.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2016 21:51

Ρεπορτάζ - Παρουσίαση Honda CRF 1000L Africa Twin

 

Ο θρύλος στην Ανάβυσσο

 

Του Τάκη Μανιάτη

Μέρες τώρα η νέα Honda CRF 1000L Africa Twin έχει πατήσει τους τροχούς της στην Ελλάδα, και τα test ride δίνουν και παίρνουν στα καταστήματα των συνεργατών. Ήρθε επιτέλους η σειρά της επίσημης παρουσίασης για τους δημοσιογράφους, όπου βρεθήκαμε και μάθαμε όλα τα μυστικά!

True Adventure


Η παρουσίαση της νέας True Adventure, όπως την αποκαλεί η Honda, την νέα CRF 1000L Africa Twin, έγινε στην Ανάβυσσο. Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα παραλιακού ξενοδοχείου βρεθήκαμε σήμερα 7 Μαρτίου ώστε να γνωρίσουμε από κοντά την νέα Adventure μοτοσυκλέτα, να μάθουμε σε ποιές εκδόσεις θα εισαχθεί, τι εξοπλισμό θα διαθέτει, ποια πακέτα εξοπλισμού θα είναι διαθέσιμα, και φυσικά, τις τιμές και τους χρωματισμούς.

Africa Twin σε μαύρο, κόκκινο, ασημί και τρικολόρε - λευκό με μπλε και κόκκινο, μας περίμεναν έξω από το ξενοδοχείο, έτοιμες για το test ride που θα ακολουθούσε στην περιοχή του Σουνίου και της λαυρεωτικής. Οι πιο τυχεροί - όπως εμείς - θα παίρνανε μία Africa Twin αμέσως μετά το πέρας της παρουσίασης, για μία εβδομάδα - Θα ακολουθήσει δηλαδή ξεχωριστό άρθρο από την πρώτη μας επαφή με την νέα κυρία, αλλά και αναλυτικότατο τεστ σύντομα.

Η αρχή έγινε με την ιστορία της Africa Twin στους αγώνες, γυρνώντας μας πίσω στο 1986, όταν η πρωτότυπη NXR 780 έγινε η πρώτη υγρόψυκτη μοτοσυκλέτα που κέρδισε το Rally Dakar, που τότε διοργανωνόταν στην Αφρική. Ciryl Neveu και Gill Lalay έκαναν το 1-2 και αμέσως μετά, κυκλοφόρησε επίσημα η πρώτη XRV 650 Africa Twin, αρχικά με 57 ίππους και έπειτα με 61 ίππους, στην έκδοση των 750 κυβικών εκατοστών. Πάντα με δικύλινδρο V κινητήρα, με σύστημα κίνησης εκκεντροφόρων SOHC - Singe Overhead Camshaft. Ακολούθησαν 50 επετειακές XRV650PD για το 1989 και άλλες τόσες για το 1990, με μεγαλύτερα ρεζερβουάρ και ανάλογο εξοπλισμό, οι οποίες κέρδισαν στο Dakar, την κατηγορία μοτοσυκλετών μαζικής παραγωγής.

Go Anywhere


Μετά από μακρά απουσία, το όνομα Africa Twin επιστρέφει με μία True Adventure μοτοσυκλέτα, σχεδιασμένη από λευκό χαρτί. "Go anywhere" είναι το σλόγκαν της Honda, που σκοπεύει με αυτή την Africa να βάλει τον κόσμο στο πνεύμα Adventure, δίνοντας του την δυνατότητα να κινηθεί σε κάθε έδαφος με ευκολία.
Η νέα Africa Twin είναι σχεδιασμένη ώστε να αντέχει στις κακουχίες, με προσοχή στις λεπτομέρειες για off road χρήση - η προστατευτική ποδιά αλουμινίου είναι standard, με άριστο ζύγισμα και λεπτές γραμμές, για εύκολους χειρισμούς.

Αν και δεν παίζει ρόλο, η Honda μας παρουσίασε διαγράμματα δυναμομέτρησης συγκριτικά με την Africa Twin 750, όπου διαπιστώσαμε ότι η ιπποδύναμη έχει αυξηθεί κατά 34 ίππους.
Ο νέος δικύλινδρος κινητήρας εν σειρά που χρησιμοποιεί στρόφαλο 270 μοιρών, διαθέτει σύστημα κίνησης βαλβίδων Unicam, και ξεχωριστό μπάνιο λαδιού για στρόφαλο και κιβώτιο, που επικοινωνεί μέσω της τρόμπας λαδιού. Το κάρτερ, έχει σχεδιαστεί ειδικά για να φιλοξενεί τόσο το manual κιβώτιο ταχυτήτων, όσο και το αυτόματο DCT, χωρίς ανάγκη διαφορετικής σχεδίασης.

Σημειώσαμε τα δύο μπουζί ανά κύλινδρο, τα ξεχωριστά ψυγεία εκατέρωθεν με διαφορετικό βεντιλατέρ το κάθε ένα, τους έξτρα δύο χάρτες που χρησιμοποιεί το σύστημα DCT για sport οδήγηση, σε σχέση με ένα συμβατικό μοντέλο που χρησιμοποιεί το κιβώτιο DCT, το εύκολα απενεργοποιούμενο Traction Control και ABS - μόνο στον πίσω τροχό- για χρήση στο χώμα, αλλά και τον συμπλέκτη ολίσθησης στο μοντέλο με manual κιβώτιο ταχυτήτων, για ομαλή εμπλοκή στο άνοιγμα και κλείσιμο του γκαζιού, για ηπιότερη λειτουργία, όπως και τους αισθητήρες του DCT για αλλαγή της συμπεριφοράς του σε ανηφόρα ή κατηφόρα. Και φυσικά, την επιλογή χαμηλής ή ψηλής ρυθμιζόμενης σέλας, που δίνει την δυνατότητα μεταβολής του ύψους της από τα 820 χιλιοστά, έως τα 900! 

Touring & Travel Pack


Οι υπεύθυνοι της Honda μας παρουσίασαν και τα υπόλοιπα τεχνικά της νέας Africa Twin - τα οποία θα διαβάσετε σε αναλυτικό τεχνικό άρθρο, και επίσης, τα πακέτα εξοπλισμού τα οποία θα μπορεί να αποκτήσει ο αγοραστής.
Συγκεκριμένα, το Touring Pack διαθέτει Top Box, πλαϊνές βαλίτσες, κεντρικό stand, άνετα μαρσπιέ συνεπιβάτη, ψηλή ζελατίνα, θερμαινόμενα γκριπ, διακοσμητικά κάγκελα, φώτα ομίχλης LED και άνω και κάτω air deflector, θα προσφέρεται από τα 3.470euro, στα 2.470euro.

Το Travel Pack, διαθέτει Top Box, πλαϊνές βαλίτσες, κεντρικό stand και ψηλή ζελατίνα fering, με τιμή στα 1.200euro, από 1.610euro.
Η παρουσίαση έκλεισε με φαγητό και test ride με τις νέες Africa Twin που γέμισαν την παραλιακή του Σουνίου με τον δικύλινδρο μπάσο ήχο τους.
Περισσότερα όμως γι' αυτή την πρώτη επαφή, θα διαβάσετε σε άλλο άρθρο.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Μαρτίου 2016 19:29

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon