.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016 11:57

ΤΤ Ψυχικού 2016: Επιτυχημένη αναβίωση

 

Με επιτυχία στέφθηκε η αναβίωση του TT Ψυχικού. Μεγάλη η προσέλευση του κόσμου.

 

 

Κείμενο, φωτογραφίες: Θοδωρής Ξύδης

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού η αναβίωση του Τourist Trophy Ψυχικού. Aν κρίνουμε από την μεγάλη προσέλευση του κόσμου και το πολύ καλό επίπεδο, από πλευράς οργάνωσης, η συγκεκριμένη προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία.

Την αναβίωση αυτού του ιστορικού αγώνα έκαναν πραγματικότητα το Ελληνικό Μουσείο Μοτοσυκλέτας - Motorcycle Republik και ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού με συνδιοργανωτή την ΦΙΛΠΑ και την υποστήριξη των Guzzisti Hellas.

Για όλους εμάς τους νεότερους που δεν γνωρίζουμε, το Τourist Trophy Ψυχικού ήταν ο πρώτος αγώνας μοτοσυκλέτας που πραγματοποιήθηκε στην χώρα και πραγματοποιούνταν από το 1929 έως και το 1968.

Ο συγκεκριμένος αγώνας δεν ήταν αγώνας ταχύτητας αλλά αγώνας Ακριβείας, σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIVA. Αυτό σημαίνει ότι νικητής δεν ήταν ο πιο γρήγορος αλλά εκείνος που κινήθηκε πιο πιστά κατά τη διάρκεια του “αγώνα” στον χρονομετρημένο γύρο που πραγματοποίησε πριν από την έναρξη του αγώνα.
Η διαδρομή ήταν πάνω στα χνάρια της πρώτης διαδρομής του 1929 και οι ιστορικές μοτοσικλέτες που συμμετείχαν στον αγώνα είχαν χωριστεί σε δύο κατηγορίες, η μία από το 1926 έως το 1945 και η άλλη από το 1946 έως το 1968.

Κατά τη διάρκεια της όμορφης δροσερής αλλά ηλιόλουστης Κυριακής της 16ης Οκτωβρίου τα πάντα κύλησαν ομαλότατα και οι εκατοντάδες του κόσμου που ήρθαν από νωρίς για να παρακολουθήσουν το θέαμα το ευχαριστήθηκαν με το παραπάνω. Δεν βλέπει κανείς άλλωστε κάθε μέρα τέτοιες μοτοσικλέτες, πόσο μάλλον να τις ακούσει να λειτουργούν αλλά και να τις παρακολουθήσει σε δράση! Απόδειξη του πόσο καλά πέρασαν ήταν και το γεγονός ότι οι περισσότεροι παρέμειναν στην 1η πλατεία του Ψυχικού, εκεί όπου έγινε η έναρξη της εκδήλωσης και ο τερματισμός, και μετά τον τέλος, για να χειροκροτήσουν τους νικητές και να χαζέψουν λίγο ακόμη τις τέλεια συντηρημένες ιστορικές μοτοσικλέτες. Τις μοτοσικλέτες που συμμετείχαν στον αγώνα αλλά και πολλές που είχαν στηθεί μέσα στην πλατεία και γύρω από αυτή. Το πρόγραμμα τηρήθηκε αρκετά αυστηρά και οι δύο κατηγορίες πήραν εκκίνηση με μικρή καθυστέρηση. Έτσι ο κόσμος δεν βαρέθηκε περιμένοντας.

Στο τέλος της εκδήλωσης τον λόγο πήρε αρχικά ο δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού Παντελής Ξυριδάκης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή και την χαρά του για την αρτιότητα της εκδήλωσης. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συμμετέχοντες και τον κόσμο που παρευρέθηκε, για την ιδιαίτερα σωστή συμπεριφορά του, αλλά και την Τροχαία και την Πυροσβεστική για την συνεργασία τους. Μάλιστα ο κ. Ξυριδάκης δεσμεύτηκε και για την επανάληψη του αγώνα την επόμενη χρονιά με στόχο να γίνει θεσμός. Ύστερα το λόγο πήρε ο κ. Παναγιώτης Μαριολόπουλος, ο άνθρωπος που δημιούργησε το Ελληνικό Μουσείο Μοτοσυκλέτας - Motorcycle Republik, ο οποίος με τη σειρά τους ευχαρίστησε το δήμαρχο του Ψυχικού, τους κατοίκους που αγκάλιασαν αυτή την εκδήλωση αλλά και όλους όσους πέρασαν την Κυριακή τους παρακολουθώντας την εκδήλωση.

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις των νικητών για την κάθε κατηγορία αλλά και οι τιμητικές βραβεύσεις από τις οποίες ξεχώρισε εκείνη της Κορίνας Τσαντερίδου, της μοναδικής γυναίκας που συμμετείχε στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Μην ξεχάσουμε επίσης και τη βράβευση από το κοινό (!) για την πιο όμορφη μοτοσικλέτα που συμμετείχε στον αγώνα με μεγάλη νικήτρια την BSA WM20 (1944) του Γιώργου Τσαλαματά.

Δύσκολα μπορούν να μεταφερθούν όλα αυτά σε μια οθόνη, οπότε την επόμενη φορά που θα ακούσετε για την συγκεκριμένη εκδήλωση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να πάτε να την δείτε από κοντά. Ραντεβού του χρόνου λοιπόν όπου ελπίζουμε να δούμε περισσότερες συμμετοχές, ακόμη περισσότερο κόσμο, και γιατί όχι, και έναν κανονικό αγώνα με σύγχρονες μοτοσικλέτες!

Αποτελέσματα 2ης Κατηγορίας (1946-1968)
1) Ιωάννου Δημήτρης Morini Corsaro, 1964
2) Παπουτσάς Δημήτρης BSA A50, 1961
3) Μανωλόπουλος Κων/νος Harley-Davidson FL1200, 1963

Αποτελέσματα 1ης Κατηγορίας (1926 - 1945)
1) Μαραγκός Μάρκος BSA WM20, 1942
2) Ξυνίδης Ανδρέας NORBSA, 1941
3) Τσουρουνάκης Παν. BSA H28, 1926

Ομορφότερη μοτοσικλέτα
1). BSA, WM20, 1944, Τσαλαματάς Γιώργος
2). Moto-Guzzi, Sport 14, 1930, Φάλκος Ηρακλής
3). Horex, Regina 400, 1954, Ραπτόπουλος Κώστας

 

Φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016 12:33

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon