.
Κατηγορία Piaggio
Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 00:14

Test – Piaggio Typhoon 125 2011

 


Νεανικό και όμορφο!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Με τα περισσότερα scooter να έχουν σοβαρέψει σε αισθητική, η Piaggio προσφέρει στους νεότερους αναβάτες ένα μοντέλο του οποίου το όνομα έγινε συνώνυμο της διασκέδασης την προηγούμενη δεκαετία. Το Typhoon 125, τετράχρονο πλέον, ομορφότερο και πιο γλυκό, υπόσχεται διαφορετική μετακίνηση με αναβάτες κάθε επιπέδου.

Ευχρηστία  και μικρές διαστάσεις

Έγινε γνωστό για την ευχρηστία του, τις μικρές διαστάσεις και τις υψηλές επιδόσεις, μιας και ο δίχρονος κινητήρας που χρησιμοποιούσε παλιά, ήταν από τους πιο δυνατούς. Η Piaggio έβαλε στο σχεδιαστήριο το Typhoon το οποίο επαναφέρει πλέον σε ένα γνώριμο σχήμα, ανάλογα φρεσκαρισμένο για την σύγχρονη εποχή. Τα πλαστικά περιφερειακά του είναι πιο αιχμηρά, η μάσκα το ίδιο όπως και το νέο φανάρι εμπρός. Νέο είναι και το ηλεκτρονικό πολυόργανο, ενώ διακόπτες, γραφικά, φινίρισμα, είναι όλα προσεγμένα. Αναμφίβολα η νέα εμφάνιση του Typhoon μαγνητίζει τα βλέμματα των εφήβων, και αυτό είναι άλλωστε και το μεγαλύτερο κοινό του. Η Piaggio σκόπευε με αυτό το Typhoon, να βάλει στον κόσμο των δύο  τροχών τους νέους, και απ’ ότι φαίνεται με το νέο στυλ και εμφάνιση, τα καταφέρνει μια χαρά. Άλλωστε, στις επίσημες φωτογραφίες της εταιρίας απεικονίζονται συνεχώς νέοι κάθε φύλου και μικρής ηλικίας,  άτομα  τα οποία είναι δραστήρια και κεφάτα, με αξεσουάρ για ανάλογες δραστηριότητες (σερφ, skate, πατίνια). Η Piaggio θέλησε με το νέο Typhoon να προσφέρει αστική μετακίνηση με ασφάλεια, σε ένα σύγχρονο scooter το οποίο να είναι προσιτό οικονομικά. Και η τιμή του, στα 1.750 euro, σίγουρα αποτελεί ένα ισχυρό όπλο, ειδικά για μικρούς αναβάτες.

Η σύγχρονη εποχή


Παραμένει μικρό σε μέγεθος το Typhoon, κι έτσι, ο χώρος στο πάτωμα, όπου πατούν τα πόδια του αναβάτη, είναι περιορισμένος. Η σέλα είναι φαρδιά και για δύο έφηβους είναι μια χαρά, ενώ είναι χαμηλή και επιτρέπει άνετο πάτημα. Στενό είναι και το τιμόνι, το οποίο κόβει πάρα πολύ, για επιτόπου ελιγμούς. Μπροστά από τα όργανα, το scooter είναι όσο μαζεμένο γίνεται, κι έτσι το μήκος του παραμένει μικρό. Σαν σύνολο, είναι μαζεμένο σε διαστάσεις και θα αποτελέσει ένα βολικό δίτροχο για συνθήκες με πολλή κίνηση. Διαθέτει ωστόσο χώρο κάτω από τη σέλα για αποθήκευση κράνους, αλλά και σχάρα για βαλίτσα, η οποία διαθέτει και βολικές χειρολαβές,. Όμως, το scooter της Piaggio διαθέτει σπορ χαρακτήρα μιας και οι  τροχοί των 12 ιντσών μπορεί να φαίνονται μικροί. Διαθέτουν τρακτερωτά ελαστικά με ψηλό προφίλ, κάτι που αυξάνει την δυνατότητα απορρόφησης κραδασμών, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει την κίνηση σε χωματόδρομους. Αυτό το τελευταίο είναι ένα σημείο στο οποίο τα παλαιότερα Typhoon είχαν διαπρέψει, και, μιας και η χώρα μας διαθέτει πλήθος από αυτούς, αλλά και νησιά με άγριο ανάγλυφο, έκαναν πραγματικά θραύση. Αποτελούσαν την πρώτη επιλογή για ενοικιαζόμενα στα νησιά,  και οι τουρίστες τα τιμούσαν αναλόγως. Ακόμη και τώρα, ο χαρακτήρας αυτός είναι θεμιτός, και σίγουρα θα κλέψει πωλήσεις από μία κατηγορία στην οποία ουσιαστικός αντίπαλος είναι το Yamaha BW’s 125. Οι αναρτήσεις του αφορούν συμβατικό μπροστινό σύστημα και μονό αμορτισέρ για πίσω. Ωστόσο, ενώ συναντάμε δίσκο με δύο έμβολα για το φρενάρισμα του μπροστινού τροχού, πίσω έχουμε ένα ταμπούρο διαμέτρου 140mm.

Στην πράξη


Είναι όντως μικρό σε μέγεθος, ο αναβάτης μεγάλου ύψους θα δυσκολευτεί να βολευτεί, ειδικά να προστατευτεί από καιρικές συνθήκες, λόγω του στενού πλάτους της ποδιάς. Η σέλα που δείχνει αρκετή, τελικά περιορίζει το χώρο του συνεπιβάτη και θα φανεί άξια για τον αναβάτη, και… την φίλη του. Με τον τετράχρονο κινητήρα, που προέρχεται από τα Fly και Zip, το νέο Typhoon δεν αποδεικνύεται και τόσο τυφώνας, όσο το παλαιότερο μοντέλο. Εκείνο είχε γίνει γνωστό για την εκρηκτικότητά του, ενώ αυτό, ίσα που θα μετακινήσει με άνεση δύο επιβαίνοντες. Επιταχύνει αργά μέχρι τα 40 χ.α.ω., ανοίγει λίγο μετά και με ζόρι θα φτάσει τα 90 χ.α.ω. Για να δεις παραπάνω στο ηλεκτρονικό κοντέρ, θα πρέπει να υπάρξει κατηφόρα και όρεξη για σκύψιμο και βελτίωση της αεροδυναμικής. Ο κινητήρας βέβαια είναι ακούραστος και μπορεί να δουλεύει στο τέρμα για πολλή ώρα χωρίς πρόβλημα. Είναι και οικονομικός, αλλά όταν τον κρατάς στο τέρμα, χάνει σημαντικά σε αυτό τον τομέα. Η αίσθηση του Typhoon είναι αυτή ενός συμπαθητικού, αλλά αργού scooter, το οποίο καμία σχέση δεν έχει με το παλιό μοντέλο. Τα ελαστικά περιορίζουν την πρόσφυση και την εμπιστοσύνη στις κλειστές στροφές, ενώ στις ευθείες παραμένει σταθερό χωρίς κανένα πρόβλημα, στις ταχύτητες που αντέχει  ο κινητήρας να πάει.
Είναι πολύ εύχρηστο στις συνθήκες πόλης μιας και το μέγεθος βοηθάει, ενώ θα χρειαστεί προσοχή στο τιμόνι και τους καθρέπτες, που βρίσκονται στο ύψος των καθρεπτών των αυτοκινήτων.
Θα περάσει πολύ πιο άνετα στους χωματόδρομους, από τα περισσότερα ασφάλτινου προορισμού scooter, και μόνος περιορισμός εκεί θα γίνει από τις μαλακές αναρτήσεις, κυρίως από το αμορτισέρ.

Απλό και λειτουργικό


Το νέο Typhoon 125 σαφώς δεν έχει σχέση με την σπιρτάδα και τις επιδόσεις του παλαιότερου δίχρονου. Είναι ένα scooter απλό και λειτουργικό, με άθραυστο κινητήρα, άνετες αναρτήσεις που τερματίζουν σχετικά εύκολα, πολύ καλά φρένα, και ιδιαίτερη εμφάνιση. Αποτελεί ιδανικό πεδίο… “δοκιμών” για νέους αναβάτες και διαθέτει μοναδικά προσιτή τιμή. Στα 1.750 euro που κοστίζει, δικαιολογεί απόλυτα την επιλογή της Piaggio να επαναφέρει το όνομα Typhoon στο προσκήνιο, προσφέροντας έστω και εικονικά την εικόνα ενός τυφώνα, σε… slow motion.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Piaggio
Μοντέλο Typhoon 125
Τιμή 1.750euro
Εγγύηση 2 Χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος 4-χρονος 2-βάλβιδος με 1 ΕΕΚ
Κυβισμός 124 cc
Διάμετρος/Διαδρομή 57 x 48,6 mm
Σχέση συμπίεσης 10,6 + 0,5 : 1
Μέγιστη ισχύς 9,11 hp - 8500 rpm
Μέγιστη ροπή 8,2 Nm - 7500 rpm
Τύπος μετάδοσης Συνεχώς Μεταβαλλόμενη
Τροφοδοσία Καρμπυρατέρ KEHIN CVK 26
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική CDI, μεταβαλλόμενη αβάνς
Σύστημα ψύξης Με αέρα
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Τύπος συμπλέκτη Αυτόματος Φυγοκεντρικός
Πλαίσιο
Τύπος Σωληνωτό με ενισχύσεις
Αναρτήσεις
Εμπρός Yδραυλικό τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 32 mm, διαδρομής 85 mm
Πίσω Aιωρούμενος βραχίονας με μονό υδραυλικό αμορτισέρ, διαδρομή 76 mm
Φρένα
Εμπρός Υδραυλικό δισκόφρενο 200mm, με πλευστή δαγκάνα διπλού εμβόλου
Πίσω Ταμπούρο 140mm
Ελαστικά
Μπροστά Χωρίς αεροθάλαμο 120/80-12''
Πίσω Χωρίς αεροθάλαμο 130/80-12''
Διαστάσεις / τεχνικά
Μήκος/Πλάτος/Μεταξόνιο 1940/720/1350 mm
Βάρος κενό 117 kg
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 7 lt
Μέγιστη ταχύτητα 94 km/h
Εκπομπές καυσαερίων Euro III

Φωτογραφίες οδήγησης


Τεχνικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 16:59

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon