουσία τους.

piaggio medley 150s 19

Σε ότι αφορά στην κατανάλωση, οδηγώντας το Medley 150 S με ήπιους ρυθμούς, τιμές ακόμα και κάτω από τα 3 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα είναι εφικτές, δεδομένου όμως του ζωηρού του χαρακτήρα θα λέγαμε ότι τα το “τριάρι” είναι η μέση κατανάλωση του, χωρίς να ξεφεύγει πολύ ακόμα και στο τέρμα γκάζι, με την ψηλότερη ένδειξη που είδαμε στην στιγμαία κατανάλωση να είναι 3,5 λίτρα. Αλλα είπαμε, με το γκάζι “καρύδι” αυτό. Το Medley 150 S της δοκιμής, είναι η κορυφαία έκδοση της γκάμας, φέροντας ξεχωριστές δυναμικές πινελιές στην εμφάνιση του και προσφέροντας το σύστημα διασυνδεσιμότητας MIA, στον standard εξοπλισμό του. Η τιμή του στα 3.290 ευρώ είναι στα αντίστοιχα επίπεδα ή και χαμηλότερη από τα scooter του ιαπωνικού ανταγωνισμού (μιλάμε για ανταγωνισμό με την ευρεία έννοια και πάντα για υγρόψυκτα τετράχρονα), με το Medley 150 S να προβάλει τον πολύ καλό του κινητήρα και την ζωρή του φύση ως μεγαλύτερα πλεονεκτήματα. Είναι επιπρόσθετα πολύ όμορφο, ποιοτικά κατασκευασμένο και προέρχεται από μια εταιρεία με τεράστια παράδοση στον χώρο. Τα αξίζει λοιπόν τα χρήματα του και πρόκειται για μια εξαιρετική πρόταση στην κατηγορία, η οποία ορίζει τον πήχη σε νέα ύψη, που πρέπει να ξεπεραστούν από τους άλλους κατασκευαστές.

Eυχαριστούμε θερμά το φυτώριο Dovras Plants & Flowers, που μας παραχώρησε ευγνικά τους χώρους του για τις ανάγκες της φωτογράφησης 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά 

7057 

Μοντέλο Piaggio Μedley 150 S 
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή (ευρώ) 3.290
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος, τετραβάλβιδος 
Κυβισμός (c.c.) 155
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 58 Χ 58.7
Συμπίεση (:1) Δ.Α. 
Τροφοδοσία Ψεκασμός 
Σύστημα εξαγωγής 1 σε 1
Λίπανση  Αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης Αυτόματος φυγοκεντρικός
Κιβώτιο CVT
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) 2.020
Πλάτος (mm)  
Ύψος  (mm) Δ.Α. 
Μεταξόνιο (mm) 1.390
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α. 
Ίχνος (mm) Δ.Α. 
Ύψος σέλας (mm) 799
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α. 
Βάρος (kg)  Δ.Α. 
Ρεζερβουάρ (lt)  
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι 
Πίσω Δύο αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίου 
Φρένα  
Μπροστά

Δίσκος διαμέτρου 260 mm, διπίστονη δαγκάνα/ ABS 

Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240 mm, διπίστονη δαγκάνα / ABS
Τροχοί  
Μπροστά 100/80-16''
Πίσω 120/70-14''
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 16,2 /8.750 σ.α.λ
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  1,5 / 6.500 σ.α.λ.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Μαϊος 2020 10:38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Piaggio MP3 300 HPE 2019 Test – Piaggio MP3 500 HPE Sport Advanced 2020 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon