.
Κατηγορία Kymco
Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022 18:00

Test - KYMCO DT-X360 (2022)

Δοκιμάζουμε το νέο crossover σκούτερ της KYMCO που βασίζεται στο Downtown 350i.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Είναι η νέα μόδα της εποχής μας, σκούτερ με δυνατότητα κίνησης και εκτός δρόμου. Αν πρέπει να βρούμε έναν ηθικό αυτουργό θα πρέπει να κοιτάξουμε προς τη Honda, που έθεσε τους κανόνες του παιχνιδιού εδώ και μερικά χρόνια με το μοναδικό X-ADV.

Ο γενάρχης της σχολής αυτής βασίζεται στην μοτοσυκλετιστική πλατφόρμα NC750, με κάμποσα κυβικά και τεράστιο οπλοστάσιο για χωμάτινη χρήση, ωστόσο ο ανταγωνισμός δεν αντέδρασε άμεσα, παρά μόνο όταν η Honda επέστρεψε στο μοτίβο αυτό με το ADV 350 (και το ασιατικό 150).

Αίφνης η τάξη των Euro 5 προδιαγραφών εμπλουτίστηκε με σκούτερ που δηλώνουν adventure ή crossover, δηλώνοντας έτσι την ενσωμάτωση στον σχεδιασμό τους χαρακτηριστικών που διευκολύνουν τη χωμάτινη προσέγγιση.

A15A7507 web 

Η KYMCO παρουσίασε τη δική της πρόταση πριν μερικούς μήνες, το νέο σκούτερ DT-X360 που έρχεται βασισμένο στην πλατφόρμα του γνωστού Downtown 350i.

Εμφανισιακά το DT-X δείχνει τον προσανατολισμό του κυρίως με το ψηλό μπροστινό φτερό που μοιάζει με ρύγχος adventure μοτοσυκλέτας, αλλά η ουσία βρίσκεται στο συνολικό του στήσιμο. Η KYMCO κούρδισε τον μονοκύλινδρο κινητήρα G5-SC των 321 cc για πιο γραμμική και γεμάτη απόδοση στις χαμηλομεσαίες, ενώ άλλαξε τη θέση οδήγησης σηκώνοντας τη σέλα στα 800 χιλιοστά (30 περισσότερα από το Downtown), τοποθέτησε φαρδύτερο τιμόνι και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τα δυναμικά χαρακτηριστικά του σκούτερ.

Το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο δέχτηκε ενισχύσεις σε σημεία που θα καταπονηθούν περισσότερο οδηγώντας σε τραχύτερο έδαφος, ενώ και οι αναρτήσεις έχουν νέα χαρακτηριστικά αποσβέσεων, καθώς και άλλα ελατήρια. Νέες είναι και οι ενισχυμένες ζάντες, διατηρώντας τις ίδιες ακριβώς διαστάσεις με το Downtown, με 14 ίντσες μπροστά και 13 πίσω.

Ένα βασικό στοιχείο που θα περίμενε κανείς στο DT-X360 θα ήταν ψηλότερες αναρτήσεις, κάτι που δεν προκύπτει από τα επίσημα τεχνικά χαρακτηριστικά της KYMCO, σύμφωνα με τα οποία το πιρούνι έχει την ίδια ακριβώς διαδρομή με το Downtown (110 mm), ενώ πίσω τα δύο αμορτισέρ έχασαν 8 mm, πέφτοντας στα 100 συγκριτικά με το συγγενές ασφάλτινο μοντέλο.

Αυτό με τη σειρά του φωτογραφίζει και την ουσία αυτών των σκούτερ, την απλή και λογική προσέγγιση: να προσαρμόσουμε και να προσθέσουμε τα στοιχεία εκείνα που διευκολύνουν τη διέλευση από χωμάτινες επιφάνειες, αποφεύγοντας να στείλουμε το κόστος στον Θεό με πολύ εξειδικευμένα καλούδια.

A15A7410 web

Ας ξεκινήσουμε μιλώντας για την εμπειρία χωμάτινης οδήγησης με το KYMCO DT-X360. Στην αρχή η αίσθηση που μου έδινε δεν έδειχνε διαφορετική από οποιοδήποτε άλλο ασφάλτινο σκούτερ στο χώμα. Το παραδοσιακό του πάτωμα δεν έχει χώρο στο πίσω όριό του που θα μου επέτρεπε να οδηγήσω όρθιος, έτσι εξαρχής πάμε χωματοβόλτα καθιστοί.

Σταδιακά ωστόσο άρχισα να ανακαλύπτω τα στοιχεία που λειτουργούν υπέρ μου στο χώμα. Εν αρχή οι αναρτήσεις, οι οποίες είναι αρκετά μαλακές εκ φύσεως – στην τυπική λογική των σκούτερ – έτσι στο χώμα δουλεύουν αρκετά καλά, χωρίς οι αποσβέσεις τους να είναι τόσο γρήγορες που να χοροπηδούν διαρκώς οι τροχοί.

Το καλό με αυτές είναι πως χάρη στις αφοσιωμένες ρυθμίσεις τους και κυρίως τα νέα ελατήρια, δεν τερματίζουν τόσο εύκολα ώστε να χαλούν διαρκώς την κατευθυντικότητα. Το γεγονός πως μπορούν να απορροφούν καλύτερα τις ανωμαλίες του εδάφους κάνει την οδήγηση του DT-X360 προβλέψιμη και φιλικότερη.

Τα on-off λάστιχα της CST, με χάραξη που θυμίζει Pirelli MT60 RS, κάνουν καλή δουλειά βρίσκοντας περισσότερη πρόσφυση από ένα τυπικό ζευγαράκι δρόμου, ενώ παραμένουν εξίσου καλά και στη στεγνή άσφαλτο.

Τα φρένα επίσης είναι εξαιρετικά, καθώς η τριπίστονη δαγκάνα μπροστά προσφέρει προοδευτικότητα στο χέρι χωρίς να της λείπει η δύναμη. Αυτό σημαίνει μικρότερο αρχικό δάγκωμα, χαρακτηριστικό που ειδικά στο χώμα, όπου βασιλεύει η ελλιπής πρόσφυση, αποτελεί προσόν.

Παραδόξως, στο DT-X360 ο αναβάτης μπορεί να απενεργοποιήσει το TCS με κουμπί στο αριστερό άκρο του τιμονιού, όχι όμως και το ABS, το οποίο λειτουργεί μεν εξαιρετικά, αλλά στο χώμα δεν αποδεικνύεται το ίδιο ευεργετικό και τα χάνει ευκολότερα σε αναπηδήσεις των τροχών.

A15A7415 web 

Τα παραπάνω στοιχεία λειτουργούν εξίσου καλά και στην πόλη. Οι αναρτήσεις, λ.χ., αντιμετωπίζουν εξίσου καλά όχι μόνο νεροφαγώματα και κροκάλες, αλλά και λακκούβες, πεζοδρόμια και λοιπά εμπόδια της καθημερινότητας.

Η προοδευτικότητα στα φρένα, με την υποστήριξη άφθονης δύναμης και του ABS που εδώ δουλεύει άριστα και η ψηλότερη θέση οδήγησης επίσης προσφέρουν αξία στην καθημερινή μετακίνηση.

Ο κινητήρας του DT-X360 έχει άφθονη δύναμη για την κατηγορία του, χαρίζει δυνατές επιταχύνσεις και “πετάει” στις μεσαίες, ενώ έχει αρκετή διάρκεια για να βλέπει κανείς άνετα τα 140 km/h.

Το φαρδύτερο τιμόνι δεν αποδείχθηκε ποτέ ενοχλητικό στην κίνηση, αν πάντως κάτι λείπει από το DT-X360 είναι λίγο καλύτερη προστασία από τον αέρα. Η ζελατίνα του προσφέρει πολύ λίγο στην αεροδυναμική κάλυψη, και η βελτίωση εδώ θα κούμπωνε ιδανικά σε ένα σκούτερ όπως αυτό που μπορεί άνετα τα ταξιδέψει με 120 στο κοντέρ.

Κατά τα λοιπά ο εξοπλισμός του είναι επαρκέστατος, με ρυθμιζόμενες μανέτες, δυνατά φώτα και δύο παροχές USB σε πολύ βολικά σημεία: η μια βρίσκεται μέσα στο αριστερό ντουλαπάκι της ποδιάς, η άλλη στο κέντρο το τιμονιού κάτω από το ανακλινόμενο πλαστικό καπάκι με το σήμα DT-X – ό,τι πρέπει να υποστήριξη εξωτερικά τοποθετημένης συσκευής (GPS, τηλέφωνο).

Ο χώρος κάτω από την – ανετότατη για δύο – σέλα είναι επίσης άπλετος, φιλόξενος για δύο full face κράνη και με περίσσεμα για μικροπράγματα.

Ο πίνακας οργάνων είναι ουσιαστικά μια μεγάλη LCD οθόνη με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, όχι όμως τη σουίτα συνδεσιμότητας Noodoe. Δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή αν στο μέλλον θα προσφερθεί και έκδοση DT-X360 Noodoe, όπως συμβαίνει με το Downtown.

A15A7397 web 

Στην τιμή του η συνδεσιμότητα με αυτό το εύχρηστο και λειτουργικό σύστημα της KYMCO θα ήταν ένα σπουδαίο ατού. Το DT-X360 τιμολογείται μια ανάσα κάτω από τα έξι χιλιάρικα, 100 ευρώ πάνω από το Downtown 350i, τιμή που διατηρεί μια ξεκάθαρη απόσταση από τον βασικό του ανταγωνιστή, Honda ADV 350.

Tο DT-X360 φιλοδοξεί να αποτελέσει μια οικονομικότερη εναλλακτική, δείχνοντας στα χαρτιά λίγο πιο “on” παρά “off” από το Honda λόγω μικρότερων τροχών (15/14 μπρος/πίσω το ADV 350) και μικρότερων διαδρομών αναρτήσεων (125/130 mm μπρος/πίσω το ADV 350) – κάτι βέβαια που στην πράξη μένει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη, μιας και το ιαπωνικό σκούτερ δεν πέσει ακόμη στα χέρια μας εν Ελλάδι.

Στο τέλος ένα συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει είναι πως το DT-X360 δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε όποιον θέλει να κάνει και χώμα. Μπορεί εξίσου αποτελεσματικά να εξυπηρετήσει 100% ασφάλτινη χρήση, καθώς τα “χωμάτινα” χαρακτηριστικά του είναι ωφέλιμα και στην πόλη, χωρίς να μειώνουν σε τίποτε την ευχρηστία και λειτουργικότητα.

A15A7376 web 

Εξοπλισμός δοκιμής: Μότο Πήγασος

Κράνος: Yohe 851 G09

Μπουφάν: Seventy Degrees SD-JR69

Γάντια: Seventy Degrees SD-C43

A15A7379 web 

ΤEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο

KYMCO / DT-X360

Τιμή:

€5,995

Εγγύηση:

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 1K, υγρόψυκτος, 1ΕΕΚ, 4 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

321

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

75.3 x 72

Συμπίεση

10.7: 1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Εκκίνηση

Μίζα

Συμπλέκτης

Ξηρός φυγοκεντρικός

Μετάδοση

Αυτόματη, διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT)

Τελική μετάδοση

Ιμάντας

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο

Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm)

2,165 x 780 x 1,285

Μεταξόνιο (mm)

1,550

Γωνία κάστερ (°)

Δ.Α.

Ίχνος  (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας  (mm)

800

Απόσταση από έδαφος  (mm)

Δ.Α.

Βάρος  (kg)

175 / 194 (στεγνό / υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

12.5

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι 37 mm, διαδρομή 110 mm

Πίσω

Δύο αμορτισέρ, διαδρομή 100 mm, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων

   

Ελαστικά / Τροχοί

CST

Μπροστά

120/80-14

Πίσω

170/70-13

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δίσκος 260 mm, δαγκάνα τριών εμβόλων, Bosch ABS

Πίσω

Δίσκος 220 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, Bosch ABS

   

Εξοπλισμός

Οθόνη LCD, traction control (TCS) με κουμπί απενεργοποίησης, δικάναλο ABS. κεντρικό και πλαϊνό σταντ, απομακρυσμένο κλειδί (keyless), αποθηκευτικός χώρος για 2 full face κράνη κάτω από τη σέλα, 2 x παροχές φόρτισης USB, LED φώτα, ρυθμιζόμενες μανέτες
   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

28.2 / 7,500

Ροπή (kgm / rpm)

3 / 5,750

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022 22:59

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Τest Ride - Kymco Agility 300 - 2021 Test - KYMCO Xciting-S 400i ABS/TCS Noodoe E5 2022 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon