.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2024 10:57

Ισπανία – Τέλος στην ελεύθερη οδήγηση δικύκλων με δίπλωμα αυτοκινήτου

Το ρεκόρ 10ετίας θανάτων μοτοσυκλετιστών στην χώρα της Ιβηρικής έχει φέρει προβληματισμό και ανακοινώσεις νέων δραστικών μέτρων.

Το 2023 υπήρξε η χειρότερη χρονιά στην τελευταία καταγεγραμμένη δεκαετία, στην Ισπανία, όσον αφορά την οδική ασφάλεια των δικυκλιστών. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης της χώρα, το 2023 καταγράφηκαν 286 θάνατοι δικυκλιστών, το χειρότερο νούμερο τα τελευταία 10 χρόνια, μια αύξηση 18,7% σε σχέση με πέρσι και πάνω από 68% αυξημένα, από το ελάχιστο των 170 νεκρών του 2014.

Πρόκειται για την ομάδα χρηστών του δρόμου που σημείωσε την μεγαλύτερη αύξηση σε δυστυχήματα στην Ισπανία – αξίζει να σημειώσουμε, εδώ, ότι το 2020, που σημειώθηκαν οι λιγότεροι θάνατοι συνολικά στην Ισπανία από το 2014 μέχρι το 2023 (874), οι μοτοσυκλετιστές αποτέλεσαν ένα δυσανάλογο ποσοστό, με 175 απώλειες...

Τέλος στην ελευθερία πρόσβασης σε δίκυκλα Α1 με δίπλωμα αυτοκινήτου και άλλα μέτρα

Ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Fernando Grande-Marlaska, Υπουργός Εσωτερικών, θα είναι το τέλος της ελεύθερης οδήγησης δικύκλων κατηγορίας Α1, με δίπλωμα αυτοκινήτου. Έτσι, όποιος κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου για τουλάχιστον 3 χρόνια, θέλει να οδηγήσει δίκυκλο, θα πρέπει να κάνει υποχρεωτικά μαθήματα και δεν μπορεί πλέον, να οδηγήσει δίκυκλο χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση. 

Ακόμα, στο τραπέζι έπεσε η απαγόρευση της χρήσης jet κρανών στους δρόμους της Ισπανίας, με τον νόμο να προβλέπει χρήση μόνο full-face ή σπαστού κράνους, ενώ θα γίνουν υποχρεωτικά και τα γάντια -μοτοσυκλετιστών, εννοείται, και όχι «γενικής χρήσης» και μάλιστα θα πρέπει να εμπίπτουν σε συγκεκριμένς προδιαγραφές.

Στην ανακοίνωση του μέτρου περί αναθεώρησης της ελευθερίας πρόσβασης σε δίκυκλα με δίπλωμα αυτοκινήτου, αντέδρασε έντονα η ANESDOR, η ένωση των εταιρειών του τομέα δικύκλου, αναφέροντας ότι τα νέα μέτρα όχι απλά δεν θα βελτιώσουν την κατάσταση, αλλά θα φέρουν και σημαντικές, αρνητικές οικονομικές συνέπειες στον τομέα.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2024 11:14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon