.
Κατηγορία Daytona
Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2015 12:39

Test - Daytona Trevis 125

 

Ακραίο “value for money”

 

Της Τζο Λαδά

Μία συμβουλή κυριαρχεί κάθε φορά που παραλαμβάνουμε μηχανάκι για τεστ: “Πόσο κάνει;”. Χρυσή συμβουλή, γιατί πριν αρχίσεις να “χαλιέσαι”, ως κλασσικός ελληνάρας ξερόλας, με λεπτομέρειες όπως “Μμμμ, τα αυτοκόλλητα είναι πάνω από το βερνίκι” και “Τα όργανα είναι πολύ απλά”, αφού σ’ έχουν κακομάθει οι εκάστοτε μοτοσυκλετάρες που έχεις καβαλήσει, ρωτάς πρώτα την τιμή και το σαγόνι πέφτει, κάνοντας εκκωφαντικό θόρυβο, στο πάτωμα. Πώς είπατε; 1,345 ευρώ; Για ολόκληρο το μηχανάκι; Και τα 125 κυβικά εκατοστά του; Και “κούτα”; Ναι, “κούτα”. Και αλλάζει αυτομάτως η οπτική σου...

Η φυλή των “παπο-scooter”


Η Daytona έχει βγάλει παπιά-σκυλιά στην παραγωγή και αυτό είναι κάτι που φαίνεται πως ξέρει καλά να κάνει. Τι πιο φυσικό, λοιπόν, από το να πάρει τα καλά στοιχεία του παπιού, όπως είναι το χαμηλό κόστος κτήσης και η χαμηλή κατανάλωση, η απλότητα στη χρήση και οι μεγάλοι σε διάμετρο τροχοί και να τ’ αποδώσει σ’ ένα ακόμη απλούστερο δίτροχο, όπως το scooter;
Κάπως έτσι λοιπόν, γεννήθηκε το Trevis. Η δίχρωμη σφηνοειδής μάσκα του παραπέμπει αυτομάτως σε παπί, με τις γωνίες της να δημιουργούν την αίσθηση αεροδυναμικής στο σύνολο.

Οι μεγάλοι τροχοί, 16” μπροστά και 14” για πίσω, που φέρονται σε καλαίσθητες μαύρες ακτινωτές ζάντες αρχίζουν και δίνουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τι μπορεί κανείς να κάνει με το μηχανάκι. “Ωχ, για κοίτα, ένα αφύσικα ψηλό κράσπεδο εμφανίστηκε μπροστά μου, εντελώς αναπάντεχα! Έχω την ανάγκη ν’ ανέβω στο πεζοδρόμιο!”. “Μα, γιατί;”, θ’ αναρωτηθεί ο απλός νους. Η απάντηση που κολλάει περισσότερο από ποτέ άλλοτε είναι η αναμενόμενη: “ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΩ”! Και τσουυυυυυπ, χωρίς δεύτερη σκέψη το Trevis βρίσκεται πάνω στο πεζοδρόμιο, δίχως να παραπονεθεί διόλου. Σε αυτό θα βοηθήσει και το ελαφρώς ψηλό πάτωμα της ποδιάς, το ύψος του οποίου αγγίζει τη χρυσή τομή των στοιχείων της εύκολης ανάβασης υψηλών εμποδίων (όπως το εν λόγω κράσπεδο) και της άνεσης των ποδιών του οδηγού.

Απλό σε όλα του


Μην περιμένεις να βρεις κάτι το εξωπραγματικό πάνω στο Trevis – μην ξεχνάς πως δεν πλήρωσες για κάτι τέτοιο. Ο πίνακας οργάνων είναι όσο πιο απλός γίνεται, με το αναλογικό κοντεράκι του και τον επίσης αναλογικό του δείκτη βενζίνης. Αυτό δεξιά τι είναι; Δείκτης μπαταρίας. Δεν θα έλεγα όχι σ’ ένα ψηφιακό ρολόι στη θέση του, που θα μου ήταν σαφώς πιο χρήσιμο.

Παρόμοια απλότητα χαρακτηρίζει και τα χειριστήρια, με τον διακόπτη των φλας και την κόρνα μέσα από το αριστερό γκριπ και φώτα-μίζα αντιδιαμετρικά τους. Μόνο που εκεί θ’ ανακαλύψω κι ένα κόκκινο κουμπάκι, που δεν έχω συνηθίσει να βλέπω σε παρόμοια δίτροχα: τον διακόπτη του alarm. Θα μου χρειαστεί; Αφού υπάρχει, θα χρησιμοποιηθεί! Η Daytona μάλλον έχει σκοπό να “ξαμολήσει” το Trevis για πολλά χιλιόμετρα στον αστικό στίβο και το έχει εξοπλίσει αναλόγως.

Η σέλα ανοίγει με κλειδαριά κι από κάτω της μπορεί ν’ αποθηκευθεί ένα jet κράνος και διάφορα μικροαντικείμενα γύρω του. Το πάτωμα της ποδιάς είναι επίπεδο, διευκολύνοντας έτσι την τοποθέτηση μιας τσάντας ανάμεσα στα πόδια. “Και τα ψώνια;”. Μη βιάζεσαι. Έχει και γάτζο στο εσωτερικό της ποδιάς, μπορείς να τα κρεμάσεις εκεί. Ησύχασες τώρα;

Νεανική διάθεση


Τα tribal σχέδια μπορεί να μην είναι “my thing”, όμως αρέσουν σε πολύ κόσμο και ιδιαίτερα στους ανήσυχους νέους. Γι’ αυτό και η Daytona στόλισε το Trevis με μεγάλα tribal αυτοκόλλητα σε ολόκληρο το σώμα των πλαστικών του. Ακόμα πιο “πιασάρικη” για τη νεολαία, όμως, είναι η ουρά του καθώς εκεί δεσπόζει το μεγάλο LED φωτιστικό της σώμα, υποστηρίζοντας την “καγκούρικη” διάθεση που το Trevis θέλει ν’ αποδώσει.
Η μεγάλη σέλα που θα φιλοξενήσει τα οπίσθια οδηγού και συνεπιβάτη, εκτός από εξαιρετικό σε αίσθηση αφρώδες υλικό (ούτε πολύ σκληρό, ούτε πολύ μαλακό), διαθέτει μαύρο ματ αντιολισθητικό κάλυμμα και κόκκινες ραφές, για να προσθέσει κι αυτή την πινελιά της στην εξωτερική εμφάνιση του scooter.

Η ελαφρώς αγριεμένη διάθεση έχει περάσει και στη λειτουργία του καρμπυρατεράτου τετράχρονου κινητήρα των 125 κυβικών εκατοστών και δύο βαλβίδων. Και αυτό είναι κάτι που αμέσως θα καταλάβεις, ανοίγοντας το γκάζι από στάση. Η απόκριση στην εντολή του δεξιού σου καρπού θα είναι σχεδόν ακαριαία, με ελάχιστο κενό στο γύρισμα του γκριπ. Από εκεί ο κινητήρας θα συνεχίσει ν’ ανεβάζει στροφές γραμμικότατα, αποδίδοντας εννέα ίππους στις 8.000 rpm. Τα χιλιόμετρα θ’ ανεβαίνουν διαρκώς στο κοντέρ, με το Trevis να αγγίζει τα 80km/h σε ελαφρά ανωφέρεια και να “τελικιάζει” μια ανάσα πριν τα 90km/h.

Ασφάλεια πάνω απ’ όλα


Και τι να τα κάνεις τα 90km/h και τις γραμμικές αποδόσεις, αν το μηχανάκι είναι μέτριο σε συμπεριφορά και δεν ξέρει που πατάει και που βρίσκεται; Αυτό είναι κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ισχύει για το Trevis μας. Το τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά και το αμορτισέρ με ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου πίσω, αποτελούν ένα ικανότατο σύνολο αναρτήσεων το οποίο συνεργάζεται εξαιρετικά με το πλαίσιο. Η ελαφρώς μαλακή αίσθηση του πιρουνιού θ’ αποσβέσει ικανά τις ανωμαλίες του οδοστρώματος, ενώ το πιο σκληρό πίσω αμορτισέρ μπορεί να σου κλωτσήσει λίγο τα οπίσθια σε μερικές περιπτώσεις, όμως θα πάρει πολλούς βαθμούς bonus για την ευστάθεια που προσδίδει στο σύνολο σε οδήγηση σε μεγάλες ταχύτητες, όντας παράλληλα υπό κλίση.

Στα φρένα το παρακάναμε λίγο, αγαπητή Daytona. Οι δίσκοι διαμέτρου 240mm μπροστά και 205mm πίσω, δύο εμβόλων αμφότεροι, προσφέρουν μεγαλύτερη δύναμη πέδησης από αυτό που θα περίμενε κανείς για ένα δίτροχο 125 κυβικών εκατοστών. Η αίσθηση είναι σχετικά απότομη στο πρώτο πάτημα των μανετών, στην πορεία όμως το φρενάρισμα είναι ομαλό και προοδευτικό. Είναι η πρώτη φορά που θα προτιμούσα ένα ταπεινό ταμπουράκι για πίσω, το οποίο ενδεχομένως να έριχνε κι άλλο την ήδη πολύ χαμηλή τιμή του Trevis.

Παίρνεις περισσότερα από αυτά που πληρώνεις


Με τόσο χαμηλό, στα πλαίσια της κατηγορίας, κόστος κτήσης, θα περίμενε κανείς να πάρει ένα απλό scooter που απλά θα τον βολέψει στις μετακινήσεις του. Η Daytona όμως έρχεται να προσφέρει μέσα σε αυτή την τιμή πολλά περισσότερα από τα αναμενόμενα. Το Trevis 125 αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη όσον αφορά τη συμπεριφορά του, με απόλυτη αίσθηση στις στροφές και καλή απόδοση από τον κινητήρα. Κινήθηκε με μεγάλη άνεση μέσα στην πόλη, απέδωσε ένα εκτιμητέο ποσοστό ενεργητικής ασφάλειας κι έβγαλε το “μεροκάματό” του αβίαστα και χωρίς να παραπονεθεί στιγμή. Μήπως ήρθε η ώρα να “τη δεις” Daytona;

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Daytona
Μοντέλο Trevis 125
Αντιπρόσωπος Γκοργκόλης Α.Ε.
Τιμή € 1.345
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υδρόψυκτος, 1ΕΕΚ, 2V
Καύσιμο Αμόλυβδη βενζίνη
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 52,4 x 57,8
Κυβισμός (cc) 124,6
Σχέση συμπίεσης (:1) Δ.Α.
Τροφοδοσία καρμπυρατέρ
Ανάφλεξη C.D.I.
Εκκίνηση Μίζα-μανιβέλα
Κιβώτιο αυτόματο
Συμπλέκτης αυτόματος φυγόκεντρος με ιμάντα (CVT)
Τελική Σχέση μετάδοσης
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό χωροδικτύωμα
Μήκος  (mm) 2040
Πλάτος  (mm) 700
Ύψος (mm) 1130
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 810
Μεταξόνιο (mm) 1340
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α.
Ρεζερβουάρ (lt) 6,8
Βάρος (kg) 106
Αναρτήσεις
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι με διαδρομή 80mm
Πίσω Αμορτισέρ 5 θέσεων
Τροχοί / ελαστικά
Μπροστά 100/70-16
Πίσω 120/70-14
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα δύο εμβόλων 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 205mm με δαγκάνα δύο εμβόλων 
Επιδόσεις
Ιπποδύναμη εργοστασίου (hp / σ.α.λ.) 9 / 8.000
Ροπή εργοστασίου Nm / σ.α.λ.) 8,6 / 6.500

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2015 13:03

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: TEST - Daytona Edison 50 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon