.
Κατηγορία Honda
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023 17:13

Πρώτη Επαφή - Honda Motocompacto

Μαγεία σε βαλίτσα

Το πτυσσόμενο ηλεκτρικό σκούτερ της Honda αναστήθηκε σε ηλεκτρική μορφή και μας δείχνει μιαν άλλη οπτική της αστικής μετακίνησης. Ξανά.

Κείμενο: Matthew Skwarczek
Φωτογραφίες: Matthew Skwarczek/Car & Driver, Honda

Τη σήμερον ημέρα το κυκλοφοριακό παραμένει ανυπόφορο όπως και τη δεκαετία του 1980. Κανένας δεν απολαμβάνει το μποτιλιάρισμα, μα είναι συχνά αναπόφευκτο ακόμη και σε χώρες με εξελιγμένες δημόσιες συγκοινωνίες. Άλλωστε για να πάρεις το λεωφορείο ή το τρένο πρέπει πρώτα να φτάσεις στον σταθμό, διαδρομή που πολλοί κάνουν με το αυτοκίνητο. Πολλές εταιρείες και υπηρεσίες έχουν προσπαθήσει κατά καιρούς να προσφέρουν μια λύση στο πρόβλημα του "πρώτου ή τελευταίου χιλιομέτρου" με ανάμικτα αποτελέσματα. Τώρα η Honda επιχειρεί με τη δική της λύση ή, πιο σωστά, επιχειρεί ξανά.

Περισσότερα από 40 χρόνια πριν η Honda αναζήτησε μια λύση για το κυκλοφοριακό του Τόκυο στο πτυσσόμενο σκούτερ Motocompo. Η ιδέα της ήταν πως παρκάρεις το αυτοκίνητο χιλιόμετρα μακριά από τη δουλειά σου, ξεδιπλώνεις το μικρόσωμο δίτροχο και το καβαλάς για το υπόλοιπο της διαδρομής. Ακούγεται ευφυέστατο, ειδικά στις πνιγμένες αστικές περιοχές της Ιαπωνίας. Η Honda μάλιστα το είχε σχεδιάσει ώστε να χωρά σε ένα ειδικό τμήμα των πορτμπαγκάζ των τότε αυτοκινήτων πόλης της. Μόνο που το Motocompo διατέθηκε αποκλειστικά και μόνο στην Ιαπωνία, ενώ εξαφανίστηκε το 1983, μετά από μόλις δύο χρόνια στην παραγωγή.

Παρόλα αυτά το Motocompo είναι σήμερα πιο δημοφιλές απ' όσο ήταν στην εποχή του και, με την αστική μετακίνηση να παραμένει ως πρόβλημα, η σχεδιαστική ομάδα της Honda αποφάσισε να αναβιώσει το σχέδιο αυτό.

Καλωσορίζουμε το Honda Motocompacto. Όπως το αρχικό Motocompo, είναι ένα σκούτερ που διπλώνει για να χωρέσει στον χώρο αποσκευών ενός συμβατικού πεντάπορτου αυτοκινήτου. Παρότι όμως ο ηγέτης της ομάδας εξέλιξης και σχεδιαστής Nick Ziraldo και οι συνεργάτες του ανέτρεξαν στο αυθεντικό σχέδιο της δεκαετίας του '80 για έμπνευση, οι τέσσερεις δεκαετίες εξέλιξης που έχουν μεσολαβήσει έκτοτε σημαίνουν πως το Motocompacto δεν είναι απλώς αναπαραγωγή ενός παλιού σχεδίου.

Πρώτον, το Motocompacto είναι πιο μαζεμένο από το αρχικό μοντέλο. Το μεταξόνιό του είναι 89 mm κοντύτερο, σχεδόν 102 mm στενότερο και συνολικά 216 mm πιο κοντό. Κι αυτό στην ανεπτυγμένη, στην έτοιμη για οδήγηση μορφή του.

Όταν διπλωθεί είναι εξίσου πιο μαζεμένο από το Motocompo. Με μήκος 742 mm, ύψος 536 mm και πλάτος 94 mm διπλωμένο καταλαμβάνει 18% λιγότερο χώρο από μια τυπική βαλίτσα που χρησιμοποιούμε για να μετρήσουμε τον αποθηκευτικό χώρο των αυτοκινήτων. Με βάρος 18.7 κιλών επίσης ζυγίζει λιγότερο από το μισό του βενζινοκίνητου προγόνου του.

Αυτά τα δεδομένα σε συνδυασμό με το βολικό χερούλι μεταφοράς το κάνουν αρκετά εύκολο στη μετακίνηση με το ένα χέρι.

2023 honda e scooter 107 653fc3ed62a40

Τα κέρδη σε φυσικές διαστάσεις και βάρος συνδέονται με μια άλλη δραστική αλλαγή. Στη θέση του μονοκύλινδρου δίχρονου κινητήρα 49 cc του Motocompo έχουμε τώρα ένα ηλεκτρικό μοτέρ συνεχούς ρεύματος (DC) που οδηγεί μόνο τη μπροστινή ρόδα. Το κορμί του σκούτερ δεν περιέχει πια δοχείο καυσίμου αλλά ένα ενσωματωμένο πακέτο μπαταριών λιθίου. Καθώς δεν υπάρχει πια ανάγκη να φιλοξενηθεί κινητήρας εσωτερικής καύσης, το Motocompacto διαθέτει και αποθηκευτικό χώρο. Δεν είναι παρά ένα κουτί διαστάσεων 460 x 79 x 241 mm, ωστόσο η Honda λέει πως είναι αρκετό για να φιλοξενήσει ένα μικρό λάπτοπ.

Προφανώς με μέγιστη απόδοση 0.7 hp το Motocompacto δεν πλησιάζει καν σε ισχύ τους 2.5 hp του Motocompo, ενώ έχει και πολύ χαμηλότερη τελική ταχύτητα: 24 km/h έναντι 40 του δίχρονου προγόνου.

Κατά τους εκπροσώπους της Honda όμως αυτή ήταν μια συνειδητή επιλογή που εξασφαλίζει ότι στα μάτια του Νόμου το Motocompacto δε χαρακτηρίζεται ως μηχανοκίνητο όχημα, έτσι δεν απαιτεί πινακίδα ούτε δίπλωμα οδήγησης από τον χρήστη του, δε διαθέτει καν κόρνα και φλας παρά μόνο LED φώτα μπροστά και πίσω.

2023 honda e scooter 102 653fc3ebcd980

Στην παρουσίαση του Motocompacto στο Ντιτρόιτ (ΗΠΑ) η Honda έστησε μια όμορφη κυκλική διαδρομή σαν πίστα για να πάρουμε μια πρώτη γεύση του τί έχει να προσφέρει το μικρό ηλεκτρικό της δίτροχο.

Άπαξ και αναπτύξεις μαρσπιέ, τιμόνι, σέλα και πίσω τροχό και τα κλειδώσεις στις θέσεις τους, η εκκίνηση του Honda Motocompacto είναι απίστευτα απλή, αρκεί το πάτημα ενός κουμπιού. Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να ξεκινήσει χωρίς εσάς κατά λάθος καθώς αισθητήρες στο τιμόνι και τον πίσω τροχό φροντίζουν γι' αυτό. Όλα τα πτυσσόμενα μέρη επίσης διαθέτουν ειδικούς μηχανισμούς που εξασφαλίζουν πως δε θα διπλώσουν απρόβλεπτα.

Το κουμπί εκκίνησης (power button) αλλάζει και τις riding modes που προβάλλονται στη LED οθόνη μαζί με ενδείξεις για στάθμη μπαταρίας, ταχύτητα και κατάσταση μπροστινού προβολέα. Η Mode 1 περιορίζει τη μέγιστη ταχύτητα στα 16 km/h, ενώ η Mode 2 σερβίρει όλη τη δύναμη που χρειάζεται ως τα 24 km/h. Εφόσον έχεις κουρδίσει την επιλογή σου, πιάνεις καλά το δερμάτινο γκριπ, πιέζεις το γκάζι με τον αντίχειρα - σαν ATV - και έφυγες.

Ο Ziraldo και η Jane Nakagawa, αντιπρόεδρος της American Honda R&D, μας είπαν πως η ομάδα του Motocompacto είχε αφοσιωθεί σε βαθμό ψύχωσης με το πώς να κάνει το σκούτερ της διασκεδαστικό στην οδήγηση. Να τους πούμε λοιπόν πως τα κατάφεραν!

Χάρη στα λεπτά του λάστιχα, τις μικροσκοπικές διαστάσεις και το μικρό του βάρος, το Motocompacto πλαγιάζει σαν παιχνιδάκι και, παρόλο που το τιμόνι δε δίνει και πολλή πληροφόρηση, το σύστημα κατεύθυνσης είναι απίστευτα ελαφρύ σε αίσθηση.

2023 honda e scooter 101 653fc3ec7aa50

Η Honda ισχυρίζεται πως το Motocompacto επιταχύνει από μηδέν σε 24 km/h σε επτά δευτερόλεπτα. Δεν ακούγεται ως κάτι σπουδαίο μέχρι να συνειδητοποιήσεις πως το κάνεις πάνω σ' έναν χαρτοφύλακα με ρόδες. Κι όμως, το Motocompacto ποτέ δεν έδειξε ασταθές ή ευαίσθητο κοντά στην τελική του ταχύτητα - έχει όμως ανώτατο ωφέλιμο φορτίο τα 120 κιλά.

Συνδυάστε τα παραπάνω με το ακριβές γκάζι-σκανδάλη στον αντίχειρα και θα βρεθείτε να στρίβετε τελικιασμένοι με πλατύ χαμόγελο ζωγραφισμένο στο στόμα.

Το Motocompacto δεν έχει αναρτήσεις, ωστόσο ο Ziraldo μας εξήγησε πως τη δουλειά της απόσβεσης των ανωμαλιών αναλαμβάνουν τόσο τα ελαστικά, όσο και λαστιχένιες εδράσεις στη σέλα. Θα πρέπει κάποτε να καβαλήσουμε το Motocompacto σε πιο ανώμαλο έδαφος για να το διαπιστώσουμε αυτό, πάντως στην πρώτη αυτή επαφή οι αισθήσεις μας δεν είχαν κανένα απολύτως θέμα με την άνεση της σέλας από συνθετικό δέρμα.

Ευτυχώς το Motocompacto έχει φρένο. Προσέξτε τον ενικό αριθμό. Καθώς το σκούτερ είναι τόσο ελαφρύ και το βάρος του αναβάτη πέφτει κυρίως στο πίσω μέρος, ένα μικρό ταμπούρο στην πίσω ρόδα είναι υπεραρκετό για σταματήσει γρήγορα το σκούτερ μέσω της μοναδικής μανέτας, αριστερά στο τιμόνι.

Σύστημα ανάκτησης ενέργειας στο φρενάρισμα δεν υπάρχει εδώ, καθώς η Honda ανησύχησε μήπως αυτό οδηγήσει σε υπερφόρτωση τη μικρή μπαταρία οδηγώντας σε μεγάλου μήκους κατηφορικές διαδρομές.

2023 honda e scooter 129 653fd19dc5007

Η αυτονομία του Motocompacto είναι μάλλον φτωχή για τα δεδομένα ενός ηλεκτρικού σκούτερ, αλλά αρκετά καλή για βαλίτσα με τιμόνι. Η Honda ισχυρίζεται πως μπορεί να διανύσει 19 χιλιόμετρα ανά φόρτιση, με μια πλήρη αναπλήρωση να ζητά περίπου 3.5 ώρες με τον στάνταρ φορτιστή σε μια τυπική οικιακή παροχή (120 V στις ΗΠΑ).

Εκτός από την οθόνη του σκούτερ, θα μπορείς να παρακολουθήσεις την εξέλιξη της φόρτισης και μέσω μιας ειδικής εφαρμογής για τηλέφωνα που θα διατεθεί σύντομα και η οποία θα περιλαμβάνει ακόμη εντοπισμό με GPS και ρυθμίσεις φόρτισης μέσω Bluetooth.

Τα 19 χιλιόμετρα δεν ακούγονται και πολλά συγκριτικά με άλλα ηλεκτρικά δίκυκλα, όπως το BMW CE 02 που πλησιάζει άνετα τα 100 χιλιόμετρα, αλλά πρέπει να θυμόμαστε πως το Motocompacto σχεδιάστηκε ως όχημα για το πρώτο/τελευταίο χιλιόμετρο. Ο ρόλος του είναι συμπληρώσει το αυτοκίνητο, όχι να το αντικαταστήσει. Είναι ένας ωραίος τρόπος να φτάσεις ως τον σταθμό του μετρό ή για φοιτητές να μετακινούνται μέσα στους χώρους της πανεπιστημιούπολης. Σε αυτές τις χρήσεις το Motocompacto είναι απείρως πιο εύκολο απ' όσο ένα πλήρους μεγέθους σκούτερ να το φέρεις και να το φορτίσεις ή να το παρκάρεις στην ασφάλεια του σπιτιού σου.

2023 honda e scooter 108 653fc3ee18301

Είναι επίσης αισθητά φτηνότερο από ένα κανονικό σκούτερ. Με τιμή εκκίνησης τα 995 δολάρια ΗΠΑ (€905, ισοτιμία 29/11/2023) το Motocompacto είναι φτηνότερο και από τα περισσότερα ηλεκτρικά ποδήλατα, ειδικά τα πτυσσόμενα.

Είναι πολύ καλοφτιαγμένο, όλα δείχνουν άρτια και καλοδεμένα μεταξύ τους. Θα προτείναμε πάντως να το συνδυάσετε με την αγορά ενός ποδηλατικού κράνους - μπορεί να δείχνει ως παιχνίδι, μα δεν είναι. Η Honda λέει πως θα διαθέσει μια μεγάλη σειρά από αυτοκόλλητα και σχέδια γραφικών, ενώ μπορείτε πάντα να φτιάξετε τα δικά σας.

Άφησε επίσης να εννοηθεί πως έχει υπό εξέταση και άλλες σειρές αξεσουάρ και εξαρτημάτων για να επενδύσει γύρω από το Motocompacto.

Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς αν το Honda Motocompacto θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία από τον προκάτοχό του ή όχι. Αν σκεφτούμε πάντως πόσο δημοφιλείς έχουν αποδειχθεί οι μικρές μοτοσυκλέτες της Honda και ειδικά το Grom, δύσκολα φανταζόμαστε πως το νέο μοντέλο θα εξαφανιστεί σε δύο χρόνια. Ακόμη και εδώ στο γραφείο του Car & Driver έχω δυο-τρεις συναδέλφους που το θέλουν. Γιατί έχουν καταλάβει πως είναι ένας τρόπος να δεις το μποτιλιάρισμα ως παιδική χαρά.

2023 honda e scooter 140 653fd1a252ac1

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Honda Motocompacto

Κινητήρας

Ηλεκτρικός DC, κεντρική τοποθέτηση, μετάδοση κίνησης στον μπροστινό τροχό

Μέγιστη Ισχύς

0.7 hp

Μέγιστη Ροπή

1.7 kgm

Μέγιστη Ταχύτητα

24 km/h

Μέγιστη Αυτονομία

19 km

Μπαταρία

0.24 kWh μη αφαιρούμενη

Φορτιστής

84 kW

Χρόνος επαναφόρτισης

3 ώρες και 30 λεπτά

Πλαίσιο

Ατσάλινο

Μεταξόνιο

742 mm

Μήκος x Πλάτος x Ύψος

Διπλωμένο: 742 x 94 x 536 mm / Έτοιμο για οδήγηση: 968 x 437 x 889

Φρένο

Ταμπούρο (μόνο πίσω)

Βάρος

19 kg

Ωφέλιμο Φορτίο

120 kg

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023 17:44

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Honda Forza 350 2023 Video Test Ride - Honda Monkey 125 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon