.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016 10:18

Ρεπορτάζ - KTM Freeride Ambassador

 

Πρεσβευτής ο Dr. Κωνσταντίνος Δρετάκης!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Χρήστος Καραγιωργάκης

Για πρώτη φορά στην χώρα μας, μία εταιρία ορίζει πρεσβευτή για μία μοτοσυκλέτα της: Η KTM SEE και ο Dr Κωνσταντίνος Δρετάκης πρωτοπορούν, πρεσβεύοντας την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα!

Ηλεκτρισμός, το μέλλον


Ο ηλεκτρισμός είναι το μέλλον, και η KTM επέλεξε να συναντηθούν η υψηλή τεχνολογία της ρομποτικής χειρουργικής με την εξαιρετικά καινοτόμο ηλεκτρική μοτοσυκλέτα Freeride-E.
Είκοσι χρόνια πριν, η KTM ήταν αυτή που ξεκίνησε τις ανακλήσεις στην χώρα μας, άρα το "μικρόβιο" της "αρχής", δεν είναι νέο. Νέα όμως είναι η ιδέα της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας, και γι' αυτό, η KTM που ηγείται αυτή τη στιγμή έχοντας στην παραγωγή τρία μοντέλα για Enduro, Supermotard και Motocross, τα γνωστά Freeride-E, προχώρησε στην επόμενη κίνηση: Στην ανακοίνωση πρεσβευτή για την χώρα μας! Ο Dr. Κωνσταντίνος Δρετάκης ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να κυκλοφορεί με μία ηλεκτρική μοτοσυκλέτα, μιας και στην εργασία του, την ρομποτική, χειρίζεται ένα ηλεκτρικό μηχάνημα, βελτιώνοντας τις ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας.
Ο Dr. Κωνσταντίνος Δρετάκης ήταν παρόν στην παρουσίαση που έγινε στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης 500, στο KTM Racing Center 500, παρουσία δημοσιογράφων και υπεύθυνων της KTM SEE, αλλά και συνεργατών του.

Εκεί εξηγήθηκαν οι λόγοι για τους οποίος η ηλεκτροκίνηση αποτελεί το μέλλον στον πλανήτη, αφού εκτός από τους δύο και τέσσερις τροχούς που γνωρίζουμε οι κοινοί θνητοί, με ηλεκτρισμό κινούνται ακόμη και αεροπλάνα, αλλά και αεροπλανοφόρα! Να αναφέρουμε μήπως τους ηλιακούς φορτιστές για κινητά, τα φωτοβολταϊκά που συναντάμε στα βουνά - και στα σπίτια στις προηγμένες χώρες, αλλά και τις ηλεκτρικές εξωλέμβιες μηχανές;

Υπέρ και κατά


Όπως κάθε τι, η ηλεκτροκίνηση έχει τα υπέρ και τα κατά της. Στα θετικά συμπεριλαμβάνονται η μείωση της ηχορύπανσης, η προστασία του περιβάλλοντος, μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου – Δεν παράγονται ρύποι (Όταν η ενέργεια προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές), η υψηλή απόδοση με μεγάλο εύρος απόδοσης της ροπής από τους κινητήρες που ισούται και με καλύτερη επιτάχυνση, η ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση του οχήματος, το χαμηλό λειτουργικό κόστος χρήσης και συντήρησης, τα λιγότερα μηχανικά μέρη, άρα και μικρότερη πιθανότητα βλαβών. Ταυτόχρονα, τα οχήματα είναι πολύ πιο αποδοτικά (20%-30% βαθμός απόδοσης συμβατικών οχημάτων, 80%-85% για τα ηλεκτρικά οχήματα) και με χαμηλό/ή μηδενικό κόστος καυσίμου που φτάνει στο €1-€2 ανά 100km με τα ισχύοντα τιμολόγια ΔΕΗ!

Δεν είναι καθόλου παράλογο λοιπόν ότι η ηλεκτροκίνηση δεν έχει κόστος μετακίνησης, ούτε κόστος συντήρησης, ενώ τα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν μέχρι και συστήματα επαναφόρτισης κατά την πέδηση, άρα, δεν φθείρουν ούτε τα τακάκια τους!
Βέβαια, υπάρχουν προβλήματα όπως το υψηλό κόστος αγοράς, η χαμηλή αυτονομία το μη επαρκές δίκτυο φόρτισης, ο μεγάλος χρόνος επαναφόρτισης, το υψηλό κόστος αντικατάστασης συσσωρευτών, η μικρή μέχρι στιγμής μέγιστη ταχύτητα, η απουσία σταθμών ανεφοδιασμού, αλλά και πως σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από μη ανανεώσιμες πηγές (λιγνίτης, φυσικό αέριο που εισάγεται).

Όλα αυτά όμως πρόκειται να αλλάξουν στο μέλλον από τους ηλιακούς σταθμούς φόρτισης που θα εγκατασταθούν, με το 40% της παραγωγής ενέργειας να γίνεται από αυτόνομους σταθμούς, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΥΠΕΚΑ 2014). Τα ηλεκτρικά οχήματα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 7,2 εκατομμύρια στο τέλος του 2020, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζει ότι θα υπάρχουν 13.000 σταθμοί φόρτισης στην Ελλάδα έως τότε, σε σχέση με τους 40 που υπάρχουν σήμερα. Βέβαια, από δήλωση εκπαιδευτικού προσωπικού του πολυτεχνείου Πειραιά που ήταν παρόν, μάθαμε ότι αυτός ο στόχος έχει ήδη καταρριφθεί...

Τι γίνεται στην Ελλάδα


Τι γίνεται στην Ελλάδα όμως σχετικά με την ηλεκτροκίνηση;

Emobility Works
Το έργο Emobility Works στοχεύει στην ενσωμάτωση της ηλεκτροκίνησης σε Ευρωπαϊκούς Δήμους, με την ενεργό συμμετοχή τοπικών επιχειρήσεων, ώστε να επιτευχθεί μια νέα και αποτελεσματική διαδικασία λήψης αποφάσεων στις δημοτικές υπηρεσίες σχετικά με την ηλεκτροκίνηση.
• Ο ρόλος των Δήμων σχετικά με την ηλεκτροκίνηση είναι να θέσει κανόνες, να ενθαρρύνει τη διαλειτουργικότητα και να παρέχει κίνητρα για την εφαρμογή της.
• Ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα είναι να προωθήσει τη νέα τεχνολογία ηλεκτροκίνησης στην αγορά επιβάλλοντας μαζική παραγωγή, ώστε να μειωθεί το σχετικό κόστος.
Το έργο Emobility Works θα υποστηρίξει τους Δήμους να δημιουργήσουν συνεργασίες με φορείς του ιδιωτικού τομέα, π.χ. με κατασκευαστές οχημάτων και ενεργειακές εταιρείες. Οι ενδιαφερόμενοι θα συνεργαστούν, ώστε να δημιουργήσουν και να εφαρμόσουν ένα τοπικό Σχέδιο Δράσης που θα αφορά στην αγορά και χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και στην εγκατάσταση σταθμών επαναφόρτισης, ενσωματώνοντας τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο.
Το ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο. - Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων, μετά την ίδρυσή του το 1991 είναι πλήρες μέλος:
• Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ηλεκτροκίνητων και Υβριδικών Οχημάτων (AVERE)
• Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (WEVA).
Επίσης, η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA – Federation Internationalde l’ Automobile) το αναγνωρίζει ως τον Εθνικό φορέα ανάπτυξης του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Ελλάδα με ηλεκτρικά, υβριδικά και εναλλακτικών καυσίμων αυτοκίνητα.
Το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ – Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ, Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος, έχει κατασκευάσει τον πρώτο Ηλιακό Σταθμό φόρτισης οχημάτων! Ένας τέτοιος σταθμός κοστίζει αυτή τη στιγμή 20.000euro και για ανάγκες ενός οχήματος μπορεί να φτάσει έως και τα 4.500euro, νούμερο που αν σε αυτό συνυπολογίσει κανείς τις τιμές καυσίμων και τα χιλιόμετρα που διανύει ένα αυτοκίνητο, κάνει σύντομα απόσβεση του έργου.
• Μετακίνηση με 100% καθαρή ενέργεια
• Μπορεί να φορτίσει μπαταρίες οποιουδήποτε ηλεκτρικού οχήματος
• Κανονική φόρτιση 3-4 ώρες, ταχεία φόρτιση 2 ώρες
• Ενεργειακή αποδοτικότητα 80-85%
• Κόστος €15.000-€20.000

ΚΑΠΕ
• Tο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) υποστηρίζει τη συνολικότερη Εθνική προσπάθεια για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, με τη συμμετοχή του Τμήματος Περιβάλλοντος & Ενέργειας στο ευρωπαϊκό έργο "e-Mobility Works".

Τι γίνεται εκτός Ελλάδος;


Τα πράγματα σαφώς είναι καλύτερα εκτός Ελλάδος όπου πωλούνται ηλεκτρικά οχήματα τόσο με τέσσερις όσο και με δύο τροχούς. Πρώτο σε κυκλοφορία στα αυτοκίνητα είναι το Tesla S, με πωλήσεις που ξεπέρασαν τις 25.000 μονάδες το 2015 και ποσοστό της αγοράς στα 51%. Συνολικά οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων έφτασαν στις 99.162, με μικρή πτώση συγκριτικά από το 2014, που οφείλεται στην πτώση όλων των υπόλοιπων εταιριών που διαθέτουν υβριδικά οχήματα (Audi, BMW, Jaguar, Lexus, Mercedes, Porche).
Ηλεκτροκίνητες μοτοσυκλέτες μέχρι στιγμής διαθέτουν οι KTM, Harley-Davidson, Polaris, Zero S - το τελευταίο έχει αυτονομία 320 χιλιόμετρα!, ενώ scooters, οι BMW, Piaggio και Honda.

H Tesla έχει κατασκευάσει από το 2014 ένα ηλεκτρικό εργοστάσιο που ονομάζεται Gigafactory, έχοντας ως στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών προς την καθαρή μετακίνηση. Βρίσκεται στην Nevada και θα παράγει το 2020 όσες μπαταρίες Li-ion παράχθηκαν παγκοσμίως το 2013! Έτσι θα πετυχαίνει οικονομίες κλίμακας και θα μειωθεί το κόστος των μπαταριών, ενώ θα μειωθεί το κόστος της kWh κατά 30%!

Η παραγωγή του εργοστασίου φτάνει στα 35GWh ενώ τα πάντα θα είναι ανακυκλώσιμα ακόμη και οι μπαταρίες ,που θα κατασκευάζονται από παλιά τρένα. Το εργοστάσιο καταλαμβάνει έκταση όση 95 γήπεδα ποδοσφαίρου και πρόκειται για συνεργασία με την Panasonic και άλλους κατασκευαστές

Το ΚΤΜ Freeride E


Το Freeride E είναι ένα προϊόν εγγενώς ασφαλές, νέων απαιτήσεων αλλά και νέων προσδοκιών. Στο κοινό του περιλαμβάνει αναβάτες που έχουν περιβαλλοντολογικές ανησυχίες αφού έχει μηδενικές εκπομπές ρύπων, αρχάριους και νεοεισερχόμενους στο χώρο της μοτοσυκλέτας γενικά, αναβάτες enduro, trial και motocross, αλλά και όσους επιθυμούν να είναι πρώτοι στις νέες τεχνολογίες. Διαθέτει έγκριση τύπου για κίνηση στο δρόμο, άρα θα αποτελέσει έναν επαναστατικό τρόπο εξοικονόμησης χρημάτων από καύσιμα και συντήρηση, από αυτόν που μπορεί να την αποκτήσει.

Το νέο Freeride E βγάζει κανονικά άδεια κυκλοφορίας και φαίνεται πως είναι μία εξαιρετική πρόταση για όσους θέλουν κάτι διαφορετικό, οικολογικό, οικονομικό, αθόρυβο, και περνάει απαρατήρητο σε κάθε διαδρομή. Για λόγους ασφαλείας, θα πωλείται μόνο από συγκεκριμένα αδειοδοτημένα καταστήματα. Ήδη σε Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία και Φιλανδία, υπάρχουν πίστες που διαθέτουν Freeride - E για οδήγηση! Είναι κατάλληλο για καθημερινή μετακίνηση μιας και είναι πλήρες εξοπλισμού και με άδεια κυκλοφορίας.
Το Freeride E είναι εύκολο να οδηγηθεί μιας και δεν διαθέτει συμπλέκτη ούτε ταχύτητες, ενώ και τα δύο φρένα είναι στο τιμόνι.Διαθέτει αναρτήσεις από το μοντέλο SX 85, υβριδικό πλαίσιο από ατσάλι και αλουμίνιο, προστατευτική ποδιά, υποπλαίσιο πλαστικό ενισχυμένο με ίνες.

Η μοτοσυκλέτα παράγεται στο εργοστάσιο της KTM στην Αυστρία, όπου και συναρμολογείται και ο κινητήρας αποκλειστικά, κάτω από συγκεκριμένες οδηγίες αναφορικά με την προστασία. Ο κινητήρας αναφέρεται ως Σύγχρονος Κινητήρας Μόνιμου Μαγνήτη και διαθέτει ειδική μονάδα ECU με μετατροπέα συχνότητας και Μονάδα Ελέγχου του κινητήρα, DC/DC Converter.
Είναι υγρόψυκτος ώστε να ψύχεται η μονάδα του και διαθέτει μονάδα ελέγχου DC/DC converter αλλά και ECU για μετατροπή συχνότητας. Το σημαντικότερο νέο είναι πως αποδίδει 4,3 χιλιόγραμμα ροπής, στις 0 στροφές. Όχι από τις μηδέν, στις μηδέν, μιας και ακόμη και αδρανής, ο κινητήρας έχει ροπή 4,3kgm να στρίψει τον άξονά του. Αυτή η ροπή είναι διαθέσιμη μόλις ανοίξει το γκάζι ο αναβάτης, ενώ μετά, αρχίζει η πτωτική τάση της καμπύλης.

Η μπαταρία


Η μπαταρία του Freeride E είναι ιόντων - λιθίου υψηλής τάσης με 72 στοιχεία μπαταριών 18650 σε τρία στρώματα. Η μέγιστη τάση φτάνει στα 302,4V από τα 201,6V και η ενέργεια που περιέχεται φτάνει τα 2,6Kw. Η ένταση αποφόρτισης είναι έως 100A και αυτή της φόρτισης, έως 10A. Το βάρος της φτάνει στα 27 κιλά και διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα διαχείρισης BMS για παρακολούθηση και εξισορρόπηση των στοιχείων.

Επίσης, έχει ενσωματωμένο κεντρικό ρελέ αλλά και το ρελέ φόρτισης. Η μπαταρία βρίσκεται τοποθετημένη μέσα σε αλουμινένιο κέλυφος προδιαγραφών IP67 που σημαίνει ότι, μπορεί να παραμείνει βυθισμένη σε νερό βάθους ενός μέτρου, για διάστημα μίας ώρας, χωρίς να βραχεί. Τα πλεονεκτήματα της μπαταρίας ιόντων – λιθίου είναι πολλά, όπως η δυνατότητα παραγωγής σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, είναι ελαφρύτερη από αντίστοιχες μπαταρίες με ίδια απόδοση, δεν παρουσιάζει το φαινόμενο memory effect ώστε να κουράζεται μετά από εκφορτίσεις, ενώ έχει χαμηλό ρυθμό αποφόρτισης όταν δεν χρησιμοποιείται.
Επειδή η τάση της μπαταρίας είναι τέτοια που μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο, η KTM έχει ακολουθήσει πιστά τους κανόνες ώστε να μην υπάρξει πιθανότητα, κι έτσι, όλα τα ρεύματα, περνάνε από σημεία που δεν μπορεί ποτέ να μπει χέρι. Τίποτα δεν είναι ορατό, πουθενά δεν έχει ρεύμα, ακόμη και αν βγάλεις την μπαταρία, δεν μπορείς να κινδυνεύσεις αν την ακουμπήσεις.

Άλλωστε, στην περίπτωση που μία τέτοια μπαταρία πάρει φωτιά, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό της πυροσβεστικής για να την σβήσει, μιας και τα στοιχεία δεν σβήνουν με όποιο υλικό και αν τους ρίξεις. Αρκεί κρύο νερό ώστε να σταματήσει την επέκταση και άμμος, για σβήσιμο, και υπομονή μέχρι να σταματήσει να καίει. Είναι ένα θέμα που αφορά όλα τα ηλεκτροκίνητα – ακόμη και υβριδικά οχήματα, το οποίο αναμένεται να εξελιχθεί στο μέλλον.

Δρ. Κωνσταντίνος Δρετάκης


Πρεσβευτής του KTM Freeride E στην Ελλάδα
Διευθυντής Ρομποτικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης
Η KTM South East Europe αποφάσισε να ταυτίσει την καινοτόμα τεχνολογία των μοτοσυκλετών Freeride E με το πρόσωπο ενός διακεκριμένου επιστήμονα, του Δρ. Κωνσταντίνου Δρετάκη. Ο Δρ. Δρετάκης, με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους στην Ευρώπη που διαχειρίζεται την ρομποτική τεχνολογία για ιατρικούς σκοπούς, ενώ παράλληλα διδάσκει αυτό το αντικείμενο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Παράλληλα είναι φανατικός της ηλεκτρικής τεχνολογίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και του σεβασμού προς αυτό.

Στις 19 Ιουλίου 2016, ο Δρ. Δρετάκης ανακηρύχθηκε από την KTM South East Europe πρεσβευτής των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών Freeride E για την Ελλάδα, παρέλαβε την KTM Freeride E-SM και δήλωσε ενθουσιασμένος που μπορεί και συμμετέχει σε μια τόσο σοβαρή προσπάθεια, όπως αυτή της KTM!
Ιδρυτής και Διευθυντής Ρομποτικής Ορθοπαιδικής στο νοσοκομείο Metropolitan στο μοναδικό τμήμα ρομποτικής ορθοπεδικής στην Ελλάδα και ένα από τα 4 τμήματα στην Ευρώπη
(Ο Δρ Κων/νος Δρετάκης έχει φέρει την ρομποτική ορθοπαιδική τεχνολογία στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ το 2014 και είναι εκπαιδευτής ρομποτικής τεχνολογίας και ορθοπαιδικής σε νέους ιατρούς στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ)
• Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και εξελέγη Αριστούχος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης το 1998. Έχει δημοσιεύσει σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά μελέτες για κατάγματα ισχίου οστεοπόρωση και αρθρίτιδα ισχίου και γόνατος.
• Έλαβε δύο φορές (1996, 2000) υποτροφία από την Ελληνική Ορθοπαιδική Εταιρεία
• Έχει εργαστεί στα νοσοκομεία:
-Bristol Royal Infirmary
-Avon Orthopaedic Center
-Chicago Adventist Hospital
-Hospital for Special Surgery USA
• Έχει γράψει δύο βιβλία και έχει δημοσιεύσει δεκάδες μελέτες που αποτελούν σημείο αναφοράς διεθνώς
• Είναι μέλος και επίσημος εκπαιδευτής της Αμερικάνικης Ορθοπαιδικής Εταιρείας AAOS της Βρετανικής Ορθοπαιδικής Εταιρείας και περιλαμβάνεται στο διεθνές Αμερικάνικο Επιστημονικό Who is Who για το επιστημονικό του έργο.
• Λάτρης των μηχανών γενικά και ιδιαίτερα της ηλεκτροκίνησης και της καινοτόμου τεχνολογίας

Φωτογραφίες

{gallery}reportaz/2016/ktm/freeride_ambassador/{/gallery}

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016 10:25

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon